sunnuntai 17. tammikuuta 2010

El sistema-Venezuelan lapsi-ja nuoriso-orkesteriverkosto


 Eilen näytettiin Yle Teemassa ihana 2-tuntinen dokumenttielokuva Venezuelan El Sistemasta, joka on lapsi-ja nuoriso-orkesteriverkosto.Todella nautinnollinen dokumentti,minulle ehkä erityisesti,koska olen siellä asunut,ja välistä dokumentti sai melkein tipan silmään ja herätti muistoja rakkaasta Caracasista.Kyseinen systeemi on sellainen,jonka pitäisi toimia kaikissa köyhissä maissa:Venezuelassa onneksi öljydollarit ja yksityiset lahjoitukset mahdollistavat tämän mahtavan systeemin.


Dokumentissä kuultiin välillä otteita laulusta "Alma Llanera",venezuelalainen kappale,joka on muodostunut maan toiseksi kansallislauluksi;minullekin se tuli tutuksi siellä ollessa.Laulun tunnetuin versio on kaiketi Placido Domingon versio albumilla "Mi Alma Latina" .Tässä toinen hieno versio kappaleesta,jonka ensiesitys oli vuonna 1914.


Innostuin niin eilen siitä dokumentistä ,että on ihan pakko laittaa tämä tänne.Videolla Venezuelan nuoriso-orkesteria johtaa tunnettu kapellimestari Gustavo Dudamel,josta tuli viime syksynä Los Angelesin filharmonikkojen ylikapellimestari  Esa-Pekka Salosen jälkeen.Dudamelista muuten tulee tänään sunnuntaina ohjelma Yle Teemalla klo 19.25

12 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Olipas siinä vauhdikasta ja innostunutta menoa, huippu tunnelma!

Jael kirjoitti...

Niinpä onkin! Olen kerran ollut tuon nuoriso-orkesterin konsertissa Venezuelassa ja täällä taas Dudamelin johtamassa konsertissa, hän eläytyy niin täysin siihen musiikkiin!

Allu kirjoitti...

Dudamel on sympaattinen tyyppi, olen nähnyt hänet meidän Philharmoniassa. Pitääkin katsoa tuo lähetys tv-kaistalta.

BLOGitse kirjoitti...

Voi miten ihanan elavainen meininki!
Ei mitaan ryppyotsaista vaan intohimoista ja yleisoa liikuttavaa, vievaa elamysta!
Kiitos tasta piristyksesta!

Lissu kirjoitti...

Kiitos, kiitos! Latinalaista temperamenttià. Aamulla tutkin kaikki kuvadiskettini ja lòysin KAIKKI Venezuelan kuvani. Niità ilmestyy blogiini sitten vuoden loppupuolella. leppoisaa sunnuntaita.

Jael kirjoitti...

Allu;Kovin sympaattinen tosiaankin.Onneksi on tv.kaista:-)

BLOGitse:Venezuelalaiset ovat niin eläväisiä. Tässä se tuleekin hyvin esille!

Lissu:Hyvä kun löysit kaikki kuvasi.Niinkuin jo edellisessä venezuela postauksessa kerroin,suurin osa kuvista on eksällä..Leppoisaa sunnuntaita sinnekin.

Sateenkaari kirjoitti...

Jostain syysta videoleikkeesi eivat minun koneellani nay.Jos ovat youtubesta,niin se on taalla kielletty.

Leena Lumi kirjoitti...

Miten kapellimestarit ovatkaan niin hurmaavia alkaen tästä nuoresta herrasta aina Lorin Mazeliin!

Jael kirjoitti...

Sateenkaari:harmi kun teillä ei näy YouTuben videoita!

Leena;Kapellimestarit ovat tosiaankin hurmaavia.Olen tavannut yhden,Leonard Bernsteinin,ja minulla on hänen omistuskirjoituksellaan varustettu kuvansa,johon hän kirjoitti nimeni hepreaksi(väärin kirjoitettu,kuitenkin;-)Hän oli hyvin värikäs, oli silloin kun tapasimme pukeutunut keltaisiin housuihin ja punaiseen jakkuun...

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Todellakin ainutlaatuista!!!

Jael kirjoitti...

Tuure;niinpä! Näitkö ohjelman eilen Ylen Teemalla?

Marja-Leena kirjoitti...

Tosi upeaa fotorealismia (New Realism)! Vaan kyllä valokuvatkin voivat olla taidetta.