keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Ympärille katsottua

Dizengoff kadulla
Vuosi alkoi täällä säiden suhteen melkein samoin kuin se päättyi joulukuussa:välillä satanut ja välillä paistanut aurinko. Yleensä aamuisin on aika kylmää,ja toppatakki tarpeen,mutta iltapäivällä se tuntuu aivan liian lämpimältä, Mutta jos viime vuonna käytin täällä sitä takkia vain muutaman kerran niin tänä talvena se on ollut enemmän päällä. Postauksen kuvat on napsittu puhelimella siellä täällä.
Sateet saavat luonnon kukkimaan.Tämän kuvan otin ohimennessä kun näin pihalla paljon luonnon vihreää.
Aamulla odottelin bussia Tel Avivin vanhan bussiaseman alueella,joka on ,vielä toistaiseksi (gentrifikaation merkkejä jo olemassa..) rähjäistä ,eikä etenkään iltaisin niin mukavaa aluetta.Se on myös narkkareiden,kodittomien ,vierastyöläisten ym.laitapuolen aluetta. Bussipysäkiltä näin kadun toisella puolella nämä kodittomat, sadetta turvassa katoksen alla. Näkymä saa miettimään kadulla elävien kodittomien kohtaloita. Kaupungilla ja muutamalla järjestöllä on suojakoteja,jonne kodittomat voivat mennä ja saada lämpimän vuoteen,aterian,suihkun ja muuta apua. Halpissupermarketin edessä ,jossa käyn usein,olen monta kertaa nähnyt rullatuolissa istuvan kodittoman miehen.Itse asiassa hän kyllä kävelee ihan hyvin ,mutta rullatuoli ehkä auttaa elannon hankkimisessa. Olen jutellut miehen kanssa muutaman kerran,mutta en tiedä hänen tarinaansa ja miten hän  on kadulle joutunut. Eräänä hyvin sateisena päivänä ehdotin hänelle että hän menisi johonkin suojakotiin kadun sijaan,mutta hän ei halunnut,vaikka olin valmis soittamaan hänen puolestaan. Monet kodittomat jäävät mieluummin kadulle kuin menevät kylmimäkin öinä suojakotiin,sillä kaduilla on vapaus,kun taas suojakodeissa on tiukat säännöt asukeille. Sitä on vaikeaa ymmärtää.  Eräänä päivänä kun olin keskustassa sijaitsevan sairaskassani klinikalla  odottamassa lääkärille pääsyä ,näin miehen siellä,ja silloin muistin että olin nähnyt hänet siellä kerran aikaisemminkin;hän käy klinikan vessassa peseytymässä.
Edit: Postauksen kirjoitin eilen,ja tänään iltapäivällä ,odottaessani bussia Levinsky-torin vieressä,näin pysäkin vieressä olevassa penkissä makaavan todella nuhruisen näköisen miehen.Hetken kuluttua viereen pysähtyi ambulanssi,josta nousi 2 miestä,jotka menivät miehen luokse,ensin puhuivat hänelle,mutta mies makasi penkillä käsiään huitoen ,ja teki kauheasti vastarintaa kun hänet vietiin pakolla siitä pois,ambulanssiin. Paikalla  oli myös kolmas mies,ja kysyin häneltä minne mies viedään. Tämä mies auttaa kodittomia,ja kun puhuin hänen kanssaan ohitse meni monta ihmistä jotka kertoivat miten hyvä tämä mies on .Mies kertoi että ensin puhutaan kodittomille ihan yleisesti,ei painosteta,ja vähitellen,luottamuksen syntyessä,heitä yritetään saada  pois kaduilta. Mutta penkillä ollut mies oli kuulemma vaaraksi sekä itselleen että ympäristölleen,eikä hänen kanssaan voi edes jutella,joten hänet vietiin sairaalaan tutkittavaksi.
Eri kohta samaiselta alueelta,jossa vaihdoin bussia eräänä päivänä.
Kävin kauppakeskuksessa hakemassa luomusalaattia tästä Green in the City-pisteessä,eli nuo kasvikset on kasvatettu kauppakeskuksen katolla. Tuosta otetaan mitä halutaan,ja rahat laitetaan laatikkoon,luottavat että ihmiset maksavat, ja  vain pieni osa kuulemma jättää maksamatta. Kävin tutustumassa kattofarmin toimintaan viime kesänä. Harmikseni tuossa ei tällä kertaa ollut vihreää salaattia,
Sateen jälkeen taivas oli kirkas.
Allenby-kadulla,taas bussipysäkiltä katsottua.
Bussipysäkkiä vastapäätä oleva talo,jota on restauroitu.Päälle on lisätty pari kerrosta ja tällä viikolla rakennus sai uuden maalikerroksen päälleen. Minusta tuohon olisi voinut laittaa toisen värin,kuten vaikka vaaleansinisen....
Kun astuin bussista ulos näin Sheleg (Lumi) koiran pysäkin takana.  Shelegin olen tuntenut niin kauan kun olen tällä alueella asunut.Maailman ystävällisin koira:)

11 kommenttia:

 1. Jael, minusta tuo tietty keltainen, mikä sen nimi onkaan, ehkä kartanonkeltainen?, on tuohon taloon kaunis väri. Ja mitkä kauniit parvekkeet on tokassa kerroksessa...

  Onpa Shelegillä kaunis nimi ja kaunis on koiruuskin<3

  Meillä on nyt tullut lunta, mutta paha vain, että pari seuraavaa päivää ovat todella kylmät. Laitan jo illalla moneen paikkaan eri lintulajeille runsaasti energiaa sisältäviä saksan- ja hasselpähkinöitä sekä tietty myös auringonkukansiemeniä. Oraville osa samoja ja kyllä ne hätätilassa syövät auringonkukkaakin sekä olen tenyt niitä kookoshasselkakkuja.

  Mukavaa viikon jatkoa!<3

  VastaaPoista
 2. Leena:on se minustakin nätti,sitä vaan näkee liikaa täällä joten toivoo muitakin värejä ympäristöön..Nuo vanhat talot ovat aivan ihania,etenkin sen jälkeen kun ne on kunnostettu.
  Sheleg on ihana:) Hänet omistaa vanhempi mies,jonka vaimo jätti yksin 4 lapsen kanssa,kun lapset vielä olivat pieniä.Hän kasvatti lapset,jotka nyt jo keski-ikäisiä,ja tuo koira hänelle niin tärkeä. Mitä sitten kun Shelegiä ei enään ole...Ihana sinä kun syötät lintuja:) Tuossa kylmyydessä nuo lintukakut ovatkin tärkeitä heille,kiitos Leena:) Teillä on nyt sitten kunnon talvi:)

  VastaaPoista
 3. Kodittomia on erilaisia ja osa tosiaan on niitä, jotka eivät kestä juuri noita sääntöjä, kokevat vapauden riistona kaiken tuon. Aika hyvin pystyn samaistumaan, sillä minussa on samaa luonnetta.
  Suomessakin ollaan herätty kodittomien määrään ja avuntarpeeseen ja erilaisia kampanjoita ja keräyksiä on järjestetty varsinkin tässä joulun alla.

  VastaaPoista
 4. Nelli:En minäkään tykkää erityisemmin säännöistä ,ja olenkin ollut välillä sellainen "kapinallinen".Mutta kun ulkona on kylmää ja sateista,kuten oli viime kuussa,niin vaikeaa tajuta ettei joku halua tarjolla olevaa lämmintä vuodetta,ateriaa ym. Hyvä että Suomessa on herätty,sillä talvi on siellä kodittomille monin kerroin vaikeampi kuin täällä.,

  VastaaPoista
 5. Täällä olisi kodittomana aivan mahdotonta esim. tänään on pakkasta ollut lähes -20 astetta :(
  Siellä kaikki näyttää jo niin keväiseltä.

  VastaaPoista
 6. Outi:Talven keskivaiheessa voi kuitenkin olla tosi kylmiä öitä,jolloin asteet menevät hieman alle 10 plusasteen,mutta kosteus saa sen tuntumaan kylmemmältä. Jotkut kodittomat välillä kuolla kupsahtavatkin sellaisina öinä. Tämä talvi muuten on täällä monesti kuin Suomen kesä,tai kevät.

  VastaaPoista
 7. Voi, tuo Lumi näyttää syötävän suloiselta!

  (laitan oman nimeni linkkiin kollaasin omista karvakamuistani)

  Kodittomien määrä tuntuu kasvavan joka puolella. Yhteiskunnallinen jakautuminen tuntuu jyrkkenevän kaiken aikaa.

  VastaaPoista
 8. SusuPetal: Lumi-Sheleg on aivan ihana,lempikoirani Bambin jälkeen:) Niinpä,eriarvoisuus kasvaa joka paikassa,surullista.

  Allu:on hän:)

  VastaaPoista
 9. Hyvä kuvareportaasi. Suloinen koira huipennuksena :)

  Hatunnosto ihmisille jotka huolehtivat heikommista.

  Ihailla pitää myös kasvua joka puskee esiin kaupungin kiveyksen alta.

  Toiseksi viimeisen kuvan rakennuksessa hauska soikea ikkuna,
  joka tuo mieleen peilin tai vanhan valokuvakehyksen.

  🐕 🐈 🐭

  VastaaPoista
 10. Rita:Kiitos,ja Sheleg on tosi ihana hauveli:)
  Tosiaankin,hatunnosto heille,ja vielä tuollaista vaikeaa auttamistyötä tekeville.- Nyt on se ihana aika kun sateiden jälkeen vihreää puskee esille kaikkialla,että sitten rakastan tätä talvea täällä,muistuttaa usein Suomen kesää. NOissa vanhoissa taloissa onkin sellaisia yksityiskohtia mitä ei uusista pahemmin löydy.Mukavaa loppiaista Rita.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...