keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Uusintavierailu maatalouskoulun alueella

Osa Mikve Israelin kuuluisaa Banianviikunapuuta,  joka on kasvanut niin laajaksi, ettei
sitä saa yhteen eikä kahteen kuvaan kerralla. Banianviikunapuu on maailman laajin puu
Täällä lähistölläni ei ole erityisen paljon luontoa jäljellä: on puisto kodin edessä,  kaupungin pääpuisto noin 10 minuutin kävelymatkan päässä ,  ja sitten lähellä oleva pieni kaupunginosa , joka on aika lailla luonnontilassa talvisin ja keväisin.  Mutta suhteellisen lähellä on yksi keskisen Israelin vihreimmistä  alueista,  Mikve Israelin maatalouskoulun alue, joka on kylämainen upea vihreä alue.  Sinne vaan ei pääse menemään noin vain,  koska alueella on 4 koulua, 2 sisäoppilaitosta  ja  muutama päiväkoti.   Yleensä sinne pääsee vain  ryhmien mukana,  mutta joskus pyhien aikana sinne pääsee opastetulle kierrokselle myös jos ei tule jonkun suuren  ryhmän mukana.

7 vuotta sitten, kun en tiennyt että sinne ei pääse noin vain, pääsin sisälle leikkien tyhmää kaukaa  tullutta uteliasta vierailijaa,  ja vietin siellä lähes koko päivän,  kiertäen aluetta  niin paljon kuin jaksoin. Oli helmikuu, eli ihanan vihreää ja  keväistä,  ja otin silloin niin paljon kuvia  että kerroin paikasta 3  eri postauksessa.  eli täällä,  täällä ja täällä.
Luin että sinne pääsee nyt näinä päivinä  taas, vaikka ei tule muualta tulleen ryhmän mukana. Ostin netistä virtuaalisen pääsylipun,  ja  valitsin ajan jolloin minulle sopi mennä tuonne opastelulle kierrokselle.  Tuonne lähelle ei  kulje busseja,  mutta kaupungin keskustasta kesti noin 12 minuuttia kävellä portille. Ohitin muutaman koulun   ja talon kuten tässä,  mutta en millään onnistunut löytämään  vierailukeskusta, jossa minun oli tarkoitus tavata oppaani ja muut kierrokselle ilmoittautuneet.  Tuolla on mm. ranskalainen koulu, Montessori-koulu-sekä päiväkoti, ja muita kouluja. Löysin yllä olevan  banianviikunapuun,  ja sieltä soitin vierailukeskukseen.  Oppaani kuulemma tulisi sinne minua hakemaan,  ja  kun hän tuli, sain kuulla että olin ainoa kierrokselle ilmoittautunut;  minulla oli siis opas ihan vain itselleni:)
Banianviikunapuun vasemmalla puolella on  palmukuja. , ja sen molemmilla puolilla  viljelypeltoja, joissa on viljelty vehnää, mutta tämän talven runsaat sateet kuulemma tekivät hallaa sadolle.  Vilja, samoin kuin kaikki mitä Mikve Israelissa viljellään,  lehmien maito ym. myydään muualle, ja tulot käytetään ylläpitoon. Palmut olivat muutama vuosi sitten vakavasti sairaita, koska niihin hyökkäsi inhoittava ötökkä, joka tuhoaa palmuja sisältäpäin. Palmukujan  palmut saatiin onneksi pelastettua.
Kerroin oppaalleni että tiesin jo tarpeeksi banianviikunastapuusta,   joten menimme katsomaan  Mikve Israelin synagoogaa, jonka etupuoli näkyy tässä kuvassa. Synagooga valmistui vuonna 1895,  ja ulkopuolta oli selvästi maalattu viime käyntini jälkeen. Tämä  on yksi paikan kaunemmista rakennuksista,  joka  valmistui  Mikve Israelin perustajan  Charles  Netterin,  elinaikana.  Charles Netter, joka tuli  Ranskasta,  perusti paikan vuonna  1870,  joten tänä vuonna Mikve Israelissa vietetään juhlavuotta.  150. syntymäpäivän kunniaksi piti olla kaikenlaisia tapahtumia, mutta korona tietenkin pilasi kaiken...
Synagoogan ovi on alkuperäinen , mutta oli kai vihreä aikaisemmin.
Synagooga oli valoisa ja yksinkertaisesti kaunis.  Katossa näkyivät alkuperäiset kattomaalaukset,  ja  vasemmassa alareunassa näkyy turkoosinsininen  toora-kääröjen kaappi,  jonka  Charles Netter toi mukanaan Ranskasta.
Rakennus toiselta puolelta.
Tämä  rakennus on Mikve Israelin vanhin rakennus, ja siinä oli aikaisemmin koulu, joka muutti uuteen rakennukseen,  eikä se nyt ole missään erityisessä käytössä.
Synagoogan jälkeen oppaani vei minut vanhalta näyttävään rakennukseen, jossa oli jonkinlainen museon tapainen  tila. Täällä oli esillä Mikve Israelin  vanhoja esineitä. Ihania nuo vanhat seinät!
Ohitimme aidatun rakennuksen , josta yhden osan katto oli talvella romahtanut, eikä vanhoja viinikellareita voinut nyt käydä katsomassa.  Rakennus rakennettiin aikoinaan kurkar-hiekkakivestä   Näissä  rakennuksissa valmistettiin vielä joitakin vuosia sitten viiniä  tilalla kasvavista rypäleistä.
Oppaani vei minut katselemaan luolaa , josta kaikki alkoi. Charles Netterillä oli unelma luoda maatalouskoulu, mutta alku oli vaikea,  ja hänellä oli alussa vain yksi oppilas.  Silloin tuolla ei vielä ollut rakennuksia,  ja Netter ja oppilas asuivat ensin tässä luolassa.   Tämäkin on karkur-hiekkakiveä, ja luola oli kaiketi suurempi 150 vuotta sitten.   Luolan päällä näkyy Charles Netterin pääpatsas, mutta en mennyt sille puolelle sitä katsomaan.  Oppaani kysyi  haluanko katsella videon paikan historiasta, mutta  se kiinnosti vähemmän,   joten suuntasimme kohti  luonnontieteellistä puutarhaa.
Luonnontieteelliseen puutarhaan pääsee eukalyptus-kujan kautta.
Botaanisessa puutarhassa on erilaisia pensaita,  kasveja ja puita, ja  oppaani halusin näyttää minulle kolme erilaista puuta, mikä sopi minulle,  koska rakastan puita.  Tässä oli  leveärunkoisin ikinä näkemäni pullopuu, tuo leveys oli varmaankin metrin, ja  runko on myös vihreä.
Seuraava puu oli korkkipuu,  mutta tästä korkkipuusta ei enään oteta materiaalia  viinipullojen korkkeihin...Korkkipuun runko on kyllä tosi jännä, ja hieman pehmeä kun sitä painelee.
Viimeisenä puuna  oppaani esitteli minulle  kamferipuun. Maassa oli puusta pudonneita ohuita oksia, ja kun oksan katkaisee, siinä tuntuu selvä kamferin tuoksu.
Sitten olikin jo aika kiittää ja hyvästellä ihastuttava oppaani Hadar.  Nuori viime vuonna  lukion päättänyt tyttö. joka on mukana vapaaehtoisessa palveluvuosi- ohjelmassa , ennen armeijaa.   Hän oli tosi taitava opas, ja jokaisen  paikan takana oli mielenkiintoinen tarina. Opastuksen jälkeen sain luvan kierrellä vapaasti alueella.
Lämmin ja aurinkoinen päivä,  enkä 2.5 tunnin opastuksen jälkeen enään jaksanut  käydä katsomassa lehmiä navetassa.  Hepat olivat ulkoilemassa , joten pysähdyin hetkeksi niitä katsomaan.
Sitten kävelin pääportille. Sen löytää nyt helpommin kuin ennen,  kun nämä vastapäätä olevat uudet tornitalot toimivat hyvänä maamerkkinä.  Olipa kiva kierros, ja toivottavasti pääsen tuonne myös ensi talvena kun on kunnolla vihreää.

15 kommenttia:

 1. Miten hienoa, että sait oppaan ihan vain itsellesi!

  On kyllä mielenkiintoisen näköinen paikka, paljon katsomista. Nuo puut ja niiden rungot ovat niin upeita.

  Kiitoss kierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:oli kyllä mahtavaa ssada ihan privaattiopas 😀Tuo paikka on niin ihana, ja talvella kun kaikki vihreää ihan pakko päästä uudestaan. Kiva että olit virtuaalisesti mukana❤

   Poista
 2. Olipa hirmuisen mielenkiintoinen kierros! Kiitos esittelystä. <3 Ja kiva kun sait oppaan ihan itsellesi, ja retkestä tuli juuri sellainen kuin sinä halusit. Minusta tuollainen yksityisopastus olisi hieman ahdistavaa (olen omituinen, juu), ja Luoston ametistikaivoksella kieltäydyinkin kunniasta ja menin hollantilaispoikien kanssa englanninkieliselle kierrokselle. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:kiva että tykkäsit 😀Jeps, kiitos yksityisopastuksen, meni kierros aika lailla niinkuin itse halusin,ja opas, nuoresta iästään huolimatta, oli tosi pätevä ❤vHih, onhan se kivaa olla ryhmissäkin tuollaiessa paikassa, mytta tämä oli.myös tosi mahtava kokemus ❤

   Poista
 3. Wau, kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Aivan upea paikka! Alueen täytyy olla iso, jos siellä on useampi koulu ja päiväkotikin.Synagoga sykähdytti ja pullopuu oli erikoinen.
  Hyvää viikonloppua Sinulle! Meille on luvassa huomenna vesikuuroja. Kyllä kuiva maa jo vettä kaipaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Kiva kuulla että tykkäsit ❤,tuo om tosiaankin mielenkiintoinen paikka. Alue om tosiaankin suuri, ja tuollahan myös asuu paikan työntekijöitä, joten on asuintalojakin, ja viljelysmmat, avokaadolehdot ym. tilavia. Tuo synagooga oli erikoinen, niin kauniin valoisa, ja puut ihan mahtavia tuolla. Kiitos samoin sinulle hyvää viikonloppua ❤Täällä sataa vasta sitten syksyllä, saamme vielä pitkään odotella sadetta.

   Poista
 4. Oikein privaattikierros, ihan huippua!
  Aivan ihania ja erilaisia puita tuolla, Kaunis opastyttönenkin ollut sinulla seurana.
  Ihanaa loppuviikkoa Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Privaattikierros oli kiva yllätys ❤Puut tosiaank7n mahtavia ja mielenkiintoisia tuolla, ja opaskin oli.nuoresta iästään huolimatta niin taitava ❤Kaunista viikonloppua sunullekin🌸

   Poista
 5. Olipa mahtava paikka ja upeat kuvat ja selostukset! Kyllä oppaat tekevät työtään mielellään vaikkei olisi useita kuuntelijoita. Minullakin ollut (kaverin kanssa tosin) ilo käydä Mustion linnassa ja kaupunkikierroksella Prahassa noin yksityisopastuksessa ja se oli varsin miellyttävää. Sai rauhassa kysellä typeriäkin kysymyksiä. Pullopuu oli suosikkini. Kiitos, Jael!

  VastaaPoista
 6. Onpa mielenkiintoinen, ja tosiaan laaja alue! Noissa synagoogan kattomaalauksissa oli jotakin mikä muistutti suomalaisestakin vanhasta kulttuurista.

  VastaaPoista
 7. Bangasin tuolta pyykkilaudan ja perinteisen mattopiiskan ja muuta nuoruuteni tavaroita. hih:!
  Rakastan puita vaikken niitä halaakaan. Kiva nähdä muitakin kuin mäntyjä ja koivuja.
  Muakvaa viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Vau, onpa upean näköistä kaikkinensa :) Tuolla haluaisin käydä.

  VastaaPoista
 9. Tuon museohuoneen seinät ovat todella kauniit ja pullopuu komea!

  Hienoa, että järjestävät opastettuja kierroksia ja pääsee hevosiakin moikkaamaan <3 Sinne minä olisin varmasti jumittunut :)

  VastaaPoista
 10. Merike:Hieno paikka, ja olisi kiva jos tuonne pääsisi ihan noin vain lenkille, mutta kun on kouluja ja päiväkoteja niin ymmärrettävää että ei.Opas oli todella hyvä vaikka niin nuori, olin ihan yllättynyt. Oli kyllä kiva kun oli privaattiopastus, ja ihan yllätyksenähän se tulikin, ja sai itse sitten vaikuttaa myös kierrokseen:)Tuo pullopuu on kyllä ihan mahtava! OIkein kivaa viikkoa sinulle Merike.

  Norppa:Tuo alue on todellakin laaja, ja vaikka se on tässä asuinkaupungissani Tel Avivin liepeillä niin kuitenin ihan oma alueensa. Nuo synagoogan kattomaalaukset ovatkin hieman erilaisia mitä olen yleensä nähnyt, aika mielenkiintoiset:) Ja nyt kun katselin tarkemmmin niin ymmärsin tuon mitä itse näit niissä:)

  Blogitse:Hin, pyykkilautaa ei ole mulle tullut vastaan mutta mattopiiska kyllä.Puut,etenkin tuollaiset erikoiset, ovat kyllä ihania:) Oikein hyvää viikkoa sinullekin:)

  Melissa; Todella mahtava alue.Toivottavasti tosiaankin joskus pääset tänne, ja sitten tuonnekin.

  Marianna: Kivasti olikin tuolla säilytetty vanhoja seiniä. TUo pullopuu oli kyllä mahtavia, täällä lähistölläkin on pullopuita, mutta ei noin valtavan leveärunkoista. Kiva tosiaankin että pääsi tuonne kun yleensä ottavat vastaan vain jotain ryhmiä, etukäteen sovittuna, mutta nyt pystyi tulemaan yksinkin, ja sain vielä yksityisopastustakin:) Ihania heppoja, tuolla on ratsastuskoulu, ja terapeuttista ratsastusta, ja oli kiva nähdä hepat ulkona, koska talleille ei olisi kuulemma saanut mennä(viime kerralla menin....) Oikein mukavaa viikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
 11. Kiitos taas mielenkiintoisesta matkasta seuranasi.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...