torstai 5. huhtikuuta 2018

Pitkä viikonloppu

8 päivää kestänyt juutalainen pääsiäinen eli Pesah huipentuu tällä kertaa pitkään viikonloppuun, ja tänään torstaina olikin lyhyt päivä, ja nyt edessä 2 pyhäpäivää,  joista toinen on sapatti. Normaalisti täällä Israelissa  pesah kestää 7 päivää, mutta koska  heti sen jälkeen on sapatti, kestää se tällä kertaa kauemmin.  Olin alkuviikolla siinä luulossa että pyhäilta on vasta perjantaina,  kunnes huomasin että se onkin tänään torstaina.   Viikon aikana koululaisilla ja niin monilla muilla (valtion virastot, ym. ym.) on ollut lomaa,  ja joka paikka kaupungissa ollut liian täynnä,  joten yritin välttää ihmismassoja.  Alkuviikosta kävin Tel Avivin  keskustan  Dizengof Center-kauppakeskuksessa,  ja huomasin että sielläkin oli ilmapalloinstallaatioita. Kun katsoi ylös näki ilmapallosateenkaaren ja ilmapallopilven.  

 Tämä kauppakeskus, joka on kaupungin vanhin suuri kauppakeskus, on suosikkini; ei vain sijaintinsa vuoksi , vaan niin monen muunkin asian vuoksi: katolla kasvatetaan vihanneksia (kävin pari vuotta sitten tutustumassa  kauppakeskuksen salaattifarmiin) . Kaikista alimpana, parkkikerrosten alapuolella,  on lepakoiden turvapaikka,  ja kauppakeskuksen kuvassa olevalla puolella (kauppakeskus jakautuu kahteen osaan , joita erottaa katu, mutta toiselle puolelle pääsee  maan alla ja yllä olevia käytäviä pitkin) on kaupungin paras  yleinen WC,  mikä on tärkeää jos hätä yllättää tuolla alueella liikkuessa:D
Kauppakeskuksen toisen puolen aukiolle oli pystytetty  ilmapallolinna, jossa oli kaikenlaisia ilmapallohahmoja, Miten upeaa , näiden tekemiseen on varmaankin mennyt monen monta työtuntia.
Lapsille oli järjestetty ilmapallokursseja, mutta olin liian aikaisin liikkeellä, joten en nähnyt mitä siellä tehtiin.
Aika hienoja!
Pesah-viikon aikana  suurin osa leipomoista on pitänyt lomaa , sillä pesahina tulee syödä vain happamatonta leipää.  Omalla asuinalueellani  Don Leonin leipomon ovet ovat olleet kiinni viime viikosta ,mutta se ken leipää haluaa kyllä löytää sitä helposti Tel Avivin alueella.

Omalla seudullani lähes kaikki luonnonvihreä on kuivunut pois,  mutta Lisayn blogissa käytiin pohjoisessa Israelissa, jossa vielä on kauniin vihreää.
Hyvää loppuviikkoa 💓

18 kommenttia:

Lisay kirjoitti...

Hienoa ilmapallotaidetta siella teilla pain!
En tutustunut tarkemmin,mita taalla Jerusalemissa oli tehty lapsille.Keskustan ohitin vain junalla...
Jerusalemissa on viela vihreaa ja ilmatkin ovat olleet ihan siedettavat.

Jael kirjoitti...

Lisay:Todella upeita ilmapallojuttuja oli eri paikoissa:)
Täällä on jo kaikki ihan kuivunutta ja kuihtunutta, mutta kiva että teillä vielä vihreää,ja ihanan vihreää oli tuossa postauksessasi:)

Unelma kirjoitti...

Onpa värikästä. Mitähän noille palloille tapahtuu juhlan jälkeen?

Leena kirjoitti...

Noilla ilmapalloilla saa kyllä nopeasti todella näyttäviä juttuja ja väriläiskiä julkisiin tiloihin. Unelman tapaan minäkin kyllä mietin, mihin nuo pallot sitten lopulta joutuvat...

Kivoja pyhäpäiviä Sinulle Jael. Toivottavasti löydät jostakin myös vihreitä keitaita vilvoitteluun.

Jael kirjoitti...

Unelma: Todella värikästä onkin:) Hmm, enpäs tiedä, ehkä ne lahjoitetaan jonnekin,pitää ainakin toivoa että niin on:)

Leena:todella ihania ja värikkäitä juttuja jotkut osaavatkin tehdä ilmapalloista:) ENpäs tiedä minne joutuvat,ehkä lahjoitetaan eteenpäin, toivon näin.
Kiitos Leena, ja kiitos keinokastelun vihreää kyllä riittää , tässä heti kodin alla olevassa puistossa esimerkiksi, mutta luonnon vihreä on kuivunut.

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Nuo ilmapalloteokset on upeita, varsinkin tuo yksisarvinen <3
Ihanaa pitkää viikonloppua sinne!

Maatiaiskanasen Elämää kirjoitti...

Upean värikästä :) Melkoinen kauppakeskus :)

Eeviregina kirjoitti...

Upeita ilmapallotekeleitä! Hyvää loppulomaa ja sapattia!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Onpa upeita. Oppisikohan sitä tekemään tuollaisen hevosen. voisi olla aikamoinen hitti kuopuksen synttäreille?

Melissa kirjoitti...

Onpa hieno linna :) Olisi kyllä hienoa päästä sinne juhlistamaan näitä juhlia. On niin erilaista siellä kuin täällä :)

Susanne kirjoitti...

Upeaa ja värikästä! Taitavasti osaavat ilmapalloista tehdä kaikkea.
Kiva tuollainen ilmapallokurssi lapsille:)

Allu kirjoitti...

Luin lehdestä, että Israelin valtio myy joka vuosi Pesah'in ajaksi happamat ruokatavarat (leivät, oluet, whiskyt, corn flakes jne jne), joita ei saa pitää kotona, yhdelle arabimiehelle. Tavaran arvo on yli 300 US-dollaria.

PiipeA kirjoitti...

No huh, miten hienoja juttuja ilmapalloista voi saadakaan aikaan. Lapsilla on varmasti hauskaa!
Hyvää viikonloppua Sinulle ja terveisiä lumihankien keskeltä!

Satu kirjoitti...

Nuo ilmapallojutut ovat kyllä ihan huikeita!

Jäin ihmettelemään tuota lepakoiden turvapaikkaa parkkialueen alapuolella, että miten tuommoinen voi toimia käytännössä. Eivätkö lepakot pelkää autoja tai jotain...

Jael kirjoitti...

Outi: tosi upeita ilmapalloteoksia:) Vähän harmittie etten ollut vähän aikaa itse lapsi jotta olisin päässyt väsäämään tuollaisia:D Kiitos samoin sinulle oikein hyvää viikonloppua Outi:)

Maatiaiskanasen Elämää: Tosi värikästä:) Tuo kauppakeskus on aika vanha ,muistaakseni 70-luvun lopulla rakennettiin, ja erilainen kuin uudemmat,mutta persoonallisempi, ja tuonne on aina mukava mennä:)

Eeviregina:Tosi upeita ilmapalloteoksi:) Kiitos, ja oikein hyvää viikonloppua sinulle:)


Paluumuuttajatar:Tosi upeita.Minäkin haluaisin oppia ,mutta tuolla olisi ollut oppimistapahtumia vain lapsille. Hevonen on kyllä hieno!

Melissa: tosi hieno linna, ja varmaan kauheasti mennyt aikaa tuon tekemiseen. Tel Avivissa osataan kyllä laittaa kaikenlaista kivaa:)

Susanne:Todella värikästä, ja miten hienoja teoksia voikaan tehdä ilmapalloista:) Minäkin olisin mennyt oppimaan ilmapallotaidetta, mutta olen liian iso;:D

Allu:Enpäs olekaan tuollaisesta kuullut.- Kenenköhän juomat ym, myydään, oliskohan pääministerin tai presidentin;D

Piipe: on kyllä tosi upeita ilmapalloteoksia tuolla. Takuulla oli lapsilla hauskaa noiden kanssa:) Kiitos, samoin sinulle hyvää viikonloppua, ja toivottavasti hanget pian jo sulavat pois.

Satu:todellakin huikeita:) Ja niin värikkäitä:)
En muista miten se oli noiden lepakoiden kanssa, silloin selitettiin kun kävin sillä vesiviljelykurssilla, mutta niitä kai oli jo siellä ja päätettiin että niiden annetaan olla siellä turvassa.

Allu kirjoitti...

http://articles.latimes.com/2003/apr/16/world/fg-passover16

Jael kirjoitti...

Allu;kyse olikin symbolisesta myynnistä;D Mielenkiintoista;D

Petra kirjoitti...

Ihania ilmapallojuttuja, näytin tytöllekin ja olisi kovasti halunnut tuonne. Meillä ei pääsiäinen näy kun Turkissa sitä juhlivat vain pienet kristilliset ja juutalaiset yhteisöt, Kreikkaan järjestetään Pascal matkoja eli pääsiäisretkiä, jotka ovat kuulemma suosittuja juuri meidän alueella.