perjantai 11. syyskuuta 2020

Kohti uutta sulkua

Kaunis oranssi  kiinanruusu tuli vastaan
Otsikko viiitaa  siihen että  eilen illalla selvisi  että ollaan menossa kohti uutta sulkua(aikaisin perjantai-aamuna) ja ulkonaliikkumiskieltoa, kuten oli keväällä.    Sen pitäisi kestää 2 viikkoa  vähintään kuukauden,  ja  jos luvut eivät laske  niin sitten enemmän. Liikkua saisi vain 500 metriä. Täällä on alueet jaettu liikennevalojen mukaan,  eli pahin on punainen, sitten keltainen ja paras vihreä.  Suurin osa tartunnoista on punaisilla ja oransseilla alueilla, mutta  mielestäni on väärin että myös vihreät alueet joutuvat kärsimään siitä että tietyt sektorit eivät tarpeeksi välitä rajoituksista....  Toinen syy tuohon tulevaan sulkuun on se että viikon kuluttua alkaa  syksyn  pyhäsuma, eli ensin  Rosh Hashana,  juutalainen uusi vuosi,  sen jälkeen  Jom Kippur , vuoden pyhin päivä ja sen jälkeen vielä pitkä lehtimajajuhla.   Täällä kun ollaan sukurakkaita  niin monessa perheessä kokoontuu koko suku,  ja siihänän voi olla tartuntariski,  jota halutaan välttää,  mutta miksi ihmeessä pitää  sulkea myös välipäivät , ja aiheuttaa lisää konkursseja.....
Jo 2 viikon sulku  vie monet pienyritykset, jotka nipin napin selvisivät kevään  pitkästä ulkonaliiikkumiskiellosta,  kohti konkurssia.  Yksi sellaisista  oli ihana Bakers -kahvila,   joka joutui muiden tavoin sulkemaan  ovensa maaliskuussa,  mutta ei pystynyt enään  avaamaan uudelleen  toukokuun lopussa. Lior,  kahvilan sympaattinen omistaja , yritti jonkun aikaa pitää  pystyssä toimistoille suunnattua pitopalvelua, mutta kun niin monet nyt tekevät töitä kotona,  niin se ei kauan pysynyt pystyssä.  Eilen  Lior möi kahvilansa  esineitä  pilkkahinnalla, ja  se tuntui kovin surulliselta.  Ostin kuvassa näkyvän puisen leipälaudan ja  kaksi minikakkuvuokaa  ja sain ne lähes ilmaiseksi.   Jäin kaipaamaan tuota ihanaa paikkaa jota ei enään ole.
Viikon alkupuolen  iltana kuljeskelin Saronassa tappamassa aikaa,  sillä tulin liian aikaisin tapaamiseen  , joka oli lähellä. Saronassa saa helposti ajan kulumaan.
Tästä vierestä käännyin kohti Saronan puistoaluetta.  Oli kuumaa ja kosteaa , ja niin on edelleenkin: 2 viikkoa olen hikoillut aika lailla;D  Tukalaa kosteaa kuumuutta  pitäisi kestää vielä ensi viikolle,  ja toivottavasti sen jälkeen on vain kuumaa mutta ei niin kosteaa.
Saronan pikku talot ja takaosan korkeat talot.
Tästä olisi saanut  poimia rosmariiniä mutta minulla on rosmariinipuskia myös kodin viereisessä puistossa.
Keskiviikkona tuli yksi ikävuosi lisää,  ja eksä tuli aamulla kahden upean  petuniaruukun kanssa.  Hän halusi tarjota  aamiaisen ,  ja päätimme ajaa  Ikeaan aamiaiselle. Elämässäni on näinä päivinä aina  perättäinen synttäriketju, sillä minulla oli keskiviikkona synttärit, eilen olisi ollut edesmenneen pikkusiskoni synttärit, tänään on eksän synttärit ja huomenna poikani pikkutytön synttärit. 
Kun tulimme Ikeaan,  selvisi että ruokailualueella saa olla vain 20 henkilöä kerrallaan. Täällä on jo pitkään korona-aikana  ollut ravintoloissa  ja kahviloissa aika tiukat säännökset  ihmismäärän suhteen,  mutta en ajatellut että Ikeassakin olisi niin , etenkin kun se ruokailutila on niin suuri , ja lasiseinä jakaa alueen kahteen osaan.  Pitkä jono oli odottamassa,  mutta selvisi joltain  että Ikean katolla on nyt ruokailutila, jonne voi mennä . Pääsimme siis jonon ohitse ostamaan  syötävää ja juotavaa , jotka veimme 2 kerrosta ylemmäksi katolle.  Siellä oli meidän lisäksi vain yksi pöytä  käytössä, ja raikasta ilmaa. Emme kiertäneet Ikeassa, mutta menimme Ikean ruokakauppaan , jossa ei vieläkään ollut Abban silliä! Myös viime kerralla kesäkuussa sitä ei ollut, mikä pettymys!
Lähiseudun jättimarketin kassojen edessä on  näitä herkkupaketteja. Juhlapyhinä on tapana viedä jotain tuollaista jos mennään syömään jonkun luokse.  Mutta mitäköhän noille tapahtuu jos todellakin tulee se  lockdown ensi viikolla.... Eihän silloin pääse  vierailulle minnekkkään... Mutta tiedän kotikatuni perusteella  että monet aikuiset lapset, jotka tulevat syömään  vanhempiensa luokse, todennäköisesti tulevat jo paljon aikaisemmin, ennenkuin  ulkonaliikkumiskielto alkaa.

Katsoin juuri uutisia, ja kuuntelin eri professorien viisaita puheita, eli tämä täyssulku, (vielä pahempi kuin  keväällä, sillä kaikki työpaikat paitsi ruokakauppojen, sulkeutuisivat)  ei auta.  Se kuulemma auttaa paikoissa missä on pienet perheet ja pieni väestö , mutta ei kuten täällä jossa  myös suuria perheitä ja paljon ihmisiä.  Saisi olla niin että öisin olisi sulku niin että ei voi juhlia, mutta päivisin paikat saisivat olla auki, ja  punaiset alueet kokonaan kiinni.  Tuota täyssulkua ei täällä väestö kyllä ota vastaan samalla tavalla kuten edellisellä kerralla...

13 kommenttia:

 1. Ihana lahja ja teko exältäsi synttärin kunniaksi. Onneksi olkoon minultakin <3 Tuo Ikean kattokerroksen tila näyttää kivalta!

  Alkaa kyllästyttää tämä Korona, vaikka eipä sille nyt mitään voi. Täälläkin tartunnat taas uudessa nousussa (erityisesti nuorten keskuudessa) ja rajoitteita on lisätty ensi maanantaista lähtien lähinnä liittyen “parveiluun”, joten ei kosketa minua, koska en parveile. Mutta todennäköisesti talvella olla odotettavissa paikallisia lockdowneja enemmänkin.

  Ihania kuvia taas, lämpö välittyy tänne asti. Sen sijaan kosteus ei, mutta tiedän että se nimenomaan se kosteus on raskasta ja voimia vievää. Kun sulku tulee, niin saako sentään ulkona käydä ihan vapaasti? Ettei siis ole liikkumisrajoituksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia:Oli kyllä kiva yllätys:) Ja kiitos :) Onneksi oli tuo kattokerros, sillä jono ruokapuolella oli pitkä...
   Korona alkaa todellakin jo ahdistaa, sillä puoli vuotta joko lockdownia tai paljon rajoituksia, . Tartunnat täälläkin etupäässä nuorilla, oireettomana yleensä, ja testejäkin on tehty nyt enemmän, mutta tärkeintä on tosiaankin sairaaloissa olevien määrät, etteivät rasita sairaaloiden .kapasiteettia.Täällä saisi minustakin olla joka puolella,myös vihreillä alueilla, parveiluun koskevia rajoituksia, eli iltamyöhään paikat kiinni joka paikassa, tuo kokonainen lockdown ei tee muuta kuin konkursseja ja lisää työttömyyttä.
   Kiitos, on ollut tukalan kosteaa.Kuumuuden vielä kestää jos se on kuivaa, mutta kosteus vie kyllä voimat, ja kamalaa kun naamarasvat, aurinkovoiteet ym. valuvat pois ja vaatteet liimautuvat kiinni....
   Kun sulku tulee, keskiviikkona kaiketi, niin ei saa liikkua vapaasti vaan 500 metriä vain.

   Poista
 2. PALJON ONNEA VAAN!!!! On tämä kurjaa aikaa, lähes kaikkialla. Suomessa availlaan rajoilla, mutta toivoa sopii, ettei korona karkaisi. Ihan niin kuin satu variksesta, joka sai nokkansa irti tervasta, mutta jäi samalla kiinni pyrstöstään. Päivä kerrallaan.

  VastaaPoista
 3. Täällä on ilmoitettu myös meille uudesta sulusta kouluissa. Muusta ei. Voimia sinne pyhien aikaan, toivottavasti kaikki sujuu kuitenkin hyvin.

  VastaaPoista
 4. Synttärionnea!
  Laumaeläiminä ihmisten on vaikeaa olla järkeviä. Järkevä ei parveilisi (kuten Elegia kirjoittaa). Järkevä odottaisi 'parempia aikoja' pitäen huolen omasta ja muiden terveydestä. Mutta niin kuin kaikessa ihmisen toiminnassa; marginaalin takia koko joukko kärsii.
  Korona on vaikea koska sitä ei näe tai kuule.
  Jaksamista säässä. Meillä on harmaata ja satelee silloin tällöin, +14 = syksyä! :)

  VastaaPoista
 5. Paljon onnea!! Sieläkö alppiruusu kasvaa "villinä"? Mulla on 2kpl alppiruusua huonekasveina, mahtavan isot ruusut kasvaa.
  Kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 6. Sydämelliset onnittelut Sinulle! <3
  On tämä korona-aika tosi kurjaa. Suomessakin tartunnat vat lähteneet hurjaan nousuun. Virus leviää ravintoloissa ja erityisesti nuorten keskuudessa. Milloin tämä loppuu???
  Jaksamisia sinne sulkujen keskelle!

  VastaaPoista
 7. Harmillisia koronauutisia. :-( Mutta myöhästyneet synttärionnittelut sinulle ja kaikille muillekin läheisillesi! <3 Hassusti ovat synttärit kasautuneet.

  VastaaPoista
 8. Harmi että korona on päässyt niin pahaksi. Me oltiin vaapaaehtoisessa eristyksessä kaksi kuukautta, ennen kuin lähdettiin hieman pidemälle. Pysytelty väljemillä vesillä, eikä menty sisään. Tillanne Ruotsissa on niin hyvä että pandemia on lopuillaan ja me vanhemmat perussairaatkin on saatu lupa jo liikkua, käydä asioimassa kunhan muistetaan pestä käsiä ja pitää väliä. Tuntui oudolta mennä ruokakauppaan ja apteekkiin puolen vuoden tauon jälkeen. Täällä ei juuri ole huomannut mitään koronasta muuta kuin uutisissa. Minä en hengissä selviäisi koronasta. Nyt on kuusi kuukuatta mennyt ja pitää sanoa etttä aika on mennyt erittäin hvyin, olen jopa nauttinut siitä ettei tiedä mikä päivä on tai kuinka paljon on kello. Ollaan vaan oltu, luettu, kävelty, kirjoitettu, juteltu, kuunneltu musiikkia ja radiota, ja hieman katsottu TV:täkin. Onneksi ei ole tarvinnut mennä töihin. Ruokaakin tulee eteiseen ihan ilmaiseksi.
  Onneksi olkoon syntmäpäivän johdosta!
  Muuten... Ikea ei myy Abban tuotteita lainkaan, vaan omia Ikea sillejä merkillä MSC.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Marine_Stewardship_Council

  https://www.ikea.com/ae/en/stores/restaurant/meat-fish-and-seafood-pub9e307781

  VastaaPoista
 9. No voihan nenä! Mä olen myös vähän sydän syrjälläni koska meillä taas tiukennetaan. Viime viikolla poistetiin rajoituksia mm. kuntosaleilta ja musta tuntuu, että kun sää viilenee niin on ajan kysymys koska taas kaikki ryöpsähtää valloilleen. Yliopistot ovat olleet aikamoisia tartuntapesäkkeitä.

  Ja onpas surullista, kun ravintola joutui lopettamaan. Kyllähän tämä nyt monia koettelee.

  Ikea on kiva paikka vierailla. Tosin ruokapuoli on täällä meillä mennyt alaspäin mielestäni sekä laadun että ateriakokojen suhteen. Lihapullatkin ovat kutistuneet ihan minimaalisiksi. Joskus puolukkamehu vielä maistui puolukoille. Tai ehkä mulla on vain makuaisti käynyt surkeammaksi, mutta viimeksi maistui lähinnä vain makeus.

  VastaaPoista
 10. Kun avasin tään blogin,niin heti näin kiinanruusun,jollaisesta minäkin äskettäin laitoin kuvan blogiini.Minulla vain siinä on pinkki/aniliinipunainen kukka ja nuppuja useita. No,minun oma ei tietenkään ole puska,vaan sisäkasvi pienessä ruukussa. On niin tavattoman ihanaa katsella sinun kuviasi sieltä. Kaikenlaisista taloista,erilaisista maisemista jne. Kiitos. Korona kyllä on tosi kurja juttu. Tosi kamala,kaikkien meidän elämää se haittaa tavalla tai toisella.Suomessa on rajoituksia vaan höllennetty,vaikka koronaluvut ovat kasvussa,mutta Suomen talous ei kertakaikkiaan kestä enää sulkuja. Varovaisia saadaan olla. Ai niin,Onnea Sinulle näin jälkikäteen synttäriesi johdosta. Koko ajan tulee vuosia vain lisää,vaikka ei itse mielestään vanhene yhtään:)

  VastaaPoista
 11. Onnittelut vielä tätäkin kautta! Tämä koronatilanne koettelee kyllä edelleen joka puolella. Täällä Espoossa on nyt ollut useampia tartuntoja kouluissa ja siskoni pojan koulussa oli useampi oppilas ja opettajakin karanteenissa pari viikkoa. Tuntuu, että ei tämä helpota nyt millään.
  Todella harmillista, että niin moni pienyrittäjä on joutunut lopettamaan yrityksensä.
  Voimia sinne Jael <3

  VastaaPoista
 12. Onnea ihana Jael. <3 Ihana tuo Iksukeikka, sait pohjoismaalaisia makuja siellä. <3 Mutta käytte hyvin rankkoja aikoja läpi ja en ymmärrä miten nämä pienyrittäjät pärjää ja nousee tästä. Miten ulkonaliikkumiskielto on henkisesti rankkaa. Voimahali. <3

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...