lauantai 7. heinäkuuta 2018

Luonnontieteellisessä museossa

Olin jo pitkään seurannut Tel Avivin luonnontieteellisen museon  rakennusprojektin etenemistä, ja odotellut sen avaamista.  Joten kuin toukokuussa luin että museo avataan heinäkuun alussa koeluentoisesti, ja että sinne otetaan alussa rajoitettu määrä  ihmisiä, jotka ovat ostaneet liput ennakkoon, tilasin minäkin lippuni tuonne. Avajaispäivänä olin ensimmäisessä ryhmässä joka pääsi uunituoreeseen museoon.
Museon piti avautua jo aikaisemmin, mutta kuten yleensä täälläpäin,  projektit venyvät.  Museon oikealta  puolelta pääsee kasvitieteelliseen puutarhaan  ,  jossa kävin viime vuonna  kun kasvit olivat parhaimmillaan. Museo on Tel Avivin yliopiston kampusalueella,  ja onkin osa sitä  sillä museo sisältää myös  yliopiston luonnontieteellisen tutkismus-sekä koulutuskeskuksen.  Museo on myös  Israelin suurin  ja aktiivisin  asiakirja-ja tiedekeskus, jossa keskitytään biologisen monimuotoisuuden tutkimukseen, ja sen sovelluksiin, kuten luonnonsuojeluun,  ympäristösuojeluun ja maatalouteen liittyviin tutkimuksiin. Museoon on arkistoitu  yliopiston 5.5 miljoonan näytteen  kokoelma ,  joka on sekä paikallisten ja ulkomaalaisten tutkijoiden käytössä.  Rakennus tuo mieleen  Nooan arkin....Tel Avivin luonnontieteellinen museo on Lähi-Idän suurin .
Ensimmäisen ryhmän odottaessa  sisäänpääsyä museon johtaja tuli ensin toivottamaan meidät tervetulleiksi museoon, ja sanoi ovien pian avautuvan. Tämä oli jännittävä päivä myös museon henkilökunnalle,  sillä sinne saapuivat ensimmäiset vierailijat.  Museossa on 5 kerrosta, joista ylin on pyhitetty ihmisen evoluutiolle. Tuo puoli on ihan tarkoituksella  laitettu ylimpään kerrokseen  sillä ortodoksijuutalaisethan eivät usko evoluutioon vaan Aatamin ja Eevan tarinaan....  Ylimmän kerroksen voi siis helposti jättää huomioimatta....  Minä olisin halunnut nähdä  sen, mutta se olikin vielä pystyttämisvaiheessa.  Nyt koeaikana myös museon  kahvila ja kauppa ovat vielä avaamatta. Tässä aulassa hienointa oli  kattorajaan ripustetut linnut.    
Museon käytävää ylös mennessä näkyi useita "ikkunoita "  joissa oli eri tyyppisten alueiden  eläimistöä.  Tässä erämään hiekkakettu.
Nykyajan museoiden interaktiivisuus on hyvä juttu,  ja näiden taulujen avulla sai sormella painamalla helposti tietoa kaikesta  kolmella kielellä:  hepreaksi, englanniksi ja arabiaksi. Minua harmitti etten ollut ottanut kameraani mukaan, sillä keinovalossa ei puhelimen kameralla oikein onnistu saamaan hyviä kuvia.
Nelijuovarottaäärme on alueen suurin käärme :ei myrkyllinen mutta se kuristaa saaliinsa, (ei ihmisiä onneksi...)
Tämä oli mielenkiintoista: lintua painamalla ilmestyi linnusta tiedot, (joka lintu erilainen) ja sen talvehtimisreitistä.  Talvehtivat linnuthan pysähtyvät täällä matkalla Afrikkaan ja sieltä takaisin .
Myös tämä oli mielenkiintoinen:  Siinä näkyy Israelin alue, ja   sivuilla oli monta kohtaa joihin laitettiin käsi, ja kartta muuttui sen mukaan mitä painoi. Esim.  miten luonto on hävinnyt rakentamisen tieltä jne.  Paljon oli panostettu siihen miten luontoa on tuhoutunut vuosikymmenten aikana.  Kun 90 % Israelin lammikoista on tuhoutunut, ovat niissä asustaneet eläimet  kuolemaisillaan sukupuuttoon kuten erilaiset sammakkolajit.  Samalla on tullut vieraslajeja   kuten tiikerihyttysiä ja muita epämieluisia asukkeja.  Viimeisen 20 vuoden aikana Välimeren kalakanta on vähentynyt 40 %  ,  ja  30 vuoden aikana värikkäät korallit ovat muuttuneet valkoisiksi.  
Erämaan akaasiapuun merkitys  ympäristölle on suuri;  se on siellä elämän puu. Mietin tuolla että kierros tässä museossa on niin opettavaista lapsille: täällä voi oppia enemmän kuin oppikirjoista.  Jatkossa museossa järjestetäänkin workshoppeja esim. koululaisryhmille.  Koska lapset ovat kesälomalla oli tuolla aika paljon lapsia.
Joskus täällä oli leijonia ja suuria karhuja, mutta ei ole enään..
Täkäläinen siili. Tässä kodin viereisessä puistossa oli vielä viime vuonna siilejä, mutta en ole nähnyt niitä enään; ja syynä voi olla kadun toisella puolella oleva megarakennusprojekti.
Vesistöalueen eläimiä.
Ylhäältä näkyy hyvin aulaan. Pistin merkille että joka kerroksessa oli samassa kohtaa WC-tilat, tärkeä huomiointi;D
Ylempänä oli tyhjä alue,  ja sen edessä iso terassialue,  jossa toistaiseksi vasta muutamia pöytäryhmiä ja auringonvarjoja.  Olin kuulevani että tämä olisi tulevan kahvilan terassi.
Terassilta on hyvät näkymät alas kaupunkiin, sillä museo sijaitsee kukkula-alueella. Vihreä alue on osa kasvitieteellistä puutarhaa,  jonne ei ole sisäänpääsymaksua. Aivan lähellä on myös eläintieteellinen puisto, joka on maksullinen.
Lisko
Ylempänä olivat myös tutkijoiden alueet, jotka näkyivät lasiseinän kautta.
Sitten olikin jo aika mennä alimpaan kerrokseen, jossa sijaitsivat hyönteiset.
En tiennyt että nämä Madagaskarin sihisevät torakat olivat eläviä, kunnes  näin niiden liikkuvan. Huiiii, kamalia! Onneksi olivat lasin takana. Sihisevät torakat voivat kasvaa jopa 7,6 sentin pituisiksi, ja kuulemma Madagaskarilla jotkut pitävät näitä lemmikkeinä.....
Jäinkin ötököiden osastolle pidemmän aikaa ,  sillä huomasin että iso osa osaston asukeista olikin eläviä, ja erilaisten  sirkkalajikkeiden seuraaminen olikin mielenkiintoista:)  Oli kyllä mielenkiintoinen kierros ,  ja tähän museoon pitää ehdottomasti tulla uudestaan sitten kun kaikki on valmista. Tämä oli kyllä hienoin  luonnontieteellinen museo missä olen käynyt,  ja tähän mennessä olen käynyt 3 sellaisessa: täällä,  Helsingissä sekä  Venezuelan Caracasissa.

20 kommenttia:

Maatiaiskanasen Elämää kirjoitti...

Mielenkiintoisen kuuloinen paikka :) Torakat voisivat olla mielenkiintoisia lemmikkejä, khih :D

Jael kirjoitti...

Maatiaiskanasen Elämää:todella mielenkiintoista:) Hih, torakat ihan ok noin lasin takaa, mutta kiitos ei lemmikeiksi.Tässä asuintalossani tehdään aina keväisin torakkamyrkytys, sen jälkeen on sisäänkäynnin kohdalla kymmeniä kuolleita torakoita...

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Upean näköinen paikka! Kivasti laitettu nuo linnut "lentämään" tuonne katonrajaan.
Ihanaa viikonloppua <3

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Hieno museo ja kerroksia piisaa! Olipas teillä juhlava vastaanotto. Meillä muuten on ihan tavallista, että aikataulut paukkuu, yleensä johtuen tarkastuksista. Kun ei ole tehty koodin mukaan niin ei myöskään avata kuten on ilmoitettu. Toisaalta ihan oikein. Kiva paikka, varmasti upeita näyttelyjä luvassa.

SusuPetal kirjoitti...

Vau, upealta näyttää ja monta kerrosta!
Hienoa, että näyttelyissä on tietoa myös luonnon tilasta, tärkeä asia.

Ja vessat samassa kohdassa eri kerroksia, jess, loistava ratkaisu!

Marianne kirjoitti...

Onpa hieno museo sekä ulkoa että sisältä. Odotan niin, että pääsisin joku päivä tutustumaan kaikkiin niihin Israelin kohteisiin, joissa haluaisin käydä...

Lisay kirjoitti...

Tuolla pitaa kylla kayda tutustumassa.Tykkasin Helsinginkin luonnontietellisesta museosta.
Korjaisin kylla,etta eivat ainoastaam ostodoksijuutalaiset usko Aatamin ja Eevan tarinaan.Suuri osa ei-uskonnollisistakin uskoo!

Melissa kirjoitti...

Vau, olisi hienoa käydä tuolla.

PiipeA kirjoitti...

Onpa upea ja mielenkiintoinen paikka!

LauraKatarooma kirjoitti...

Voi että! Minäki haluan käydä tuolla! En oo kyllä Helsinginkään vastaavassa käyny, ku sekin on niin kaukana. :D

Jael kirjoitti...

Outi:Tosi innostava paikka onkin, ja itsekin tykkäsin noista katonrajan linnuista🕊Mukavaa loppuviikkoa sinulle🌺🌸

Jael kirjoitti...

Johanna:Todella hieno onkin, ja aion ehdottomasti mennä uudelleenkin tuonne.💚Etenkin sitten kun on kahvilat ja kaikki. Täällä olen oppinut että jos jonkun luvataan valmistuvan vuotena x niin todennäköisesti se ei silloin vielä valmistu😏

Jael kirjoitti...

Susupetal:Ihan mahtava paikka, ja niin mielenkiintoinen. 💚Minusta oli hienoa että niin paljon oli panostettu luonnon tilaan ja miten me ihmiset olemme sen pilanneet, antaa ajattelemisen aihetta. Ja hih, vessiben sijainti tärkeää 😏

Jael kirjoitti...

Marianne:Tuota kannatti odotella sillä lopputulos on mahtava💚🌼🕊Toivottavasti pääset joku päivä tänne käymään

Jael kirjoitti...

Lisay:suosittelen ehdottomasti,nänemisen arvoinen paikka, ja niin opettavainen. Minä kyllä olen ymmärtänyt että ei-uskovaiset uskovat evoluutioteoriaan, joka om tieteellisesti todistettu toisin kuin S&E satu.

Jael kirjoitti...

A&E

Jael kirjoitti...

Melissa:on kyllä hurjan hyvä luonnontieteellinen museo, ja rakennuskin tosi hieno💚

Jael kirjoitti...

Piipe:Todella hieno luonnontieteellinen museo💚🌻🏵

Jael kirjoitti...

LauraKatarooma:Tuo on tosi hieno, ha oli mielenkiintoinen käynti,💚🌻🏵 mutta hieno on Helsinginkin museo, suosittelen joskys käymään jos satut olemaan Helsingissä

Leena Lumi kirjoitti...

Hirveän kiinnostavaa! Luonto kaikkineen ja mitä me ihmiset sille teemme, on aina in.

<3