maanantai 5. marraskuuta 2012

Löysin syksyn lehtiä ja muutakin

Ottaessani meksikolaisen keittokirjani esille huomasin,että siellä oli muutamia vuosia sitten kerättyjä kuivattuja syksyn lehtiä.Itse en ollut näitä edes kerännyt,vaan olin pyytänyt ystävää tuomaan Suomesta. Olin ihan unohtanut nämä!
Eilen iltapäivällä menin puolivuotistarkistuksiin keuhkoklinikalle(ihan ok tulokset:) ja kävelin näiden Azrieli-keskuksen pilvenpiirtäjien ohi.Tuo matala hattua muistuttava rakennus on juna-asema ja se ei itse asiassa edes ole heti tornien alapuolella,jossa on matalampi kauppakeskusosa,mutta kuvakulmassa näkyy ikäänkuin juna-asema olisi  ihan tornien alapuolella.
Nahalat Binyaminin kävelykadulla näytti vielä viime kuussa tältä.Katu on täynnä kangaskauppoja,ja kauppojen ulkopuolelle laitetut kangasrullat ja muut esineet tekivät kadusta erittäin värikkään,myös silloin kun siellä ei ole käsityöläistoritapahtumaa (tiistaisin ja perjantaisin).
Monta kertaa astuin johonkin kauppaan ulkopuolella olevan kankaan nähtyäni (en osaa ommella mutta kankaat kiehtovat..)
Marraskuun ensimmäisenä tuli voimaan uusi kaupungin sääntö,jossa kielletään pitämästä mitään kauppojen ulkopuolella tuolla kadulla.Miten kurjaa,sillä juuri nuo värikkäät kangasrullat ja muutkin esineet tekivät tuosta kadusta niin ihastuttavan.Eräässä kangaskaupassa minulle selitettiin,että  kadun uusien kalliiden ja restauroitujen  talojen asukkaat olisivat tällaista vaatineet....Kaupat olivat kyllä yrittäneet aiemmin kumoa päätöstä ja sitä siirrettiinkin parilla vuodella,mutta nyt se astui voimaan..Nuo kangasrullat olivat jo vuosikymmeniä kuuluneet tuolla katukuvaan.
Melkein ostin torilta taas  chilikimpun. Viime vuonna ostin tuollaisen kauniin värikkään chilikimpun ja laitoin ne kukkamaljakkoon ilman vettä.Kuivuttuaan jauhoin ne mausteeksi.

16 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Mä jo ehdin kuvitella että voiko olla mahdollista, että sieltä löytyisi noin syksyn värisiä lehtiä...no ei sentäs. Toooooosi typerä uus säännös tuo, että kaikn pitää olla sisätiloissa eikä kaduilla mitään...harmillista, koska mielestäni sellaiset kadulla näkyvät jutut luo sitä ihanaa tunnelmaa...ja tietenkin kaupan puolelta tuo on suuri asiakasmenetys myös mahdollisten heräteostoksien kannalta mitä ennen ohikulkijat ehkä tekivät, kun kävelivät kaupan ohi. Toivottavasti tuon lain saisi vielä jotenkin kumottua.

Yaelian kirjoitti...

Ciacy:No ei ihan tuollaisia lehtiä sentään;D Pyysin pari vuotta sitten ystävää,joka oli Suomessa juuri ruska-aikaan ,tuomaan minulle muutaman lehden,Ihan tyhmä tuo kaupungin päätös;nythän tuo katu näyttää ihan tylsältä! Onneksi sentään 2 kertaa viikossa on se tosi värikäs käsityöläistori sen varrella. Kauppiaat yrittivät todellakin saada sen päätöksen kumottua,mutta raha puhuu....eli ne uudet asukkaat tuolla kadulla.Mitä se heitä niin häiritsee...arggghh suututtaa!

Hippu kirjoitti...

Voi karmeaa, miten typerä laki! Tuo alue näyttää nyt ihan alastomalta eikä tosiaankaan mitenkään houkuttelevalta. Minullekin tuli heti mieleen, että noita kankaita pitäisi päästä hypistelemään ja ehkä ostamaankin, vaikka en tosiaankaan ole mikään ompelija-ihminen. :-D

Kiva yllätys nuo lehdet. Minä olen joskus löytänyt jostakin kauan käyttämättömän vaatteen taskusta setelin, ja sekin on ollut kiva ylläri. :-)

pikkujutut kirjoitti...

No, olipas tylsä päätös. Toivottavasti löytävät jonkun ratkaisun ja värit pääsevät taas esille.

Nyt täytyy etsiä chilejä täältäkin, mahtaakohan löytyä.

Matkatar kirjoitti...

No ompa harmillinen uusi sääntö,tosi kaunis oli tuo katu ennen! Ihania chilikasveja, varmaan saa tuoretta maustetta kun itse tekee!

Leena Lumi kirjoitti...

Kyllä kadulle tuotu tavara tekee kaupungille sen ilmeen. Katu alkaa elää.

Nuo korkeat, uudet rakennukset puistattavat. Vertaa siihen kauniiseen rapistuneeseen, vanhaan parvekkeeseen....

Sateenkaari kirjoitti...

Meilla taalla Antalyassa tuli jo muutama vuosi sitten voimaan tuo sama laki, ettei kauppojen ulkopuolella saa olla tavaraa. Vain aivan kaupan seinan vieressa voi olla vahan. Kaduilta havisi se varikkyys ja oli aina mukava tonkia alennuskoreja kaduilla kavellessa.

Yaelian kirjoitti...

Hippu:tosiaankin typerä laki...Katu ei nyt näytä lainkaan yhtä kivalta mutta onneksi tiistaina ja perjantaina tuo katu elää täysin,kun koko sen pituuden täyttävät ihanat myyntikojut.Ne kankaat ulkopuolella (intialaisessa kaupassa myös vaatteita oli ulkopuolella)houkutteli kauppaan menoa. Oi seteli taskussa on kiva löytö:)

Pikkujutut:jotkut lait ovat vaan typeriä kuten tuo.Näköjään joitakin uusia asukkaita häiritsi tuo värikkyys...Toivottavasti löytyy chilejä,nuo ovat ihanan värikkäitä:)

Matkatar:minusta ihan pilasivat tuon kadun! Ja noista chileistä viime vuonna tuli ihan kivasti maustetta.Taidan sittenkin mennä ostamaan tuollaisen kimpun...sillä mauste on melkein jo loppu!

Leena:näin on! Onneksi tuo sääntö nyt ei koskenut kaikkia katuja.Mutta tuonne se niin sopi ja sitäpaitsi niitä kankaita oli siellä ulkopuolella vuosikymmeniä.Nuo toimistotalot ovatkin vähän kylmiä.Tel Avivissa rakennetaan paljon korkeita tornitaloja,koska tilaa ei ole tarpeeksi. Harmi.Mutta onneksi on vielä paljon vanhoja ,ihania alueita täällä:)

Sateenkaari:teilläkin! En tajua miksi,koska ihmisethän pitävät tuosta että tavaraa on kauppojen ulkopuolellakin.Koko kadun persoonallinen ilme hävisi nyt tuolta,tyhmää!

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Eläväisen näköistä :) Ja ooh, mitä chilikimppuja! Juuri tuikkasin kesäkurpitsapiirakan uuniin ja unohdin siitä chilin. Kääks!

Nina Bille kirjoitti...

Oi mikä ihana ylläri sinulle nuo lehdet siellä keittokirjan välissä - tuollaiset kivat "sattumat" ilahduttaa aina! Kaunista ja käytännöllistä nuo chili- kimput ;-)
Hyvää että lääkärintulokset oli ok - myötätuulta alkavaan viikkoosi!

Anonyymi kirjoitti...

olipa kiva nähdä kuvia suosikkikadulta :) siellä vierähti eräskin tunti kankaita bongaillessa ja hintakaan ei päätä huimaa.samaisella kadulla söin elämäni ensimmäisen shakshukan :) muutaman viikon päästä saa taas tallustella noita kujia! ei malttais odottaa...tiedätkö missä jerusalemissa olis vastaava kangaskauppakatu? - Taina -

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Voi, kadut kyllä tylsistyvät tuon lain myötä. Miten sitä lakia on perusteltu?

Ihania nuo syksyn lehdet. Minä keräsin niitä lapsena isojen tietosanakirjojen väliin ja nyt aikuisena olen löytänyt niitä lapsuudenkotini kirjojen välistä. Hauraita ovat, mutta kauniita muistoja. :)

Yaelian kirjoitti...

Helmi-Maaria:noiden kankaiden kanssa oli kyllä eläväistä mutta nyt menivät kieltämään niiden ulkona pitämisen;harmi!Kesäkurpitsapiirakka oli varmaan hyvää,vaikkei siinä chiliä ollutkaan...

Nina Bille:oli tosiaankin kiva yllätys nähdä ne lehdet siellä ,kun olin täysin unohtanut ne! Nuo chilikimput ovat ihania ja niin kauniin värikkäitä:)Kiitos,astma on hyvin hallinnassa:)

Taina:tuolla voikin vierähtää vaikka kuinka pitkä aika ja on paljon katselemista.
Tuoltahan löytää myös Vallilan kankaita tosi edullisesti;menneiden vuosien ylijäämiä ja joskus hieman viallisia sellaisia.Kiva kun pääset pian tuonne taas! Harmi vaan että niitä kankaita ei enään saa pitää tuolla esillä.Jerusalemista taas en tiedä että onko siellä tuon tapaista kangaskatua.

Katja:tosiaankin,mutta tuo sääntö taisi koskea vain tuota katua.Muualla on kyllä esillä tavaraa.Minulle sanottiin että uudet asukkaat olivat siitä valittaneet,kuulemma katu näyttää rähjäiseltä jos siin ä on kankaita ulkopuolella.Katit kanssa,nythän se näyttää enemmän rähjäiseltä! Nuo vaahteran lehdet tuovat minulle täällä kaukana Suomen syksyn mieleen:)

arleena kirjoitti...

Kadusta tulee paljon elävämpi, kun tavaraa on hieman ulkona. Meillä ei talvisin ole kaduilla muuta kuin jäätä ja liukasta. Kesäisin taas on nostettu jonkin verran tavaraa ulos, olen joskus tehnyt impulssiostoksia juuri tuon houkutuksen takia.

Unelma kirjoitti...

Haa, oikein nauratti tuo chilikauppa. Minun pikkuinen chilin taimeni nyt kalpenee.
Ihanan värikkäitä ovat.

MaaMaa kirjoitti...

Kiva kun itselleen on jemmannut kivoja unohdettuja yllätyksiä :D
Mä löysin kerran vanhasta lompakosta, jonka olin vuosia aikaisemmin hylännyt, €20 ! Se oli kanssa kiva yllätys - voiku tapahtuis useammin! :D