maanantai 1. marraskuuta 2021

Vihreä tie

Toissa viikolla sain kaupungilta tekstiviestin,   jossa lähiseudun asukkaita kutsuttiin kierrokselle, tutustumaan  vihreän  kävelytien  suunnitelmiin.   Minua kiinnostaa kaikki mitä tällä alueellani tehdään, ja ilmoittauduin heti mukaan.
Tapaamispaikka oli kotini lähellä olevan kaupungin maatilan  portilla.  Portti oli kiinni,  mutta vartija tuli heti avaamaan portin. Tapani mukaan olin ennen aikoja paikalla,  ja ensimmäinen paikalle tullut.  Tässä kuvassa näkyy toisen aidan takana olevaa aluetta,  jonne eivät pääse   kuin  koululaisryhmät,  joille  maatila on tarkoitettu, ja joita kuulemma on lähes  joka päivä oppimassa tuolla ekologiaa  ja vihannesten viljelyä. Minua on aina hieman harmittanut etteivät muut kuin  koululaisryhmät pääse tuonne, ja näen aluetta vain aidan takaa.  Kerran kuulemma tuonne pääsivät muutkin  avoimien ovien päivänä, mutta en ollut huomannut sitä.
Ensimmäinen etappi oli  maatilan alueella oleva taidegalleria,  jossa vaihtuvia  näyttelyitä.  Galleria onneksi on auki viikonloppuisin ja loppuviikon iltapäivinä ,  jolloin pääsee maatilan alueelle, tosin ei sinne missä suurin osa viljelyalueista. Tämä galleria oli varastona useita vuosia, kunnes rakennus kunnostettiin,  ja siitä tehtiin kaupungille kuuluva taidegalleria.
Ehdin pikaisesti käydä sisällä galleriassa,  jossa tällä hetkellä on  On & Beoynd-näyttely....saappaista!  Näyttelyn kuraattorit esittelevät saappaita toisaalta  toiminnallisen roolin  omaavana esineenä,  ja toisaalta  esineenä,  jolla on historiallisia, kulttuurisia ja  sosiaalisia merkityksiä. Tämä on 3 näyttely  kenkiin liittyvien näyttelyiden trilogiasta, mutta edelliset näyttelyt olivat menneet minulta ohi  Galleria on kävelymatkan päässä,  joten pitäisi varmaan tarkemmin seurata mitä ohjelmaa siellä on.
Oppaamme olivat  nämä naiset,  joista kaksi oli suunnittelutoimiston arkkitehtia,  ja 2 kaupungin  palveluksessa olevaa naista.  Kuulimme että tarkoituksena on luoda  yhtenäinen vihreä kävelytie,  joka yhdistää erilaisia vihreitä alueita matkan varrella.   Kierrokselle kutsuttiin alueen asukkaita ,  jotta voisimme vaikuttaa tulevan  kävelytien suunnitteluun.  Koska tuo vihreä tie on vasta varhaisessa  suunnitteluvaiheessa,  niin saapa nähdä  koska  se konkretisoituu. Suunnitelma kuulostaa kyllä tosi hyvältä..
Innostuin kun huomasin että gallerian edessä on kaksi mantelipuuta. En olisi varmaankaan huomannut sitä ellei oksilla olisi vielä  manteleita, joita ei ole poimittu, tai pudonnut maahan.  Olen aina luullut ettei omalla alueellani ole mantelipuita, mutta nyt selvisi että onkin muutama sellainen.
Kävelimme pois maatilan alueelta,   ja ohitimme tämän viljelysalueen,  joka kuulemma joutuu pois, ja  jonka tilalle pitäisi  tulla puisto uuden vihreän tien varrelle.
Kävelimme pitkin suurta puistoaluetta, joka ei nyt näytä niin hyvältä, mutta  jonka vihreän tien suunnitelmien mukaan pitäisi kokea muodonmuutos. Toivottavasti...
Tulimme kaupungin eläinnurkkauksen kohdalle,  josta postauksen ensimmäinen pupukuva,  ja  paikan ulkopuolella oli paljon vesilintuja. 

Eläinnurkkaukseen   kuuluu tämä aidan takana oleva alue, jossa erilaisia vesilintuja, joutsenia ja suloisia vuohia. (rakastan vuohia..)  Takana on alue, johon puputkin kuuluvat,  ja jonne pitää ostaa  pääsylippu.  Siellä  lapset oppivat eläimistä  ja  saavat myös tehdä läheisempää tuttavuutta eläinten kanssa.  
Tämä eläinnurkkaus on lapsiperheiden suosiossa viikonloppuisin,  mutta  vihreän tien suunnitelmiin kuuluu paikan siirto jonnekin muualle, koska nykyinen sijainti kuulemma on liian lähellä ihmisasutuksia. Tämän jälkeen kävelimme vielä yhdelle alueelle,  jossa  en ollut aikaisemmin käynyt,  ja sen jälkeen kävelin takaisin kotiin. 

Hyvää alkanutta marraskuuta. Täällä  edelleenkin tosi lämmintä, mutta onneksi ei kesän kosteutta. 

12 kommenttia:

 1. Jos suunnitelmien toteuttamisessa onnistutaan niin vihreästä tiestä tulee vielä todella upea. Harmitus, että eläimet siirretään pidemmälle, tuollaisessa paikassa olisin itsekin käynyt pienten lasten kanssa erityisesti.
  Kaunista viikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Toivottavasti se tosiaankin toteutuu. Kysyin onko budjetti jo siihen, ja ainakin alkuosaan on. Kestää vielä tosi kauan ennenkuin tuo eläinnurkkaus siirretään minnekkään, mutta kun tai jos se siirretään, niin se tulee sen vihreän tien varrelle💚Kaunista viikkoa sinullekin Outi❤️

   Poista
 2. Toivotaan, että vihreä tie toteutuu!
  Mukavaa, että löysit tuon gallerian, joka on kävelymatkan päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Toivottavasti tosiaankin toteutuu 💚Tuossa galleriassa olen kyllä käynyt ennen, ja kirjoittanutkin siitä ja näyttelyistä siellå, mutta paikka oli päässyt vähän unohtumaan. Kaunista tiistaita sinulle❤️

   Poista
 3. Vihreä tie kuulostaa tosi kiintoisalta, vihreä on lempivärini, joten viihdyn vihreydessä. Ihania kuvia sinulla taas. Nuo vesilinnut ovat upeita ja pupuset suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino:Todellakin kuulostaa hyvältä tuo vihreä tie, joka toivottavasti toteutuu 💚Itsekin tykkään paljon vihreästä väristä💚🍫Kiitos paljon Aino❤️Vesilinnut upeita, etenkin mustat joutsenet tuolla, ja puput suloisia. Kaunista tiistaita sinulle ❤️

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ulrika:Pitääkin tulla kuvaamaan niitä kun msntelipuut kukkivat🌺

   Poista
 5. Kuulostaa todella hyvältä täällä kaikki lapset kun ei ole nähtyt koskaan edes lehmää muutakuin kuvissa ja elokuvissa. Maitoa kyllä juodaan ihan pienestä pitäen ja jopa runsaasti. Tällaiset on suuria projekteja ja vievät varmasti useamman vuoden ennenkuin on täysin valmis ja yleensä vielä muuttuu koko ajan matkan varrella.
  Me kävimme pienten lasten lapsien kanssa mökkimetsässä sieniä poimimassa suppilovahveroita ja olivat kyllä innoissaan. Saatiin ainakin kahteen piirakkaan tarpeet. Nyt on metsässä noussut paljon suppilovahveroita ja aiommekin käydä vielä viikonloppuna niitä poimimassa.

  VastaaPoista
 6. Erinomainen projekti 💚 Vihreä tie. Mahtavaa. Galleriakin, hienoa 💕
  Ostin eilen Lidlistä manteleita... en ole ajatellut kosvavatko puussa, maassa vai pensaassa 😀

  VastaaPoista
 7. Olipa kiva tapahtuma. Rakentaminen suuntautuu ihan kaikkeen 😊
  Hauska kenkänäyttely.

  VastaaPoista
 8. Kivan näköistä. Vihreys kyllä auttaa varmasti kuivuuteen, joka sielläkin lisääntyy tulevaisuudessa. Puita pitäisi istuttaa nyt kaikkialle. <3

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...