sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Vierailu St.Tabithan ortodoksisessa kirkossa Tel Avivissa

Pari postausta sitten laitoin kuvan tästä lohenpunaisesta St.Tabithan ortodoksisesta  kirkosta,joka on aivan uuden puiston reunalla.Kirkko on Moskovan patriarkaatin alainen ja palvelee etupäässä Tel Avivin ja sen lähistön venäläisiä kristittyjä. Netistä on aika  vaikeaa löytää tietoa tästä kirkosta,mutta oletan että venäjäksi sellaista ehkä löytyy paremmin. Kirkko valmistui vuonna 1894.Kirkon alue on aika suuri ja korkeiden muurien ympäröimä,joten oli mielenkiintoista kerrankin päästä myös muurien sisäpuolelle katsomaan miltä siellä näyttää.
Heti alussa on useita vaaleanpunaisia rakennuksia ja kauniisti hoidettua puutarhaa
Ennen kirkon tasannetta ihmiset pysähtyvät Tabithan rukouspaikalle
Tekstit marmorisessa kirjassa.Tabitha oli hyväsydäminen nainen,joka eli Joppassa eli nykypäivän Jaffassa. Hänet tunnettiin hyvistä teoistaan  ja almujen antamisesta. Tabitha sairastui vakavasti ja kuoli pian sairauteen. Pyhä Pietari oli Tabithan sairastuessa saarnaamassa Lyddassa (Lod) ja sanansaattajat tulivat hänen luokseen pyytämään kiireistä apua Tabithalle,mutta kun Pietari saapui Jaffaan,oli Tabitha jo kuollut. Pietari rukoili ja nosti Tabithan kuolleista. Tabitha oli  ompelijatar,joten hänet tunnetaan räätälien ja ompelijoiden pyhimyksenä.
Kirkossa oli jumalanpalvelus menossa ja paikalla oli todella paljon ihmisiä.Saimme hieman moittivia katseita koska emme olleet pukeutuneet hameeseen.
Odotin,että jumalanpalvelus loppuisi ja ihmiset poistuisivat kirkosta ja otin sen jälkeen muutaman kuvan sisältä. Tunnelma jumalanpalveluksen aikana oli kaunis ja harras.
Mehiläisvahakynttilöiden tuoksu on aina miellyttävä
Kirkon ympärillä oli paljon puutarha-alueita
Ylhäältä kirkon tasanteelta näkyi hauta,näköjään tärkeä sellainen.
Näimme riikinkukon ,joka pian hävisi jonnekin
Näky toiselta puolelta.Vasemmalla reunalla näkyy vähän muuria,joka kokonaan peittää kirkon vihreät alueet.Takana näkyvät puut kuuluvat jo uudelle puistolle(puut siellä kuitenkin vanhoja)
Menimme kirkon tasanteelta rappuset alas ja siellä alkoi  käytävä,jonka varrella,oliivipuiden varjossa,oli hautoja.Käytävän päässä oli pieni kappeli,josta portaat johtavat alas ,ja siellä on Tabithan hauta,tosin ei ole minkäänlaisia todisteita siitä ,että hauta on nimenomaan Tabithan.
Käytäväalueen toisella puolella oli sitrushedelmälehtoja. Puutarha-alueelle ei ollut asiaa asiaankuulumattomille....vaikka nuo hedelmäpuut niin houkuttelivat...
Ennen poislähtöä vielä kuva kirkon kellotornista...

17 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta!
    Olet ottanut upeat kuvat. On hienoa nähdä tämä kaunis kirkko myös sisältä.
    Erittäin kaunista on kirkon sisällä ja kirkon ympäristössä!

    VastaaPoista
  2. Kirsti;mukavaa että pidit tästä.Kirkon alue on todella kaunista,kaunis kirkko,kauniit viheralueet ja sääli että sitä ei näe muurin toiselta puolelta.Mutta onneksi viikonloppuna tuonne pääsee aamulla sisällekin.

    VastaaPoista
  3. Onpa kaunis kirkko...nuo seinämaalaukset ja kokonaisuus. Minulla oli entisessä elämässä ystävä, joka valmisti myyntin mehiläisvahakynttilöitä: Oli suuri etuoikeus saada niitä käydä ostamassa. Polttaisin varmaan niitä vieläkin, jos olisi mahdollisuus.

    Eivät kai ortodoksit mitään hametta edellytä;) Tuo uskonto on valoisa ja varsin avarakatseinen, ainakin Suomessa. Se olisikin aika täydellistä ellei siellä oltaisi ehdottomasti naispappeutta vastaan.

    VastaaPoista
  4. Leena;kaunis kirkko ja ihanat viheralueet. Ja tuolla myytiin niitä mehiläisvahakynttilöitä.Olisi pitänyt ehkä ostaa. Juu meille sanottiin että olisi pitänyt olla hameet.Olimme AINOAT naiset joilla oli housut päällä....vähän ihmeteltiinkin sitä...

    Petra:tulenkin katsomaan...

    VastaaPoista
  5. Kaunista...menee ihan sanattomaksi...

    VastaaPoista
  6. Kaunis kirkko ja ympäristö. Ortodoksiset kirkot ovat niin koristeellisia sisältä, varsinkin tuo alttariosa (tosin en kovin monessa ole vieraillut).

    VastaaPoista
  7. Kaunis on kirkko, mutta nyt jäin erityisesti ihailemaan sen ympärillä olevaa puutarhaakin. Kerrassaan hieno kokonaisuus.

    VastaaPoista
  8. Olivatkohan jumalanpalvelukseen osallistuneet paikallisia vai turisteja?

    VastaaPoista
  9. Kaunis kirkko. Ja riikinkukot ovat ihania. Niitä voisi katsella vaikka kuinka kauan.

    VastaaPoista
  10. Upeita kuvia, tuo kellotorni on huikea ikkuna-aukkoineen, kirkko visuaalisesti niin kaunis sisältä.

    VastaaPoista
  11. Arleena:sekä sisältä että ulkoa.

    Nelli;tuolla on tosiaankin kaunista:)

    Sirokko:näin on ja ortodoksiset kirkot taitavatkin olla nitä kaikkein koristeltuimpia.

    Mine:todellakin hieno kokonaisuus.Harmi vaan ettei tuota puutarhaa pääse helpolla ihailemaan kun on se korkea muuri.

    Anu:näytti kyllä että ovat täällä asuvia.Kaikki toivat mukanaan sinne tarjottavaa ja kirkon lähelle oli katettu suuri pöytä täynnä kakkuja ja teetä.Me menimme pois just kun he alkoivat käydä niihin käsiksi.Sitäpaitsi tuolla luki " Tämä on pyhä paikka eikä turistipaikka) .Kai tuonne sitten tullaan sunnuntaisin vähän kauempaakin.

    Satu;kaunis kirkko tosiaankin:Ja riikinkukko poseerasi meille tosi lyhyen ajan ennenkuin hävisi jonnekin...

    Hannele:ole hyvä! Siellä onkin tuota topiaryä mistä pidät...

    SusuPetal:upea kuvattava tuo paikka.Ja kellotorni tosi upea:)

    VastaaPoista
  12. Kaunis kirkko sekä ulkoa että sisältä.

    Mehiläisvahakynttilöitä olen joskus ostanut Heinäveden Lintulan nunnaluostarista. Siellähän tehdään varmaan edelleenkin kaikki Suomen ortodoksikirkkojen käyttämät kynttilät (tuohukset)

    VastaaPoista
  13. Kaunis kirkko ja puutarha ja hautausmaa.

    VastaaPoista
  14. Simply desire to say your article is as amazing.
    The clearness for your post is simply spectacular and that i can assume you're knowledgeable on this subject.
    Fine along with your permission let me to grasp your feed to stay updated with imminent post.

    Thank you a million and please carry on the gratifying work.


    my homepage - head soccer cheats android

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...