keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Arkkitehtuurinen kierros

Muutama perjantai sitten  meillä suomalaisilla täällä oli arkkitehtuurinen kierros Tel Avivissa. Kierroksen tarkoitus oli nähdä etupäässä  Bauhaus- (funkkis) tyylisiä taloja, joita  Tel Avivissa on suhteessa enemmän kuin missään muualla maailmalla,  kiitos natsien.... Vaaleiden  Bauhaus-talojen vuoksi Tel Avivia kutsutaankin valkoiseksi kaupungiksi.
Kierroksen veti arkkitehti Gaby Nussbaum,  jonka toimistossa  kuulimme ensin  hieman Tel Avivin arkkitehtuurin historiaa.  Gaby on  suuri Suomi-fani, ja  äskettäin hänellä oli näyttely Turun pääkirjastossa. Diplomityönsä Gaby teki aikoinaan Suomen funkkisarkkitehtuurista.
Tämä olikin mielenkiintoinen kierros.  Näitä Bauhaus-tyylin taloja on korjattu ja korjataan jatkuvasti.
Tuo perjantai,  lokakuun loppupuolella . oli aika kuuma.  Nyt on marraskuu,  ja normaalia lämpimämpää;  tänäänkin oli 30 astetta ja kuulemma vielä kuumempaa  lähipäivinä.    Kesävaatteet ja tuuletin edelleenkin käytössä...   Mutta hieman yli viikon  kuluttua on ainakin minulle tulossa iso säämuutos kun laskeudun Helsinkiin...
Tämä ei liittynyt  kierroksen teemaan,   mutta  kaupungin monen puistokadun kioskikahvilat ovat aina  niin katselemisen arvoisia.
Tämä rakennus on erään pääkadun varrella, lähellä ranta-aluetta.
Tässäkin rakennuksessa on tuo pyöreä osa, jota näkee joissakin rakennuksissa.
Tämä pieni piha  oli kasvillisuuden puolesta niin viehättävä että piti kuvata, ja  kissakin viihtyi tuolla.
Alueet kaupungin pohjoisemmassa osassa ovat vihreämpiä kuin eteläisessä osassa.
Tyylikäs juuri restauroitu talo.
Ja ränsistymään päässyt rakennus,  joka ehkä restauroidaan joku päivä....
Eteen tuli talo  jossa Gaby vietti lapsuutensa.  Se on nykyään niin huonossa kunnossa että sitä kannattavat teräspalkit.
Tässä oli aikoinaan tyttöjen  sisäoppilaitos,  mutta rakennus oli pitkään tyhjänä  ja oli päässyt huonoon kuntoon.  Nyt rakennus ja sen  ympäristö näyttivät tosi hyvältä. Rakennuksessa on lastentarhoja ja alueen tapahtumakeskus.
Nuo punaiset kukat.....
Sitten tulimme viehättävälle sisäpihalle. Ensin piti mennä alas portaita,  ja sitten tuli tämä näkymä. Pihaa ympäröivät talot eivät kuulu Bauhaus-tyyliin,  mutta Gaby halusi näyttää meille tämän pihan. Suoraan edessä on edellinen rakennus,  eli rakennus jossa nyt toimii lastentarhoja  ym.
Tällä pihalla kyllä viihtyisi.
Tällainen talo tuli vastaan.
Jatkoimme kävelyä ja ohitimme rakennuksen  jossa toimii Kabbala-keskus. Täällä on Madonnakin vieraillut monta kertaa...
Sitten tulimmekin Dizengoff-kadun aukiolle.  Gaby halusi näyttää meille suoraan edessä näkyvän rakennuksen , jossa aikoinaan toimi elokuvateatteri,  mutta joka nykyään on  hotelli Cinema.
Cinema-hotellissa on paljon  elokuviin liittyvää rekvisiittaa.
Kierroksemme päättyi tähän taloon. Että sitten pidänkin noista pyöreistä huoneista, johon tuulee joka suunnalta.

12 kommenttia:

 1. Tack Ulrika:) Jag älskar vackra byggnader:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Jael, ihana kierros!! Minä sitten tykkään näistä rakennus-, katu- ja kaupunkikuvistasi. On niin kiinnostavaa putkahtaa melkein sisälle ihan uuteen kaupunkiin, jossa kaikki on erilaista. Ja sitten kuitenkin sellaista tuttua aavistusta voi olla aistittavissa; kuten nyt nuo pyöreäkulmaiset talot.

  On teillä siellä vielä kesäistä. Helsingissä oli tänä aamuna maa ihan kunnolla valkoinen!

  VastaaPoista
 3. Vanhassa Lauttasaaressa voisi myös tehdä tällaisen arkkitehtonisen kävelyretken. Mukava kirjoitus taas kuvineen!

  VastaaPoista
 4. Tosi mielenkiintoinen kierros! Arkkitehtuuri on yksi niistä (monista) asioista, joihin olisi kiva perehtyä syvemminkin. Tarkoitus oli kierrellä katselemassa Santa Cruzin talojakin, mutta tarkoitukseksi se jäi. Täällä Medellinissä kaikki talot ovat niin samasta muotista veistettyjä, että niissä ei ole paljon katselemista. En tosin ole perehtynyt asiaa, joten saatan olla väärässäkin. :-)

  VastaaPoista
 5. Hauskoja kaarevia muotoja ja muutenkin kiva katsella rakennuksia.

  VastaaPoista
 6. Onpa upeita rakennuksia. Tuollaisia kierroksia voisi järjestää joka kaupungissa, koska kaikissa on jotain mielenkiintoisia rakennuksia, joista olisi kiva tietää lisää.
  Ihanaa torstaita sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 7. Leena: Voi kun kiva kuulla että pidit tästä:) Itsekin tykkään niin katsella tällaisia rakennuskuvia eri kaupungeista, ja olen myös kovasti nauttinut sinun Krunikka-ym. kuvista, jossa Helsinki avautuu paremmin myös tällaiselle syntyperäiselle helsinkiläiselle:) Pyöreistä talonkulmista Helsingissä minulle tulee mieleen Tilkan sairaala, jonka vieressä asuin. Täällä on tosiaankin nyt kunnolla helteisiä päiviä, mutta onneksi ei kosteita kuten kesällä,joten niitä kestää paremmin.

  Merike:Lauttasaaressa onkin mielenkiintoisia rakennuksia, esim. tätini perheineen asui siellä joten alue tuli minulle jonkun verran tutuksi.

  Satu:Kiitos,olikin tosi mielenkiintoinen kierros. Olemme aiemminkin, muutama vuosi sitten, tehneet Gabyn opastuksella arkkitehtuurisen kierroksen ,mutta eri alueella,,Minua kiehtovat rakennukset, ja tänäänkin kävelyllä näin pari sellaista mihin en ollut aiemmin törmännyt.Harmi ettet ehtinyt tutkia paremmin Santa Cruzin arkkitehtuuria mutta ehkä Medellinistäkin löytyy jotain mielenkiintoista...

  Rita : Muodot noista Bauhaus-rakennuksissa (sekä funkkistaloissa SUomessa) ovat kyllä tosi hyviä:) Ja on tosi hyvä että niitä on restauroitu kauniisti:)

  Outi:Monta kaunista rakennusta näimmekin:) Todellakin tuollaiset kierrokset ovat niin mielenkiintoisia:) Leena joka kommentoi tuolla ylempänä on tehnyt kierroksia Helsingissä , ja niitä voi tutkia virtuaalisesti hänen blogissaan:) Oikein hyvää torstai-iltaa sinullekin Outi:=)

  VastaaPoista

 8. Rakastan funkkista, nuo sulavat muodot ovat vaan niin upeita!

  Tervetuloa Suomeen, täällä ei tarvitse hikoilla :D

  VastaaPoista
 9. SusuPetal:Ihan sama juttu,nuo muodot noissa taloissa ovat vaan niin simppelin kauniita.
  Kiitos, katsoin juuri että lähden yli 30 asteen helteistä ja tulen sinne jonnekin 0 asteen asteisiin, aikamoinen muutos;D

  VastaaPoista
 10. Hieno kaupunkikierros. Minäkin voisin tehdä samanlaista täältä, mutta taustatieto puuttuu, se jäisi torsoksi.

  VastaaPoista
 11. Tällä kierroksella olisin minäkin halunnut kulkea kanssasi.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...