sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Minne ne jätevedet oikein menee.....

Toissa viikolla seurasin pari kertaa bussin ikkunasta (sopivasti liikennevalojen kohdalla) kun Tel Avivin kaupungintalon Rabin-aukiolle pystytettiin jotain telttaa.Eli piti mennä tutkimaan että mikäs teltta tuonne oikein nousikaan.
Kun menin lähemmäksi huomasin että teltan eteen oli pystytetty jättiläisen vessa!
Menin teltan sisälle kierrokselle,kuulin selityksiä ja näin infofilmin.Tuoleina olivat nämä vessat.....Oli kyllä vähän hassua istua vessanpytyllä ja katsella infofilmiä;D Teltan ja jättivessan tarkoituksena oli informoida yleisöä että minne jätevetemme  menee.
Igudan ,joka tapahtuman järjesti,on Israelin  metropolialueen kaupunkien yhteinen jätevedenkierrätysinfrastruktuuri,johon kuuluu 19 kaupunkia ja asutusta.

Israelissa  kierrätetään jätevettä enemmän kuin missään muussa maassa,ja vesihän on täällä tärkeä juttu,sillä sitä ei ole läheskään tarpeeksi. Suurin osa puhdistetusta jätevedestä menee Negevin autiomaan viljelysten kasteluun. Hieman sitä tuli miettineeksi että onko se puhdistettu jätevesi todella niin puhdasta,ettei mitään haitallista mene kasteluveden mukana viljelyksiin,mutta minulle vakuutettiin ettei näin käy. Jos tuosta haluaa lukea enemmän,niin siitä voi lukea englanniksi täällä.

Lähtiessäni sain mukaani vessapaperirullan,jonka jokaisessa paperipalassa on tietoiskuja tuosta vedenkäsittelystä,niin ettei sitä edes raaski käyttää;D Lisäksi sain kutsukortin  käydä Igudanin vierailukeskuksessa,jossa pääsee läheltä tutustumaan koko prosessiin. 

9 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Hyvää tietoa, varsinkin kun teillä ei tosiaan ole liikaa vettä. Meillä ei taas ole vedestä pulaa ja ihmisiä jopa kehotetaan käyttämään sitä reilusti, että vesiputket tulee kunnolla huuhdeltua.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Onpas hyvin mietitty ja suunniteltu tapahtuma. Ystävä on ollut Negeven autiomaassa töissä ja kertoi sadeveden keräämisestä.

Amalia kirjoitti...

Aiotko mennä kierrokselle ?

Anneli kirjoitti...

Loistavasti ideoitu info-isku.Pysäytti varmaan porukat tutkimaan asiaa terkemmin !! :)

Unknown kirjoitti...

Varmasti tarpeellinen tietoisku, harva meistä varmasti päivittäin miettii, että mitä noille kaikille lutraamillemme vesille myöhemmin tapahtuu!

Arnoya Ari kirjoitti...

Vuosi sitten katsoin videolta, kun Tanskassa juotiin puhdistettua sian lantaa.
Tekniikka on ilmeisesti OK.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Vai niin on hienot paperit, että ei raaski käyttää. Voit ripustaa vessaan lukemista varten:).

Jael kirjoitti...

Allu:tällainen on tosiaankin hyvä ratkaisu kuiville maille.Täytyy myöntää että vähän kadehdin tuota teidän veden paljoutta-...

Johanna:hyvä tietoisku tuolla tosiaankin,ja huomasin tänään että oli edelleenkin pystyssä.,Täällä voitaisiin kerätä enemmänkin sitä sadevettä;minua aina ärsyttää kun meidänkin talon sadevedet valuu katulta katuviemäriin kun sitä vois vaikka käyttää kasteluun.

Amalia:sinne taitaa päästä vain autolla joten saapa nähdä.Kiinnostaisi kýllä...

Anneli:niinpä! Toivottavasti mahdollisi´mman moni oli yhtä utelias kuin minä;D

Ansku;niinpä,ei sitä tule ajateltua mutta ihan kauheat määräthän sitä valuu joka päivä kun käymme suihkussa tai keittiössä ym.

Arnoya.Ajatuksena aika kamala mutta.,,,;D

Paluumuuttajatar:taidanpa jakaa niitä tietoiskuvessapaperinpalasia lapsille kun en millään raaski niitä käyttää;D

Ciacy kirjoitti...

Ihanaa mielikuvituksellisuutta tuollaisissakin infotilaisuuksissa...Tuollaista ajattelutapaa kaipaisin tänne italiaankin.