maanantai 23. tammikuuta 2017

Papukaijat puistossa

Jo pitkään olen halunnut käydä yhdessä lempipuistossani,metsikköpuistossa eteläisessä Tel Avivissa. Kuumana kautena kun on kuivaa en käy tuolla mutta talvella kaikki on niin paljon kauniimpaa. Kuvassa näkyvän puiston  aidan takana on  Tel Avivin eläinsuojeluyhdistys,jossa minäkin käyn välillä ulkoiluttamassa koiraressukoita.
Ensimmäisen kuvan aidan vieressä on pieni keittiöpuutarha,ja huomasin siellä suuren joukon kauluskaijoja. Nämä kauniit mutta röyhkeät papukaijat ovat päässeet luontoon täällä ja muualla maailmassa ihmisen huolimattomuuden vuoksi,lisääntyvät ahkerasti  ja aiheuttavat vahinkoa ekosysteemille,sillä he valtaavat alkuperäisten lintujen alueita. Kun tulin liian lähelle papukaijat lähtivät suurena räksyttävänä ryhmänä lentoon. Kotini viereisessä puistossa on myös näitä kauluskaijoja,mutta ne ovat niin arkoja että pysyttelevät puitten ylimmillä oksilla.
Kauniitahan nämä värikkäät papukaijat ovat,mutta niin röyhkeän agressiivisia.
Papukaijat lisääntyvät ahkerasti,tuo puisto on täynnä papukaijoja. Muita lintuja tuskin huomasin,nämä ovat varmaan ajaneet kaikki muut pois.
Jossain vaiheessa huomasin puistossa pari kanaakin,ja niiden takana olevan aidan takaa kuului kukon kiekuntaa.Kanat olivat karanneet puistoon aterioimaan.
Nuori mies tuli koiransa kanssa,ja kanat pakenivat kotiinsa oikealla näkyvän portin kautta. Aidan takana on hökkeleitä.
Puistossa kasvaa yrttejä,joten niitäkin olin ajatellut hieman poimivani. 
Laventeli kukkii juuri nyt.
Meiramia sen sijaan poimin mukaani jonkun verran.
Tässä puistossa annetaan villikasvien kukoistaa ,mutta onkohan kuiva tammikuu syynä siihen että kasvu oli vielä kovin pientä. 
Villisyklaameja sen sijaan löytyi muutama.

19 kommenttia:

 1. Sulautuvat kyllä hyvin vihreään nuo kaijat!

  Ihanan keväisen näköistä siellä!

  VastaaPoista
 2. SusuPetal:talvikevät onkin täällä kuin kesä Suomessa...sen jälkeen kuivaa kuivaa...

  VastaaPoista
 3. Noita kauluskaijoja on täälläkin ja teki aikamoista sotkua joku aika sitten, kun tulivat naapurin pähkinäpuuhun ja tiputtivat loput pähkinät ja vähän oksiakin alas maahan.

  VastaaPoista
 4. Oho, en kyllä ole täällä nähnyt kaijoja vapaana, mutta värinsä puolesta ei kyllä olisi ihmekään ettei näy.
  Teillähän on jo melkein kesä, ei täällä lavantelit vielä yritäkään kukkia, mutta kylmä tulikin aika myöhään, vielä lupasivat talven jatkuvan.

  VastaaPoista
 5. Mahtaa lähteä kivat mölinät noista papukaijoista :)

  VastaaPoista
 6. Olen aina tykännyt papukaijoista, mutta en tiennyt, että ne osaavat käyttäytyä noin ikävästikin. Lemmikiksi en kyllä papukaijaa ottaisi, kun eikös ne pidä hirveää ääntä. Hermohan siinä menisi.

  VastaaPoista
 7. Saako siellä vapaasti kerätä yrttejä puistoista? Kätevää jos saa.

  VastaaPoista
 8. Barcelonan kaduilla ja puistoissa noihin törmäsin. Siellä vain niitä ihastelin. Kiitos kun valistit enemmän.
  Mukavaa viikkoa, Jael!

  VastaaPoista
 9. Allu-aika pahat jos noin teki.Luin että tekevät hallaa auringonkukka-ja pähkinäviljelyksille.

  Sirokko:teillä on sitten tosi vihreää siellä;D Nuo kun sulautuvat niin vihreään ympäristöön. Täällä ollut tosi lämmin ja kuiva tammikuu,ei ihan tavanomainen:(

  Nelli:ei ne mitään hiljaisia ole..

  Satu:papukaijat ovatkin kivoja,mutta nuo vievät tilat ja ottavat pesät haltuun muilta linnuilta mikä ei niin kiva juttu. Venezuelassa näkyi puissa oikein isoja papukaijoja,mutta siellä ne kuuluivatkin paikalliseen linnustoon. Jeps,aika kamalaa räksystystä pitävät.Tässä kodin vieressä ne ovat yleensä korkeimman puun latvassa,mutta kyllä niitä välillä kuulee oikein kunnollakin.

  Paluumuuttajatar: mä luulen että kun on tuonne istutettu niin niitä saa sitten poimiakin.Ja paremminhan ne kasvaa kun niitä harventaa;D Rosmariiniahan on kaikkialla,tässä ikkunani allakin,mutta tuolla on esim. juuri tuota meiramia,salviaa ja sitruunaruohoa,mitä on kiva itse poimia:)

  VastaaPoista
 10. Onkohan tuossa ekassa kuvassa jotakin tuliköynnöstä pensasaitana?
  Kivaa, kun löydät yrttejä luonnosta. Syklaamit ovat ihania!

  VastaaPoista
 11. Kauniita noi papukaijat tosiaan ovat. Kuulema Fuengirolassakin on alettu hävittämään niitä.

  VastaaPoista
 12. Kiinnostava eläin- ja luontopostaus.

  Voi että ovat kauniin värisiä ja muotoisia nuo papukaijat,
  mutta moni kaija päältä kaunis, vaan on röyhkeä luonnoltaan!
  Kurja luonnonlaki että aina on niitä jotka ajavat heikommat pois :(

  Ihanaa tietää että käyt ulkoiluttamassa eläinsuojeluyhdistyksen koiruleita :)

  VastaaPoista
 13. Villisyklaameja täältä en ole löytänyt, mutta villiorkidean näköiset kaunottaret kukoistavat sateisen joulu-tammikuun ansiosta!
  Ja meillä vastaavat papukaijat ovat munkki-aratit, jotka kyllä tekevät tuhojaankin.

  Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 14. Kauniita on kaijat, en ole nahnyt taalla luontoon levinneina. Wau meiramia, en ole taalla nahnyt missaan, pitaakin tutkia tarkemmin löytyykö sita jostain taalta.

  VastaaPoista
 15. Eeviregina:Tuliköynnöstä taitaakin olla ,tosi nättiä. Kiva puisto tosiaankin kun on noita yrttejä,aika moneen on sellaisia istutettu mutta tuolla hyvä valikoima, Ja aina on ihanaa törmätä kauniiseen villikukkaan,jota saa ihailla mutta ei poimia.

  Amalia:kauniita mutta haitallisiakin.Täällä niitä ei hävitetä,vielä...

  Rita:kiva kun tykkäsit:)Niinpä,kauniita ja upean värisiä nuo kaijat,mutta sääli että ne valtaavat elintilaa muilta linnuilta.Luin että muutama vuosikymmen sitten tässä asuinkaupunkini alussa olevasta maatalouskoulusta päätettiin vapauttaa muutama kaija ,ajattelivat että eksoottinen lisä näyttäisi kivalta luonnossa.Se oli ihan väärä valinta...

  Susanna:kaunis on tuo teidänkin riesana oleva kaija,googlasin. Täällä taas on ollut harvinaisen sateeton tammikuu,mikä on vaikuttanut villikasvustoon,mutta pohkoisessa Israelissa voi ihailla kauniita villikukkia,mutta ei täällä omalla asuinalueellani.

  Petra:kauniita,mutta onneksi eivät ole teille levinneet. Meirami on ihana mauste,käytän oreganon tilalla ,ja kiva kun tuolta löytyy poimittavaksi niin ei tarvitse käydä ostamassa jos tarvitsee pienen määrän.

  VastaaPoista
 16. Meilläkin täällä Amsterdamissa on vihreitä papukaijoja etenkin Vondelparkin puistossa. Koska asun ihan puiston nurkalla, kaijoja lentelee myös meidän takapihalla. Väri on samanlainen vihreä, mutta näillä ei ole kaulusta ja niiden ääni kuulostaa vähän naakan naukaisulta.

  VastaaPoista
 17. Leena>Alunperinhan kaikki nämä papukaijat ovat kotoisin tropiikin maista,joten jotenkuten ovat kaikki päässeet luontoon,ja varmaankin eri lajikkeita.Mitenköhän ne pärjäävät teillä talvella...

  VastaaPoista
 18. Ensimmäisenä talvena täällä vähän jännitin niiden puolesta, mutta hyvin näyttävät pikkupakkasista ja vähäisestä lumisateestakin aina selvinneen.
  Juu, nämä ovat kuulemma alun perin jostakin karanneet ja sitten viihtyneet ja lisääntyneet.

  VastaaPoista
 19. Ihania papukaijoja! Meillä on monia lintuja, mutta tämän talven ylläri on ollut suuri kanahaukka, joka vaanii oravia, nyyyyh...

  Hurmaava villisyklaami<3

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...