torstai 16. syyskuuta 2021

Hiljaisin päivä

Pomeranssin hedelmä puistikossa,  joka täynnä pomeranssipuita, Käyn aina välillä katsomassa miten pomeranssit kehittyvät, ja nyt eilen  huomasin että ovat vielä aika pieniä, sellaisia mandariinin kokoisia.  Minähän havittelen niitä hedelmiä itselleni.....Pomeranssi on sellainen mitä vain harvat täällä käyttävät, vaikka on tosi monipuolinen sitrus, mutta ei sellainen jota voi sellaisenaan syödä. Puita oli kasteltu ,  siitä vesitipat  pomeranssin pinnalla.
Tänään on sitten Jom Kippur, eli vuoden pyhin päivä juutalaisuudessa,  se päivä jolloin kaikki pysähtyy, ja ihmisten on tarkoitus tehdä itsetutkiskelua. Aamulla aikaisin  vein ensin Bambin puistoon,  mutta koska Bambin kanssa ei enää voi tehdä kunnon kävelyjä,  vein Bambin kotiin  ja tulin  uudestaan ulos.  Tämän pyhän aikanahan ei ole minkäänlaista  liikennetttä , paitsi ambulansseja, paloautoja ym.  Aamulla aikaisin   kadut olivat täysin tyhjiä,  joskin tämän kuvan oton jälkeen näin ambulanssin,  joka ajoi ilman että sireeni oli päällä. Myöhemmin kadut täyttyivät pyöräilevistä lapsista ja aikuisistakin.
Tässä oikealla  näkyy pikkuisen uutta toimistotaloa   ja vasemmalla kodin edessä olevaa puistoaluetta,   ja oli kyllä mahtavaa kun pystyi kävelemään noilla kaduilla ilman että  piti odotella kadun ylitystä liikennevaloissa. 
Menin istumaan tuohon penkille ,  ja kuuntelin veden solinaa joka tulee tuosta kivilammikosta.

Sunnuntaina kuulin jotain rytinää, ja selvisi että se tuli tästä hajonneesta talosta. Tässä oli 4-kerroksinen, joskus 60-luvulla  rakennettu talo.  Viime lauantaina aamulla ensimmäisen kerroksen asukkaat eivät pystyneet avaamaan  ulko-oveaan ,  ja soittivat   paloasemalle.  Myös seinässä oli joku repeämä.  Palomiehet sekä  kaupungin rakennusinsinööri tulivat paikalle, tarkistivat talon kunnon,  ja palopäällikkö  määräsi kaikki asukkaat ulos asunnoistaan. Ihmiset ehtivät  ottaa vain  jotain pientä mukaansa.   Ihmiset tietenkin suuttuivat    kun eivät päässeet hakemaan tavaroitaan,  mutta  heitä ei päästetty sisälle , ja talon ympäristö aidattiin.  Seuraavana aamuna talo hajosi itsestään.  Asukkaille järjestettiin kaupungin puolesta tilapäistä majoitusta,  ja kaikki tietenkin aivan järkyttyneitä siitä  että  kaikki omaisuus hajosi talon mukana, mutta ilman palopäällikön  määräystä  olisi tullut todella paljon ihmisuhreja, kuten kävi Miamissa.  

Tämä talo  on kävelymatkan päässä,  ja bussini Tel Aviviin kääntyy ihan sen vierestä.  Muutkin talot tämän hajonneen talon vierestä tutkittiiin,  ja ainakin osa asukkaista sai myös määräyksen lähteä pois asunnoistaan.  Kaupunginjohtaja  esitti muutamia vaihtoehtoja, joista  paras  on se että talon paikalle rakennetaan uusi talo, ja asuntojen omistajat saavat uudet asunnot uudesta talosta, mutta siihen menee pari vuotta. Mutta voin kuvitella ihmisten epätoivoa: esim. pariskunta joiden piti mennä naimisiin muutaman viikon kuluttua  menettivät hääasunsa , kaiken muun lisäksi.
Muistin että osassa Purim-paraati-kuvissani näkyy tuota hajonnutta  rakennusta 
ja sen vierusrakennuksia. 
Talon asukkaat olivat vihaisia ja vaativat kaikenlaista kaupungilta,   mutta  kaupunki ei ole tuosta vastuussa, sillä talon asukkaat eivät koskaan ottaneet yhteyttä kaupunkiin. Jos olisivat , niin kaupungilta olisi tultu tarkistamaan talon kunto.  En usko ettei talossa ollut minkäänlaisia korroosin merkkejä,  vaan taloa ei hoidettu hyvin, ja ihmiset heräsivät vasta kun oli liian myöhäistä.     Mietin omaa 7-kerroksista asuintaloani,  joka  on rakennettu  70-luvun alussa,  ja  joka hajoaisi tuusannuuskaksi,  jos nyt olisi maanjäristys. Kävin kysymässä  asiasta ihmiseltä  joka vastaa meidän talon kunnosta ,   ja hän kertoi että 7. kerroksen ulkoseinässä on halkeama,  mutta että se  on paikattu ja sitä tarkkaillaan.  Sen kuultuani rauhoituin.... Täällä kaikki 80-tai 90-luvun talot on pakko rakentaa niin että  pysyvät pystyssä mahdollisen  maanjäristyksen aikana,  mutta sitä ennen rakennetut talot eivät. Viimeksi tällä alueella oli iso maanjäristys vuonna 1927,  sen jälkeen vain pieniä sellaisia.

9 kommenttia:

 1. No mutta HUI!
  Ihan kamalaa ja samalla, kuten sanoit, kamalampaakin olisi voinut tapahtua. Kannattaa varmasti tarkkailla halkeamia ja painumia mieluummin liian usein kuin liian harvoin.
  Voisin kuvitella, että tuolla kivilammikon lähellä on todella rauhoittavaa istuskella. Minä olen nyt omalla takapihalla tottunut veden solinaan ja jo etukäteen vähän suren myöhäissyksyä jolloin vesipumppu pitää sammuttaa ja tyhjentää allas talvikuntoon. Teillä siellä taitaa altaat solista ympäri vuoden.

  Voi pikkuista Bambia. Onko olo yhtään kohentunut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Todellakin hui... Olisi ihan kamalaa menettää kaikki omaisuus, mutta ainakin henki säilyi asiakkailla. Jos Miamissa olisi oltu tarkempia, olisi siellä vältytty suurista menetyksistä. Täällä onneksi palopäällikkö teki hyvän ratkaisun, juuri ajoissa. Voi vain kuvitella miten olisi muuten käynyt tuon talon kanssa.
   Tuo veden solina onkin tosi rauhoittavaa, ja totta, täällä ympäri vuoden saa tuo vesi solista tuolla. Kiitoa kysymästä, Bambin tilanne aika sams. Käytiin eläinlääkärillä, ja sovittiin uudesta käynnistä pyhien jälkeen. Muutin myös Bambin ruokaa geriatrisille koirille paremmin sopivaksi.

   Poista
 2. Huh, onpa hurjaa, että talo romahtaa tuosta vaan. Hyvä, että ihmiset pääsivät turvaan.

  Bambille rapsutuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPwtal:Tosi hurjaa, ja voi vaun kuvitella mitä olusi tapahtunut jos sisällä olisi ollut ihmisiä, vaikka menettivät kaiken niin olivat onnekkaita silti.
   Kiitos Bambin psta. ❤️

   Poista
 3. Herran jestas, onneksi asukkaat saatiin talosta ajoissa ulos. Järkyttävää jotenkin.
  Haleja Bambille ja sinulle myös Jael <3

  VastaaPoista
 4. Saan monta kertaa vuodessa Syvännöiltä Israelista kirjeen, olen saanut jo ainakin 25 vuotta, aika paljon tiedän niistä tapahtumista, mielenkiinnolla katson kuvasi ja luen kaikki, rakastan sitä ihanaa maata, ja tiedän että Israel on ajan merkki, tuttava pariskunta lähtee jossain vaiheessa Israeliin, se on unelmien täyttymyt heille.
  Ei uskoisi että siellä voi kadut olla joskus tyhjät.

  VastaaPoista
 5. Huh huh mikä tapaus! Onneksi ihmishengiltä vältyttiin. Kamalaa on varmasti jäädä myös puille paljaille. Toisaalta hienoa, että saivat tilapäisasunnon ja uudesta talosta taas asunnon.

  VastaaPoista
 6. Ihan hirveä tuo talojuttu! Sydäntä särkee noiden kaikkien kotinsa menettäneiden puolesta.

  Jäin miettimään tuota itsetutkiskelua, että onko se jonkinlainen ideaali ja jäänne menneiltä ajoilta, vai harjoittavatko ihmiset yhä itsetutkiskelua ja jos, niin millaisessa muodossa?

  Mä en ole varmaan koskaan maistanut pomeranssia. Olisi kiva joskus saada kokeilla, mutta Suomessa sitä ei taida olla saatavilla.

  VastaaPoista
 7. Palopäälikölle joka tyhjensi talon ihmisistä ja pelasti heidän hengen iso kunnioitus, hän osaa työnsä. Pahemminkin ois voinu käydä jos päätös ois ollut toinen tai liian hidas.
  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...