tiistai 8. syyskuuta 2015

Hiekkapölyä ilmassa

Täällä on aivan kamala sää tänään! Tästä supermarketin alueelta ottamastani kuvastakin huomaa että taivas on kellertävä ja kaikki ikäänkuin usvan peitossa. Hiekkamyrsky ja pölyhiekkaa joka puolella,niin että etenkin vanhuksia,lapsia ja kroonisesti sairaita on pyydetty pysymään sisällä.. Tämä tuli hieman pahaan aikaan sillä sunnuntain iltana alkaa Rosh HaShana-pyhä,joka on heti viikonlopun jälkeen ja kaupat kiinni muutamia päiviä joten ihmiset käyvät jo nyt ostamassa tarvikkeita useammalle päivälle Aamulla menin sairaskassan labraan verikokeita varten ja ihmettelin miten vähän ihmisiä siellä oli....Yleensä aikaisin aamulla siellä on ihan täyttä mutta tämä sää kai sai ihmiset pysymään kotona.Hieman yli 10 minuutissa olin jo valmis ja puhelimessa näin muutaman tunnin kuluttua että ensimmäiset tulokset olivat jo saapuneet. Sairaskassan aplikaatiosta katselin nopeasti verikokeitten ensimmäiset tulokset ,jotka näyttivät olevan ok.Miten kätevää kun kaikki voi hoitaa puhelimen kautta: ajat lääkäreille,tarvittavat paperit,lääkereseptit  (kuten minulle astamalääkitys) ja labrakokeiden tulokset..
Labrakokeiden jälkeen kävin juomassa kahvit Loveat-kahvissa torin viereisen kävelykadun varrella. Paaston jälkeen kahvi maistui ja sattui vielä niin että Loveat tarjosi minulle kahvit syntymäpäiväni kunniaksi;miten mukavaa:). Ulkona tuskin näkyi ihmisiä sään johdosta.
Bussin ikkunasta katsottuna olisi luullut että nyt on talvi..mutta jo aamulla puoli kuudelta herätessäni oli 28 astetta ja tosi kosteaa.Bussipysäkillä tunsin miten kasvovoide alkoi valua,otsatukka liimaantui kosteana otsaan,pusero ja housunlahkeet liimautuivat ihoon. Kun tämä hiekkapöly loppuu niin kosteus ja kuumuus jää,kuulemma ensi viikolle...
Vein Bambin ulos ,ihan vain hetkeksi. Ei siellä kauemmin voinut olla.,Paha juttu sillä minut on kutsuttu tänään iltapäivällä erääseen kaupungin tilaisuuteen johon haluaisin mennä mutta mietin että onko siinä järkeä kun tämä hiekkapöly voi olla terveydelle hyvinkin vaarallista.
Puistossa musta nuori kissa,jonka olen nimennyt Ilmariksi,näytti myös hieman kärsivän tästä sääilmiöstä....

Edit: nyt on ilta ja tilanne vieläkin sama.Käytiin Bambin kanssa ulkona ja kissoja syöttämässä mutta ei kauan siellä vietetty,oli hikistä.Luin ettei tällaista ole ollut 15 vuoteen ,mutta 15 vuotta sitten asuin Suomessa enkä ole ikinä ennen kokenut tällaista.  Olen kyllä kokenut extreme-sääolosuhteita muuallakin kuten Venezuelassa ja ollut jopa sen vuoksi hengenhädässäkin  melkein,mutta nyt tuntuu että tämä on vielä kamalempaa,sillä tämä hiki!  Ja en tiedä onko sillä mitään tekemistä sään kanssa mutta asuintalossani paukahti tänään rikki joku vesiputki ja kun tulin kotiin niin hissi ei toiminut ja talon sisäänkäynnissä ja rappukäytävissä oli vettä ja mutaa,jota oltiin silloin juuri siivoamassa.Vettä pääsi hissikuiluun,eikä sitä voi korjata ennenkuin ensi viikolla. Minua hissittömyys ei häiritse sillä asun 3.kerroksessa mutta se on vaikeaa tässä talossa asuville vanhemmille ihmisille ja lapsiperheille (talossa 7 kerrosta..)

Edit.Edit. Pettymys oli melkoinen kun äsken (torstai-iltana) luin nettilehdestä että tämä vielä jatkuukin ja ehkä vasta sunnuntaina alkaa taivas kirkastua.Ja kosteus on taas nousemassa ihan kuin sitä ei olisi muutenkin jo tarpeeksi.....

18 kommenttia:

 1. Onpa kamalaa tuollainen noin voimakas hiekkapöly! :O Onko mitään ennustetta miten nopeasti tilanne helpottaa? Toivottavasti menisi pian ohi.

  VastaaPoista
 2. Kääk, samaisesta ilmiöstä valittivat ystäväni Algeriassa! Eipä tee kovasti mieli sinne palata kun täällä Suomessa on niin mukavan viileää (ja märkää), toivottavasti lähipäivinä olot paranee.

  VastaaPoista
 3. Jael, nyt olisivat hengityssuojaimet vähintäinkin tarpeeseen.

  Kiva kuulla, että labrat olivat ok.

  Täällä tuulee nyt pohjoisesta, mutta huomenna pitäisi alkaa helle, joka kestänee loppuviikkoon asti: Hän uskoo, ken näkee;)

  Puhtaampaa ilmaa toivotellen!<3

  VastaaPoista
 4. Ikävää tuollainen ilma, elähän sinäkään astmaatikkona liikuskele siellä kuin pakolliset. Pakko kuitenkin sanoa että kaunista minusta tuo keltainen ilma, ainakin kuvissa.

  Onko sinulla synttärit nyt? Onnea onnea! :)

  Kätevä lääkäripalvelu, olisipa täälläkin...
  Bambille rapsutukset :)

  VastaaPoista
 5. Soitin tänään siskolleni Jerusalemiin ja sielläkin oli hiekkamyrskyä. Ja sää +35 C, olisi ollut kivaa mennä vauvojen kanssa terassille, mutta ei tällaisella ilmalla. Toivottavasti teillä selkenee. Lämpötilat kuitenkin näyttää jatkuvan edelleen korkeina.

  VastaaPoista
 6. Canarialla oli kerran hiekkamyrsky ja se on aika hurjaa hommaa. Miten astmaan vaikuttaa?

  Parempia säitä sinne!

  VastaaPoista
 7. Elina/Vaihda Vapaalle:Huomenna tämän kai pitäisi olla ohi,toivottavasti.On kyllä sietämätön sää ja sotki myös iltasuunnitelmat.

  Sirokko:nauti sitten oikein kunnolla viileästä säästä SUomessa ja toivottavasti tämä kamala sää on ohi ennenkuin palaat Algeriaan.

  Leena:pitäiskö hankkia sellaiset..Yleensä tällaista on keväisin silloin tällöin muttei läheskään näin pahana.Ekat labratulokset ok,toivottavasti huomisetkin.Hellettä syyskuussa! NO sitten on kyllä säät menneet sekaisin siellä sun täällä!

  Tanja:todella ikävä säätilanne ja kertookohan tämä jotain maapallon lämpiamisestä? Toivon että tämä on huomenna jo ohi silla tätä on kyllä vaikeaa kestää ja se kosteus:( Mutta tämä sää on erittäin valokuvauksellinen,täytyy myöntää se;D
  Kiitos,huomenna on synttärit. Täällä tosiaankin on kätevät ja hyvät nämä lääkärinpalvelut:) Kiitos,teidän hauveleille myös:)

  Eeviregina:siellähän pyydettin tosiaankin olemaan sisällä mutta Jerkussa ei ole sitä kosteutta mitä täällä rannikkoseudulla.Olen ollut tänään jo monta kertaa suihkussa eikä vesi ole tarpeeksi kylmää....Lämpötilojen pitäisi jatkua kuumina ja kosteina ensi viikolle,huh!

  Tiia: se on kaikille huono juttu tällainen sää ja etenkin astmaatikoille ja muille joilla on kroonisia tauteja.Mulla on vain lievempi astma mutta niitä pieniä tomuhiukkasia voi mennä helposti keuhkoihin ,ne painuvat alas.Jos niille altistuu paljonkin voi tuloksena olla erilaisia sairauksia kuten syöpää jne...

  VastaaPoista
 8. Olen ollut kerran hiekkamyrskyssä ja se oli kyllä hurja kokemus. Istanbuliinkin tuli joskus lieviä vastaavia tuulia ja ikkunat oli kyllä sen jälkeen kun kuralla pestyjä.

  VastaaPoista
 9. Jarkyttava ilma myos Jerusalemissa.Parvekkeenkin olen suihkuttanut jo pari kertaa ja taas on ihan hiekassa.
  On taallakin kuuma ja vahan kosteuttakin vaikka ei niin paljon mita teilla.
  Lahden juuri ystavani pojan haihin ja hupa pitaisi olla ulkona.Luulen,etta ovat joutuneet siirtaa sen sisatiloihin.Harmi!

  VastaaPoista
 10. Jarkyttava ilma myos Jerusalemissa.Parvekkeenkin olen suihkuttanut jo pari kertaa ja taas on ihan hiekassa.
  On taallakin kuuma ja vahan kosteuttakin vaikka ei niin paljon mita teilla.
  Lahden juuri ystavani pojan haihin ja hupa pitaisi olla ulkona.Luulen,etta ovat joutuneet siirtaa sen sisatiloihin.Harmi!

  VastaaPoista
 11. Oikein pelottavalta tuo hiekkamyrsky näyttää, näin kuvissakin.

  VastaaPoista
 12. Wau! Siis onko tuo ensimmäisen kuvan kellertävä väri taivaalla todella hiekkaa? Räppänät kiinni teipillä! Tovottavasti menee ohitse pian...

  VastaaPoista
 13. Katoin juuri karttakuvia tuon hiekkamyrskyn liikkeistä. Koko Israel oli harmaan peitossa.

  VastaaPoista
 14. Ollaan saatu osuutemme hiekkalähetyksestä täällä Kreetallakin, muttei onneksi ihan noin sankkana - näyttää ihan kevätilmoilta! Painostavan kosteata on kyllä täälläkin. Ei tähän aikaan vuodesta todellakaan kuuluisi olla tällaisia etelävirtauksia! Kyllä ovat säät oudoiksi muuttuneet!
  Hikisin terveisin Suometar

  VastaaPoista
 15. Paluumuuttajatar:tämä jatkuu vieläkin,,pahinta tässä on ollut kosteus,ihan sietämätön sellainen.

  Lisay:teillä onneksi ei ole tätä kosteutta Jerkussa.Minusta se kosteus on ollut pahinta,kaikki liimaantuu kiinni.Sais jo mennä ohi .Ja sen jälkeen alkaa kunnon siivoaminen;D

  Hannele:yleensä täälläkin,mutta nyt ei.

  Irmastiina:ei ollut tuulta mutta tuntui kyllä hengittäessä.Ja vaaleaa hienoa tomua joka puolella...

  Martta:kai se väri tulee hiekasta,luulisin.Tuon ensimmäisen päivän jälkeen taivas on ollut harmaa ja vähemmän keltainen mutta muuten sama sää on jatkunut.Olen pitänyt osan ikkunoita auki ja tulee kyllä kunnon siivoamiset jälkeenpäin,,,

  Nelli.Niin olikin.Luulin että tämä olisi jo ohi mutta tänäänkin oli vielä tuollaista,tosin vähemmän keltaista.Mutta nyt illalla oli vähän tuulta joten ehkä...mutta on ollut ihan järkyttävän kosteaa ja pitkälti yli 30 astetta samaan aikaan:(

  Suometar:onneksi teillä se tuli vähän leudompana.Olen todella kärsinyt kosteudesta,kaikki tarttuu kiinni eikä rasvat pysy naamassa;D tosiaankin,yleensä tällainen on kevään ilmiö,jolloin on kuivaa eikä kosteaa.

  VastaaPoista
 16. Kuulostaapa hirveältä, Jael! Ensin ajattelin, että tuommoinen hiekan värjäämä maisema on oikeastaan hienon näköinen, mutta enpä taida enää sanoakaan niin. Varmasti ihan kamala kokemus tuollainen ilma.

  VastaaPoista
 17. Satu:se on todella kuvauksellinen,mutta aivan kamalaa.Mietin että miten paljon hiekkapölyä on nyt keuhkoissani.... Tänäänkin vielä jatkui mutta huomenna pitäisi kirkastua.Kuumuus ja kosteus tosin jatkuvat edelleen....

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...