tiistai 10. maaliskuuta 2015

Reilu matka ja elämä # Reilutblogit

Sekä Ansku Barcelonasta että Helena Antibesistä haastoivat minut jo reilu aika sitten tekemään matkabloggaajien #Reilut blogit-haastetta,ja ihan nolottaa että vasta nyt pääsin tätä tekemään ,mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Haaste sai alkunsa kun eräs suomalainen matkanjärjestäjä julkaisi Instagramissa kuvan,jossa nuori mies loikoilee huumatun tiikerin vieressä,Kuva tietysti herätti paljon pahennusta ja kysymyksiä.

Haastekysymykset ovat seuraavia:
1.Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäi.
Kierrättäminen ja ekologisuus on paljon tapetilla täälläpäin,ja siihen liittyviä lakeja on paljonkin,,mutta omalla alueellani ainakin  roskien keräämiseen suhteen  on vielä toivomisen varaa. Asun 7-kerroksisessa talossa,jossa on kyllä ihan roskasäiliöille tarkoitettu huone,mutta onkohan se ollut koskaan käytössä sillä meillä on talon parkkipaikalla suuri jätesäiliö.Sen vieressä on erikseen keräyspaperille tarkoitettu sininen säiliö,sekä viime vuoden puolella  ilmestynyt oranssi jätesäiliö,johon laitetaan tyhjät säilykpurkit,sampoopullot ym. sekä maitotölkit;ja niitä varten jaettiin kuvassa näkyviä kassejakin. Minä tosiaankin lajittelen nämä roskat tuohon kassiin,mutta tekevätkö muut naapurini niin? Muutaman metrin päässä on pullonkeräysastia  ja sen jälkeen vielä säiliöt lasille,vanhoille vaatteille sekä pienille elektroniikkaromuille.  Minä soisin että kaikki nämä olisivat yhdessä jätehuoneessa asuintalossani,mutta verrattuna siihen kun asuin täällä ensimmäistä kertaa on kyllä tapahtunut paljon edistystä.
Uskon että omassa elämässäni toteutan kestävää ja eettistä toimintaa suhteellisen kiitettävällä tavalla: käytän vain julkisia liikennevälineitä,ostan lähes kaiken irtoruuan irtopainossa,kierrätän roskia parhaani mukaan;teen lähes kaiken ruuan alusta asti enkä osta eineksiä ja yritän välttää prosessoituja ruokia parhaani mukaan. Valmistan itse myös puhdistusainetta siivousta varten;etenkin talvella kun on appelsiinien aika ja kuoria saa helposti.(kuvaa katsellessa huomasin että purkki oli mennyt rikki ja osa nesteestä valunut lattialle...) Kannan myös aina mukanani kangaspusseja ostoksia varten:täällä piti vuoden alussa tulla voimaan laki,joka vihdoinkin kieltää ilmaisten muovipussien jakelun,mutta eräs inhokkikansanedustaja torpedoi tuon hyvän aatteen.Olin aiemmin mukana lähistöllä olevan kurssi/kulttuurikeskuksen kierrätystoimintaryhmässä,ja olin jopa sellaiseen liittyvään koulutuksessakin,jonka keskus ja ympäristöministeriö kustansivat,mutta jossain vaiheessa ryhmän toiminta tyrehtyi.Kerään ja syön luonnon villikasveja  silloin kun niitä on luonnossa (ensimmäisessä kuvassa suosikkini kiiltomalva,joka nyt kukkii,eli sesonki taitaa olla ohi)

2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on kestävästä matkailusta
Kukkakimppu luonnosta;kruunukakkaroita ja villiunikoita

Nykyään matkustan harmittavan vähän,eli kerran vuodessa Suomeen ja takaisin,mutta eksän kanssa tuli matkustettua maailmalla. Lukuisat lentomatkat eivät tosiaankaan kuulu kestävään matkailuun,mutta yritimme toteuttaa sitä ainakin jossain määrin  matkustellessamme, eli ainakin Venezuelan sisällä matkustimme busseilla ja ostimme tuotteita pienviljellijöiltä. 

Teininä olin vapaaehtoisena kibbutsilla,ja kai sekin on kestävää matkailua jossa työtä tehdään yhteisön hyväksi eli työtä vastaan saa majoituksen, ruuan ja muun tarpeellisen..Huoneet olivat hyvinkin vaatimattomia ja ostoksia tuskin tuli tehtyä,ellei sitten ollut kyse jostain tuiki tarpeellisesta.Jos olisin tänään menossa samanlaiseen hommaan kibbutsille,valitsisin varmaankin Neot Smadarin ekologisen kibutsin. Ekoturismia täälläpäin löytyykin kiitettävästi:)
Tel Avivin rantaa viime viikon loppupuolella
3. Haasta mukaan vähintään 3 muuta blogia. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.
Tämä haaste on kyllä kiertänyt niin monessa blogissa,että onkohan enään sellaisia ,jotka tätä eivät ole tehneet,,,,haastan tähän Anun Israelista ,Allun Saksasta  sekä Matkattaren Barcelonasta.

9 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Tuommoinen valmis kierrätyskassi onkin hyvä idea! Teillä on kierrätys jo hyvällä mallilla, samaa ei voi sanoa täällä.
Ja sinähän olet itse aina ollutkin kunnioitettavan ekologinen. Ihania kuvia, unikotkin jo kukkii, vau!

Matkatar kirjoitti...

Kääk, kiitos haasteesta! Täytynee laittaa ylös ;) Oli kiva lukea tätä juttuasi, mieleen jäi tuo Kibbutsi -minulla oli nuorena "hinku" sellaiselle, mutta silloinen poikaystäväni ei innostunut asiasta, ja se sitten jäi. Olisi kiva kuulla tuosta ajastasi enemmänkin!

Jael kirjoitti...

Sirokko:hyvä roskakassi,mutta siihen vaan tulee niin monta erilaista asiaa yhdesssä,no parempi sekin kuin ei mitään.Kierrätys on suht koht ok,mutta toivomisen varaa on,ja etenkin niiden ilmaisten muovipussien suhteen.Täällä on nyt jo niin lämmintä ollut viime päivät että pian kaikki kuivuu pois.Lähetä sitä viileyttä vähän tänne;D

Matkatar: Olisi kiva jos tekisit tämän.MInulla vaan ei ole kuvamateriaalia sellaiseen postaukseen,on yksi kauhean epäselvä ryhmäkuva,siinä kaikk!Mutta voihan siitä jotain joskus kertoa.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Suomessa asumisen iloja on tuo kierrätyspiste lähi Siwan pihalla. Ja anoppi osti meille tupaantuliaislahjaksi kompostin, joka on jatkuvassa käytössä. En osta myöskään muovikasseja kun unohduksen hetkellä, eli kangaskassit kulkee kaupoille mukaan. Ja kappas, matkustaminenkin on loppunut Suomeen muuton jälkeen kokonaan. Varsin ekologinen olo siis tässä talossa!

Jael kirjoitti...

Paluumuuttajatar:Suomessa (ainakin Helsingissä,muusta en tiedä) on kyllä jätteiden lajittelu hyvin hoidettu:) Ja oma komposti;ihana lahja teille:) Oletta varsin ekologisia nykyään:)

Melissa kirjoitti...

Kestävä kehitys on nuorisotyössä yksi tärkeä elementti joka pitää jollaine tavoin joka näytössä olla mukana.

Lisay kirjoitti...

Kierratan taalla muovipulloja ja vaatteita.
Panttipullojen palautuksen soisin olevan taalla yhta hienon systeemin kuin Suomessa.
Suomessa maalla inhoan sita,etta kaikki palautuspaikat ovat tosi kaukana ja niita haisevia tonnikalapurkkeja sitten kerataan johonkin laatikkoon,kunnes autolla lahdetaan niita lajittelemaan...
Ostin kauppakasseja muovipussien sijaan,mutta valitettavasti liian usein ne on vaarassa autossa tai unohtuvat kotiin.

Jael kirjoitti...

Nelli:mielenkiintoista kuulla,tärkeä asia:)

Lisay: Suomessa on tosiaankin ihana systeemi,ainakin kaupungissa.Minä huuhtelen astianpesusaineella ne säilykepurkit niin eivät haise koska en heti kuitenkaan heitä niitä pois vaan pidän ne tuossa kassissa. Minulla on aina mukana kangaskassi,jonka sisällä on pari kangaspussia lisää;D

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, meidän harjukaupunkimme on myös kíerrätyksen pioneereja Suomessa ja tällä saarellakin kierrätetän ahkerasti. Kaikki lajitellaan!

Nyt kun R:n ei tarvitse enää lentomatkailla työn takia ympäri maailmaa, liikumme Euroopassa omalla autolla ja myöhemmin ehkä siirrymme juniin.

Ostan vain kotimaisia vihanneksia, jos niitä on tarjolla. Syömme tomaatteja joka päivä, joten kotimaiset kasvihuonetomaatit ovat talvella kova sana. Niiden hiilijalanjälki on laksettu kasvihuonelämmitys mukaan otettuna ja se on paljon pienempi kuin vaikka Espanjasta lentokoneella rahdatun tomaatin, johon lentojäljen lisäksi lasketaan joitain kasteluasioita espanjalaisen tomaatin häviöksi. Munakoisot nyt tulevat vaikka mistä, mutta enhän niistä ruokaa valmista kuin muutaman kerran vuodessa. Ja R. kyllä syö israelilaisia appelsiineja;)

Meillä kierrätetään kaikki pullot! Se on ihan täydellistä.

Samat kassit aina mukana kaupassa. Ostimme kestäviä kauppakasseja, jotka heti tyhjentämisen jälkeen on vietävä autoon, jolloin ne ovat aina mukana.

Peltiset ruokapurkit pesaisemme kevyesti huuhdevesillä ja keräämme omaan jätelaatikkoon, joka ei haise! Keittössämme on neljä jätepistettä: peltiset, paperit, kompostoitavat sekä sekajätteet. Oneglmajätteet, kuten kirotut enrgiasäästölamput, joista tulee maailman vaikein jäteongelma elleivät ledit kehity pikaisesti, kannamme autotallimme jätepisteeseen, josta viemme ne erikseen ongelmajätekaatopaikalle.

Niin montaa voi kierrättää ja siihen tulee ihan himo!

<3