torstai 17. huhtikuuta 2014

Iltapäivä museoissa

Eilen iltapäivällä vietin pankin sponsoroiman iltapäivän kahdessa eri museossa,sillä tällä viikolla Israelin suurin pankki tarjoaa ilmaiset sisäänpääsyt moniin museoihin;ympäri maata. Toisena vuorossa oli Tel Avivin taidemuseo,jonka pysyviä taideaarteita  kuvasin tänne viime vuonna.Silloinkin elämys oli pankin sponsoroima.... Tällä kertaa kiersin klassikot ja pari muuta näyttelyä pikaisesti,ja suuntasin kohti museon uudempaa siipeä:siellä nimittäin on  portugalilaisen taiteilijan Joana Vasconceloksen suuri työ,jonka olen halunnut nähdä jo syksystä;jolloin Vasconcelos kävi pystyttämässä teoksen ,ja jolloin Portugalin suurlähetystössä työskentelevä tuttavani suositteli minulle sen näkemistä.Teoksen nimi on Lusitana ja teoksen nimi viittaa lusitanalaisiin,joista portugalilaisten katsotaan olevan polveutuneita. Teoksessa on käytetty Vasconceloksen Portugalista tuomia kankaita ja materiaaleja,mutta Vasconcelos kävi myös Tel Avivin kangaskauppakadulla hankkimassa lisämateriaalia teokseen.Teos on valtava ja osia siitä näkyy museon jokaisessa kulmassa.Niinpä seurasin teosta ja kuvasin sitä sieltä ja täältä ,ja laitoin kuvat kollaasiksi.
Lusitanaa joka puolella.....Teoksen pystyttämiseen on kyllä mennyt hurjasti  työtä ja sen voikin nähdä videolla täällä,jossa myös Vasconcelos kertoo työstään (englanniksi) portugalilaisen musiikin säestämänä
Lusitanaa missä vain museossa
Vik Munizin hiekkalinna
Museon uuden siiven alimmassa kerroksessa oli myös suuri ja kattava näyttely brasilialaisen taiteilijan Vik Munizin töistä.
Munizin näyttelyn nimi on "Pictures of anything" ja Muniz onkin tunnettu siitä,että käyttää töissään vaikka mitä materiaaleja;kuten vaikka suklaata,tomua,timantteja,ketsuppia ja roskia...
Ennen Tel Avivin taidemuseota ehdin käydä Tel Avivin yliopiston alueella sijaitsevassa Diaspora-museossa,jossa näin ensin valokuvanäyttelyn Kuuban juutalaisista.  Kuubassa on ollut juutalaisia vuosisatojen ajan,ja ensimmäisten sanotaan tulleen saarelle inkvisition aikoihin.Juutalaisia saapui Kuubaan myös viime vuosisadan alkupuolella.Castron tultua valtaan monet muuttivat Yhdysvaltoihin,lähinnä Miamin alueelle ja Kuuban juutalainen seurakunta onkin pieni,ja käsittää tänään noin 1500 henkeä.
Pieni synagooga Havannassa
Varsinaisesti olin tullut katsomaan näyttelyä Alfred Dreyfusista.Dreyfus oli Ranskan juutalainen upseeri ,joka tuli tunnetuksi Ranskaa kuohuttaneesta Dreyfusin tapauksesta. Dreyfus tuomittiin syyttömänä vakoiluskandaalissa,ja kesti vuosia,ennenkuin hänen maineensa puhdistettiin ja tuona aikana hän joutui viettämään useita vuosia vankilassa.
Emile Zolan J'Accuse.Zola syytti kirjeessään korkea-arvoisia upseereja totuuden peittelystä.Kirjeen tähden Zola joutui pakenemaan Englantiin.
Teini-ikäinen Dreyfus
Lucie Dreyfus lastensa Pierren ja Jeannen kanssa. Lucien lojaalisuus ja rakkaus sekä hänen lähettämänsä kirjeet auttoivat Dreyfusta selviytymään vankeuden aikana. Jeannen tytär Madeleine joutui Gestapon vangiksi toisen maailmansodan aikana ja kuoli Auschwitzissa.

19 kommenttia:

  1. Ihanaa kun tollasia museopäiviä aponssataan ja järjestetään niin sellaiset jotka eivät siitä halua maksaa, mutta kiinnostuksenkipinä silti löytyy pääsevät nauttimaan kulttuurista :) kivantuntuisissa museoissa olit käynyt.

    VastaaPoista
  2. Tuo hiekkalinna-teoshan on kiehtova. Wow !

    VastaaPoista
  3. Hienoa kun pääsee kiertelemään mielenkiintoisissa museoissa. Ottaisin heti tuon Hiekkalinnan seinälleni!

    VastaaPoista
  4. Olipa upea kuvakollaasi sinulla!Kiitos taas kerran.

    VastaaPoista
  5. Nyt kerkesin museokierrokselle kanssasi. Kiitos! Ja hyvää Pääsiäistä!

    VastaaPoista
  6. Ciacy: tosi kiva juttu onkin ja taidan jatkossakin siirtää museokäynnit tuolle pääsiäisviikolle;D

    Nelli:Tel Avivin taidemuseo on kyllä tosi vau:)

    Rita:siellä oli itse asiassa toinenkin Munizin hiekkalinna,molemmat upeita!

    Sirokko:niinpä,pitää muistaa tämä etukäteen ensi vuonnakin,jospa taas sponsoroisivat museokäyntini;D Ja hiekkalinnan ottaisin minäkin seinälleni!

    Allu:tarkoittanet hiekkalinnaa,aika upea se onkin!

    Maria:kiva että pidit ja oikein hyvää pääsiäistä!

    Mine:kiva että kerkesit! Ja oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinullekin!

    VastaaPoista
  7. Erikoinen kangasteos ja aivan valtavan kokoinen. Varmasti vaikuttava. Toisella tavalla vaikuttavaa on juutalaisten historia. Jaat aina mielenkiintoista ajateltavaa, kiitos sinulle siitä.

    VastaaPoista
  8. Kaari:Todellakin hyvin valtava. Suuri työ tulee sitten olemaan myös tuon purkaminen kesän lopussa.
    On mukavaa kuulla että pidät kirjoittamastani:)

    VastaaPoista
  9. Kaari;jostain syystä en onnistu kommentoimaan sivuillasi vaikka olen yrittänyt...

    VastaaPoista
  10. Kaunista käsityötaidetta Portugalista.
    Mielenkiintoiset näyttelyt. Mukana myös historiaa.

    VastaaPoista
  11. Arleena:kauniita yksityiskohtia tosiaankin Vasconceloksen työssä,.Yritin katsoa olisko siellä ollut myös jotain Vallilan kangasta;sillä hänhän kävi Tel Avivin keskustan kangaskauppakadulla,jossa niitä on myynnissä,mutta ei tuosta löytynyt;D

    VastaaPoista
  12. Olemme seuranneet ylen Jerusalem24-dokkaria(yhteistuotanto muist. mm. arten kanssa), joka kuvasi elämää Jerusalemissa 24 tunnin ajan 'reaaliajassa'. Alkoi pitkänperjantain aamuna ja jatkui lauantaiaamuun. Aika paljon tuota dokkaria tuli seurattua, todella kiinnostavia kohtaamisia, arjen hetkiä, perhe-elämää Daavidin kaupungissa, ym. Pääsiäisterveisin aurinkoisesta Etelä-Suomesta,nm Petra

    VastaaPoista
  13. Petra:kuulinkin että tuo ohjelma näkyi Ylellä ja samalla harmitti ,että se ei näkynyt Suomen ulkopuolella...Mukavaa kevättä sinne!

    VastaaPoista
  14. pretty nice blog, following :)

    VastaaPoista
  15. Niin no kaikkea voi laittaa esille ja väittää että se on taidetta. =) Oliko tuossa neulottujakin osioita?

    VastaaPoista
  16. Skyline Spirit;D

    Una,no aina ei taidetta voi ymmärtää. En minäkään ihan tuota ymmärtänyt mutta kaunista katseltavaa siinä riitti.Oli myösn neuleita;portugalilaisia joita tehdään vanhan kaavan mukaan joissain kylissä.

    VastaaPoista
  17. Mielenkiintoisia näyttelyitä olet kierrellyt! Ai kun alkoi itselläkin taas kulttuurinnälkä kasvaa!

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...