lauantai 4. toukokuuta 2024

Simaa ja munkkeja

Jakarandat kukkivat ikkunan edessĂ€đŸ’œ

TÀÀllĂ€hĂ€n ei  vietetĂ€ vappua, ja työlĂ€isten pĂ€ivĂ€kin  menee ohi aika huomaamattomana, toisin kuin ennen. MissÀÀn muualla ei taidetakaan viettÀÀ vappua kuten Suomessa.
Sain kutsun  tulla viettĂ€mÀÀn vappuaattoa Suomen suurlĂ€hettilÀÀn virka-asunnossa. KyseessĂ€ oli vĂ€hemmĂ€n muodollinen tilaisuus kuin esim.itsenĂ€isyyspĂ€ivĂ€n  vastaanotto samassa paikassa, mikĂ€ helpotti vaatetuksen valitsemista. EksĂ€ oli seuralaiseni tuolla. Alussa vieraita viihdytti tĂ€mĂ€ kvartettiđŸŽ¶đŸŽ”.
Ja koska oli vappuaatto, niin tietysti oli simaađŸ„‚
Ja munkkeja. Oli myös herkullinen noutopöytÀ, mutta unohdin ottaa siitÀ kuvan. NoutopöydÀssÀ oli mm.minikokoisia ,super herkullisia karjalanpiirakoita, ja eksÀ oli siitÀ erityisen iloinen, sillÀ hÀn rakastaa karjalanpiirakoita.
Nina Nordström, Suomen nykyinen suurlĂ€hettilĂ€s tÀÀllĂ€ Israelissa, joka aloitti tÀÀllĂ€ syksyllĂ€, eli haastavaan aikaan. Todella mukava suurlĂ€hettilĂ€s ja oli mukavaa jutella hĂ€nen  kanssaan.
Eilen ,aikaisin perjantai-aamuna, teimme muutaman tunnin retken Sderotin kaupunkiin. Sderot sijaitsee aivan Gazan rajan tuntumassa, ja 7.10 Hamasin terroristit hyökkĂ€sivĂ€t myös Sderotiin, tappoivat yli 50 ihmistĂ€  siellĂ€, ja aiheuttivat paljon aineellista tuhoa. Sen seurauksena kaupunki  tyhjentyi  melkein kokonaan kun  kaupungin asukkaat  pakenivat turvallisemmille alueille. Nyt nĂ€yttÀÀ siltĂ€ ettĂ€ elĂ€mĂ€ pikkuhiljaa  palaa Sderotin kaupunkiin, ja halusimme nĂ€hdĂ€ uuden ,vappupĂ€ivĂ€nĂ€ avatun kahvilakonditorian.
Upeita leivoksia.🍰🧁 Kahvilan nuori omistaja, joka sai mainetta kun hĂ€n osallistui muutama vuosi sitten jĂ€lkiruokakilpailuun televisiossa,  halusi avata uuden kahvilansa lokakuussa, mutta surullisten tapahtumien vuoksi pystyi avaamaan kahvilan vasta nyt.

Pidin tosi paljon kahvilakonditorian sisustuksesta. Se on rakennettu entiseen pieneen omakotitaloon,  ja siellĂ€ oli paljon viehĂ€ttĂ€viĂ€ yksityiskohtia, sekĂ€ iso kaunis terassi ulkona. Emme syöneet siellĂ€ leivoksia,  vaan suolaiset piirakat,jotka nekin olivat tosi herkulliset.
RetkestĂ€mme Sderotiin tulikin kulinaarinen retki, sillĂ€ seuraavaksi kĂ€velimme lĂ€hellĂ€ olevaan suureen leipomoon. 
Perjantaisin leipomot ovat tÀynnÀ challah-leipiÀ, joita ostetaan sapattiateriaa varten. Leipomon jÀlkeen oli aika palata takaisin kotiin.

Kaunista viikonloppua🌿🍃☘️💚

23 kommenttia:

  1. En yleensÀ tykkÀÀ oikein makeasta, mutta nyt tÀytyy sanoa, ettÀ on todella hyvÀltÀ nÀyttÀviÀ leivonnaisia. TÀnÀ vuonna oli tarkoitus valmistaa simaa itse, mutta valitettavasti jÀi liian myöhÀiseksi, niin jÀi sitten vÀliin. PitÀÀ ensi vuonna olla skarpimpi! Kuvan sima nÀyttÀÀ muuten yllÀttÀvÀn vaalealta :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikko:MinĂ€kin olen enemmĂ€n suolaisen kuin makean ystĂ€vĂ€,vaikka tykkÀÀnkin leipoa makeaa.Etenkin nuo sienen ja avokaadon nĂ€köiset leivokset olivat aika nĂ€yttĂ€viĂ€.đŸ„đŸ„‘En olekaan pitkÀÀn aikaa tehnyt simaa tÀÀllĂ€.MinĂ€kin ajattelin ettĂ€ vaalean nĂ€köistĂ€ simaa,mutta maku oli ihan hyvĂ€.Mukavaa viikonloppua Mikko

      Poista
  2. Oli kiva tilaisuus lahettilaan luona.
    Mikahan tuon Sderotin konditorian nimi on? Nayttaa niin herkulliselta etta pitaa laittaa paikka mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:Tosi kiva tilaisuus olikin.Kahvilakonditorian nimi on Oryoss

      Poista
  3. Vappua juhlitaan riehakkaasti kai vain Ruotsissa ja Suomessa. TÀÀllÀ Saksassa ei ole ylioppilaslakkeja eikÀ ylioppilaitten vappujuhlaperinnettÀ. Vappu on työlÀisten vapaapÀivÀ, jolloin he kokoontuvat yhteen kuuntelemaan poliittisia puheita. Vappu on myös noitien juhlapÀivÀ, jolloin noidat lentÀvÀt luudalla Harz-vuoristoon Brockenille juhlimaan. PÀÀsiÀisen viettoon noidat eivÀt kuulu.Nykyisin siellÀ jÀrjestetÀÀn tanssit. Lapset tekevÀt yöllÀ naapurustossa ja ne ovat olevinaan noitien kepposia: sotkevat sinappia ovenkahvoihin, kietovat vessapaperiin autoja tai muuta. MaalaiskylissÀ on nuorilla miehillÀ tapana pystyttÀÀ koristeltu koivu mielitiettynsÀ ikkunan eteen. Monissa maalaispitÀjissÀ pystytetÀÀn koristeltu iso Maibaum (toukokuun puu) kylÀn keskustaan niin kuin ruotsalaiset juhannuksena. Vappu on muunnos Walburgasta, jonka paavi Hadrian ll julisti pyhimykseksi 1. toukokuuta 870. HÀn oli nunna, anglosaksista sukua. Munkit, sima ja vapputanssit sopivat oikein hyvin Vapun juhliin; moderni muunnos noitasapatista luonnon helmassa. On kiinnostavaa, miten perinteet ovat löytÀneet tiensÀ eri maihin ja muuntuneet . Itse en juhli vappua eikÀ ole kavereitakaan, jotka juhlisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katriina:NĂ€köjÀÀn vain niin.Mielenkiintoista oli tuo toukokuun 1.pĂ€ivÀÀn liittyvĂ€ noitakytkös,mutta sinappia ovenkahvoihin,ei niin hauskaa.Ja hieno tuo tapa istuttaa uusi puu vappuna.Wallburgasta jo tiesin,olen jostain lukenut hĂ€nestĂ€.Mielenkiintousta tosiaankin lukea eri maiden perinteistĂ€,kiitos KatriinađŸ€©

      Poista
  4. Voi ihme noita leivoksia, nam! Ja munkkiakin tekee mieli.đŸ€Ž
    Kvartettia varmaan nautinto kuunnella, elÀvÀ musiikki on erilaista kuin purkitettu.
    Jakaranda on uskomaton 💜
    Sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita:Onneksi olen vĂ€hemmĂ€n makean perÀÀn, joten ei tullut maisteltua leivoksia,mutta suolainen piirakka oli tosi herkullinen.Hienoa musiikkia soittivat nuo kvartetin muusikot,jaxĂ€ selvisi myös ettĂ€ yhden heistĂ€ Ă€iti oli kotoisin Turusta.Jakaranda on tosiaankin upea kukkiessaan💜

      Poista
  5. On tuo jakaranda upea!

    Minulle maistuu makeat vÀhÀn liiankin hyvin, valitettavasti. Aina pitÀÀ hillitÀ itseÀÀn, kun kÀy kaupassa. Ilman karkkeja pystyn olemaan, mutta pullat, munkit, leivonnaiset, aaah!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SusuPetal:On se ja ihanaa seurata kukintaa ikkunan kautta.MinÀ jÀtin jopa munkin vÀliin suurlÀhettilÀÀn juhlissa,mutta muut jutut maistuivat.Tosin jos lakua olisi vieressÀ niin sitÀ varmaan söisin kunnolla.

      Poista
  6. Ulrika50v.blogspot.com5. toukokuuta 2024 klo 13.16

    Upeita leivoksia ! Mun suosikki on munkit ja itse leivotut korvapuustit .
    Ruotsin ostetut korvapuustit maistuu vain sokerilta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulrika:Avokaadoleivos nĂ€ytti hienoltađŸ„‘MĂ€ en niin vĂ€litĂ€ munkeista,mutta jos pitĂ€isi valita niin possununkki.Korvapuustit on kyllĂ„ hyviĂ€ itse tehtynĂ€ mutta tÀÀllĂ€ ruotsalaisen Fika-leipomon korvapuustit on kyllĂ€ ihsn hyviĂ€ eikĂ„ liian sokerisia

      Poista
  7. TeillÀ oli kiva vapputapaaminen Suomi-hengessÀ . Munkit ja simat mukaanlukien. Onko siellÀ yleensÀ ruisjauhoja kÀytössÀ, vai enimmÀkseen muita? NiitÀ piirakoita vaan ajattelin.
    Tuollaisista paakelssikaupoista ei varmaan pÀÀse kevyin kantamuksin ulos 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sartsa:Olikin tosi kiva vapputapaaminen💙🎈 Ruisjauhoja saa yleensĂ€ hyvin tÀÀllĂ„,itsellĂ€nikin yleensĂ€ aina sitĂ€ kun tykkÀÀn itse leipoa leipÀÀ.,mutta yleisempi on kyllĂ€ vehnĂ€jauho.Joo ei niin helppoa mennĂ€ ulos kun tuollaisia houkutuksia😁

      Poista
  8. KyllÀ on herkullinen postaus . MinÀ en syönyt munkkeja enkÀ juonut simaa vappuna . TÀllÀ kertaa nÀin . Työsikö puolesta sait kutsun suurlÀhetystöön .?ja varmaan ihana kokemus . Itse emÀnnÀllÀ oli kiva asu .
    Jakarandan kukinta on kyllÀ upea onko siinÀ minkÀlainen tuoksu jos aivan ikkunan edessÀ kukkii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nila:Join vain simaa mutta munkin jÀtin vÀliin.MeitÄ ei ollut tuolla suuri joukko,suomalaisen kirjaston ja Suomi&Israel-yhdistyksen ihmisiÀ,eli sitÀ kautta tuli kutsu,mutta olen kyllÀ ollut suurlÀhetystön itsenÀusyyspÀivÀvastaanotolla muutamia kertoja.Jakarandan kukinta on upea mutta ei siinÀ mitÀÀn vahvaa tuoksua ole Sen sijaan olen viime aikoina nuuhkinut ihanaa jasmiinin tuoksua.

      Poista
  9. Ooooh - suurlÀhetystössÀ simalla ja munkilla - kuulostaa ihanalta!!
    Onko sulla linkkiÀ aiempiin ItsenÀisyyspÀivÀn vastaanottoihin, olisi mukava nÀhdÀ nekin postaukset.... mielenkiintoista.
    Ihanaa, ettÀ elÀmÀ ja yritteliÀisyys ovat palanneet Sderotiin - kiitos kun kuvaat ja "avaat meille" oikeaa elÀmÀÀ siellÀ.Kaikkea hyvÀÀ sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Repolainen:Oli kyllĂ„ kiva vappuaatto suurlĂ€hettilÀÀn luonađŸ‡«đŸ‡źđŸ’™
      Sderotin keskustassa Hamasin terroristit ajalivat 7.10 ja levittivÀt kauhua,joten ihniset eivÀt uskaltaneet asua kodeissaan,mutta nyt onneksi nÀyttÀÀ siltÀ ettÀ elÀmÀ palaa sinne Toisin on pohjoisessa,niissÀ asutuksissa jotka lÀhellÀ Libanonin rajas,jonne tulee pÀivittÀin Hizbullahin ohjuksia,ja siellÀ asuinpaikat tyhjiÀ ja ihmiset kuukausikaupalla evakossa,kuten vaikka suomalainen Liisa joka ei voi palata kotiinsa Shlomiin toistaiseksi.
      Olen ollut monastikin Suomen itsenÀisyyspÀivÀvastaanotossa tuolla. mutta kun siellÀ aina niin paljon ihmisiÀ,niin vaikeampaa kuvata.10 vuotta sitten oli ihan paras itsenÀisyyspÀivÀvastaanotto tÀÀllÀ.
      https://appelsiinipuunalla.blogspot.com/2014/12/itsenaisyyspaivaan-juhlintaa-jad.html?m=1

      Poista
    2. Repolainen;TÀÀllÄ.olen myös kertonut itsenÀisyyspÀivÀn vietosta Suomen suurlÀhettilÀÀn residenssistÀ
      Suomi lÀhettÀÀ tÀnne aina naispuolisia suurlÀhettilÀitÀ,mikÀ mukavaa.
      https://appelsiinipuunalla.blogspot.com/2013/11/lahetyston-itsenaisyyspaivavastaanotolla.html?m=1

      Poista
    3. Repolainen;TÀÀllÄ.olen myös kertonut itsenÀisyyspÀivÀn vietosta Suomen suurlÀhettilÀÀn residenssistÀ
      Suomi lÀhettÀÀ tÀnne aina naispuolisia suurlÀhettilÀitÀ,mikÀ mukavaa.
      https://appelsiinipuunalla.blogspot.com/2013/11/lahetyston-itsenaisyyspaivavastaanotolla.html?m=1

      Poista
    4. Kiitos - olipa mukavaa pÀÀstÀ "siivellÀ" suurlÀhetystöön!!
      Iloa pÀiviisi!!

      Poista

Vaikka nÀkyy ettÀ on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jÀttÀÀ vÀliin,se kummittelee tuolla enkÀ saa sitÀ pois...