tiistai 15. helmikuuta 2011

Vierailu kierrätyspuistossa

Muutama päivä sitten kävin ympäristösuojeluryhmäni kanssa Hiryan kierrätyspuistossa. Kävin siellä myös pari vuotta sitten ollessani ympäristösuojelukurssilla,mutten tainnut silloin paljon kuvia tänne laittaa. Hiryan kierrätyspuisto on osa tulevaa keskuspuistoa,jonka  täytäntöönpanossa ovat mukana Tel Aviv ja muutamat sen viereiset kaupungit. Puistosta on tarkoitus tulla keskeisen Israelin vihreät keuhkot,ja sen koko tulee olemaan suurempi  kuin Central Park New Yorkissa.  Tosin sen täytäntöönpanoon tulee menemään sen verran aikaa,että näenköhän sitä koskaan valmiina.... Hiryan kierrätyspuiston keskellä on vihreä vuori,joka on entinen jätevuori. Ennen vuoren kunnostamista sinne tuotiin suurin osa Tel Avivin alueen jätteistä ja vuori kasvoi ja kasvoi,kunnes siellä viihtyvät linnut alkoivat olla vaaraksi lentoliikenteelle. Tulevan keskuspuiston alueelle oli myös tarkoitus tulla asuinalueita,mutta onneksi vihreät ja tuleva puisto voittivat tässä tapauksessa.Paikan englanninkieliset sivut   ovat aika monipuoliset.
Kunnostuksen jälkeen entisen jätevuoren pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä.2 vuotta sitten,suurinpiirtein samaan aikaan keväällä,olin vuoren päällä,jossa oli paljon vihreää kasvillisuutta ja täynnä kevätkukkia.Nyt emme päässeet vuorelle.
Nytkin se näytti hyvin vihreältä. Kunnostus jatkuu koko ajan ja vuoresta saadaan biokaasua,joka  siirtyy putkia pitkin erääseen lähialueen tehtaaseen,joka nyt käyttää tätä  vihreää energiaa entisen saastuttavan energian sijasta.Suunnitelmien mukaan vuoresta saatava biokaasu käytetään tulevaisuudessa puiston valaistukseen.
Alueella on yrityksiä ,jotka käyttävät kierrätysmateriaalia hyväkseen

Ensin kävimme oppaan kanssa kierroksen alueella ja saimme tietoa paikan toiminnasta,ja sen jälkeen tekikin mieli kahvia.Hiryan Ympäristökoulutuskeskuksen kahvila on ns. sosiaalinen yritys,jolla on sosiaalinen merkitys.Tässä tapauksessa kahvila perustettiin riskinuoria varten,jotka ylläpitävät ja hoitavat kahvilaa.Nuoret,jotka ilman tätä projektia olisivat todennäköisesti joutuneet täysin hunningolle,saavat paitsi tavallista koulutusta myös koulutusta työhön ja taitoja pärjätäkseen yhteiskunnassa. Kaikki kahvilan tulot käytetään nuorten koulutusprojekteihin ja apurahoihin.Kahvila on myös vihreä,ja kaikki astiat ovat luonnossa hajoavia,kuten tuo maissista tehty kahvimukini. Ja kuvassa näkyy jännät harjoista tehdyt valaisimet sekä pois heitetyistä puunkappaleista tehdyt tuolit ja pöydät.
Ympäristökeskuksen vastaanoton tiskin pinta on tehty muovipulloista ja maalista.
Muovirenkaista tehdyt hauskat tuolit!
Mutta mukavinta eilen oli osallistuminen kierrätystuotteen tekoon. Kierrätyskeskus järjestää erilaisia kierrätykseen liittyviä workshoppeja,ja eilen siellä olikin suuri joukko koululaisia,meidän lisäksi. Kuvassa näkyvät kukat on tehty muovipulloista.
Paikan kierrätyskouluttaja,Brigitte,esiteli meille paikassa tehtäviä kierrätystuotteita. Ihan kivoja ideoita häneltä saikin.
 Muovipusseista tehty koru
Sitten pääsimmekin toimiin;tekemään muovipussikangasta...
Sitä varten ohuet muovipussit leikataan ensin auki ja niiden päätypuolet leikataan pois.
Ainakin 4 kerrosta laitetaan päällekkäin ja pieniä erivärisiä muovipussin osia voi laittaa päälle,jotta "kankaasta" tulee persoonallisen näköistä
Sen jälkeen muovipussien päälle laitetaan ohut puuvillakangas,joka näyttää likaiselta mutta siihen vaan on tarttunut värejä muovipusseista...
Tämän jälkeen kangasta silitetään
Kunnes siihen tulee kupruja...
Tässä valmis "kankaamme" josta tuli pari metriä pitkä.Tästä voi tehdä vaikka sadetakin,kuten Brigitte oli tehnyt,tai suihkuverhon,tai kassin. Veimme muovipussikankaan kurssikeskukseemme ja lähestyvässä kierrästyspäivässämme aoimmekin opettaa muille tätä tekniikkaa.

43 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista. Muistan sen roskavuoren ainakin viimeisimmalta Israelin vierailultani. Se oli ihan kamala. Hienoa toimintaa!

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä asia kaikenkaikkiaan. Vaikka ympäristön- ja luonnonsuojelussa ollaankin vuosikymmeniä myöhässä. Jotain sentään vielä voidaan tehdä. Ja kierrätysmateriaalien käyttäminen, varsinkin muovin on erinomainen juttu.
  Kahvipusseistakin saa kaikkea tosi hyvännäköistä.
  Töölössä on kauppa, jossa myydään upeannäköisiä laukkuja, jotka on tehty erilaisista muovipusseista yms. ja tuotu jostain kehitysmaista, mutta ei niitä kyllä tavallinen ihminen oikein raaski ostaa, kun hinnat ovat semmoisia noin 200 euroa kappale.

  VastaaPoista
 3. Tuula:oli se aika kamala vuori ennen,nyt on koko alue täysin erilainen kuin sinä sen muistat.Onneksi päädyttiin tuollaiseen ratkaisuun:-)

  Miranda:Hyvä asia onkin,kun päätetään tehdä jotain ympäristön hyväksi. Täällä ollaan vielä Suomessa jäljessä sikäli,että kunnon jätteiden kierrättäminen on vasta jossain harvoilla alueilla mutta parin vuoden kuluttua kyllä pitäisi olla joka paikassa,niin että bio-ja tavallinen jäte eritellään.Nyt voi eritellä vain sanomalehtiä,muovipulloja,kartonkia,ja lumppuja.Olenkin nähnyt niitä kahvipussikasseja,tosi hienoja. Täytyy ensi kerralla Helsingissä mennä tuohon kauppaan ,jonka mainitsit,mutta on ihan älytöntä,että ne kassít ovat noin kalliita!

  VastaaPoista
 4. Jänniä juttuja. Meilläkin on sellainen jätevuori, sillä on hieno nimikin Monte Klamotte.

  VastaaPoista
 5. Jael, minun täytyykin nyt laittaa heti tämä linkki Päämiehelle: Hänen erikoisalansa on muovi!

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen juttu. Kaikkea sitä voikin tehdä kierrätysmateriaalista.
  Toivotaan, että keskuspuisto on joskus valmis ja idea toteutunut.

  VastaaPoista
 7. Allu;Teidän vuorella on ihan siisti nimi;D

  Leena.No tässä tulikin muovijuttuja vaikka kuinka paljon.Ikävä kyllä supermarketit täällä edelleenkin jakelevat ilmaiseksi noita ohuita pusseja.Jos lopettaisivat,niin varmaan iso osa kuluttajista olisi kiukkuisia. Mutta nuorissa on toivo:he ovat jo niin valistuneita,että varmaankin joidenkin vuosien kuluttua ei noita muovipusseja ilmaiseksi jaeta.Mulla on aina kangaspussit mukana.,,

  Laventeli:ihan mielettömän kivoja juttuja tuollakin on tehty kierrätysmateriaaleista. Ja toivon tosiaankin joskus näkeväni sen puiston,valmiina.

  VastaaPoista
 8. Mahtava juttu että tuollaista saadaan aikaan!
  Ne ohuet muovipussit on sitten vihoviimisiä, niitä on Afrikkakin pullollaan. Kun junan ikkunasta katsoi, niitä oli piikkilanka-aidat täynnään ja Namibiassa vuohet ja lehmät söi niitä ruohotupsujen seassa.
  Mä sain joululahjaksi tukevan kahvipusseista tehdyn kauppakassin.Messuilla näin autonkumeista tehtyjä koreja. Onneksi näistä jätteistä keksitään kaikenlaista uusiokäyttöä.
  Pakkasterveisiä Pohjanmaalta.

  VastaaPoista
 9. Loistavaa! Tälläisiä keskuksia tarvittaisiin niin paljon enemmän, ympäri maailmaan!

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen postaus!!!
  Tiedatko,etta mina opin aika paljon lisaa omasta asuinmaastani seka sinun etta Anun blogeista.
  Sitten,kun minulla on vahan enemman aikaa,tutustun myos naihin paikkoihin!!!

  VastaaPoista
 11. Vaikuttaa mainiolta paikalta ja hienoja ideoita. Taiteilijat osaavat tehdä kaunista vaikka roskasta. Ja muistan naapurini, taiteilijan, jolla oli sotkuisempaa kuin meillä ja se on paljon se. Mutta hänen sotkunsakin oli niin nättiä ja viihtyisää, ihan totta!

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoista. Tuo kankaanteko oli varmasti jännää puuhaa!

  Meillä on myös tehty entisestä kaatopaikasta, massiivisesta jätevuoresta, vuori. Nyt se on virkistyskäytössä. Siellä on mm. hyvin haastava maastopyörä reitti ja lasten leikkipuisto. Minua vähän jotenkin ajatus jätteiden päällä leikkimisestä epäilyttää, mutta jos ei tietäisi niin ei arvaisi. Vihreää ja kaunista on tälläkin vuorella, kuten Sinunkin vuorellasi.

  VastaaPoista
 13. Kierrätysmateriaalista tehdyt tuotteet ovat upeita, innovatiivisia ja hauskoja. Harmi vaan, että ainakin Suomessa hinnoittelupolitiikka on vähän outoa; kierrätystavarasta yritetään tehdä designia, joka maksaa paljon.

  VastaaPoista
 14. Joopa joo, toivottavasti eletaan niin vanhoiksi, etta nahdaan puisto valmiina. Onhan siita jo puhuttu ja puhuttu...

  VastaaPoista
 15. Hieno juttu, viherrän kateudesta. Meillä ei ikinä päästä noin pitkälle, Afrikka on muovipusseja ja -pulloja täynnä, se on ihan totta, nyyh.
  Kiva kun esittelet meillekin noita tekniikoita, muovipussikangasta, kuka olisi uskonut! Kaikkea hienoa saa mistä vaan kun sen osaa ja on taiteellista silmää.
  Tuota tekeekin mieli testata, toivottavasti en pilaa silitysrautaani tai kärytä itseäni kuoliaaksi. :)

  VastaaPoista
 16. Nice sharing.Visit us for latest jobs in Asia & Gulf at http://toppakjobs.blogspot.com

  VastaaPoista
 17. Tosi mielenkiintoinen postaus. Kiitos.

  VastaaPoista
 18. Tiedätkö mihin nykyisin Tel Avivin jätteet viedään? Viime kerralla kuulin huhuja, että ne haudattaisiin jonnekkin erämaahan. Siellä jätevuorella näki kyllä keväisin paljon Suomessa rengastettuja lokkeja. Nyt niitä nähtiin vain Ashdodin lähistöllä.

  Maikki

  VastaaPoista
 19. Gonenin kibutzi teki 70-luvulla Israelissa kaikki jäätelö ja sairaala tikut, poppelin sukuiset puut kasvoivat täyteen mittaan (valtavia) 7-9 vuodessa ja tuotanto oli tasaista, homma tosin loppui halpatuontiin. Sieltä löytyisi tietotaitoa nopean metsän pystytykseen, pistä älämölö päälle niin näet metsän ;)

  VastaaPoista
 20. Hyvannaköinen tuo vuori.
  Onpas mielenkiintoisia asioita ja niin tuiki tarpeellisia tassa roskaa tuottavassa maailmassa.
  Kierratysta pitaisikin kehittaa yha enemman ja enemman ja laajemmalti.
  Taalla meilla pitaisi jotain tehda joka talviselle kivihiilella lammittamiselle.

  VastaaPoista
 21. Olipa mielenkiintoista ja hyödyllistä. Näitä hankkeita soisi olevan enemmän. Ekologinen kierrätys voisi kasvaa maailmanlaajuiseksi ja ympäristöongelmia voitaisiin pieninkin askelin pienentää.

  VastaaPoista
 22. Hyvä idea, tuolläista Göteborgissakin, sieltä saa ostaa hyvää tavaraa.

  VastaaPoista
 23. Eeviregina:on tosiaankin hyvä,että jos noita muovipusseja jo on,niin ainakin niistä tehdään jotain hyödyllistä.,Muovi on tänään yksi planeettamme suurimpia ongelmia ja monet meret tukehtuvat muoviin:-( Ne kahvipussikassit ovat ihania! Ja huh,teillä on kyllä tosi kylmää,lämpimiä terveisiä täältä!

  Amalia:kuvakin siitä olisi ollut mutta oli huonolaatuinen.Mutta tosi kivan sadetakkijakun oli Brigitte tuosta muovikankaasta ommellut:-)

  Elisabeth:niinpä!

  Lisay:todella mielenkiintoinen paikka.Ja kiva kun voimme jakaa tietoja meidän bloggareitten kesken,minäkin olen sinulta oppinut hieman lisää Jerusalemista:-)

  Inkivääri:tuo Brigitte oli kyllä niin taitava roskien kierrättämisessä,oli tehnyt vaikka mitä.,Ja oli kiva oppia miten tehdä tuota "kangasta"!

  Johanna:kangasta oli hauska tehdä! Jännää kuulla näistä entisistä jätevuorista ja niiden kunnostuksesta eri puolilla maailmaa. Hieman se arveluttaakin ,kun ajattelee että virkistyy jätteiden päällä,mutta oikealla käsittelyllä noita jätevuoria voidaan kivasti kunnostaa:-)Ja niistä vielä saadaa vihreää energiankin lähdettä:-)

  SusuPetal:kierrättämällä voi tosiaankin tehdä kivoja juttuja.Harmi,kun ne Suomessa on hinnoiteltu väärin,sehän ei edes kannusta kuluttumaan niitä:-(

  Anu:niinpä. Saapa nähdä miten monta vuosikymmentä siihen menee.Tuolla puhuttiin että menisi aika pitkä aika ennenkuin puisto olisi kokonaan valmis. 2 vuotta sitten puistoa suunnitteleva ja toteuttava organisaatio kutsui minut erääseen iltaan,jossa puhuttiin tuosta puistosta ja kuunneltiin meidän ehdotuksia sille. Meille jaettiin hienot portfoliot ja meidän ideat kirjoitettiin ylös.Jatkossakin meidän piti olla mukana puiston suunnitteluun liittyvässä työryhmissä.Sen jälkeen en ole mitään kuullut siitä organisaatiosta....

  Sirokko;Afrikan puolella taitaa tuo kierrätys ja myös tieto muovin haitoista olla vielä lasten kengissä,Ja voit ihan hyvin tuota kangasta tehdä,kunhan joku ohut kangas on päällä silittäessä,Minäkin olen ajatellut kokeilla tuota kotona joku päivä.

  Ezhan:)

  Unelma;kiva että pidit:-)

  Maikki;Tuolla kyllä mainittiin että ne haudataan jonnekin,meni vähän ohi,mutta olen myös kuullut,että' suurin osa menee jonnekin erämaahan. Tuonnehan tulee osa jätteistä,jotka jatkokäsitellään,mutta ei sinne kaikkea voi tuoda. AI ihan Suomesta tulleita lokkeja;D

  Ari:mielenkiintoist tietoa,tuosta en tiennytkään...kiitti tiedosta,ja sääli,että halpatuonti tuli tilalle...:-(

  Sateenkaari:Näin on.Kierrättää pitäisi enemmän,sen sijaan että muovia heitettäisiin luontoon. Toivottavasti teillä löytyy jossain vaiheessa joku ratkaisu siihen kivihiililämmitykseen.

  Arleena:Todellakin näitä hankkeita soisi olla enemmän,Minä pidän tuolla etenkin siitä ,että siellä opetetaan kierrättämään ,ja ajattelemaan luontoa,ja että sinne koko ajan tulee koululaisryhmiä.Tulevaisuuden aikuiset toivottavasti ottavat ympäristön toivottavasti jo paremmin huomioon.

  Hannele:Kiva kun teilläkin on samantapaista:-) Göteborg onkin hyvä esimerkki siitä,miten kaupunkia voidaan kehittää ekologisemmaksi.

  VastaaPoista
 24. Jos paljastan mistä idean nappasin, pääsen varmaan kuulusteluihin mutta nappaan idean heti tänne ja aion myös kokeilla :).
  Sadetakkia tarvittaisiin just nyt, kamala sää ulkona. saa nähdä pääsenkö koululle vai työntääkö tuuli mereen.

  VastaaPoista
 25. Pikkujutut;napppaa ihmeessä,eihän lähdettä tarvitse paljastaa;D Täälläkin se sama hurja tuuli nyt!

  VastaaPoista
 26. Upeita juttuja! Minun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla joidenkin kierrätysjuttujen tekemistä, ja nyt mieleni tekee vielä enemmän. Ei vaan ole oikein mielikuvitusta... eikä oikein luovuuttakaan.

  VastaaPoista
 27. Hippu;aika kivoja juttuja tuolla olikin ja tuosta "kankaasta" voi tehdä vaikka mitä (jos osaa ommella,,,,minä en oikein..)netistäkin löytyy kivasti aineistoa herättämään sitä piilevää luovuutta myös kierrätystaiteessa...

  Phivos:really interesting:-)

  VastaaPoista
 28. Mielenkiintoinen postaus!
  Kiva kun kaikkea kierrätetään noin.
  Kauniita kierrätystuotteita!

  VastaaPoista
 29. Susanne;kiva kun kierrätetään ja myös opetetaan sitä:-)

  VastaaPoista
 30. Vaude, vaude, VAUDE!!! Miten tuo jàtevuori on tehty 'vaarattomaksi' kaikista 'jàtehuuruista' tms?

  VastaaPoista
 31. Kunpa olisi mielikuvitusta moiseen.
  Tosi hyvia ideoita.
  Mutta miten kay tuotteiden joita on kierratetty - alkuperainen matskuhan on edelleen kaytossa eli siita ei olla paasty eroon vaan vain kierratetty...hm...taytyypa tutkailla tuota pointtia....

  VastaaPoista
 32. Lissu:tällaisia entisiä,kunnostettuja jätevuoria on muuallakin maailmassa.Keinoja tuohon puhdistamiseen siis on.Joka tapauksessa,vuoren huippu ja rinteet vihreän reheviä ja kasvillisuus runsasta siellä.

  BLOGitse:Niin ,se ongelmamateriaali eli muovi on edelleenkin käytössä myös noissa mutta ei ainakaan ole luontoon heitetty vaan uudiskäytössä.

  VastaaPoista
 33. Erittäin söpö blogi .. Terveisiä Puolan;)) pusuja kaikille .. kerro meille käymään myös, **

  VastaaPoista
 34. har velat åka dit länge. och vill gärna lära mig att virka med plastpåsar, en vän till mig gör fina mattor på det viset...

  kram!

  VastaaPoista
 35. Tämä oli paras juttu jota olen lukenut pitkiin aikoihin. Koko ihmiskunnan tulee jo vihdoin herätä huomaamaan kierrätyksen tuoma pelastus jäteongelmiin. meillä on Suomessa Kierrätyskeskuksia, mutta nyt pitäisi ponostaa myös tiedotus koulutus , ihmisille, miten voi muutta elintapojaan. paras kohta oli se kun kerroit miten uusi muovikangas tehdään. yksinkertaista, kun sen osaa. et kai pahastu jos kerron myös omassa blogissani tästä hienosta opetuksesta, sehän voi olla hyödyklsi ja pelastus moneen ongelmaan

  VastaaPoista
 36. Polish Twins:kiitos:-)

  Sara:jag lärde mig förrä året hur man virkar mattor och så,.men har redan glömt hur man gör det.Men nu vet jag hur man gör "tyg" av plastpåsar:-)

  Aikakatherine:kiva kun tykkäsit tästä postauksesta:-)Kierrätys ja etenkin informaatio siitä,kuten mainitsitkin,on tärkeää.Ja toki saat saat kertoa tästä omassa blogissasi ja käyttää kuviakin.

  VastaaPoista
 37. Tuo pussikoru oli tosi nàtti tuossa kuvassa, mutta jotenkin vaikea kuvitella sità kenenkààn pààlle. Nàytti niin kovin isolle. Aivan mahtava idea tuo muovipussikangas. Tààllàkààn ei ole sadevaatteita ollenkaan, joten sadetakki vois olla aika kova sana :D

  VastaaPoista
 38. Ciacy;koru oli kivan näköinen,mutta kyllä aika iso päällä, mutta kiva idea kuitenkin:Se muovikangas on kyllä mahtava juttu ja niin helppo tehdä!

  VastaaPoista
 39. Voi vitsit miten loistava idea puistolle!

  VastaaPoista
 40. Kerroit hyvin mielenkiintoista asiaa. Tämmöinen into kierrätykseen on hieno juttu.
  Ilman muuta kokeilen muovipusseista kankaan tekemistä!

  VastaaPoista
 41. Olen silittänyt muovikasseja yhteen, mutta tämä oli jotain mahtavaa. Menee töissä kokeiluun oitis. Hienoa toimintaa siellä kaiken kaikkiaan. Kiitos tästä.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...