lauantai 9. marraskuuta 2019

Helteinen marraskuu

Pitanga- jota  kutsutaan myös Surinamin kirsikaksi.  Ohimennessä bongasin yhden ainoan marjan tuosta .
Marraskuu on täällä alkanut ihmeen lämpimänä: helteitä päivisin enkä vielä kertaakaan ole käyttänyt mitään pitkähihaista vaatetta.  Ihan kauhistuin  kun katselin tulevan viikon sääennustetta,  ja näin siellä yli 30 asteen helteet, mutta onneksi pian pääsen paljon viileämpään ilmastoon.  En muista näin lämmintä  marraskuussa, mutta kurkkaus viime vuoden marraskuuhun muistutti että kuun puolivälissä  oli ollut  muutama helteinen päivä,  mutta myös kylmempää säätä,  mitä tänä vuonna ei vielä ole näkynyt. 
Maanantai-illalla suomalaisessa kirjastossa meille maistatettiin  Roberts Berrie-tuotteita.   Myös ruissipsejä oli tarjolla,  ja ne ovatkin hyviä:)
Berries-tuotteita, ruissipsejä ja tulevaisuudessa muitakin tuotteita tänne tuo täkäläinen pariskunta, mutta mies on puoliksi suomalainen.  Pariskunnan suloinen tytär järjesti purkkeja pöydälle.
Eräänä perjantaina menin Jaffaan etsimään kauppaa josta olin lukenut.  Ohitin vasta remontoidun  Bloomfield-jalkapallostadionin.
Jouduin kävelemään  pidemmän matkan  sillä tänne  Jaffan pääkadulle eivät nyt pääse autot eikä bussit , koska sinne rakennetaan  pikaraitiotierataa.   Kadun varrella olevat kauppiaat kärsivät  tästä , ja monet  ovat joutuneet töiden takia lopettamaan liiketoiminnan. Mutta eikös Helsingissä  Hämeentielläkin ole aikamoinen liikennekaaos töiden vuoksi...Ei ihan yhtä paha kuin täällä tosin. 
Kauppa jonka halusin nähdä  oli kuvassa näkyvän, Baltimoresta kotoisin olevan  Jaken  kurkkukauppa,  jossa hän myy valmistamiaan  erimakuisia fermentoituja kurkkuja.   En kyllä tiedä miten tuo kauppa tulee menestymään kun viereinen iso katu on täysin sekaisin töiden vuoksi, ja itse kauppa pienellä kadulla joka ei erityisesti erotu . 
Tällä viikolla tapasin myös  kolumbialaisen ystäväni Glorian,  ja tutkimme taas muutoksen alla olevia alueita. Tällä alueella on vuosikymmeniä  ollut erilaisia työpajoja ja korjaamoja,  mutta  jo nyt tuolla näkee muutoksia.
Vastapäätä tuota edellistä huonokuntoista rakennusta on jo uusia asuintaloja. 
Kellotalo samalla alueella.
Eilen perjantaina kävin  Cameri-teatterissa  jossa oli  Etiopian juutalaisten  Sigd-juhlaan liittyvä tapahtuma. Olin lukenut että siellä olisi etiopialaisen ruuan kojuja.  Etiopialaisilla juutalaisilla on ollut kivikkoinen tie ensin tänne Israeliin, ja sitten täällä Israelissa.  Ylen sivuilla on juttu heistä.
Etiopialaisten mekkoja.
Mitään ruokakojuja tuolla ei kyllä ollut , vaan joitakin kojuja joissa myytiin etiopialaisia käsitöitä.
Mausteita kyllä oli myynnissä mutta ei ruokaa... Voi olla että ruokakojut ilmestyivät vasta myöhemmin, tulin tuonne ihan alussa.
Punottuja koreja näkyy  myös etiopialaisten kaupoissa.  Etiopian juutalaiset ovat täällä kokeneet ja kokevat välillä edelleenkin rasismia,   mutta vuonna 2013 Miss Israeliksi valittiin  etiopialaissyntyinen  Titi Aynaw.
Etiopian juutalaiset ovat kauniita ihmisiä. Tapahtumassa oli myöhemmin  paljonkin musiikillista antia ja tanssiesityksiä,  mutta en jäänyt niitä katsomaan.

15 kommenttia:

 1. Minustakin Etiopian juutalaiset ovat kauniita! Kovin ikävää kuulla, että teilläkin rasismia teille ihan vaarattomia kohtaan. Minulla nyt niin paljon muuta, että en ehdi keskittyä tuohon linkkiisi kunnolla, mutta kuten tiedät olen tutkijoiden teoksen juutalaisuudesta ja omistan sen hemmetin tyyriin kirjan: Aihe kiinnostaa.

  Jaffa? Eihän nämä kuvat kai Jaffasta...vai? Kun kuulenkin sanan Jaffa minua alkaa värisyttää ihanan historiallisesti.

  Mukavaa viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
 2. Leena:ikåvä kyllä tummaihoiset kokevat rasismia vähän siellä sun täällä. Stadion-kuva ja myllerryksessä oleva katu ovat Jaffasta, samoin kuin Jaken kurkkukauppa. Ihanaa viikonloppua sinullekin ❤

  VastaaPoista
 3. Ihania nuo etiopialaiset kaftaanit, kauniita ja varmasti mukavia yllä.

  VastaaPoista
 4. Olipa kivoja käsitöitä tuolla. Todella kauniita naisiakin.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 5. Vaihdetaanko säitä päittäin? Saisit tämän Medellinin reilun 20 asteen lämmön, ja mie ottaisin tuon 30 asteen lämmön. Olimme eilen illalla syömässä ja vähän kastuimme sateessa, ja palelin niin kovasti, että en ole vielä koskaan palellut täällä sillä tavalla. Kyllä tuntui kuuma suihku ihanalta sen jälkeen!

  Jänniä nuo etiopialaiset mekot. Harmi, ettei ollut ruokakojuja, mutta onneksi oli muuta mielenkiintoista katsottavaa. :-) Mä en tiedä Etiopiasta yhtään mitään, joten oli kiva kurkistaa sinne suuntaankin.

  Suloinen tuo suomalaistyttö. <3

  VastaaPoista
 6. No onpa siellä todella helteistä! Tällä hetkellä meillä maa on valkoinen ja räntää satelee. Kävin äsken laittamassa Suomen lipun tankoon isänpäivän kunniaksi, vaikka eipä se tuolla yhtään liehu, kastuu vain.
  Harmillista, että Etiopian juutalaiset kokevat syrjintää. Me ihmiset olemme kummallisia, kun emme osaa aina arvostaa toista ihmistä tasaveroisena riippumatta tavoista tai ihonväristä. :(

  VastaaPoista

 7. Jep, Helsingissä Hämeentie on myllerryksessä Hakaniemen torilta Kurviin asti, ja täälläkin kivijalkaliikkeet ovat kärsineet asiakaskadosta.

  Ihailen aina vaan noita rakennuksia. Tuo kellotaulutalokin on huikea!

  VastaaPoista
 8. Siellä sitä lämpöä kyllä riittää. Ymmärrän, että siihen alkaa turtuakin vaikka itse taas haaveilen lämpimämmästä :D Suomessa saat varmasti nauttia viileämmistä keleistä! Minua ei Suomeen enää talvella saa, en vain kestä :D

  Melkoinen remppa näkyy Jaffassa olevan. Isot tieremontit ovat rasittavia. Hämeentiellä oli ainakin kesällä melko mittava remppa. Ei houkutellut siellä päin hengaamaan edes jalan.

  Mielenkiintoinen tuo Etiopian juutalaisten tapahtuma, tykkäisin tuollaisessa käydä itsekin katselemassa.

  VastaaPoista
 9. Onpa siellä lämmintä, huh! Toivottavasti Suomessa on sellainen mukava, kuiva alkutalvinen pikkupakkanen. Sellaista oli muutama päivä sitten, nyt on lämmintä (no, 7 astetta, mutta lämmintä täkäläiseksi marraskuuksi) ja vettä sataa.

  Kurkkukauppias on pukeutunut hauskasti myytäviensä sävyyn! :D

  Mutta syrjinnästä on niin ikävä lukea. Kunpa ihmiset voisivat aina kunnioittaa toisiaan.

  VastaaPoista
 10. Jakella mahtavan kiharat hiukset !
  Kellotalo hieno pienine parvekkeineen 🙂
  Kivaa viikon alkua huomenna 🙂

  VastaaPoista
 11. Olen lukenut, ettei etiopialaisilla ole ollut ihan helppoa siellä Israelissa. Toivottavasti tilanne kuitenkin paranisi.Heillä on niin erilaista tuo juutalaisuus mitä olen lukenut. Hyvin mielenkiintoinen historia ja soisi jo parempaa heille.

  VastaaPoista
 12. On muuten aika huikeaa, että voi erikoistua myymään vaikka sitten säilöttyjä kurkkuja. Meiltä ei taida ihan vastaavaa kauppaa näiltä kulmilta löytyä.

  On sulla siellä vielä hellettä. Meillä on päästy jo alle 10 C asteen yölämpöihin ja päivällä voi olla jo pitkähihainen yllä. Ainakin useimpina päivinä. Mutta kovasti poukkoilee nollasta pariinkymmeneen.

  Bambille terveisiä!

  VastaaPoista
 13. Rasismia Israelissa? Ei kai? Noin tekisi mieleni kyynisesti todeta, mutta yritän olla sivistynyt, enkä sano mitään. Rasismia on joka paikassa, ihmiset ovat vielä niin keskeneräisiä, että kaikesta saavat aikaan erimielisyyttä ja vihaa toisiaan kohtaan.
  Ihana silti lukea näitä sinun postauksiasi minulle niin vieraasta kulttuurista ja ympäristöstä, Jael.

  VastaaPoista
 14. Ikäviä uutisia sieltä. Olen huolestunut ystävieni lomasta siellä, jonne en saa yhteyttä. Onko sinulla kaikki ok?

  VastaaPoista
 15. Elegia:Tämä on varmaan sitä ilmaston lämpeamistä...Näin monta päivää hellettä marraskuussa on epänormaalia.Just nyt kaipaan viileämpää säätä , ja tilanteen vuoksi poissaoloa täältä... Tel Avivin alueella on tosi iso remppa eri alueilla, saa nähdä valmistuuko metro+ se light rail ajoissa. Kohta alkaa tässä lähelläkin , sillä yhden linjan pitäisi mennä ihan kodin vierestä.. Tuo Etiopian juutalaisten kulttuuri on tosi mielenkiintoista, ja harmi että kun olin ei ollut niitä ruokakojuja.

  Katja: Epätavallisen lämmintä täällä viime päivät, olen jopa nukkunut tuulettimen kanssa, sellaista ei ikinä ennen ole tapahtunut tähän aikaan vuodesta, joten viileämpi sää on minulle tervetullut:) Kurkkukauppias oli mainio, ja kiva idea hänellä , en vaan tiedä miten menestyy.
  TUo syrjintä on ikävää, sillä ei pelkän ihonvärin perusteella pitäisi syrjiä ihmisiä.-

  Ulrika:_ Jaken kiharat ovat sellaiset jotka haluaisin edes muutamaksi päiväksi;D Ja tuo kellotalo on aika kiva:)Kiitos, ha en bra vecka:)

  Melissa:Heillä ei tosiaankin ole niin helppoa; minulla on viereisissä taloissa etiopialaisia naapureita, ei omassa, viehättäviä ihmisiä ovat. HEidän kulttuurinsa on niin erilaista, ja kun iso osa silloin aikoinaan tuli pienistä kylistä, eivätkä edes tienneet miten käyttää vessaa tai juoksevaa vettä, niin ymmärrän että heitä pidettiin ehkä vähän huonompina, eivätkä he osanneet pyytää parempaa. Mutta nuorempi ,täällä kasvanut polvi, ei sellaista hyväksy, onneksi:)

  Johanna: Eikös olekin! Jake itse asiassa teki noita kurkkuja, ja markkinoi itseään, ja monet ostivat, joten hän uskalsi avata pienen liikkeen, mutta onhan se aika riskibisnestä kun on tuollainen tuote ja vain tuollainen, vaikkakin eri makuja.
  Täällä on ihan epänormaali sää, jo monta päivää 30 asteen paikkeilla. Ehkä tämä on nyt sitä ilmaston lämpeämistä...
  Kiitos Bambin psta., ja rapsutuksia Felixille:)

  Eeva: Lähinnä sellaista rasismia että heitä pidettiin huonompina, ja alussahan monet olivatkin tosi primitiivisiä kun tulivat pienistä kylistä ilman mukavuuksia. Mutta kaikkien pitäisi hyväksyä kaikki sellaisina kuin ovat. Voi kiitos Eeva, tosi mukavaa kuulla, ja oikein hyvää viikkoa sinulle:)

  Marja-Leena:Tosi ikäviä...Mutta ystäväsi varmaankin on ihan ok, täällä on ne rautajutut jotka torjuu ohjuksia, tosin ei ihan kaikkia voi, ja ihmiset ok. Tässä omassa kaupungissani tosin oli 8-vuotias tyttö, joka sai sydänpysähdyksen hälytyksen aikana, aika kamalaa...

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...