maanantai 2. huhtikuuta 2018

Ilmapallotaidetta

Tällä viikolla näyttää siltä kuin suurin osa ihmisistä täällä olisi lomalla, Koululaiset, tarhalaiset, valtion työntekijä, järjestöjen työntekijät ja monet muut ovat lomalla, ja se  näkyy katukuvassa.  Paljon on myös erilaisia tapahtumia , ja useisiin museoihin pääsee ilman pääsymaksua.  Aamulla kävelin torin viereisellä kävelykadulla,  jossa  tällä viikolla on käsityöläismarkkinat joka päivä normaalin 2 päivän (tiistai&perjantai) lisäksi. Päiväsaikaan joka puolella on niin suuret ihmismassat että pysyn niistä mielelläni pois, mutta aamulla aikaisin on väljää koska monet lähtevät lomalla liikkeelle vasta myöhemmin.  Kävelykadun käsityöläistorin alueelle oli laitettu ilmapallotaidetta,  ja kaukaa katsottuna oli vaikeaa uskoa että tämä Hämähäkkimies oli todellakin tehty ilmapalloista!
Kahden kävelykadun risteykseen oli pystytetty katos, ja  tässä puussa oli  tällaisia keltaisia ilmapalloasetelmia.
Tässä sama puu eri suunnasta katsottuna.  Käsityöläistoria oltiin vasta pystyttämässä. Vasemmalla näkyy  kankainen hämähäkinverkko, mutta eipäs siinä ollutkaan hämähäkkimiestä.
Edessä  olevan talon yläparvekkeellakin oli hauska ilmapallohahmo.
Puu täynnä ilmapalloja.
Tässä myyntipöydässä oli kauniin värikkäitä tuotteita (otin kuvan kaukaa joten ei ihan tarkka).

Tänään täällä tehtiin hyvä päätös: olen täällä aiemmin maininnut että  minua ahdisti se että Eritreasta ja Sudanista (Darfurista) olevat turvapaikanhakijat haluttiin  lähettää Afrikkaan;  ei  omiin maihinsa koska he eivät voi sinne palata, vaan Ruandaan ja Ugandaan,  Sinne jo lähteneet varoittivat muita lähtemästä sinne  , ja täkäläiset aktivistit ja  järjestöt tekivät paljon töitä jotta tuo päätös kumottaisiin. Eri ammattiryhmät , järjestöt´ym.  lähettivät pääministerille adresseja joissa pyydettiin kumoamaan päätös. Toissa viikolla oli suuri mielenosoitus  Tel Avivissa karkoituspäätöstä vastaan. 

Tänään sitten julkaistiin että on päästy sopimukseen  YK:n kanssa siitä että  täällä olevista  turvapaikanhakijoista  puolet saisivat uuden kotimaan  länsimaista;  joko Saksaan, Italiaan tai Kanadaan  (suurin osa).  Jäljelle jäävät turvapaikanhakijat  (noin 18 000)   saisivat täällä  oikeudellisen aseman, mikä takaa heille paljon paremmat oltavat kuin aiemmin.  Tähän saakka suurin osa turvapaikanhakijoista   on asunut Tel Avivin köyhimmillä alueilla, mikä on aiheuttanut paljon närää alueen alkuperäisissä asukkaissa, sillä infrastruktuuri ei ole riittävä niin monelle ihmiselle kuin mitä siellä nyt on,  Jäljelle jääneitä (perheelliset, ym.)  kannustetaan muuttamaan muualle maan sisälle, niin että kaikki eivät ole samalla alueella,  ja he tulevat saamaan työhön johtavaa koulutusta sekä neuvontaa.    Tämä suunnitelma toteutetaan  3 jaksossa 5 vuoden aikana, ja toivottavasti tämä kaikki todellakin toteutuu.

13 kommenttia:

Unelma kirjoitti...

Teillä siellä kyllä näkee kaikkea ihmeellistä. Ilmapallotaidetta jännää.

On mukava asia, että uusi sopimus on laadittu. Aiemmin oli surullista lukea lehdistä karkotuspäätöksestä.

Jael kirjoitti...

Unelma:hauska oli nähdä miten ilmapalloista saa tehtyä kaikenlaista kivaa, ja kauniisti koristivat puitakin:)
Nyt pitää vain toivoa että tämä sopimus sitten pitää, sillä sillä on myös paljon vastustajia.

Irja Viirret kirjoitti...

Värikkäät ja hauskat ilmapallo taiteilut, kuvasi latautuivat vähän hitaasti... kuuluivatko nuo pallot ja koristukset pääsiäisjuhlintaan? Ihana juttu, että sopimus saatiin.

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Olen seurannut tuota keskustelua, mutta nyt uutisoitiin että Saksa ja Italia eivät olisi sopineet vielä mitään :( Nykyisin ei tosiaankaan tiedä mitä pitäisi uskoa.

Upeaa ilmapallotaidetta. Mä tykkään eniten noista ilmapalloista puussa. Ilmapalloköynnöksestä. Onpas hienosti toteutettu. Teillä siellä on aina kaikkea hauskaa.

Satu kirjoitti...

Hauskaa taidetta. Uskoisin, että varsinkin lapset innostuisivat tuollaisesta.

No jo on siellä populaa pienellä maapläntillä. Toivottavsti kaikille löytyy paikka ja sopu säilyy <3

Kaunista kevään jatkoa <3

Melissa kirjoitti...

Siellä kyllä tapahtuu koko ajan kaikenlaista :)

Leena kirjoitti...

Tykkään kovasti tuollaisista kaduille tuoduista taide-jutuista. Lämpimissä ilmastoissa sellainen onnistuu.
Minäkin toivon, että kaikille noille ihmisille löytyisi turvallinen ja hyvä paikka, jossa voisivat jatkaa elämäänsä.

PiipeA kirjoitti...

Onpa mielenkiintoista ja hauskaa taidetta. Saa varmasti kadunlla kulkijoiden huulille hymyn.

Onnellista huhtikuun jatkoa!

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Onpa upeita ilmapalloteoksia. Spiderman on ihan ykkönen!
Hieno asia, että turvapaikanhakijoidenkin asiat järjestyivät paremmin.
Mukavaa tiistaita sinulle Jael <3

Jael kirjoitti...

Irja : Ihanan värikkäitä ilmapallojuttuja, ja niitä oli muuallakin tänään, Eivät mitenkään kuulu tänne pääsiäisjuhlaan,muuten vaan laitettu , ja eniten lapsia varten. Onpa kummaa että kuvat latautuivat sinulla hitaasti,minulla sekä koneella että puhelimessa ihan normaalisti. Pian tuon jälkeen selvisi että pääministeri perui tuon sopimuksen paineen alla! Ihan sekopäistä!

Johanna: Ennen kuin menin nukkumaan huomasin että sopimus oli peruttu! Ihan uskomatonta! Paineen alla mutta minkälainen leader hän onkaan, täysin seko. Hän ehti olla valtiomies ehkä 6 tuntia, ja sitten perui koska äärioikeistolaiset eivät halua että turvapaikanhakijoille annetaan pysyvä status:( Ilmapallot olivat ihania,ja minäkin tykkäsin tuosta puusta ilmapalloineen. Tänään kauppakeskuksessa oli myös tosi hienoja ilmapalloinstallaatioita:)

Satu: Lapsille nuo ilmapallot kai onkin tarkoitettu, ja kauppakeskuksessa oli hieno ilmapallolinna:) Pieni maapläntti tosiaankin, ja nyt ei sitten tullutkaan sopua kun sopimus peruttiin:(

Melissa: koko ajan ,ei tule aika tylsäksi;D

Leena: Iloa silmille tosiaankin, ja lämpimässä ilmastossa tosiaankin onnistuu tuollainen lähes aina. Nyt noiden ihmisten kohtalo on auki taas, sillä paineen alla tämä kamala pääministeri perui sopimuksen,uskomatonta!

Piipe: Hauskan värikästä olikin tuolla sen muutenkin värikkään käsityöläistorin lisäksi:)

Outi;eikös ollutkin , Spiderman oli tosi hieno:)
No nyt eivät asiat sitten järjestyneetkään, sopimus peruttiin paineen alla, Tämä pääministeri ei enään sovi pääministeriksi kun ensin päättää jotain ja peruu sen 6 tunnin jälkeen. Uskomatonta.
Mukavaa tiistai.-iltaa sinullekin:)Ulrika kirjoitti...

Tel Avivissä on kovenpi "meno" kun Tukholmas . Täälä ei noin kivoja tapahtumia ole vaikka onki suurkaupunki .

Satu kirjoitti...

Onpas hieno hämähäkkimies! :-D

Jael kirjoitti...

Ulrika: Luulen että ilmastolla on aika paljon tekemistä tuon kanssa; kylmässä säässä vaikeampi järjestää tapahtumia. Tosin Tel Aviv on muutenkin tosi energinen kaupunki:)

Satu: Tosi hieno, jotkut ne vaan osaa:)