sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitiysloma siellä ja täällä

Tuli mieleen että jotain yhtäläisyysttä löytyy profiiilikuvista;D
Äitiysloma ei itselleni ole ollut ajankohtainen ikuisuuksiin,mutta se tuli mieleen lukiessani tutkimuksesta,joka käsitteli äitiyslomaa täälläpäin.Jotenkuten äitiysloma on kuitenkin tullut minulle taas tutuksi kuluneen vuoden aikana,sillä tulin isoäidiksi vuosi sitten,ja esimerkiksi miniäni palasi töihin lapsen ollessa vajaa 9 kuukauden ikäinen,jolloin poikani jäi kotiiin puoleksi vuodeksi lasta hoitamaan.Näin ei voi täällä tehdä.,,,,
Kuvanlaatu vähän huono;otin kameralla kuvan valokuva-albumin kuvasta....
Poikani syntyi täällä ja silloin oli maksullinen äitiysloma vain 3 kuukauden pituinen.Pidin sen lisäksi 4 kuukautta palkatonta äitiyslomaa ennenkuin lapsi meni päiväkotiin,mutta sekin oli työnantajan hyvyydestä kiinni eikä silloin ollut minkäänlaista lakia pidennetystä,omaan laskuun pidetystä äitiyslomasta.Silloin kyllä kävi usein mielessä että voi  miksen synnyttänyt Suomessa ja olisi se äitiyspakkauskin ollut tarpeen....

Tänään ovat asiat täällä hieman paremmin:maksullinen äitiysloma on 14 viikkoa,ja lain mukaan äitiyslomaa voi pitää (omaan laskuun) 26 viikkoa.64 % äideistä pidentää äitiyslomaa tuon maksullisen ajanjakson jälkeen,mutta  jos olisi mahdollista pidentää äitiyslomaa 1. ikävuoteen saakka niin 90 % äideistä valitsisi sen vaihtoehdon.Entä isyysloma? Isät voivat lain mukaan jakaa 14 viikon äitiysloman äidin kanssa,7.viikosta eteenpäin.

P.S. täällä ei ole äitien(eikä isien)-päivää ,vaan se muuttui vuosia sitten täysin ei -kaupalliseksi perhepäiväksi.


22 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Ihanat kuvat!
Ja onnellisia saamme olla meidän äitiyslomasysteemistämme!
Oikein hyvää äitienpäivän iltaa sinulle <3

Jael kirjoitti...

Lady of the Mess:) Todellakin asiat ovat hyvin Suomessa mitä tulee äitiyslomasysteemiin;täällä se loma on edelleenkin liian lyhyt.

Petra kirjoitti...

Voi miten ihania kuvia Jael! Taalla on aitiysloma talal hetkella 4kk yksityisella, valtiolla on oma hyva jarjestalma, eli 1v lomaa ja toinen vuosi palkatonta jos haluaa. Kylla on Suomessa hyva systeemi verrattuna moneen paikkaan.

Eeviregina kirjoitti...

Niinpä siskollakin nuorimmat hoitolapset ovat juuri 4 kuukauden ikäisiä. Joskus sitä ihmettelee, miten ne äidit pystyy jättämään niin pienen hoitoon.
Toisella siskollani on päiväkodissa vauvalassa myös todella pieniä vauvoja hoidettavana.

Sirokko kirjoitti...

Ihanan nostalgista :)
Täällä on palkallinen äitiysloma muistaakseni 98 päivää, se voi aloittaa 6-1 viikkoa ennen synnytystä. Törkeän lyhyt, onneksi ei ole tarvinnut käydä vieraalla töissä.

Melissa kirjoitti...

Minusta perhepäivä olisi kyllä niin paljon parempi juttu kuin erilliset päivät.

Amalia kirjoitti...

Tuo perhepäivä onkin pal hienompi juttu, kun nää kaupalliset huputukset. Mua ärsyttää ihan suunnattomasti " Osta äidille sitä ja tätä" sitten äiti taas jaksaa raataa, kun on vempelitä.

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Tämä olikin mielenkiintoista ja meillä Suomessa on niin hyvin nämä asiat, kun voi olla 3-vuotiaaseen asti kotihoidontuella. Ihana kuva sinusta Jael <3

anumorchy kirjoitti...

Ihan kaksoset niissa kuvissa!!!!

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Ihanat kuvat poninhäntäpäpäistä♥ hmmm...oliko tuo nyt oikein kirjoitettu, mutta teidät mitä tarkoitan..:) Ihan selvästi on samaa näköä.

Anneli kirjoitti...

voi hyvänen aika miten ihania kuvia !! Ja kyllähän sitä yhdennäköisyyttä löytyy !!! Äitysloma täällä Suomessa on kovin kallis yrittäjälle,varsinkin pienyrittäjälle naisvaltaisilla aloilla ! Maksaja täytyy kaikelle löytyä..myös pitkille hoitovapaille. Itse yrittäjänä,lapsen saatuani,en pystynyt täyttä "lomaa"pitämään,ei ollut vara moiseen ! Paha mieli tuli myös siitä,kun muutaman kuukauden ikäistä vauvaa ulkoilutin työpaikkani edessä käydessäni sisällä kahvilla.Muutaman viikon sisällä tuli kysely Kelalta että minut oli NÄHTY yrityksessä - epäilivät että olin tehnyt töitä.Siitä olisi seurauksena päivärahan menetys. Huhhuijaa...

Unknown kirjoitti...

Mieletön kuva sinusta vaunujen kanssa! Nämä äitiyslomien erilaisuudet todella mietityttävät. Täällä Ranskassa monet joutuvat jättämään jo alle kolmekuisen lapsen hoitoon...

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, paljon samaa;)

Ihana muistojen kuva sinusta<3

Suomessa on pitkät vuosilomat ja pitkä äitiysloma sekä sen päälle voi olla vielä hoitovapaalla, josta saa korvausta, kunnes lapsi on täyttänyt kolme vuotta.

Allu kirjoitti...

Voi miten söpöt kuvat!

Heli kirjoitti...

Ja minä kun olen kuvitellut, että norjalaiset äidit palaavat nopeasti töihin suomalaisiin verrattuna. Täällä maksettua vapaata on enimmillään 59 viikkoa (vähempi on mahdollista, jos haluaa enemmän rahaa), ja siitä vähintään 14 viikkoa on varattu isälle.

Onhan noissa kuvien tytöissä melkoisesti yhdennäköisyyttä. ;)

Jael kirjoitti...

Petra:kiitos:) Onpa teillä suuret erot yksityisen ja valtiollisen sektorin välillä;kannattaa näköjään teillpäin olla töissä valtiolla;D Suomessa on kyllä hyvä systeemi.

Eeviregina:on se varmaankin tosi vaikeaa jättää niin pieni hoitoon mutta useilla taloudellinen tilanne ei jätä muuta ratkaisua. Näen täällä keskustassa aina vanhempia naisia joilla on vauva;hoitotätejä. Kyllä täällä saisi olla pidemmät äitiyslomat.

Sirokko;:D Teillä on sitten yhtä lyhyt kuin täällä silloin kun itse synnytin. Kyllä silloin vaan olisin halunnut olla Suomessa,tuntui kurjalta jättää niinpieni vielä tarhaan.

Nelli;niin minustakin eikä tule ostopaineita;D

Amalia:Minä olen tosi tyytyväinen siihen että täällä on tuo perhepäivä,jota tuskin edes noteeraa kaupoissa:)

Tiia:hyvin on Suomessa siinä mielessä mutta alemmassa Annelin kommentissa huomaa että asialla on myös toinen puoli. Kiitos ihanainen:)

Anu:hih;tuli vaan sellainen deja vu kun näin pikkuisesta ottamani sivukuvan;D

Irmastiina:juu poninhäntäpäitä me ollaan;D

Anneli:kiitos,eikös hän olekin suloinen:)Tässä sinun kommentissa tulee nyt sitten tuon äitiysloman toinen puoli,yrittäjän kannalta ja sehän ei varmaan tule monelle mieleen.Voi että olipa sullakin kokemus Kelan kanssa:(

Helena;hih kiitos;D Tuossa taisi vauveli olla viikon vanha ja olin vielä että huh,elämä muuttunut.,Ja olin vielä niin kovin nuorikin silloin. Aivan kamalaa jättää jo niin pienenä lapsi hoitoon;(

Leena:;ainakin poninhännät;D Kiitos:) SUomessa tosiaankin hyvä systeemi,mutta luitko Annelin kommentin;se vähän riippuu mistä kulmasta asiaa katsoo.Mutta silloin kun jouduin jättämään 7.kuisen lapsen hoitoon niin kyllä kadehdin tuota Suomen systeemiä.....

Allu:)

Heli:Teillä on oikein ruhtinaallisesti aikaa olla kotona pienen kanssa! Joo meillä on samanlaiset tukat;D (tai minulla oli;D)

Unelma kirjoitti...

Kauniita tyttöjä, molemmat.

Satu kirjoitti...

Ihania kuvia! Vanhoja kuvia on ihana katsella. Ja ekassa kuvassa on kuin kaksi marjaa... :-)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Tämä(kin) oli niitä asioita, joiden tajusi olevan älyttömän hyvin Suomessa, kun asui hetken muualla. Ei tällaista Suome veroista äitiyslomaa yms. ole kai missään muualla.

Lady of The Mess kirjoitti...

Hei vielä - blogissani odottaa sinua haaste;)

Jael kirjoitti...

Unelma;D

Satu:kiitos:) Vanhoja kuvia onkin kiva katsella ja muistella:;D Hih,mulle tuli tosiaankin vähän deja vu kun näin tytön kuvan;D

Paluumuuttajatar;kun asuu ulkomailla niin sen tosiaankin huomaa.POjan synnyttyä kyllä olin vähän kateellinen sille systeemille:;D

Lady of the Mess;D

Hannele på Hisingen kirjoitti...

eikö olekin hienoa olla isoäiti ♥