lauantai 4. heinäkuuta 2009

Hakasalmen huvilan näyttely


Kävin eilen katsomassa "Varokaa, mustalaisia! Väärinymmärryksen historiaa"-näyttelyä Hakasalmen Huvilassa, tulevan musiikkitalon vieressä. Näyttely kertoo Suomen ja Euroopan romaneista ennen ja nyt,ja tarjoaa mahdollisuuden pohtia ja purkaa niitä ennakkoluuloja, joiden kohteena romanit ovat olleet meillä ja muualla vuosisatojen ajan.

Menin katsomaan näyttelyä luullen sen käsittelevän ainoastaan Suomen romaneja, mutta näyttely olikin kansainvälinen ja käsitteli etenkin Romanian mustalaisia.Mutta Suomenkin romanien historia ja kulttuuri ovat aika hyvin esillä näyttelyssä.
Tunti meni nopeasti näyttelyä kierrellessä, tuli paljon lisää tietoa tästä väestöryhmästä, heidän tavoistaan ja kulttuuristaan.En ole koskaan tuntenut kuin erittäin pintapuolisesti Suomen romaneja, joten näyttely valaisi monta epäselvänä pitämääni kysymystä.

Näyttely on avoinna elokuun loppuun saakka ja auki ke-su 11-17.00 sekä to 11.00-19.00.Näyttelyyn on vapaa pääsy ja suosittelen käyntiä tässä näyttelyssä.

Iltapäivällä,mutta liian myöhään, huomasin että myös Tennispalatsin Taidemuseoon olisi eilen ollut vapaa pääsy.Pääsylipun hinta on 9 euroa,joten jos ajoittaa käyntinsä museoon perjantaihin, säästää siinä melkoisesti! Siellä on tällä hetkellä Suuntana Surrealismi-näyttely, jossa on surrealistisia taideteoksia Jerusalemin Israel-museosta.

Museoihin pääsee muutenkin tiettyinä päivinä ilmaiseksi Helsingissä ja muualla Suomessa.Tässä lista ilmaisista sisäänpääsyajoista.

12 kommenttia:

Sateenkaari kirjoitti...

Tuo romaanien historiasta ja kulttuurista ketova nayttely on varmaan paljon valaiseva ja mielenkiintoinen.Toivottavasti on omiaan jonkin verran poistamaan myös ennakkoluuloja ja parantamaan suhtautumista tahan heimokulttuuriin.

kyllimarjaana kirjoitti...

Asenteet ovat muuttuneet paljon viime vuosikymmeninä . Ei ole ollut helppoa romaaneilla valtaväestön keskellä varmaan koskaan . Paljon turhia ennakkoluuloja .

Jael kirjoitti...

Sateenkaari:Oli erittäin mielenkiintoinen näyttely.Paljon nähtävää oli siellä, minulla kesti vähän yli tunti siellä nähdä kaikki.


Kyllimarjaana:Onneksi ovatkin asenteet muuttuneet!

Hannele kirjoitti...

Suomen romaanit ainoat, jotka käyttävät kaunista pukuaan arkisinkin.

Allu kirjoitti...

Näin mainoksen tuosta näyttelystä viime Suomen matkalla ja kiinnosti kovasti, mutta en kerta kaikkiaan ehtinyt käymään, voi harmi.

juanita kirjoitti...

joskus itseäni on mietityttänyt se, minkä vuoksi ulkomaalaisiin vihamielisesti suhtautuvia ihmisiä paheksutaan yleensä yleisesti, mutta samaan aikaan ennakkoluuloiset asenteet romaneja kohtaan ovat jotenkin yleisesti hyväksyttyjä.. tarkoitan sanoa, että harvemmin kuulee muiden ihmisten kritisoivan jonkun negatiivista kommenttia romaneista, koska asenteellisuus on valtaväestössä niin syvällä ja (melko) yhteisesti jaettua, kun taas ihonväriin tai rotuun liittyviin kommentteihin reagoidaan herkemmin. niinpä sellaiset kommentit, kuten "suomessa ei esiinny/ole rasismia", saavat vain ajattelemaan, miten todellisuudesta vieraantuneita sellaiseen uskovat onkaan.

noh, tulipa avauduttua :) mutta nämä teemat nyt mietityttävät paljon ja etenkin viime aikoina, kun nettikeskustelujen perusteella vaikuttaa siltä, että asenteet olisivat suomessa kiristyneet entisestään.

Satu kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Tämä näyttely olisi mennyt multa ihan kokonaan ohi. Ja juuri viime viikolla kahta romaninaista katsellessani harmittelin mielessäni, kun romanikulttuuri on jäänyt niin tuntemattomaksi, joten olisi ihan mukava sivistäytyä.

Jael kirjoitti...

Hannele: Ne puvut ovatkin tosi kauniita!

Allu:Harmi kun et päässyt, oli mielenkiintoinen näyttely.

Juanita:olet ihan oikeassa tuossa, ennen oli ihan kamalat asenteet romaneja vastaan ja tuossa näyttelyssäkin oli siitä. Oli ihan hyväksyttävää haukkua heitä, mutta luulen kyllä tänä päivänä asenteiden heitä kohtaan parantuneen.Muuten kai on ulkomaalaisvastustus noussut;eurovaaleissakin sen huomasi...Miten heihin suhtaudutaan Espanjassa?

Hippu:Suosittelen lämpimästi siellä käyntiä!

Elegia kirjoitti...

No mutta tässähän olikin hyviä vinkkejä, minne mennä. Tuo romaninäyttely kiinnostaa kovasti ja tietenkin myös tuo Tennispalatsin näyttely, koska surralismi kiinnostaa kovasti. Kiitokset vinkeistä! Olen itsekin muuten sellainen, että kyttään niitä ilmaisia päiviä. :D

Jael kirjoitti...

Elegia> Kiva jos oli vinkit hyödyksi.Tuon romaninäyttelyn olinkin jo etukäteen suunnittelut näkeväni kun olin lukenut siitä netistä;ja tuosta Tennispalatsin ilmaisen näyttelyajan muistin liian myöhään;9 euroa on aika paljon sisääpääsystä....

juanita kirjoitti...

itse olen ollut täällä vasta niin vähän aikaa, että on vaikea sanoa, minkälaisia muutoksia täällä on tapahtunut asenteissa ajallisesti tai kuinka ne ilmenevät eri puolilla espanjaa. mutta madrid esimerkiksi ylpeilee kansainvälisyydellään, ja ulkomaalaisten on tänne yleensäkin periaatteessa helppo sopeutua. suurin osa maahanmuuttajista tulee edelleen myös muista espanjankielisistä maista, joten sopeutuminen on siinäkin mielessä helpompaa. rakennuskuplan aikaan espanja oli lisäksi todella riippuvainen muualta tulevista työntekijöistä, ja edelleenkin maahanmuuttajat ovat tärkeitä ns. matalapalkkaisilla aloilla. oon kuitenkin varma siitä, että talouskriisi ja suuri työttömyys vaikuttavat täälläkin asenteisiin.

sellaiseen avoimesti "maahanmuuttokriittisiin" asenteisiin en ole täällä juuri törmännyt, mutta ennakkoluuloiset asenteet ilmenevät täällä vähän eri tavoin kuin suomessa. usein vaikuttaakin siltä, että espanja elää edelleen imperialismin aikaa suhteessa entisiin alusmaihinsa, ja ihmisten asenteet ovat sitten sen mukaisia. parhaiten sen huomaa vieraiden ihmisten tavassa suhtautua eri tavoin itseeni ja mieheen. viime syksynä täällä myös näki paljon katumainoksia, joissa suoranaisesti ilmaistiin, että kotiinpaluuta harkitseville maahanmuuttajille oltaisiin valmiita maksamaan.. joten osataan sitä siinä mielessä täälläkin. mutta noin yleisesti ottaen maahanmuuttajat ja paikallisväestö elää sopuisasti yhdessä, vaikkakin vähän ehkä erillään toisistaan.

Jael kirjoitti...

Juanita>kiitos vastauksesta:-)Ollessani Madridissa pari päivää pari vuotta sitten näin tosi paljon maahanmuuttajia.