torstai 17. huhtikuuta 2014

Iltapäivä museoissa

Eilen iltapäivällä vietin pankin sponsoroiman iltapäivän kahdessa eri museossa,sillä tällä viikolla Israelin suurin pankki tarjoaa ilmaiset sisäänpääsyt moniin museoihin;ympäri maata. Toisena vuorossa oli Tel Avivin taidemuseo,jonka pysyviä taideaarteita  kuvasin tänne viime vuonna.Silloinkin elämys oli pankin sponsoroima.... Tällä kertaa kiersin klassikot ja pari muuta näyttelyä pikaisesti,ja suuntasin kohti museon uudempaa siipeä:siellä nimittäin on  portugalilaisen taiteilijan Joana Vasconceloksen suuri työ,jonka olen halunnut nähdä jo syksystä;jolloin Vasconcelos kävi pystyttämässä teoksen ,ja jolloin Portugalin suurlähetystössä työskentelevä tuttavani suositteli minulle sen näkemistä.Teoksen nimi on Lusitana ja teoksen nimi viittaa lusitanalaisiin,joista portugalilaisten katsotaan olevan polveutuneita. Teoksessa on käytetty Vasconceloksen Portugalista tuomia kankaita ja materiaaleja,mutta Vasconcelos kävi myös Tel Avivin kangaskauppakadulla hankkimassa lisämateriaalia teokseen.Teos on valtava ja osia siitä näkyy museon jokaisessa kulmassa.Niinpä seurasin teosta ja kuvasin sitä sieltä ja täältä ,ja laitoin kuvat kollaasiksi.
Lusitanaa joka puolella.....Teoksen pystyttämiseen on kyllä mennyt hurjasti  työtä ja sen voikin nähdä videolla täällä,jossa myös Vasconcelos kertoo työstään (englanniksi) portugalilaisen musiikin säestämänä
Lusitanaa missä vain museossa
Vik Munizin hiekkalinna
Museon uuden siiven alimmassa kerroksessa oli myös suuri ja kattava näyttely brasilialaisen taiteilijan Vik Munizin töistä.
Munizin näyttelyn nimi on "Pictures of anything" ja Muniz onkin tunnettu siitä,että käyttää töissään vaikka mitä materiaaleja;kuten vaikka suklaata,tomua,timantteja,ketsuppia ja roskia...
Ennen Tel Avivin taidemuseota ehdin käydä Tel Avivin yliopiston alueella sijaitsevassa Diaspora-museossa,jossa näin ensin valokuvanäyttelyn Kuuban juutalaisista.  Kuubassa on ollut juutalaisia vuosisatojen ajan,ja ensimmäisten sanotaan tulleen saarelle inkvisition aikoihin.Juutalaisia saapui Kuubaan myös viime vuosisadan alkupuolella.Castron tultua valtaan monet muuttivat Yhdysvaltoihin,lähinnä Miamin alueelle ja Kuuban juutalainen seurakunta onkin pieni,ja käsittää tänään noin 1500 henkeä.
Pieni synagooga Havannassa
Varsinaisesti olin tullut katsomaan näyttelyä Alfred Dreyfusista.Dreyfus oli Ranskan juutalainen upseeri ,joka tuli tunnetuksi Ranskaa kuohuttaneesta Dreyfusin tapauksesta. Dreyfus tuomittiin syyttömänä vakoiluskandaalissa,ja kesti vuosia,ennenkuin hänen maineensa puhdistettiin ja tuona aikana hän joutui viettämään useita vuosia vankilassa.
Emile Zolan J'Accuse.Zola syytti kirjeessään korkea-arvoisia upseereja totuuden peittelystä.Kirjeen tähden Zola joutui pakenemaan Englantiin.
Teini-ikäinen Dreyfus
Lucie Dreyfus lastensa Pierren ja Jeannen kanssa. Lucien lojaalisuus ja rakkaus sekä hänen lähettämänsä kirjeet auttoivat Dreyfusta selviytymään vankeuden aikana. Jeannen tytär Madeleine joutui Gestapon vangiksi toisen maailmansodan aikana ja kuoli Auschwitzissa.

19 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Ihanaa kun tollasia museopäiviä aponssataan ja järjestetään niin sellaiset jotka eivät siitä halua maksaa, mutta kiinnostuksenkipinä silti löytyy pääsevät nauttimaan kulttuurista :) kivantuntuisissa museoissa olit käynyt.

Melissa kirjoitti...

Ei voi muuta kuin sanoa vau :)

Rita A kirjoitti...

Tuo hiekkalinna-teoshan on kiehtova. Wow !

Sirokko kirjoitti...

Hienoa kun pääsee kiertelemään mielenkiintoisissa museoissa. Ottaisin heti tuon Hiekkalinnan seinälleni!

Allu kirjoitti...

Vaude mikä teos!

Maria kirjoitti...

Olipa upea kuvakollaasi sinulla!Kiitos taas kerran.

Mine kirjoitti...

Nyt kerkesin museokierrokselle kanssasi. Kiitos! Ja hyvää Pääsiäistä!

Jael kirjoitti...

Ciacy: tosi kiva juttu onkin ja taidan jatkossakin siirtää museokäynnit tuolle pääsiäisviikolle;D

Nelli:Tel Avivin taidemuseo on kyllä tosi vau:)

Rita:siellä oli itse asiassa toinenkin Munizin hiekkalinna,molemmat upeita!

Sirokko:niinpä,pitää muistaa tämä etukäteen ensi vuonnakin,jospa taas sponsoroisivat museokäyntini;D Ja hiekkalinnan ottaisin minäkin seinälleni!

Allu:tarkoittanet hiekkalinnaa,aika upea se onkin!

Maria:kiva että pidit ja oikein hyvää pääsiäistä!

Mine:kiva että kerkesit! Ja oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinullekin!

kaari3 kirjoitti...

Erikoinen kangasteos ja aivan valtavan kokoinen. Varmasti vaikuttava. Toisella tavalla vaikuttavaa on juutalaisten historia. Jaat aina mielenkiintoista ajateltavaa, kiitos sinulle siitä.

Jael kirjoitti...

Kaari:Todellakin hyvin valtava. Suuri työ tulee sitten olemaan myös tuon purkaminen kesän lopussa.
On mukavaa kuulla että pidät kirjoittamastani:)

Jael kirjoitti...

Kaari;jostain syystä en onnistu kommentoimaan sivuillasi vaikka olen yrittänyt...

arleena kirjoitti...

Kaunista käsityötaidetta Portugalista.
Mielenkiintoiset näyttelyt. Mukana myös historiaa.

Jael kirjoitti...

Arleena:kauniita yksityiskohtia tosiaankin Vasconceloksen työssä,.Yritin katsoa olisko siellä ollut myös jotain Vallilan kangasta;sillä hänhän kävi Tel Avivin keskustan kangaskauppakadulla,jossa niitä on myynnissä,mutta ei tuosta löytynyt;D

Nimetön kirjoitti...

Olemme seuranneet ylen Jerusalem24-dokkaria(yhteistuotanto muist. mm. arten kanssa), joka kuvasi elämää Jerusalemissa 24 tunnin ajan 'reaaliajassa'. Alkoi pitkänperjantain aamuna ja jatkui lauantaiaamuun. Aika paljon tuota dokkaria tuli seurattua, todella kiinnostavia kohtaamisia, arjen hetkiä, perhe-elämää Daavidin kaupungissa, ym. Pääsiäisterveisin aurinkoisesta Etelä-Suomesta,nm Petra

Jael kirjoitti...

Petra:kuulinkin että tuo ohjelma näkyi Ylellä ja samalla harmitti ,että se ei näkynyt Suomen ulkopuolella...Mukavaa kevättä sinne!

Nimetön kirjoitti...

pretty nice blog, following :)

Una Reinman kirjoitti...

Niin no kaikkea voi laittaa esille ja väittää että se on taidetta. =) Oliko tuossa neulottujakin osioita?

Jael kirjoitti...

Skyline Spirit;D

Una,no aina ei taidetta voi ymmärtää. En minäkään ihan tuota ymmärtänyt mutta kaunista katseltavaa siinä riitti.Oli myösn neuleita;portugalilaisia joita tehdään vanhan kaavan mukaan joissain kylissä.

Matkatar kirjoitti...

Mielenkiintoisia näyttelyitä olet kierrellyt! Ai kun alkoi itselläkin taas kulttuurinnälkä kasvaa!