sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Mausteparatiisi

Keskiviikkona sähkölaitos  katkaisi taas sähköt tästä meidän pikku kaupunginosastamme (taas jotain korjauksia..)  ja sopivasti  juuri siksi päiväksi olimme sopineet  retkestä eksän kanssa.  En olekaan pitkään aikaan ollut missään,  joten oli kiva lähteä retkelle.  Eksä halusi mennä erääseen arkeologiseen puistoon,  jossa kävellään  vedessä roomalaisten 2000 vuotta sitten  rakentamissa  tunneleissa,  mutta ensin oli tarkoitus mennä  maailman suurimpaan maustekauppaan.
Aamulla oli tosi tosi aikainen herätys, ja olimme sopineet että hyppään hänen autoonsa    erään rakennuksen edestä.
Tässä kävelen tapaamispaikkaan. Olimme sopineet että odotan tuolla edessä olevan Toha-rakennuksen kulmassa. Toha näyttää erilaiselta , riippuen mistä sitä katsoo, ja on voittanut jonkun parhaan pilvenpiirtäjän palkinnonkin, mutta  tämä  näkymä ei ole se paras., 
Tapani mukaan olin hieman etuajassa,  ja tapoin aikaa  Tohan edessä olevassa viheralueessa.  Perinteisten penkkien sijaan  alueella oli kuvassa näkyviä tuolia ja puisia pöytiä/jakkaroita. 
Nämä oli kai tarkoitettu pöydiksi, mutta näissä oli mukavempaa istua kuin noissa tuoleissa.

Siinä istuessa edessä näkyivät nämä 3 pilvenpiirtäjää,  joiden alimmissa kerroksissa iso  kauppakeskus. Kuvassa näkyvä katos on juna-aseman odotushallin katos.
Ajoimme kohti pohjoista , ja Binyaminan  pienessä kaupungissa etsimme avoinna olevaa kahvilaa, mutta emme löytäneet sellaista.  Sen sijaa pysähdyimme vanhan matalan kivisen rakennuksen eteen,  joka on entinen karavaaniseralji,  jonka ottomaanit pystyttivät  bysanttiraunioiden päälle.  Vuonna 1898 Saksan keisari Wilhelm II  pysähtyi täällä seurueineen, matkalla Jerusalemiin. 1900-luvun alussa paroni Rothchild osti rakennusta ympäröivän alueet ,  joka osoittautui suurimmaksi osaksi suoalueeksi, Djemal Passan veljeltä.
Nyt paikka on kunnostettu  ja toimii juhlatilana. Yhden kohdan pikku ikkuna oli auki, ja sisällä näytti viihtyisältä.
Kahvipaikka löytyi lopulta aika läheltä,  Tishbin  viinitilan kahvilasta. Kuumana päivänä oli  mukavaa istua  viininlehtikaton alla. Samassa paikassa on  iso viini&suklaakauppa, leipomo ja muuta, mutta ei ollut aikaa kuin käydä pieni hetki viinikaupassa,  jossa on suuria viinitynnyreitä.

Sieltä ajoimme maustekauppaan , joka on tosiaankin maailman suurin.  Siellä ei ole pelkästään  mausteita, vaan kaikenlaisia maustesekoituksia, siemeniä,  valtava määrä erilaisia yrttiteesekoituksia ,  lääkeyrttejä, pähkinöitä , siemeniä  ja vaikka mitä.  Kauppa on valtava, eikä sitä saa mahtumaan yhteen kuvaan, se tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan.
Mitäköhän sitä tarvitsisi tuolta....
Tässä pöydässä oli vaikka minkälaista suolaa..
Voisin viettää kokonaisen  päivän tässä kaupassa.  Se alkoi omistajan vanhempien yrttitarhasta,  ja on tänään valtava kauppa,  jolla myös nettikauppa.  Omistaja on tutkinut yrttejä koko elämänsä ajan, ja on tunnettu herbalisti,  ja yhdessä pöydässä olikin kaikenlaisia  kuivattuja kukkia  ja yrttejä,  joista en ollut kuullutkaan. Itse kauppa on ollut olemassa vuodesta 2003,  mutta muistan kerran käyneeni täällä, ja se oli silloin pienempi.
Eksoottisempia mausteita.
Yksi pöytä oli täynnä riisiin ym,  laitettavia sekoituksia, jotka ovat täällä suosittuja. Niissä on yleensä  mausteita ,  kuivattuja vihanneksia , yrttejä  ja siemeniäkin,  jotka lisätään useimmiten riisin sekaan.
Tällaisia maustemyllyjäkin oli myynnissä tuolla.
Tällaiset puulaatikoista rakennetut hyllyköt ovat aina niin kivan näköisiä.
Teesekoituksia.
Tässä paikassa on runsauden pulaa..
Ulkona on yrttipeltoja, joissa kasvatetaan  maustesekoituksiin ym. päätyviä luomuyrttejä.   Talvella näyttää varmaan paremmalta tuolla,  pitkä kuivuus näkyi tuollakin.
Tämä tila oli aivan ihana! Paikka jossa  pidetään konsertteja, luentoja  ym. yrteistä ja tilan toiminnasta  ym.
Yrttitarhat -ja kauppa  ovat lähellä  Galilean  Betlehemin kylää.   Joskus  muutamia tuhansia vuosia sitten  tässä kohtaa oli kylä nimeltä Bethlehem Zorea (leipätalo)   ja koska etäisyys tästä paikasta  Nasarettiin on vain 10 km,  jotkut uskovat että  tämä onkin se paikka  missä Jeesus syntyi. 1800-luvun loppupuolelle tänne saapuivat saksalaiset templerit,  Templerit olivat  saksalaisia pietisti-herätysliikkeeseen kuuluvia saksalaisia,   jotka tulivat  Pyhään maahan  1800-luvun loppupuolella,  ja perustivat tänne useita yhdyskuntia,  joista  kuuluisin on alue, joka tänään  tunnetaan Saronan alueena. Ikävä kyllä heistä tuli myöhemmin kunnon natseja,    ja britit, jotka silloin hallitsivat täällä, karkoittivat heidät Australiaan.  Tässä kylässä oli yksi heidän yhdyskunnistaan,  ja  templerien rakennuttamat kauniit talot  on kunnostettu asuinkäyttöön.
Tuolla oli ihanan rauhallista, hiljaista ja vihreää.
Tuolta ajoimme paikkaan ,  minne eksä oli alunperin halunnut mennä, eli niihin roomalaisten rakentamiin tunneleihin, missä kahlataan vedessä.   Vedessä kahlailu ei niin kiinnostanut minua, ja kun  tulimme perille,selvisi että siellä pitäisi kävellä kengät päällä,  ja taskulamppukin olisi hyvä olla mukana,   ja  kun siellä vielä sattui olemaan 3 bussilastillista meluavia koululaisia, päätimme jättää tunnelit väliin,  ja siihen retki sitten loppuikin. Kun tulin kotiin, oli onneksi jo sähköä.

24 kommenttia:

 1. Tuollaisessa maustekaupassa menisi kyllä pää sekaisin! Upea paikka. Tykkäsin tuosta lautasisustuksesta. Tuotteet pääasia ei hifistely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepis:Todellakin menee tuolla pää sekaisin😁Minäkin tykkäsin siitä että tuolla on nuo kalusteet tehty kierrätysmateriaaleista💚

   Poista
 2. Olipa ihana retkipäivä teillä. Voin kuvitella miten hyvältä tuolla maustekaupassa tuoksuu. Siis niin ihana tuo tila, tuolla menisi koko päivä samoillessa.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Oli kyllä tosi kiva retkipäivä 😁Tuo mausteparatiisi on kyllä ihana paikka, harmi että niin kaukana kotoa ettei tuonne oikein voi mennä luennoille tai yrttikokkaus-kursseille mitä tuolla on💚Oikein ihanaa uutta viikkoa sinullekin Outi ❤️

   Poista
 3. Kiva postaus taas. Kiitos Jael<3
  Tuollaisessa maustekaupassa saisin varmaan hepulin ellen tietäisi tarkasti mitä olen hakemassa. Tai ainakin olisi hyvä tietää, minkä tyyppiseen ruokaan etsisin sopivaa maustetta. Jos vaihtoehtoja on liian paljon, valinta on niin vaikeaa. Parasta olisi, jos ei oikeasti tarvitsisi mitään, vaan voisi vaan rennosti tuoksutella, katsella ja ihastella. Retkenne kuulosti hauskalta, varsinkin kun säästyit kahlaamiselta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:kiva kuulla että tykkäsit❤️Tuolla tosiaankin menee sormi suuhun, että mitä pitäisi ostaa, ja mausteideb lisäksi tuolla niin paljon muutakin. Mutta tosiaankin tuolla jo pelkkä kiertely on antoisaa💚Hih, oli kyllä suuri helpotus kun se kahlaus jäi väliin😁Oikein ihanaa uutta viikkoa Leena 🌸

   Poista
 4. Odotin jo tunnelikuvia🤔 Ymmärrän oharit. Porukka ahdistaa aina. Aika jännittävältä kuitenkin kuulostaisi.
  Minä käytän niin vähän mausteita, että olisin päässyt halvalla tuolta kaupasta 🤣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:hih, tunnelikuvat jäi onneksi ottamatta 😁Kesän kosteassa kuumuudessa tosin se vedessä kahlaaminen olisi varmaankin mukavaa.
   Itse käytän mausteita paljonkin, mutta en oikeastaan ostanut tuolta kuin pienen määrän zaataria, kuivattuja tomaattimuruja ja vihanneskrassin siemeniä. 💚

   Poista
 5. Kiitos kivasta ja erikoisesta postauksesta.
  Olipa todellakin paljon mausteita. Niistä olisi melkein mahdoton valita.
  Minua kiinostaa kovasti historia, niin kuin tiedät, joten nuo vanhat rakennukset oli todella kiva nähdä. Vaikuttaa viihtyisältä paikalta. Vaikka kyllä minä modernista arkkitehtuuristakin tykkään ja sitä näyttää olevan paljon Tel Avivissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Romassa:Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit:) TUolla oli kyllä hurjasti erilaisia mausteita , maustesekoituksia ja paljon muuta. Ostin vain sellaista mitä ei läheltäni löydy.
   Juu tiedän, ja jaan kiinnostuksesi historiaan, se oli lempiaineitani myös lukiossa. Paljon historiaa onkin täällä maailmankolkassa. Moderneja pilvenpiirtäjiä on rakennettu vanhojen talojen viereen, aikamoisia kontrasteja Tel Avivivssa.

   Poista
 6. Kauniita rakennuksia, muutama ihan huikea 💜
  mausteen tuoksua ja hauskoja purnukoita.
  Antoisaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita: Huikeita tosiaankin nuo korkeat rakennukset.
   Mausteparatiisi oli mahtava kokemus, harmi että liian kaukana.
   OIkein hyvää loppuviikkoa sinulle Rita.

   Poista
 7. Kiva päiväretki! Mä oisin ostanu maustekaupasta mausteita riisin :)
  Kivaa viikon alkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika:Oli tosiaankin kiva retki:) Mä en syö riisiä, paitsi riisijauheena, mutta olen käyttänyt tuollaisia sekoituksia esim. quinoassa. Kivaa loppuviikkoa Ulrika.

   Poista
 8. No on siellä noita mausteita, wow!

  VastaaPoista
 9. Kiitos sinulle tästä retkestä. Huikean maustekaupan esittelit olisi ihanaa käydä tällaisessa ja osata vielä ostaakin jotain. Teetä erilaisia ostaisin myös me pidämme tummasta mutta myös maistuvasta teestä. Täällä tuppaa tummat teet olla kyllä tummia mutta ei maistu miltään. Olemme vahvan teen ystäviä ja se juodaan ilman sokeria ja maitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila:Kiitos, kuva kuulla että tykkäsit 😍Itse tykkään juoda vihreää teetä, yrttiteetä tai sitten Earl Gteytä välillä.

   Poista
 10. Voi että tuota maustekauppaa, pää sekoaisi tuolla! Ja puitteet ovat niin mahtavat.

  Jänniä nuo pilvenpiirtäjät, arkkitehdeillä luovuus kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:No meinas tosiaankim pää seota tuolla😏Tykkäsin paikasta tosi paljon, ja harmi että niin kaukana ettei voi osallistua luentoihin ja tapahtumiin tuolla. Täällä onkin aina mielenkiintoista seurata millaisia pilvenpiirtäjiä nousee seuraavaksi 🏥

   Poista
 11. Oi ihanuutta kuvissasi yllin kyllin, minä täällä kaukana voin vain haaveillen unelmoida noista upeuksista. Ainakin välillä olisi kiva kokea ja nähdä jotain erilaista kuin oma mitä oma ympäristö tarjoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino:Kiitos ❤️Onhan täällä kaikenlaista mielenkiintoista, mutta onhan sellaista Suomessakin.Mutta niin totta, erilainen ympäristö välillä on kyllä mukavaa. Kaunista loppuviikkoa sinulle 💐

   Poista
 12. Tunnelit sitten toisella kertaa :) Apua, joskus käy juuri noin!

  Wau mikä maustekauppa. Muistan, että ostin jostain pikkukojusta sahramia kotiin tuotavaksi. Siinä taisi kuitenkin käydä niin, että en hennonut käyttää, säästin erityistarkoituksiin. Silloinhan ei ollut nettiä, että olisi voinut tutkia mihin kaikkeen sahrami käy. Kirjaston keittokirjaosasto oli aika suppea.

  Maustemylly näyttää upealta. Käy koriste-esineestä.

  Kiitos taas näistä kauniista kuvista. Mukava seikkailla matkassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna:hih, taidan jättää kyllä tunneleissa kahlaamiset väliin😏Tuo maustekauppa on kyllä tosi mahtava❤️Sahramia osrin kerran, ja ihan vain paellaa varten. Kyllä on helppoa nykyään kun voi löytää helposti tietoa netistä 😁Minäkin käyttäisin tuollaista maustemyllyä vain koristeena, sen verran hienolta näyttää. Kiitos Johanna, kiva kun olit virtuaalisesti mukana❤️

   Poista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...