torstai 24. lokakuuta 2019

Juhlat loppuivat viimeinkin

Viime viikolla,  eli lehtimajajuhlaviikolla,  ilma oli niin nihkeää että  suorastaan kärsin. Se tuntui kestävän ja kestävän, mutta viikonlopun aikana sää muuttui hieman paremmaksi, ja  nyt tiistaina aamulla oli pilvistä ja satoi.   Oli lämmintä, vähän sellainen trooppinen sää,  mutta näin aamun aikana aika monta ihmistä joilla oli talvitakki päällään! Täällä riittää että tulee hieman vettä niin jotkut jo luulevat että on talvi;D  Oli kyllä huvittavaa nähdä ihminen toppatakissa kun ulkona on hellesää;D  Tällä viikolla sitten tuntui että täällä vihdoinkin ollaan menossa kohti hieman viileämpää säätä:)
Viime viikolla   , lehtimajajuhlan aikana,  torin edessä olevalla aukiolla oli kaikenlaista tapahtumaa.  Eräänä päivänä siellä seisoi myös tämä nainen. Hänellä oli toisessa kädessään sukaattisitruuna ja toisessa  kädessä kimppu. .Toora eli juutalaisen Raamatun ensimmäinen osa  käskee juutalaisia ottamaan lehtimajajuhlana 3  kasvilajia sukaatin lisäksi ,  ja sitomaan ne yhteen tietyllä tavalla. Kimpussa on palmunlehtiä, myrtinlehtiä ja pajunlehtiä.
Juutalaisuudessa on 3 pääsuuntausta: Ortodoksisuus,  konservatiivisuus ja reformijuutalaisuus. Näiden lisäksi on vielä  rekonstruktionistinen juutalaisuus,  jota noudatetaan yleensä  Yhdysvalloissa ja pienemmässä muodossa.   Ortodoksijuutalaisuuteen kuuluu tarkasti Tooran lakeja noudattavia ja vähemmän niitä noudattavia, ja suuntaukseen kuuluu useita alaryhmiä. Täällä vallitseva ortodoksijuutalaisuus  eristää synagoogissa miehet ja naiset,  eli naiset  istuvat yleensä parvella kun taas miehet alhaalla salissa.Ortodoksijuutalaisuus asettaa rajoituksia myös elämään täällä,  sillä suurimmassa osassa maata ei ole julkista liikennettä sapattina,  ja hallitusneuvotteluissa he aina vaativat että siitä pidetään kiinni, mikä on ärsyttävä kun toistaiseksi vielä sekuläärit ihmiset ovat enemmistönä täällä. 

Kuvassa näkyvä nainen kuuluu Woman of the Wall-liikkeeseen,  jotka vaativat saada rukoilla  Itkumuurilla eri tavalla kuin mitä määrää ortodoksijuutalaisuus .   Liikkeen jäsenet eivät kuulu mihinkään tiettyyn suuntaukseen , vaan jäseniä on useasta eri suuntauksesta.  Liikkeen naiset haluavat käyttää  kuvassa näkyvää liinaa (talit) joka ortodoksijuutalaisuudessa kuuluu vain miehille (tosin tuo on liikkeen itse suunnittelema talit-liina). Lyhyesti sanottuna,   ortodoksijuutalaisuus  asettaa paljon rajoituksia sille miten Itkumuurilla rukoillaan, ja nämä rajoitukset koskevat naisia.  Pelkkä tuon liinan käyttö naisella saattaa ärsyttää jotain tiukkaa ortodoksijuutalaista.  Kuvassa näkyvä nainen on tuon liikkeen johtohahmo,  Anat Hoffman, joka oli erittäin mukava.
Viime viikolla huomasin myös 3 pikkuruista kissanpentua kodin viereisen puiston reunassa. Emoa ei näkynyt missään. 2 teinipoikaa tuli sinne ja kertoivat että kumpikin haluaa harmaan pennun. Sanoin heille ettei yhtä pentua voi jättää sinne yksin, mutta he sanoivat että kumpikin  haluaa vain yhden pennun. Teinipojat olivat järkevän oloisia ja eläinrakkaita,  ja kerroin heille miten toimia pikkuisen pennun kanssa.  Seuraavana päivänä jäljellä oli vain harmaan ja valkoisen värinen pentu.  Se oli ressukka niin yksinäisen näköinen, ilman emoa ja veljeksiä. Toin sille ruokaa päivittäin  sillä pentu oli aliravitun näköinen.  Pian alkaa kylmempi sää ja  minua säälitti tuo pieni ressukka,  joten yritin etsiä sille kotia. Eilen sitten onnisti, ja sain suostuteltua  kotikatunaapurini Evelynin ottamaan pentu lemmikikseen. Eilen aikaisin aamulla sain pennun kiinni ruuan avulla,   ja vein sen Evelynin kotiin. Illalla pentu  vaikutti jo kotiintuneen sinne. Evelynillä oli aiemmin koira joka kuoli viime vuonna, ja vanha Picasso-kissa kuoli toissa vuonna.
Tänään Evelyn vei pennun eläinlääkärille , joka sanoi että pentu on terve mutta alipainoinen,  ja nyt sen pitää saada vähän enemmän lihaa luittensa päälle, mikä varmaankin onnistuu nyt kun pennun ei enään tarvitse olla kadulla. Tuli kyllä hyvä mieli kun löysin kodin pikku pennulle, sillä se olisi varmaan muuten menehtynyt ulkona. Luulin pentua nuoremmaksi, mutta eläinlääkärin mukaan pentu on 2 kuukauden ikäinen. 
Vuoden aikana lähistöllä on syntynyt aika monta pentua, mikä voi olla ongelma ellei niitä leikata.  Tämä pentu asuskelee bussipysäkin vieressä, ja sekä tämä  että tuossa  vasemmalla oleva vähän vanhempi kissa ovat leikkaamattomia, eli pitää jossain  vaiheessa pyytää kaupunkia keräämään leikkaamattomat kissat ettei kissakanta  kasva liian suureksi. Kaupunki siis kerää ja leikkauttaa kissat minkä jälkeen ne palautetaan samaan paikkaan missä ne olivat ennen leikkausta.

15 kommenttia:

 1. Kylläpä nuo juutalaisten säännöt kuulostavat monimutkaisilta. Mutta eivät ne varmasti sitä ole, jos on kasvanut koko elämänsä kyseisen uskonnon piirissä.

  Ihana Jael, kun autoit taas yhtä onnetonta reppanaa. <3 Olisipa maailma täynnä Jaeleja. :-)

  VastaaPoista
 2. Satu: Varmaan niille jotka niitä noudattaa se tuo jonkun järjestelmällisyyden, joka tekee elämän ehkä helpommaksi,vaikka se vaikuttaa vaikealta.
  Satu:) Pakkohan se pikku reppana oli pelastaa:)

  VastaaPoista
 3. Toppatakki helteellä - kohta postauksessasi pisi hymyilemään.

  Kyllä nuo uskontojen säännöt ovat minulle ihan hepreaa
  mutta enpä sano mitään sillä nainen vaietkoon seurakunnassa 😀

  Mukavaa loppuviikkoa 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:Oli kyllä hassua nähdä miten jotkut luulivat että on talvi vaikka oli hellettä. Uskontoasiat voivat kyllä olla aika complicated... Mukavaa uutta viikkoa Rita 💐

   Poista
 4. Hauskaa viikonloppua sinne kauas! Meillä loppui suurten risteilyalusten käynti tältä vuodelta. Oli 603.500 risteilyturistia ja 303 alusta. Eniten kulkevat saksalaiset, sitten yhdysvaltalaiset ja britit. Saa nähdä miten ensi vuonna ;)

  Rakentavat Hernesaareen raitiovaunulinjaa. Se on ihan hyvä paitsi että maa on myllättynä Hietalahdessa... Jätkäsaareen kulkee useita sporia ja meidän saaren liikenteen pilasi metro.

  Terkkuja Larusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merike:Kiitos,täällä jo arkiivä. Kun viikko alkaa sunnuntaina.Näettekö innunoista kun laivat menee ohitse? Niiden kulnua on varmaan hienoa seurata🛳Tel Avivissakin rakennetaan pikaraitiotietä&metroa,ja monet paikat mylleryksessä. Mutta miksi metro pilasi Larun liinenteen, metronhan pitäisi olla hyvä juttu?

   Poista
 5. Oi, mikä kisu! Ihanaa, että pelastit hänet!

  Joo, kyllä se on niin, että kun suomalaisilla on shortsikelit, muut käyttävät toppatakkeja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:On kyllä suloinen pieni pentu, ja onneksi löytyi koti 🐈❤Nyt on taas aika hellettä, nutta ne muutamat sadetipatkin voivat joissain herättää vääriä luuloja 😆

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoista kuulla noista säännöksistä mitä ortodoksijuutalaisuus on asettanut rukoilulle. Taas on yhtä asiaa viisaampi!
  En kyllä kestä, miten suloinen tuo pieni kissanpentu on. Onpa ihanaa, että hänelle löytyi koti <3
  Kaunista viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Kiva että kiinnosti. Konservatiivi-reformisuuntaukset ovat sitten paljon enemmän sallivia ja tasavertaisempia ❤
   Pikkuinen kisu on ihana,ja on jo tosi hyvin kotiutunut uuteen kotiinsa 🐈❤Oikein hyvää lokakuun viimeistä viikkoa Outi ❤

   Poista
 7. Itsekin olen käynyt Itkumuurilla useamman kerran ja seuraillut kahtiajakoa. Miesten rukouspuolella on aina ollut paljon ortodoksijuutalaisia, samoin sotilaita rukoilemassa.

  Hyvää viikonloppua Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Ortodoksisuuntaus ei ole niin tasavertainen mitä tulee naisiin ja miehiin, ainakaan se tiukempi versio. Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle Piipe ❤

   Poista
 8. Olen tukenut pitkään kyseistä naisliikettä. Siksi saankin välillä kuulla ystäviltäni, että kyseiset naiset kuuluvat BDS liikkeeseen ja haluavat boikotoida Israelia yms.
  Paljon olen myös saanut kertoa muille ystävilleni siitä, miten eri suuntaukset eroaa toisistaan ja miten vielä eroaa hasidit ja haredit toisistaan. Hirmuisesti erilaisia kuvitelmia ja luuloja monilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melissa:Kiva kuulla. Ihan naurattaa pelkkä ajatus että olisivat BDS:n tukijoita,kun ajatuksena tuon takana on uskonnollinrn pluralismi. Niinpä, ehkä vaineaa takuta tai ymmärtää ellei tiedä tarpeeksi, ja eroja paljon eri ryhmien välillä. Kaunista uutta viikkoa ❤

   Poista
 9. Voi Jael-Ihanuus, rakas sinä, kiitos, että etsit pennulle kodin♥ Niin suloinen kisuli, että sulattaa tällaisen koirahullunkin ihan kyyneliin. Toisaalta tietysti pidän kaikista eläimistä.

  M. ja S. ovat niin allergisia kissoille, mutta eivät koirille, että se mahdollinen talo x, saa ensin puzzin ja sitten me toimitamme sinne pari ilmanputsaria. Yksi M:llä onkin omasta takaa.

  Hyvä sinä♥ Katukissat ovat minulle yhtä surullinen asia kuin katukoirat. Nyt on yksi kaunis saanut kodin. Bambihan ei ehkä enää tottuisi jakamaan huomiota toisen kanssa ja hänellä on sen verran ikääkin, että olkoon hän sun Unforgettable♥

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...