tiistai 12. tammikuuta 2016

Miksi niin rakastan talvea...

Etualalla kiiltomalvaa,Malva Sylvestris,joka on hyvää paistettuna
Tämä kuva selittää otsikon kysymyksen...Eli rakastan talvea täällä itäisen Välimeren puolella tämän vihreyden ja vehreyden johdosta,jolloin luonto näyttää parhaita puoliaan,jolloin ei ole liian kuumaa,vaan on välillä kylmääkin,josta pidän,ja välillä on myös harmaita pilviä ja sadetta. Kesäähän inhoan täällä:silloin on kuumaa,kosteaa ja suurin osa vihreästä on viljeltyä.
Ihanaa vihreyttä kävin hetken ihailemassa Tel Avivin eteläisessä osassa sijaitsevassa puistossa. Onneksi kaupunki antaa syötävien villikasvien ,kuten kiiltomalvan,kasvaa puistossa kunnes ne alkavat kuihtua pois.
Puiston laidalla on venäläisortodoksinen St.Tabithan kirkko,joka ei kannusta ketään asiaan kuulumatonta vierailemaan siellä mutta jossa kuitenkin kävin toissavuonna. On kyllä kaunis kirkko ja puutarha muurien takana...
Ekologista lammikkoa ,toisin kuin muissa puistoissa,ei pääse katsomaan muuten kuin pienen rakennelman kautta. Yleensä tuolla on vesilintuja ja monen monta muuta lintua,mutta nyt sorsat rääkkyivät yläpuolella enkä ehtinyt nähdä muita lintuja..Tässä ekologisessa lammikossa on paljonkin elämää,minkä voi nähdä tässä upeassa videossa. Lammikon reunalla kasvavat kasvit sen sijaan ovat talvella kuivia ja kesällä vihreitä.
Tuossa rakennelmassa siis on aukot lammikolle päin,mistä voi seurata lammikon elämää. Rakennelmassa tosin istui 3 venäjää puhuvaa, selvästikin liikaa alholia nauttinutta miestä ,joten visiittini rakennelmassa jäi hyvin lyhyeksi.,
Tämä puisto on hiljainen ja kaunis,ja joka puolelle on istutettu yrttejä. Kuten sitruunaiselle tuoksuvaa geraniumia. Geraniumithan kuuluvat pelargonioihin,ja niitä on useita eri lajikkeita,joilla kaikilla oma tuoksunsa. Sitruunaiselle tuoksuvat geraniumin lehdet voi käyttää teenä,leivontaan ja moneen muuhun.Nämä ovat siis tuoksupelargonioita(kiitos Eeviregina!)
Puistossa kasvaa runsaasti myös meiramia,joten sitä tuli poimittua kotiin,Senhän vuoksi nuo siellä ovat että niistä otetaan vähän tarpeen mukaan...Meiramin ja geraniumin lisäksi puistossa kasvaa myös  rosmariinia,laventelia,salviaa sekä sitruunaruohoa. 
Lasten leikkialue tuolla saa aina huokailemaan hetkeksi että miksi en ole lapsi...
Mutta onneksi aikuisiakin varten on oma leikkipaikka eli ulkokuntosali.Tuossa kohtaa kuului kukon kiekuntaa ja kanojen kotkotusta: ne tulivat puiston laidalta,korkean muurin takana olevasta hökkelikylästä.
Ei ollut paljon ihmisiä...
Katoksen alla varjoisa istumapaikka ja oikealta löytyy puiston sitrustarha
Sitruspuita
Vaikka tähän aikaan vuodesta sitruspuitten hedelmät ovat kypsiä niin näissä puissa ne olivat vielä raakileita.
Ennen poislähtöäni löysin puistossa villisyklaameja.Kauniita ja rauhoitettuja,joten katsella saa mutta ei poimia.

Hursot-puisto (metsikköpuisto) on yksi 5 lapsiystävällisestä ja vierailun arvoisista puistoista Tel Avivissa. Niistä olen kirjoittanut lisää täällä.

25 kommenttia:

 1. Mäkin haluisin lasketella tuon putken läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu. Mä siis olen niin kateeellinen kun mä näen tuon tornin 😆

   Poista
 2. Mä voisin kyllä hyvin vaihtaa tämän lumessa kahlaamisen vihreään vehreyteen :D
  Kivaa tiistai-iltaa <3

  VastaaPoista
 3. Oi miten kauniita villisyklaameja<3 Syklaamin toinen nimihän on alppiorvokki. Suomessakin myydään syksyisin puutarhaan isutettavia syklaameja, mutta ne eivät kestä talven yli, vaan ovat syksyn katseenvangitsijoita.

  Muistan sen kirkon ja ikoninurkkkauksen ja mehiläisvahakynttilät...

  Nauti nyt talvesta <3

  VastaaPoista
 4. Ari:hiljaista oli tuolla,Yleensäkin hiljainen puisto tuo,ellei ole erikseen tapahtumia.Sen vuoksi pidänkin tuosta puistosta.

  Outi:ymmärrän hyvin,vaikka välillä minusta tuntuu että voi kun olisi lunta...Mukavaa tiista-iltaa sinulle!

  Leena:Todellakin ovat kauniita vaikka nämä olivat sellaisia kalpean värisiä. ALppiorvokki...nämä eivät ole alppeja näkeneetkään;näitä löytyy hyvin villinä täällä talvella;Jerusalemin lähellä olen nähnyt kauneimmat:) Tuo kirkko onkin upea,sääli että sitä upeaa puutarha-aluetta ei pääse katsomaan vapaasti..Juu kiitos,aion nauttia:)

  VastaaPoista
 5. No ompa hassu nimi syklaamille tuo alppiorvokki! ei ole orvokki eika alpeilla.

  Kiva puisto, tuolla voisi piipahtaa vaikka matkalla Jaffan kirppikselle.

  VastaaPoista
 6. Onpa paljon ihania kasveja hyödynnettäväksi. Keräilen itse Helsingissä metsämansikoita, villivadelmaa, litulaukkaa, villiä ruohosipulia, ketunlehteä jne. mutta kelpaisi kyllä vaikka rosmariini ja meiramikin.

  VastaaPoista
 7. Niin vihreää. Teki hyvää sielulle katsoa tuota vihreyttä. Siellä on oikea kasvitarha puistossa, vai sanotaanko sitä yrttitarhaksi. Nämä sinun tarinasi ovat opettavaisia, olen oppinut paljon kasveista sinulta.
  Ja nuo aikuisten "leikkipaikat" ovat mainioita. Suomessakin niitä alkaa näkyä puistoissa.
  Hyvää viikkoa Jael!

  VastaaPoista
 8. Paljon ihania kuvia, mutta parasta ikinä oli villisyklaamit!! Rakastan syklaameja lähes kaikissa väreisssä ja eri kokoisina, ihania nuo villiyksilöt!

  VastaaPoista
 9. Kivaa katsella sinun vihreää maailmaasi, täällä on pakkasia ja lumisateita. Tuoksupelargoneja ostan joskus puutarhalta ja yritän pitää niitä hengissä ikkunoilla täällä Suomen talvessa.
  Onpa rehevää malvaa ja ihanat sitrukset ja syklaamit!

  VastaaPoista
 10. talvi ja talvi... en tykkää kun auto pitää saada esille jään alta.

  VastaaPoista
 11. Ihana talvi teillä! Kun Suomen tv uutiskuvia Israelista ovatpahan vaan ihan toisen henkisiä! Miten paljon tv:n kautta tuleekaan vääristynyttä kuvaa eri maista. Tietysti oikeaakin. Kiitos tästä postauksesta tuli oikein rauhallinen olo ja mieli tänne kinosten keskelle!

  VastaaPoista
 12. Talvea rakastan minäkin...ihan tätä meidän talvea...lunta ja pakkasta, mutta teidän talvihan näyttää meidän kesältä....tai no eihän täällä sitruspuita ja syklaameja villinä kasva..:)

  VastaaPoista
 13. Ehkä se onkin niin, että suomalainen keskiverrosti on neljän vuodenajan ihminen. Vastustelipa hän sitä sitten miten tahansa. Liika kesä olisi siis kenelle tahansa liikaa.

  Ihanaa viikkoa Jael <3!

  VastaaPoista
 14. Dzinni:talvi täällä tosiaankin ihanaa!

  Anu:no ei tosiaankaan mikään orvokki...Todellakin vierailun arvoinen puisto...

  Lumo:kadehdin noita villimansikoita ja vadelmia.Viime kesänä lähdin pois just ennenkuin kypsyivät. Ketunlehteä on täälläkin,ja sitäkin kerään:)

  Tuula:tosiaankin yrttitarha tuossa puistossa;meidän puistossa kodin alla on vain rosmariinia.Ja kiva kuulla että tarinoista on jotain hyötyäkin:) Kiitos että tulit kertomaan:)Aikuisten leikkipaikat ovat tosiaankin tervetulleita.Tässä meidän puistossa on vain 3 laitetta,tuossa puistossa enemmän.Hyvää viikkoa sinullekin Tuula:)

  MatkaMartta:syklaamit ovat kyllä kauniita,tänään katselin viljeltyjä sellaisia kukkakaupassa.Villitkin ovat tosi kauniita:)

  Eeviregina:teillä on kunnon talvi nyt.Vähän olisi kiva kokea sitä,ihan hetken vain.Kiitos tiedosta,en löytänyt suomenkielistä sanaa geraniumille,nyt tiedän että on tuoksupelargonia:) Kaunis puisto tuo ja niin vihreä:)

  Hannele:talven lumet tosiaankin haastavia...

  Kaisa:talvi täällä kyllä parasta aikaa ja kevät,tuonne huhtikuun loppuun ehkä.Aika yksipuolisenhan ja vääristyneen kuvan täältä saa jos vain telkkarista saa sen tiedon.Kiva että tykkäsit ja hyvää viikkoa!

  Irmastiina:en ole erityisemmin talvi-ihminen Suomessa,aina odottelin
  kesää...Ja aika lailla kesäisiä juttuja täällä onkin talvella;D

  Rouva Sana:niin se taitaa olla.Kesä on kyllä ihana kunhan ei ole liian kuuma...

  VastaaPoista
 15. Miten kauniita kuvia! On ihana katsella niitä!
  Ikävää Suomen television vääristynyt yksipuolisuus uutisoinnissa.
  Kiitos kun laitoit nämä kauniit kuvat!

  VastaaPoista
 16. Mina tykkaan eniten kevaasta ja syksysta, talvi on vahan niin ja nain sateiden vuoksi, kosteus tunkee joka paikkaan ja pitaa muistaa tuulettaa useampia kertoja paivassa. Tykkaan kylla katsella myrskyavaa merta ja nautin niista ihanan aurinkoisista talvipaivista enka kaipaa -20 asteen pakkasiin. Ihana yrttipuisto, tykkaan kovasti tuosta kiiltomalvasta, taalla se on suosittu ruuanlaitossa mutta meiramia en muista taalla nahneeni, pitaakin tutkia löytyisikö sita jostakin. Mukavaa alkanutta vuotta sinulle Jael!

  VastaaPoista
 17. Ei nyt niin kovin talviselle näytä:). Mutta tuo on kiva, että saa poimia mukaansa! Jos täälläkin saisi, kävisin yrttipuutarhasta nappaamassa aina silloin tällöin vihannesportulakkaa:).

  VastaaPoista
 18. Kyllä on upean näköistä ja voihan leikkipuistossa aikuinenkin vähän innostua ;)

  VastaaPoista
 19. Kovin on talvi erilainen siellä päin maailmaa, kun täällä on valkoinen maisema ja viime yönä oli lämpötilakin taas jossain -25 asteen hujakoilla! Ja meidän kanatkin kotkottelee tähän aikaan vuodesta vain sisätiloissa :D

  VastaaPoista
 20. Kirsti:kiitos,talvellla kun on niin vihreää on helppo ottaa kauniita kuvia.Ikävä kyllä Suomessa näkyy vähän vääristynyt kuva täältä,ylensä.

  Petra:minua eivät sateet häiritse,eikä niitä itse asiassa ole täällä edes liikaa.Talvi on kyllä niin ihanaa näissä lämpimimmissä maissa,en minäkään niitä paukkupakkasia kaipaa.Täälläkin kiiltomalva suosittua,tykkään tosi paljon:)Kiitos Petra,samoin sinulle mukavaa alkanutta vuotta.,

  Paluumuuttajatar:Enemmänkin kesäiseltä;D Tosi kivaa onkin että yrttejä on istutettu ihmisten iloksi:) Vihannesportulakka on tosi hyvää,käytän sitä. Tosin kaupasta ostettuna.Täällä sitä kasvaa villinäkin,mutta kesällä eikä ihan kauupungeissa..

  Nelli.Kaunis puisto tosiaankin:) Mitäköhän ajattelevat jos kipuan tuohon torniin laskettelemaan liukumäkeä;D

  Marru:talvi onkin täällä sitä parasta aikaa,minulle ainakin.Hurjan kylmää teillä ,huh! Kanoille terveisiä:)

  VastaaPoista
 21. Mahtavaa! Voi tehdä salitreenit ja lähtiessä poimia yrttejä kotiinviemisiksi!

  VastaaPoista
 22. Iloinen kulkuri:niinpä:) Ihan kateeksi käy niitä jotka asuu tuon puiston lähellä,itse joudun kulkemaan sinne bussilla.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...