perjantai 23. syyskuuta 2022

Miniloma pohjoisessa osa 1

Muutama viikko sitten eksä ehdotti minilomaa pohjoisessa Israelissa, ja viime sunnuntaina lähdimme hyvin aikaisin matkaan, koska eksä halusi välttää aamuruuhkat. Olin tosi innostunut tästä matkasta, sillä en ole muutamaan vuoteen viettänyt yhtäkään yötä muualla kuin kotona, ja rakastan pohjoista Israelia. 
Ajoimme ensin Gilboan vuorelle,  jossa nousimme korkeimpaan kohtaan, mistä näkyy alla olevan laakson vesilähteitä. Osa niistä on laajennettu, ja osassa kasvatetaan kaloja, ja osassa voi uida. Tämä on Israelin vesirikkainta ja hedelmällisintä  aluetta, kiitos vesilähteiden. 
Alhaalla laaksossa vierailimme  kansallispuistossa, jossa sisään pääsee vain maksamalla pääsymaksun. Eksä kertoi että viimeksi tuolla ollessa vesilähteet olivat vielä luonnontilassa, mutta nyt niistä oli tehty kahluualtaita. Mukava paikka, mutta olisi ollut mukavaa nähdä vesilähteet alkuperäisessä muodossaan. 
Tässä kuvassa näkyy luola ja mistä vesi valuu sateiden aikaan. 
Kahluualtaiden luota ajoimme ylös Safedin kaupunkiin, missä kävimme ensin Kadoshin juustolassa.  Kadoshin juustolan historia Safedin kaupungissa alkaa   vuonna 1818, ja nyt siellä valmistaa juustoja suvun 7.polven jäsen, Chaim Kadosh. 
Juustolan tunnetuin juusto on nimeltään Safedin juusto, ja Kadoshin juustolassa maukas, leikattava valkoinen juusto on hyvin erilainen kuin supermarketeissa myynnissä oleva samanniminen juusto. 
Chaim, Kadoshin perheen 7. polven juustomestari, otti meidät tosi ystävällisesti vastaan, ja tarjosi meille kahvit, ja kun eksä kertoi olleensa tuolla joskus aikoinaan, Chaim puhui kuin olisimme  vanhoja tuttuja, ja oletin hänen muistaneen eksän, mutta ei, hän oli vain todella ystävällinen ja mukava mies. Kuvassa näkyy koreja mihin juustomassa laitetaan sekä metalliosia kovia juustoja varten. 
Tilasimme juustolautasen, johon Chaim leikkasi siivuja juustolan eri juustoista, ja pidin erityisesti fetan tapaisista juustokuutioista pestokastikkeessa💚Olipa hyvää🧀😋Kaikki juustot pienessä juustolassa tehdään joko vuohen - tai lampaan maidosta🐑🐐
Super ystävällinen juustomestari halusi näyttää meille missä juustot valmistuvat. 
Juustolan jälkeinen kohde oli Ha'Ari synagooga Safedissa. Synagoogan rakennuttivat Espanjan inkvisiota  paenneet sefardijuutalaiset,
1500-luvulla Safedin vanhan kaupungin alueelle. Seurakunnan jäsenet olivat kabbalisteja, rabbi Moses Cordoveron seuraajia, ja myöhemmin mukaan liittyi rabbi Isaac Luria ("Ari") josta synagooga sai nimensä. 

Myöhemmin seurakunta kasvoi, mutta synagooga tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 1837,  ja uudelleen rakennettu synagooga valmistui vuonna 1857. Tuosta maanjäristyksestä tulee mieleen että meillä täällä on ihan pian maanjäristysharjoitus, ja jos nyt sellainen tulisi omalle alueelleni niin kotitalo kyllä romahtaisi, sillä se ei ole suojattu maanjäristyksiä vastaan kuten uudemmat talot... 
Kun kadulta tullaan ylös rappusia pitkin, vastaan tulee katettu aukio, ja sininen sisäänkäynti synagoogaan. 
Synagooga sisältäpäin. 
Synagoogassa on kauniit värit
Koska oli arkipäivä, sain kuvata (sapattina ei saa). Tässä eräs seurakunnan jäsenistä puhaltaa shofariin, joka on tavallisesti oinaan, vuohen tai lanpaan sarvesta valmistettu soitin. Shofar on yksi vanhimmista juutalaisista soittimista, ja sitä käytetään etenkin Rosh HaShanan eli juutalaisen uuden vuoden aikana. Raanatun aikaan shofaria käytettiin mm. ilmoittamaan uudenkuun tai pyhiinvaellusjuhlien alkamista. Shofaria soitetaan kolmella tavalla. 
Eksä muisti että Safedin alueella on luonnonlähde, ja ajoimme sinne, mutta osittain kallion alla olevalla lähteellä oli uskovaisia miehiä, joten minulla oli sinne pääsy kielletty. Sillä aikaa kun eksä kylpi lähteellä, vietin aikaani viereisessä metsikössä, nuorten sonnien seurassa, jotka lähtivät heti pakoon jos tulin liian lähelle.. 
Safedista ajoimme Taborin kylään, joka sijaitsee Taborin vuoren alapuolella. Halusin nähdä marsipaanimuseon, mutta sen sijaan tulimme isoon kauppaan, jossa myydään marsipaania ja muita herkkuja, ja näimme videon paikan marsipaanivalmistuksen historiasta.
Kaupan ulkopuolella oli keramiikkataulut 7 kasvilajikeesta jotka on mainittu Vanhassa Testamentissa. Nuo 7 lajiketta ovat:
Vehnä, ohra, viinirypäleet, viikunat, granaattiomena, oliiviöljy sekä taateli. 

 7 lajiketta on tapana syödä lehtimajajuhlan, puiden uuden vuoden ja savuot-juhlan aikana. Modernissa israelilaisessa keittiössä käytetään ahkerasti näitä lajikkeita.

Samalla alueella on myös viinitila, mutta emme jääneet juomaan viiniä. 
 
Koko alue viinitiloineen ja marsipaanikauppoineen oli sellainen että olisin voinut jäädä pidenmäksikin aikaa. 
Poislähtiessämme juutuimme pitkäksi aikaa kunnon liikennesumaan, onnettonuuden vuoksi, mutta lopulta pääsimme jatkamaan matkaa. Matkan jatkosta sitten seuraavassa postauksessa.... 

Hyvää viikonloppua❤️Meillä täällä edessä pitkä pyhäjakso, sillä sapattiviikonlopun (perjantai - lauantai) jälkeen, sunnuntaina on taas lyhyt päivä, ja illalla keräännytään  Rosh HaShanan eli juutalaisen uuden vuoden aterialle. Uusi vuosiluku on 5783, ja sunnuntai-ilta, maanantai ja tiistai ovat pyhäpäiviä, jolloin ei julkista liikennettä, mikä on se vähemmän kiva puoli, ja normaali arkipäivä vasta keskiviikkona Ensi viikolla sovintopäivä, ja sen jälkeen vielä lehtimajajuhla, joten monta pyhäpäivää lähitulevaisuudessa. Viime vuonna pyhät osuivat enimmäkseen viikonlopuksi, mutta tällä kertaa viikon alussa.

19 kommenttia:

 1. Ihana reissu teillä ollut. Olisi ihana päästä kylpemään johonkin lähteeseen. Täällä "kylvetään" vaan suihkussa saunan jälkeen :)
  Ihanaa viikonloppua sinulle Jael ja ihania pyhiä myös <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Oli kyllä tosi kiva reissu, ja aivan liian lyhyt, vain 1. 5 pv. Luonnonlähteet ovat kyllå ihania, mutta itseltä jäi kokematta kun siinä toisessä lähteessä vain niitä uskovaisia miehiä. Toisaalta en olisi muutenkaan mennyt kun ei ollut uimapukua mukana(ei mahdu päälle...) mutta kahluualtaissa oli kiva kahlata kuumana päivänä kunn altaiden vesi oli ihanan viileää. Kiitos Outi, ja oikein hyvää viikonloppua sinullekin ❤️

   Poista
 2. Ihania kuvia ja osin maalauksellisiakin. Kiitos, kun taas sai matkata kanssasi Israelin vuorilla ja laaksoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino :Kiitos että olit virtuaalisesti mukana. Pohjoinen Israel onkin upea juuri noiden vuoristoisten maisemien vuoksi💚Kaunista viikonloppua 💐

   Poista
 3. Ihanaa, että pääsin kuvamatkalle Israeliin täältä kautta! Muutaman kerran olen Israelissa käynyt ja ihastunut noihin maisemiin.
  Hyvää pyhien päivien viettoa ja onnellista uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Kiva että jälleen kerran olit mukana tällä virtuaalimatkalla💚Nuo maisemat ovat kyllä niin upeita, täällä keskisessä Israelissa kun on aika litteää tuohon verrattuna. Kiitos paljon Piipe ja sinulle hyvää viikonloppua 💐

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoinen reissu. Kiva päästä teidän mukana katselmaan paikkoja. Juustosta tuli vesikielelle. Pitänee lähteä Östermalmille, sillä siellä on useita juutalaisia ruokakauppoja. Tykkään juustoista, joten voisin ostaa jotain mitä en ole aikaisemmin maistanut. Israelissa riittää varmsti nähtävyyksiä.
  Oikein rattoisaa pyhien viettoa teille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Roomasss : Mukavaa kuulla että pidit ja olit virtuaalisesti mukana❤️Juustot, ja just vuohen&lampaanmaidosta tehdyt erityisrn hyviä.Täällä on kyllä nähtävyyksiä hurjan paljon, ja itse olen nähnyt vain osan niistä. Kiitos paljon ja sinulle hyvää viikonloppua 💐

   Poista
 5. Mikä tuo ruudukko on synagoogan lattialla ja miksi ne portaat on siniset? Vanhojen miesten seuraan ei saanut mennä ja nuoret sonnit lähti pakoon... :O Kuinka siellä lisäännytään jos miehet noin naisia pelkää? ;DDD Hieno ratsuvaunumies -patsas tuosa portin päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sus:Ei aavistustakaan miksi tuo ruudukko, ja muutenkin oli erilaisen näköinen synagooga, jonka väreistä tykkäsin. Hih, miehet lähteessä oli etupäässä nuoria ja nakujakin, joten ajoivat minut pois🤣Ei kyllä miehet täälä naisia pelkää, ja kun ensi vuonna väkiluvun pitäisi olla jo 10 milj. niin hyvin taitavat lisääntyä. Pahukden sonnit oli pelkureita.. 🦬Niitä oli 3, euvötkä tulleet lähelle. Jikaisella oli oma numero kirvass, ja kai ne muut lauman jösenet sitten löysi. Matkan varrella nöhtiin paljinkin lampaita🐑ja lehmiä kuljeskelemassa. Tuo ratsuvaunumies olikin hieno🐴

   Poista
  2. Hups, mulle tulee kännykällä liian paljon kirjoitusvirheitä koska kirjoitan liian nopeasti..

   Poista
 6. Ihanan virkistävältä kuulostaa minilomanne. Ja nuo sonnit ja kylpijämiehet minuakin naurattivat :DD. Arkajalkoja! Kylläpä olisi kiva nähdä uusia paikkoja ja maisemia, joten kiitos taas sinulle Jael <3.
  Jään innokkaana odottelemaan jatkoa.
  Rauhallista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Oli kyllä tosi mukava mimiloma, liian lyhyt vain. Hih, sonnit oli kyllä pelkureita samoin kuin nskumiehet🤣Kiva että olit virtuaalisesti mukana ❤️Kaunista uutta viikkoa Leena💐

   Poista
 7. Ulrika50v.blogspot.com24. syyskuuta 2022 klo 15.34

  Mua nauratti sun tokaisu : nuoret sonnit lähti karkuun :-D

  VastaaPoista
 8. Aivan ihana kuvakierros! Kiitos tästä! Odotan innolla seuraavaa osaa. <3

  VastaaPoista
 9. Nyt minä alan jo epäillä, että mun postit ohjautuu johonkin roskapostiin!
  Sillä aamulla itsekin näin, että kommentti oli täällä ja nyt kun tulin uudelleen - niin eipä ollut....
  Mur-mur...
  Mutta tosiaan aivan käsittämättömän upeat kuvat ja kiehtovat kokemukset ja tosiaanko 1½-vuorokaudessa?? Todellinen teholoma, jonka jatkoa odotan... nauratti kylpijät ja nuoret sonnit myös...
  Juusto herautti veden kielelle ja vei muistoissa Sveitsinmatkalle Appenzellerin juustomeijerille ja sen maistiaisiin... namskis... juustot on mun heikkous!!!
  Iloisia asioita syyskuun viimeisiin päiviin ja nyt jos tämä taas katoaa- niin murisen oikeasti

  VastaaPoista
 10. Repolainen:no voi, mihinköhän kommentti hävisi.. Kävin katsomassa
  roskapostiani, eivät ainakaan sinne ole kadonneet
  kommenttisi joutuneet.. Kiitos paljon, ehdittiinkin nähdä paljon
  jo ekana päivänä, kun lähdettiin niin aikaisin liikkeelle. Juustot oli kyllä tosi hyviä tuolla, eikä noista vuohen & lampaanjuustoista tullut vatsapuruja kuten monista muista juustoista tulee minulle. Oikein mukavaa syyskuun viimeistä
  viikkkoa sinulle🍂🍁

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...