perjantai 16. syyskuuta 2022

Mukavia hetkiä ja vierailu hautausmaalla

 

Karkkikaupassa oli värikästä

Syyskuu on tähän saakka ollut mukava, sillä esim. serkkuni oli täällä vierailulla, ja oli ihanaa nähdä häntä niin pitkän ajan jälkeen(viimeksi ennen koronaa)
Serkun vierailu täällä oli liian lyhyt, ja kun tapasimme, söimme lounasta kaupungin parhaassa falafel-paikassa. Otimme lautasannokset, ja oli niin hyvää. 
Lautasannokseen kuuluu myös salaatti, riisiä kikherneillä(jonka jätimme väliin) sekä parhaat tietämäni pitaleivät, ja vatsa tuli kyllä niin täyteen. 😋
Ja vaikka olinme syöneet vatsamme täyteen, piti vielä käydä jäätelöllä. Huomasin  uuden jäätelöpaikan, jossa todella mukava ranskalainen omistaja kertoi, vahvalla ranskalaisella korostuksella, että jäätelöpaikka oli hänen unelmansa, ja että hän valmistaa tuolla itse kaikki jäätelöt ja jälkiruuat. Vadelmasorbettini oli ihanan raikas🍦. 
Viime perjantaina vanhenin, ja eksä yllätti gerbera-kimpulla. 
Olen tainnut mainita että teen ystäväpalvelusta täällä kahdelle ihmiselle. Se alkoi kesän alussa kun samalla kadulla asuva ystäväni Evelyn sai paikalliselta Kelalta 13 viikkotuntia, ja yhdisti minut palvelua välittävään toimistoon. Evelynin olen tuntenut 13 vuotta, ja hän on parin viimeisen vuoden aikana voinut vähemmän hyvin, joten hän tarvitsee apua esim. asioille/lääkäriin mennessä, ja etupäässä sitä että joku häntä kuuntelee,sillä hän puhuu lakkaamatta... 

Evelynin lisäksi käyn muutamana iltana 2 taloa eteenpäin asuvan Anitan  luona. Anita on 89 v. ja alunperin kotoisin Argentiinasta. Hän on aivan ihana, ja keskustelemme espanjaksi. Autan
 Anitaa pienissä askareissa, ja esim. eilen illalla teimme pikkuleipiä. 

Käyn Evelynin luona muutaman kerran viikossa, ja tällä viikolla Evelynin tyttärellä oli muutama lomapäivä, ja auto käytössä. Evelyn halusi käydä asunkaupunkini Holonin hautausmaalla, missä hänen vanhempiensa haudat. En ole usein ollut täällä hautausmaalla, ja hautausmaat täällä yleensä aika askeettisen näköiset. Siksipä yllätyin kun tuolla hautausmaalla näkyi useita isoja ja tummia hautoja, joissa vainajien kuvat, kuten tässä hautamuistomerkissä. En ole täysin varma onko tuo teksti venäjää?, mutta kaikki tummat haudat vainajien kuvilla taitavat olla Kaukasian maiden juutalaisten hautoja, joilla eri käytännöt mitä tulee hautamuistomerkkeihin. 
Tässä teksti taitaa olla Georgian kieltä. Takana näkyy yksinkertaisia, vaaleita muistomerkkejä, jotka ovat täällä yleisiä. 
Vielä yksi hautamuistomerkki vainajien kuvilla, mutta tässä nimet oli kirjoitettu hepreaksi.
Lähellä Evelynin vanhempien hautoja oli pitkä kuja, joka näytti erilaiselta, ja Evelyn kertoi että tuolla on molemmilla puolilla natsien tuhoamien seurakuntien muistolle pystytettyjä muistomerkkejä. 
En ollut aikaisemmin nähnyt tällaista, ja tämä veti hiljaiseksi. 
Jotkut muistomerkit olivat tosi suuria. Tämä oli puolalaisen Plockin kaupungissa olleen seurakunnan muistomerkki, josta selviää että seurakunnan alku oli vuonna 1237,kunnes natsit tuhosivat seurakunnan jäsenineen. 
Korfun seurakunnan muistolle pystytetty muistomerkki.
Hautausmaan jälkeen piti saada jotain iloisempaa, ja Evelyn halusi mennä kauppakeskuksessa olevaan karkkikauppaan, josta ensimmäinen kuva. 

Muutama päivä myöhemmin näin eräässä sisustuskaupassa nämä muumituotteet, ja pakkohan niistä oli ottaa kuva❤️
Samassa kaupassa oli myös näitä kauniita sinivalkoisia astioita Japanista. Kaappeihin ei vaan mahdu mitään uutta 💙
Kaunista viikonloppua❤️

21 kommenttia:

 1. Hauskaa, sinullakin on japanilaista taidetta postauksessa :) Mukavaa viikonloppua! ps. hienoa, että sinä vanhenet vain yhdessä päivässä, onnea siitä! :) :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BLOGitse:Nuo japanilaiset astiat niin kauniita,💙Hih, yksi päivä riittää, kiitos toivotuksista❤️

   Poista
 2. Onnea Jael<3
  Vuosi sinne tai tänne, aina ei niitä numeroita oikein meinaa enää muistaa, mutta juhliminen on silti kivaa. Ja onnittelukukkaset :).
  Ihana tuo falafel-annos! Erityisesti kuolasin kikherne-tahini(?)-lisäkettä. Mums.

  Onpa hieno juttu, että jaksat olla apuna niille, jotka apua ja/tai seuraa tarvitsevat. Arvostan sitä <3
  Voi hyvin Jael :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Kiitos❤️En edes vietä enää synttäreitä, mutta eksä muisti ja toi kukkaset💐Meillä on eksän kanssa lähes samanaikaisesti synttärit, minä 9. ja hän 1. päivä.
   Tuossa paikassa on ruoka niin hyvää, ja tuosta vegaanisestakin ruuasta täyttyy niin hyvin. Siinä mainitsemassasi jutussa on hummusta, tahinia ja kikherneitä, ja tuolla myös tiski, josta voi täyttää kipolliset chilitahnaa, tahinia ja raastettua tomaattia niin paljon kuin haluaa. Kiiros Leena, Evelynin ja Anitan a
   auttaminen tuntuu mukavalta❤️Kaunista viikonloppua Leena

   Poista
 3. Muumit ovat kovin kansainvälisiä hahmoja :)
  Varsin erikoinen on tuo hautausmaa. Varmasti vaikuttava näky. Satoja vuosia vanha seurakunta. Kokonaan poissa.
  Sinulla on virkistäjän työ :) Nuo ystäväsi ovat varmaan iloisia avustasi ja seurastasi. Leipomisapulainen olisi mieleen kenelle tahansa :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:Ulkosuomalainen kyllä aina ilahtuu kun vastaan tulee muumeja💙
   Tuo hautausmaa tosiaankin erikoinen, sillä tuollaisia suuria, kokonaisten natsien hävittämien seurakuntien muistomerkkejä ei ole muissa hautausmaissa, tai ehkö vain ihan muutamassa täällä. Sekä Evelyn että Anita ovat olleet iloisia avusta, ja tuo iloa myös minulle❤️Oikein hyvää viikonloppua sinullekin

   Poista
 4. Olipa ihanaa, että sait serkkusi kylään pitkän tauon jälkeen! <3 Ja myöhästyneet synttärionnittelut!

  Mielenkiintoinen hautausmaavierailu. Sinulla on kyllä sydän paikallaan, kun autat ihmisiä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu:Oli kyllä mahtavaa nähdä serkku niin pitkän ajan jälkeen :olemme samanikäisiä ja aina olleet läheisiä❤️
   Tuonhautausmaa olikin erikoinen, nuo aika prameat kaukasialaisten hautamuistomerkit ja sitten nuo seurakuntien muistolle pyhitetyt muistomerkit.
   Kiitos Satu, mukavaa kun voin auttaa ystävää(Evelyniä)ja Anitan myötä sain myös uuden ystävän❤️

   Poista
 5. Onpa vaikuttavan näköinen hautausmaa. Minusta on aina ollut kiehtovaa tutkia hautakiviä. Vanhoista kivistä voi usein lukea paljon sinne haudatusta ihmisestä.
  Kaunista viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Aika vaikuttavan näköinen olikin tuo hautausmaa. Jotkut hautausmaat voivat olla tosi mielenkiintoisia, ja kun kävimme eksän kanssa pohjoisrn Espanjan road tripillä vuonna 2008,niin kävimme mylös katsomassa pari paikallista hautausmaata. Oikein kaunista viikonloppua sinullekin Outi💙

   Poista
 6. Onneksi olkoon Jael!
  Me naisihmiset juututaan aina ihailemaan keittiötavaroita. Tyttären kanssa liikuessani me aina pysähdytään keittiötavaroiden eteen. Ja sitten meiltä pääsee nauru, että eikös me taas olla tässä hypistelemässä...
  Juutalaisesta hautausmaasta tulee mieleen, kun tuntemani yli 90-vuotias juutalaisrouva tulla tupsahti tapansa mukaan yhtäkkiä ja ylättäen käymään. Ei hän halunnut edes käydä istumaan. Kävi vaan tervehtimässä. Eräs päivä hän tuli ja sanoi että hän on kadottanut tekohampaansa. Noh minä kysyin että muistaako hän missä hän kävi sitä ennen, kun huomasitte että hampaanne oli hävinneet. Ei hän sitä muistanut. Mutta pari päivää myöhemmin hän taas tuli käymään ja kertoi että hän meni hautausmaalle miehensä haudalle ja löysi hampaansa hautakiven päältä. Tiedän että rouvalla oli aian suuret summat seteleitä käsilaukussaan ja pelkäsin että joku vie laukun tai että hän unohtaa sen jonnekin.
  Hautausmaat ovet mukavia paikkoja kävellä ja aina erilaisia.
  Hyvää syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Roomasss:en minäkään voi olla hypistelemättä kun keittiötavaroita tulee vastaan... 😁Hahaa miten hauska taruna tekohampaista🤣Haytausmaat ocatkin mielenkiintoisua paikkoja, ja töynnä tarinoita. Kaunista viikonloppua sinulle 💐

   Poista
 7. Onnea!
  Tuo hautuumaa, voi luoja... natsi pyyhkäisi esim sen yhden seurakunnan 700-vuotisen historian noin vain, ja nyt jäljellä muistomerkki, oli ne petoja ajatuksissaan, ideologialtaan ja teoissaan, pthyi hitto!

  Kas, Muurla, Salosta! Suomalaista lasia, designia ihan Israelia myöten, siistiä! Hyvin ovat onnistuneet vientineuvotteluissaan.

  Taidat puhua aika montaa kieltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sus:Oli kyllä aikamoinen hautausmaa, erilainen kuin mitä odotin. Natsit tekivät kyllä hirmutekoja.
   Muumia on täällä näytetty telkkarissa, joten monet tunnistavat Esin. . torin kahvikaupan/kahvilapisteen barista suorastaan rakastaa muumeja. 💙Tykkään kielistä ja opin helposti, 5 kieltä pystyn puhumaan kunnolla, ja 2 vöhemmän kunnolla käytön puutteesta johtuen.

   Poista
 8. Onneksi olkoon, Jael!

  Vaikuttava tuo hautausmaa, vetää kyllä hiljaiseksi.

  Voi noita karkki-, herkku- ja jäätelöpaikkoja, lihoaisin siellä!

  Ystävä palasi torstaina reilu viikon lomalta Tel Avivista, oli viihtynyt. Olivat käyneet myös Jerusalemissa ja kuolleella merellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Kiitos❤️Todella onkin vaikuttava hautausmaa. Joo olenkin näinä vuosina pyöristynyt, kun on noita kiusauksia... Kiva kuulla että ystäväsu oli viihtynyt matkalla.

   Poista
 9. Myöhästyneet Onnittelut Jael.... ja TAAS on kommenttini kadonnut (harmittaa oikein tosissaan.... kun taas vaikka kuinka pitkästi naputtelin!!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Repolainen:Kiitos❤️Todella harmitus kun pitkään kirjoitettu komnentti häviää, ja minullekin välillä käynyt niin, mutta luulen etgä minulla ainakin se johtuu kännykästäni. Kaunista viikonloppua sinulle 💐

   Poista
 10. Ulrika50v.blogspot.com20. syyskuuta 2022 klo 9.54

  Uskomaton mikä hautausmaa!
  Lautaset tosiaan samaa tyyliä kun mun lautaset :-)
  Kivaa viikon alkua :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika:Tack så mycket❤️Hautausmaa oli kyllä vierailun arvoinen. Nuo lautaset olivat kyllä ihania, ja niin houkuttelevia, mytta onneksi onnistuin torjumsan houkutuksen 💙Kivaa viikonloppua Ulrika 💐

   Poista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...