perjantai 25. syyskuuta 2020

Tiukemmaksi meni

Rambo kissa nukkuu torin alkupuolen tyhjässä torikojussa. Toivottavasti joku nyt syöttää Ramboa
kun tori on suljettu ties  kuinka kauan.

Viime postauksessa kerroin siitä  miten viime viikon perjantaina täällä alkoi uusi lockdown.  No tasan viikko sen jälkeen,  tuosta lockdownista  huolimatta ,   tänään lockdownia kiristettiin kunnolla. Ensimmäisen viikon  lockdown oli hieman kuin  emmental-juusto; siinä oli paljon reikiä, mutta se salli esim. ruokatorien olla auki,  ja julkinen liikenne toimi, vaikkakin vain 50% kapasiteetilla. Myös osa sai edelleen käydä töissä.

Tämä tiukempi lockdown sulki torit, vaikka  ulkotorilla vihannesten ostaminen on riskittömämpää kuin supermarketissa ostaminen,   julkinen liikenne toimii minimiteholla,  ja  taas lisää ihmisiä jäi  työttömiksi.  Kilometrin  liikkumisrajoitus edelleenkin voimassa, PAKKO pitää 2 metrin  etäisyyttä toiseen,  ja kauemmaksi saa mennä  vain  ruokaa ostamaan, Tuota voi hieman kiertää myös niin että esim. minä joka asun Tel Avivin kupeessa mutta Holonin kaupungissa (vähän kuin Vantaa  tai Espoo Helsinkiin verrattuna) voin matkustaa  Tel Aviviin ostamaan ruokaa.  Eri asia on sitten pääsenkö tai viitsinkö,  jos busseja pitää odotella kokonainen tunti.  Mutta lähiseudun supermarkettini on liian kaukana ja ilman bussia en sinne kyllä pääse. 
Keskiviikkoiltana kun tulin Bambin ulkoiluttamisen jälkeen kotiin, ovenkahvaan oli laitettu pussi. Pussin sisällä  oli nättiin laatikkoon pakattu hunajamuffini,  ja rukousvihkonen,  jossa vuoden  pyhimmän   päivän,  Jom Kippurin rukouksia.  Jom Kippurin  eli sovituspäivän aatto on sunnuntaina,  ja seuraava arkipäivä   on tiistaina,  koska meillä tämä lockdown, niin vain ruokakaupat ja apteekit  avoinna.  En syönyt hunajamuffinia,  sillä juutalaiseen uuteen vuoteen (viime viikolla)  kuuluva hunajakakku ei oikein maistu minulle. Pussin oli ovenkahvaani,ja jokaiseen muuhun talon ovenkahvaan jättänyt  Chabad-liikkeen edustaja.
Tein ehkä ison virheen tällä viikolla.  Syötän puiston kissoja,  ja yksi suosikkini on ollut kesällä 2019 syntynyt kaunis harmaa kissa Neko. Neko  seurasi aina ennen  Bambia ja minua,  kun vein Bambia puistoon . Nekosta tuli niin kesy, että sain pitää sitä sylissä ,  ja silitellä.  Yhtenä päivänä  Neko hävisi, ja ilmestyi kuukauden kuluttua takaisin, pelokkaana ja huonomman näköisenä.  Neko ei myöskään tullut syömään kun  syötin muita kissoja,  enkä nähnyt sen syövän  sille jättämääni kuivaruokaa.   Minulla on kissojen matolääkettä,  ja päätin tuoda   Nekon kotiin , ja antaa sille matolääkettä,  ja sitten palauttaa ulos. Ostin pienen kissanruokapurkin, johon sekoitin matolääkettä ,  ja sain aika helposti laitettua   Nekon  Bambin vanhaan kantokassiin.   Kotona kissaparka oli ihan paniikissa,  koska oli täysin vieras paikka,  ja vietti koko illan  hyllykön alla keittiön vieressä, ja laitoin sinne vettä ja kuivaruokaa . Bambi ei mitenkään protestoinut kissan läsnäoloa, oletettavasti koska kissa sille niin tuttu.

Seuraavana aamuna Neko oli jo paljon rohkeampi ,  ja yritin syöttää sille ruokaa johon olin sekoittanut matolääkettä, mutta kissa ei suostunut syömään muruakaan.   Neko päätti olla tuossa kasvieni vieressä  , josta näkee ulos.  Lähdin kaupungille,  ja kun tulin takaisin , löysin Nekon  selvästi jo kotiutuneena  , toisen huoneen sohvan selkänojan päällä.   Se oli rauhallinen ja iloinen leuan alle rapsuttamisesta, mutta ei edelleenkään suostunut edes maistamaan kissanruokaa johon olin sekoittanut matolääkettä.  Ja sitten näin... Neko oli sekä ripuloinut  että pissannut sohvalleni..... Se oli tehnyt sen myös kukkaruukkuun,mutta miksi sohvalle.... Neko äkkiä kantokassiin,  ja kissa takaisin ulos. Sohvan päällä  olevan kangas heti pesuun, mutta se sohvan kohta minne Neko oli asioinut haisi kissanpissalle... Ja pari päivää olen sitä kohtaa pessyt etikka-pesuainesekoituksella,  ja nyt tuntuu että haju on vihdoinkin poissa.  Illalla näin Nekon  auton alle piiloutuneena, eikä se edelleenkään syönyt sille nyt antamaani kuivaruokaa. Nekolla on näköjään joku vaiva, enkä oiken pysty sitä auttamaan  vaikka niin kuvittelin.
Tänään menin torille   , kun sinne vielä pääsi ostoksille ennen pitkää sulkemista.  Matkustin bussin kyydissä pääteasemalle,  joka on torin vieressä ,  ja ennen pääteasemaa bussi ajelee rannan viereistä katua. Otin kuvan bussin ikkunan kautta. Rannalle ei saa mennä  kuin urheilutarkoituksessa, eikä uimaankaan saa mennä. Rantaravintola tuossa kuvassa oli tietenkin kiinni, kuten kaikki muutkin ravintolat.
Taas niin suututti torikauppiaiden puolesta,   jotka jo toisen kerran joutuvat kokonaan sulkemaan kojunsa, eikä mitään tietoa korvauksista.  Tuntuu että päättäjät eivät tajua että ulkoilmatorilla ostaminen on paljon riskittömämpää kuin  supermarketissa asioiminen,  etenkin kun torilla käy niin paljon vähemmän ihmisiä koronan vuoksi. Kuvassa Abed, joka on torin  tunnetuimpia myyjiä, ja tosi mukava sellainen.
Torin jälkeen kävelin toiselle torille  pitkin Allenby-katua , joka on suosittu kauppakatu torin lähellä.  Koska ruokapaikat,  vaatekaupat ym. joutuvat olemaan ´kiinni,  katu näytti surullisen tyhjältä. Huomasin että entisen ison kaupan edessä luki "vuokrattavana".  
Levinsky-torin alueelta kävin ostamassa linssejä ja papuja varastoon   ja sitten kävelin  bussipysäkille.

Pysäkillä mietin koska pääsen tänne uudestaan,  ja otin kuvan vastapäätä olevasta vihanneskaupasta.

Muuten, oletteko te Bloggerin käyttäjät jo tottuneet uusittuun   Blogger-alustaan? Nyt kun olen tutustunut siihen paremmin,  olen sitä mieltä että uudistus on ihan hyvä.

18 kommenttia:

 1. Voi Neko-parkaa. Ja voi sinua parkaa, kun jouduit pyykkäämään.

  Jep, aika outoa tuo, että ulkomyynti kielletään, mutta kaupat saavat olla auki. Ei aina oikein ymmärrä näitä aivoituksia. Sääliksi käy yrittäjiä, on tämä sellainen kurimus, jolle ei näy loppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal: Neko parka tosiaankin, kävi ihan sääliksi, ja nyt en ole löytyänyt kisua muutamaan päivään. Missäköhän se piileskelee. Ja sohva, oli tosi kova työ saada haju pois ,ja vieläkin suihkuttelen siihen etikkasekoitusta. Niinpä, eivät taida ne päättäjät oikein tajuta että ulkona torilla ei todellakaan ole samanlaista tartuntavaaraa kuin vaikka jossain supermarketissa. Ja yrittäjäparat, kuulin juuri että keväällä heille luvatusta avusta on annettu vain osa, eli se siitä...

   Poista
 2. Voi pientä Nekoa. Kissan pissa haisee kyllä pistävältä..:(
  Onko siellä tuo koronatilanne millainen, kun teillä on niin tiukat nuo säännökset...onko ne suojannut ihmisiä tartunnoilta?
  No tuleehan tuon bloggerin kanssa toimeen...jotenkuten..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele: Neko -ressukka tosiaankin. Ja vaikka on leikattu kissa (se näkyy toisesta korvalehdestä) niin silti se kissanpissan haju tuntui sohvassani. No täällä ovat nyt viimeisen puolentoista viikon aikana tartuntaluvut nousseet reilusti,tosin testejäkin on tehty enemmän, mutta myös vaikeasti sairaiden luku nousi. Silti tämä täysi lockdown on äärimmäinen keino,mikä asiantuntijoiden mukaan ei edes ole erittäin hyödyliinen, ja osittain myös poliittinen päätös, monen ja myös minun mielestä.

   Poista
 3. Voi Neko-kissaa. Olet kyllä kultainen, kun toista yrität auttaa. Jospa se asettuisi.

  Mä en ymmärrä ihan aina mitä päättäjien mielessä liikkuu. Onko ulkomarkkinat kielletty siksi, että asiakasmääriä on vaikeampi valvoa kuin sisätiloissa vai miksi?

  Meillä on maskipakko ja ihmiset käyttävät maskeja kyllä 99%. Tosin usein näkee, että nenä jää peittämättä. Ihmiset pitävät aika hyvin väliä. Toista on sitten kuulemma iltaisin ja öiseen aikaan: nuoret kokoontuvat ja myös ravintolaelämä on vilkasta. Äkkiä unohtuvat kehotukset ja ohjeet. Mä luulen, että kohta taas pitää toimia kiristää, tapauksia näyttäisi tulevan taas lisää.

  Bambille isot haukut. On se erireilu, kun päästää kissatkin kotiinsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna: Neko ressukka, harmi kun en voinut sitä kunnolla auttaa, se oli vielä ennen katoamistaan aivan ihana kisu. En tosiaankaan tajua miksi ulkomarkkinat on kielletty; tuo torihan oli todella täynnä ennen koronaa, ja lähes puolet siellä käyvistä oli turisteja, mutta nyt kun kaikki ruokapaikat siellä' oli suljettu, ja muutenkin vähän ihmisiä käy siellä, niin aivan älytön päätös, ja surettaa noiden torikauppiaiden puolesta. Maskipakko täällä on joka puolella kodin ulkopuolella, mutta jos aamulla aikaisin ei puistoss ketään niin pidän ihan leualla sitä.Kuumassa ja kosteassa on ollut tosi hankalaa maskin kanssa. Täälläkin usein näkee monilla nenä peittämättä, valistuksesta huolimatta, mikä ärsyttää ,etenkin busseissa. No täällä jo toista viikoa nyt kaikki ruoka ym. paikat taas kiinni,joten ei tule tuollaisia tapauksia nuorten kesken, mutta sitä ennen kyllä ihan samoin.
   Kiitos Bambin psta. Mä luulen että se oli reilu vain koska tuttu kissa, enkä pitänyt Nekoa sylissä.

   Poista
 4. Hi Jael, thanks for visiting my blog today. And thanks for sharing the photos of Tel Aviv, which bring back nice memories. Have a good weekend, Valerie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valerie-Jael: Thank you also for your comment here, and nice to hear you have nice memories from here:) Have a great coming week.

   Poista
 5. Onpa kyllä ikävää tuo noin tiukka sulkutilanne siellä. Voi kisuja, onneksi olet siellä niitä auttamassa.
  Pikkuisen vaati totuttelua uusi blogger, mutta nyt on toiminut oikein hyvin jo.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi: ON kyllä tosi kurjaa, ja etenkin pienyritysten kannalta. Kisut ovat ihania, ja harmi että Nekoa en nyt pystynyt auttamaan.
   Uusi bloggeri tuntui alussa kamalalta, mutta nyt olen jo kunnolla tottunut, ja löytänyt siitä hyviäkin juttuja entiseen verrattuna. Kiitos Outi, ja hyvää alkavaa viikkoa sinulle:)

   Poista
 6. Kovat on rajoitteet! Huh!
  Surullista, että kadun kisuli on menettänyt elinvoimaansa. Onpa ihanaa, että olet sitä hoivaillut ja toivottavasti matolääkekin vielä menee jossain vaiheessa kissan suuhun.
  Jaksuja sinne! <3
  ps. Radio Deissä kaupitellaan matkoja Israeliin, mutta eipä taida matkat toteutua, mikäli Israelissa korona riehuu noin kovasti ja rajoitteet ovat entistä tiukempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe: Tosi kovat onkin nämä rajoitukset nyt, ja muutama viikkko sitten olisi pitänyt tehdä alueellisia rajoituksia, eikä antaa koronan levitä liikaa muualle, eli virhe tehtiin siinä,. EN tiedä mitä Nekolle kävi, se oli kesään saakka ihana, seurasi aina minua ja Bambia puistossa, ja näytti hyväkuntoiselta, mutta hävisi lähes kuukaudeksi ja tuli takaisin niin ettei turkki kiiltänyt ja oli muutenkin vähän pelokas. Nyt jo pari päivää enkä ole löytänyt Nekoa:(
   No aika kummaa että Radio Deissä kaupitellaan tänne matkoja, ovatko kevääksi? Täällähän ei turisteja ole näkynyt sitten maaliskuun ,ihan kamalaa turismin kannalta. Koronaa oli täällä parin sektorin parissa, mutta se päästettiin leviämään,mistä olen aika vihainen, sillä olisi voitu toimia eri tavalla...

   Poista
 7. Kiva ele tuo oveen jätetty muffinssi, mutta en kyllä itse söisi mitään jonkun random-tyypin ovenkahvaan jättämää, vaikka olisi kuinka herkullista.

  Voi Nekoa. :-( Sinulla on sydän paikallaan, kun yrität auttaa. <3

  Mä inhoan edelleenkin uutta bloggeria. :-D Minusta se on vaan täynnä vikoja ja huononnuksia. Esimerkiksi esikatseluun ei pääse (tai ainakaan minä en ole päässyt) postauksesta suoraan, vaan pitää mennä aina takaisin teksti-valikkoon ja klikata esikatselua sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu: Tuo muffini ei ollut minkään random.tyypin jättämä, vaan tuon Habad-liikkeen edustajat jakoivat näitä jokaiseen kadun talon asuntoon. Mutta roskiin siis meni kun en lainkaan tykkää teollisesta hunajakakkumuffinista...
   Neko ressukka tosiaankin. Nyt en ole löytänyt sitä pariin päivään,minneköhän on kisuparka taas hävinnyt.
   Mä inhosin uutta bloggeria alussa, mutta eräänä iltana kävin siitä kaikki läpi, ja totesin että aika kätevä kuitenkin kun siihen tottuu. Mä olen kyllä päässyt ihan kunnolla myös esikatseluun,miksiköhän sinä et pääse...

   Poista
 8. Eiköhän tämä koronavaara joskus lopu. Blogistania on kiva henkireikä ja piristys silloin kun ei "oikeaan maailmaan" voi mennä. Kyllä se meidän arkielämä oli sitten ihanaa kun viime vuottakin muistelee 🙂 Saattoi mennä ulos milloin vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita: voi kun tämä korona jo häviäisi. Koko vuosi mennyt sen vuoksi ihan pilalle niin monelta kannalta, ja toivottavasti ei näin myös ensi vuonna. Blogistania on tosiaankin mukava henkireikä, kun voi vaikka "käydä " Suomessa vaikka ei oliskaan siellä.- Täällä on tosi kurjaa kun tuli näin tiukka lockdown.

   Poista
 9. Olá, bom dia. Eu estou fazendo uma campanha para arrecadar fundos para voltar para minha terra. Porque estou com problema de saúde e gostaria de ficar perto da minha família. Desde já agradeço! muito obrigada... E se você puder colaborar clique no link abaixo:https://www.kickante.com.br/campanhas/lupus-fibromialgia-nao-consigo-trabalhar

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...