keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Kauas pitää mennä asioita järjestelemään.


Täkäläinen biometrinen henkilötodistukseni  menee umpeen toukokuussa,  ja jo vuoden alussa aloin saada kännnykkääni viestejä siitä, että uusimisen päivämäärä lähestyy. Täällä näitä asioita hoidetaan väestö-ja maahantuloviraston toimipisteissä, ja minulla sattuu olemaan sellainen kodin lähellä, mutta lähin aika olisi ollut vasta kesällä. Niinpä  selailin missä muussa kaupungissa olisi aikoja maaliskuulle  ja Jerusalemin keskustan alueelta löytyi aika. 

Muutama päivä aikaisemmin olin sattumalta huomannut että lyhyen kävelymatkan päästä kotoa lähtee bussi Jerusalemin pääbussiasemalle,  mikä helpotti sitä että piti matkustaa kauemmas asioita hoitamaan.
Bussimatka kodin läheltä Jerusalemiin kestää tunnin verran,  ja kun saavuin Jerusalemin pääbussiasemalle, kävelin sieltä Mahane Jehuda-torille, sillä tulin perille klo 9 ja aika väestö-ja maahanmuuttovirastoon oli vasta klo 10.45 
Tapoin aikaa kiertämällä torin katetun kadun alueella. Oli vielä aika tyhjää.
Torin tämä katu on katettu,mutta toinen,leveämpi katu ei.
Sitten olikin aika matkustaa kevytraitiojunalla.Tiesin millä pysäkillä jäädä pois, mutta en tiennyt miten löytää väestö-ja maahantuloviraston rakennuksen  .Pari kertaa piti kysyä ihmisiltä  neuvoa,  mutta lopulta löytyi virasto. Saavuin noin 15 minuuttia ennen aikaani,mutta en joutunut odottamaan pitkää aikaa, ja minua palvellut virkailija oli todella mukava. Vanhan henkilötodistukseni voimassaoloa pidennettiin 2 viikolla, ja olen odottanut sitä uutta nyt muutaman viikon,mutta tänään tuli viesti että tulossa on  .
Oli miellyttävä sää, ja  kevytraitiotiejunan sijaan päätin  kävellä pääbussiasemalle  (siitä tuli yli 10 000 askelta😁). Pääkadun sijaan kävelin ensin pienempiä katuja pitkin, ja ensimmäisen kuvan kukkakoristeet ovat tältä kadulta.
Kadun varrella oli monta ruokapaikaikkaa, baaria ym, mutta kaikki olivat kiinni  Tämä seinämaalaus oli myös kadun varrella .
Ja sitten näin nämä Muumi-lamput erään sisustuskaupan ikkunassa.💙
Jatkoin matkaa ja saavuin pääkadulle. Tykkään kuvata rakennuksia, joten niitä on aika monta tässä postauksessa .Tässä ehdin just ja just kuvata ratsupoliisin upeat hevoset. 
Sieltä tulee  kevytraitiotiejuna .Jerusalemissa sellainen on ollut jo monta vuotta, Tel Avivin alueella alle  vuoden ja kodin vierestä kulkeva  vihreä  linja valmis ties milloin, aikataulussa se ei ainakaan tule valmistumaan.
Kurkkaus viehättävään kujaan, jossa tällaisia koristeita .
Jerusalemin rakennuksissa pitää käyttää ns.Jerusalem-kiveä (erilaisia Jerusalemin lähistöltä löytyviä kivimateriaaleja, mitä on käytetty tuhansia vuosia).
Tähän pysähdyin hetkeksi lepäämään.
Jerusalem on niin erilainen kuin välimerellinen  Tel Aviv .
Katusoittaja  Näin ainakin 3 ultraortodoksista katusoittajaa. Lisäksi  näin  kävelyreitin varrella monta vanhempaa, kerjäävää ihmistä, mikä oli surullista.
Tästä kohdasta  olen aina pitänyt.
Alan jo lähestyä toria, jossa päätän tehdä hieman pidemmän kierroksen ennen kotiinlähtöä.
Hieno seinämaalaus .
Matkan varrella näkyy monta kauppaa, jossa myydään näitä Jerusalem-sandaaleja.
Torilla saan maistaa sokeritonta, kahvilla terästettyä halvaa tässä halva-kojussa.En kuitenkaan  osta mukaan, sillä söisin kaiken varmaan heti😋
Maustekaupat ovat ihania.

Kahvikauppa torilla. En kyllä ostaisi kahvipapuja tästä ja mietin miksi nuo kahvipapuämpärit eivät olleet kannellisia .
Viehättävä pieni ruokapaikka torin eräällä sivukadulla.
Kävelen torilta pois ei-katetun kadun kautta 
Kun tulen ulos torilta,  näen taas ultraortodoksisen katusoittajan, joka soitti todella upeasti rokkityylistä musiikkia .
Vielä on matkaa bussiasemalle, ja ohitan tämän rakennuksen,joka kuuluu terveysministeriölle.

Matkustin siis Jerusalemiin, koska kauhea suma dokumenttien järjestelyissä.,mutta lopulta matka mennen tullen helppo,koska bussi Jerusalemiin  lähtee ja saapuu kodin lähelle.

Olin ajatellut tulla Suomeen tässä kuussa,ja yksi syy ajankohtaan oli myös tässä kuussa umpeutuva Suomen passini.Kun Suomen passin  uusii Suomen lähetystöissä.ulkomailla,hinta on moninkertainen Suomeen verrattuna. No huomasin että pääkaupunkiseudulla yhtä paha suma kuin täälläkin, ja lähin aika Vantaalla olisi ollut elokuussa, Helsingissä ei ollut aikoja ollenkaan, joten pitää vaan kiltisti maksaa se kova hinta passin uusimisesta suurlähetystössä täällä. Ajankohta matkalle Suomeen  olisi muutenkin nyt ollut hyvä,sillä tässä kuussa vielä sairaslomaa, ennenkuin palaan töihin toukokuussa. Mutta täytyy sitten  tulla toivottavasti  syksyllä.

Lainakoira Shadow edelleen luonani.

Täällä siirryttiin kesäaikaan 2 päivää ennen Suomea, ja pari päivää sitä ennen alkoi kevään ensimmäinen helleaalto,jotka tyypillisiä vuodenaikojen vaihtuessa.Lämpötila nousi yhtäkkiä yli 30 asteeseen, ja piti harmikseni todeta että viileä kausi on loppunut.Untuvapeitto vaihtui  kevyeen kesäpeittoon.

28 kommenttia:

 1. Hei Jael! Kiitos tästä erittäin mielenkiintoisesta postauksesta. Minäkin tykkään, kuten jo tiedät, kävellä ja katsella rakennuskia. Jerusalemin rakennnukset on kiinnostavia, historiallisia rakennuksia. Postauksessa on paljon mistä voisi keskustella, rakennusten lisäksi sandaaleista, passeista, Halvasta...
  Totean vain että ikävä ettet päässyt lähtemään Suomeen. Minä en ole ollut Suomen kansalainen viiteenkymmeneen vuoteen. Enkä ole kovin monta kertaa käynyt Suomessa. Johtunee siitä että Rooma on vetänyt puoleensa, eikä minuella ole siellä enää monta henkilöä jotka minut muistaisi.
  Paranemista ja kaunista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Roomasa:Kiitos kun kerrot pitäväsi postauksesta❤️Kauniit rakennukset ovat kiehtovia,ja niitä pn mukava kuvata.Jerusalem on todella mielenkiintoinen kaupunki, jossa paljon nähtävää.Ruotsi on niin lähellä Suomea,joten ehkä helpompi luopua Suomen passista..Kiitos ja oikein hyvää kevättä sinullekin💚

   Poista
 2. Kiitos matkasta! Oli taas paljon uutta katseltavaa. Olisipa mukava mennä taas yhdessä Kiasmaan.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lissu;Kiva että tykkäsit, ja oliskin kiva tavata taas

   Poista
 3. Ulrika50v.blogspot.com3. huhtikuuta 2024 klo 20.52

  Tosi värikäs seinämaalaus. Miksi ett ostais kahvipapuja kyseisestä paikasta ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika:Ihanan värikäs ,No en ostaisi kunmmun mielestä noiden kahvipapujen pitäisi olla kanben alla

   Poista
 4. Hankala byrokratia ja kallis hinta mutta sait kivasti kompensoitua kun teit siitä turistimatkan ja sait mahtavat kuvamuistot meillekin jakaa. Täältä käsin ei pääse kokemaan noita maustekaupan tuoksuja eikä katusoittajien musiikkia, mutta elämyksellistä olisi. 🎼💚 Upeaa arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua.

  Siron kaunis koira 🖤 Hauskaa että olet saanut kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:Byrokraattiset ongelmat eivät mukavia.,mutta tosiaankin tuli samalla nähtyä Jerusalemia ja ihan mukava reissi olikjn Maustekaupat kylöä ihania ja niin värikkäitä.Shadiw on kyllå mukavaa seuraa,vaikka haukkuu liikaa.

   Poista
 5. Virkistävä matka pakollisuudesta huolimatta :) Nuo halvakakkuset ovat erikoisen näköisiä. Olen joskus maistanut, mutta en tykännyt. Ehkä ei ollut ihan aitoa tavaraa täällä :)
  Myös tuon samanlaisen kivimateriaalin käyttö rakennuksissa on mielenkiintoista.
  Jäin miettimään, miten erikoista olisi palata Suomeen, jos olisi ollut maailmalla kauan. En osaa edes kuvitella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:Loppujen lopuksi olikin virkistävä matka,ja myös mielenkiintoinen
   Halvakakkusista voi ostaa,pienen palan,tai niin paljon kuin haluaa,ja makuja on paljon.Aika makertagan se on,mutta onneksi myös sokerittomana saa joitakin makuja. Jerusalwmissa on ihan on todellakin pakko käyttää taloissa jotain noista vaaleista kivimateriaaleista Minähän palasin Suomeen ulkomailta,ja vaikeinta oli pitkä pineä talvi.

   Poista
 6. Miten usein siellä päin pitää henkilötodistus uusia? On tosiaan kauniita kuvia, kukkakoristeet ja muut ovat todella hienoja. Joskus olisi todella mukavaa muuten päästä vierailemaan Jerusalemissa, saa nähdä milloin mahdollinen matka toteutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikko:Se pitää vaihtaa 10 vuoden välein,nyt kun ovat biometrisiä.Jerusalem onkin aivan erityisen mielenkiintoinen kaupunki.,ja toivo pääset tänne joskus

   Poista
 7. Paljon taas mielenkiintoisia kuvia. Jokaisessa valtavasti tutkittavaa. Tykkään halvasta. Turun hallista voi ostaa saman näköisiä muovirasioita kuin kuvan ylähyllyllä näkyy. Olisi kiva maistaa kaikkia noita isoja kokkareita. Olen asunut paljon Suomen ulkopuolella ja nyt Suomessa. Vaikeinta tuntuu olevan kevättalvi kun se vain jatkuu ja jatkuu eikä talvi lopu ikinä. Oli jo ehtinyt tottua varhaisiin keväisiin. Kesät ovat ihania kun ei ole liian kuuma, mutta taidan vastaisuudessa hakeutua varhaisemman kevään seudulle ainakin muutamaksi kuukaudeksi. Onneksi nyt lumi on jo häipynyt ja aurinkokin näyttäytyy.
  Oikein hyvää vointia sinne kaiken melskeen keskelle ja toivottavasti Suomen matka onnistuu aikanaan. Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit:Kiitos lommentistasi.Jerusalemissahan on valtavasti kaikkea mielenkiintoista,tässä oli vain pintaraapaisu.Halca on hyvää,mutta pienenä määränä kerrallaan.Minähän kerran jo palasin Suimeen,ja koin 4alvet vaikempana asiana..Toivottavasti saatte pian kunnon kevään, vaikka takaralvet tulevatkin välillä häiritsemään.Kiitos paljon Maarit,ehkä syksyllä.onmistuu matka.

   Poista
 8. Kiitos upeasta Jerusalemin kierroksesta. Upeita näkymiä, niin paljon tutkittavaa joka kuvassa.
  Minulla oli nuorena hippinä tuollaiset sandaalit, niitä taidettiin silloin kutsua Jeesus-sandaaleiksi.

  Passijonot ovat todella pitkät Helsingissä. Jotkut tutut ovat uusineet henkilötodistuksensa pienempien paikkakuntien pisteissä esimerkiksi kesälomalla, niistä saa paljon nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Kiitos että seurasit virtuaalisestu mukana.❤️Juu joko Jeesus-tai Jerusalemsandaaleiksi noita kutsutaankin.
   Olin tosi yllättänyt että passijonot pitkiä myös pääkaupunkiseudulla,luulin että sellaista vain täällå.

   Poista
 9. Voi miten ihana retki! Ehkä ilman virastoasioita et olisi tullut vastaavaa matkaa tehneeksikään, joten ainakin meille blogisi lukijoille tämä oli nyt hyvää tuuria.
  On kyllä hassua, että niinkin arkinen juttu kuin henkilöllisyystodistuksen uusiminen on tullut niin hankalaksi. Meillä sekä äidilleni että anopille piti hankkia tänä keväänä uudet henkilökortit ja molempien prosessi kesti parisen kuukautta.

  Mutta siis: niin mahtava postaus sinulta, että tässä pitää kyllä keittää toinenkin kupillinen kahvia ja ryhtyä toiselle kierrokselle katselemaan katukuviasi. Ihanaa, että jaksat ilahduttaa meitä näillä jutuillasi Jael <3
  Voi hyvin siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena;Vaikka ensin harmittelin että piti matkustaa Jerusalemiin saakka uusimaan henkkarit,miin ohan mukava päuvämatka siitä tulikin.Minulle uusi kortti tuli vihdoinkin viime viikolla eli aikaa meni siihenkin,ja vaikka luvattiin että kortin tuo lähetti,niin koiduin hakemaan sen postitoimipaikasta,mikä oli kaukana kodista Kiitos Leena,ha kiitosvtaas mieltä lämmittävästä komnentistasi❤️

   Poista
 10. Olihan taas mielenkiintoista "kulkea mukanasi" pitkin Jerusalemin katuja.
  Eija P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija:Kiva että seurasit virtuaalisesti mukana❤️

   Poista
 11. Tästä ei taida olla enää apua, mutta poliisiasioille pääsee kyllä myös ilman ajanvarausta vain kävelemällä paikalle ja ottamalla jonotusnumeron. Voi joutua odottamaan tunnin, mutta hyvässä lykyssä pääsee 10-15 minuutissa, aamulla aikaisin tai perjantai-iltapäivästä. Lisäksi voi varata ajan vaikka pääkaupunkiseudun ulkopuolelta esim. Järvenpäästä, joka on puolen tunnin junamatkan päässä Helsingin asemalta ja jossa on vähemmän ruuhkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi? Minulle selvisikin tuo Facen kommenteista,mutta ei ole varmaa että viikon matkalla olisi passi ehtinyt valmistua.Lennot täältä nyt myös todella kalliita,kun vain muutama lentoyhtiö,joten syksy taitaa olla parempi vaihtoehto Tuttava tosiaankinnmeni Porvoosern uusimaan passin,eikö joutunut kauan jonottamaan.

   Poista
 12. Minulle oli ainutkertainen mahdollisuus tutustua Jerusalemiin. Upeat kuvat ja kerronta.
  Nuorena, -60-luvun loppupuolella olin aikeissa lähteä Israeliin, mutta silloinen lyhyt sota tavallaan muutti suunnitelmani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii:Kiitos,ja mukava kuulla että postaus oli mieleen❤️Varmaan se Kuuden päivän sota silloin,harmi että se sotki suunnitelmat.

   Poista
 13. Mikä reitti - suunnaton kiitos ahkeralle kuvaajalle... aivan kuin olisi kävellyt kaduilla itse - pysähdyin kyllä useampaan paikkaan pidemmäksi aikaa "lepäämään" (=zoomailemaan tarkemmin)
  Mieletön muraali - onkon niitä paljonkin Israelissa?

  Passin/henkilökortin hommaaminen on Suomessa ihan yhtä "aikaa vievää" - Paraisille meidänkin piti ajella viimeksi... toki tuo jonotusysteemikin on... mutta kun tyttäreni viimeksi istui poliisilaitoksella 4h... niin ei innostanut. Häntä ei tosin haitannut... sai passihakemuksen heti eteenpäin ja kuulemma etätyöt eteni paremmin kuin kotona - hih...

  Tervetuloa Suomeen - koska olet viimeksi käynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. RepolainenKiitos❤️Tuo on tuttu reitti,josta tykkään paljon,ja jos ei olisi sillloin olut Ramadan ja iso osa vanhan kaupungin kaupoista kiinni,olisin käynyt sielläkin.
   Tuo muraali onkon upea.Löytyy kyllä useitakin täältä,ja Tel Avivissa paljon seinämaalauksia.
   Ja minä kun luulin että vai täällå joutuu odottamaan aikaa monta kuukautta tai matkustamaan kauemmaksi kun pitää uusia henkkareita tai passia.Kiitos,taisi siirtyä syksyksi Suomen matka.

   Poista
 14. Hei Yael,
  Kirjoitin blogipostaukseesi 24.9.24 näkemykseni tyttäreni kuvan käytöstä, jos voisit sen lukea ja huomioida jatkossa.
  T. Pojantyttäresi äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on poistettu ,ja pahoittelen että siitä tuli mielipahaa, ei toistu

   Poista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...