maanantai 8. heinäkuuta 2019

Kattopuistoa etsimässä

Täällä on ollut kuumaa, ja  välillä kosteaakin,  ja ulkona liikkuminen on selvästi vähentynyt omalla kohdallani,  ainakin viileään aikaan verrattuna. Tänään on kuitenkin ollut miellyttävää, eli vaikka on yli 30 astetta niin kosteus oli tänään sen verran alhaalla että  oli miellyttävää kävellessä.  Olispa koko kesä näin...  

Olin lukenut Tel Avivin keskustan vanhan kauppakeskuksen sivuilta, että  katon puistolle pääsee kuka vaan.  En ollut ennen huomannut  että sinne pääsee noin vain, joten päätin tänään mennä  katsomaan  löytyykö sieltä  mitä en ole ennen huomannut.  Katolla on  hydroponiset viljelmät , joissa viljellään vihanneksia  alueen ravintoloille, mehiläistarha,  perhostarha,  pikkupuiden puisto sekä  puutarha jossa opitaan mitä vesiviljely on ,  ja jossa minäkin kävin kurssilla muutama vuosi sitten.   Ajatus rauhallisesta hetkestä  kauppakeskuksen  katolla kuulosti hyvältä.

Lähdin liikkeelle torin alueelta,  ja ohitin tämän vastikään  restauroidun 2 talon projektin,  joka nyt on valmis.  Minusta lopputulos ei ole kaikkein onnistunein  koska lisäosa ylhäällä ei ole   tarpeeksi takana.  Vanhojen  talojen taakse  on rakennettu uusi talo,  josta osa   siis tuossa katon kohdalla, mutta muuten katukuvassa näkyvät vain vanhat talot, uudistettuina.
Mutta kun ajattelee että  kaikki alkoi tällaisesta,  tammikuussa 2017,  niin kai lopputulos on hyvä.  Kuvasin  rakennusprojektia eri aikoina ,  ja oli mielenkiintoista seurata miten projekti edistyi.
Tulin kauppakeskukseen,  ja aloin etsiä miten pääsee kattopuistoon.  Oli kyllä kylttejä  jossain  mutta se ei kuitenkaan ollut niin selvää.  Tämä kauppakeskus jota niin rakastan,  oli ensimmäinen kunnon suuri kauppakeskus Tel Avivissa kun se avattiin vuonna 1977,  ja sisältä  kauppakeskus on hieman sokkeloinen. Ehkä sen vuoksi olen niin ihastunut Kalasataman Redi-kauppakeskukseen.... Kauppakeskus  on kadun molemmilla puolilla,   ja kahta puolta yhdistävät   2 käytävää (toinen tuossa edessä)  kadun yläpuolella, ja sitten käytävät katutason alapuolella.  Vasemmalla on kauppakeskuksen katolta alkava  asuintorni. Tuolla näkyy vihreää,  ja sinne halusin päästä, mutta en niin helposti löytänyt miten sinne pääsee...
Näkymä toiseen suuntaan ,  ja toisen puolen katolla oleva tornirakennus. Seinille on ripustettu Israelin euroviisuvoittajien taideportretteja.
Pääsen lopulta katolle,  kiitos ystävällisen naisen joka neuvoo että sinne pääsee hissillä.   En kyllä näe mitään mikä muistuttaa puistoa, on vihreää,  on hydroponisesti kasvavia kukkia,  mutta en löydä mehiläistarhaa enkä perhostarhaa.  Tarkistan puhelimestani,  ja selviää että kaikki sellaiset voi nähdä vain jos  ilmoittautuu  kauppakeskuksen  vihreiden osien kierrokselle,   mutta seuraava sellainen on vasta kuun lopussa.
Katselen katolta  lähellä olevia taloja,  ja tuota missä on kiva kattoterassi.
Löydän pikkupuut,  joita lapset istuttivat puiden uutena vuotena kevään alussa. Puut kasvavat  ruukuissa, ja jokaiseen puuhun on merkitty sen lapsen nimi joka on puun istuttanut. Kun puut hieman kasvavat , saavat lapset hakea pois oman puunsa,  ja istuttaa sen vaikka kotipihalleen.  Toissa vuonna osuin kauppakeskukseen juuri kun pikku puita oltiin istuttamassa.
Ennenkuin  lähden katolta pois,  löydän ison ötökkähotellin.
Hissillä kerros alas,  ja käytävää pitkin toiselle puolelle,  kadun yli.  Pitäisi ehkä joskus ilmoittautua sille kierrokselle.....

12 kommenttia:

 1. Kaikkea sitä talojen katoilta löytyykin:) Tuo ötökkä hotelli on kyllä iso:) Mukavaa alkanutta viikkoa sinne<3

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva kun kattotilatkin ovat hyötykäytössä! Ihanat näkymät tuolta katolta myös on!
  Kaunista uutta viikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 3. Harmi kun perhoset ja mehiläiset jäivät näkemättä, mutta kivat näkymät kuitenkin löysit. :-)

  Oletko muuten käynyt Redin kattopuistolla? Minä kävin siellä muistaakseni joskus syksyllä, ja olisi kiva nähdä, miltä siellä näyttää nyt kesällä.

  VastaaPoista
 4. Päden Paja:Tuollaiset kattojutut ovat niin kivoja, ja kiva että tuolla hyödynnetty.Ötökkähotelliin mahtuu monta ötökkää;D Kiitos samoin sinulle mukavaa alkanutta viikkoa:)

  Outi:Tosi ihanaa kun kattokerrokset tuolla niin kivasti hyödynnetty, ja samalla voi katsella tuolta näkymiä:)Kivaa viikkoa sinullekin Outi:

  Satu:_Juu kävin siellä , ja itse asiassa kirjoitinkin siitä, taisi olla viime syksynä. Silloin ajattelinkin että kesällä varmaan tosi kiva käydä siellä..

  VastaaPoista
 5. Ihana toi kattoterassiasunto 🧡

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus! Redissäkin on kattopuisto, jonka löytäminen oli ainakin minulle yllättävän vaikeaa... Eli paljon yhteistä! :)

  Sopivan lämpöisiä päiviä sinne! ♥

  VastaaPoista
 7. Upeat maisemat!
  Vähän isompi ötökkähotelli, kuin minulla..:)

  VastaaPoista
 8. On siellä "suuressa maailmassa" niin kauniit maisemat! Terkkuja täältä viileästä Helsingistä! + 16.8 astetta

  VastaaPoista

 9. Katoille täällä Tukholmassakin rakennetaan, tilan puutteessa. Asuntoja ja myymälöitä päärautatiaseman junaratojen päällekin. Lähiöihin ei kukaan halua muuttaa, jos sinne ei pääse metrolla. Rivitalo-tai huvila-asuminen ei tukholmalaisia ole erityisemmin koskaan kiinnostanut. Asunto-oikeusasunnot ovat suosituin asumismuoto. Vuosi sitten asuntojen myynti laski puolella ja nyt on ollut taas kova ennätysryysis asuntoihin. Norjalaiset rakentaa Tukholmassa sen kuin kerkiävät. Mitään osakeasuntoja ei Ruotsissa ole koskaan ollut.

  Tukholman Kulttuuritalon katolla on kuulema useampiakin ötökkähotelleja, mutta en siedä kertakaikkiaan ötököitä, niin siksi en mene sinne. Siellä oli aikoinaan kesäkhvila, mutta ilman kattoa se jouduttiin sulkemaan sadepäivinä. Tukholman kesät ovat koleita ja sateisia, noin normaalisti. Nyt on ollut harvinaisen kylmää.

  Hyvää kesän jatkoa !

  VastaaPoista
 10. Ulrika: Aika ihania tuollaiset ovatkin.Mary, vanha ystäväni, joka ei enään voi tulla tänne huonontuneen terveytensä vuoksi, omisti just tuollaisen terassiasunnon,joka sitten myytiin.

  Katja:Kiitos:) Redin kattopuistossa olenkin käynyt mutta marraskuun alussa, jolloin oli aika harmaata.Olisi kyllä kiva nähdä se kesällä kaikessa kukoistuksessaan. Tuolla vanhalla kauppakeskuksella ja Redillä on tosiaankin yhtäläisyyksiä mitä tulee paikkojen löytämiseen;D Kiitos, lämmintä riittää vielä pitkään, ja teille toivottavasti parempia kesäisiä säitä.

  Hannele Ruusukummusta: Ylhäältä on kiva katsella paikkoja:) Oli tosiaankin aika tilava ötökkähotelli;D  VastaaPoista
 11. Paula:Kivat maisemat ovat, tosin kesäisin kyllä Suomen maisemat ihan parhaita:) Kiitos terkuista, ja terkut takaisin. Täällä yli 30 astetta, ja toivottavasti teillä lämpenee, nuo asteen Helsingissä vähän kuin täällä talvella;D

  Donna Roomassa: Täällä rakennetaan paljon pilvenpiirtäjiä koska tilaa ei ole tarpeeksi, ja sitten kun restauroidaan vanhoja taloja, niin niiden päälle rakennetaan lisää kerroksia,muuten ei kannata kallis restaurointi.

  Täällä Tel Avivissa on kamalan kallista, ja nyt kun opiskelijat taas etsivät asuntoja, ihan järkyttävän vaikeaa heillä löytää sopivan hintainen vuokra-asunto. Minä asun ihan Tel Avivin kupeessa, joka paljon halvempi, ja bussilla pääsen Tel Avivin keskustaan nopeammin kuin Tel Avivin pohjoisimmista asuinalueista

  Minäkin inhoan ötököitä, paitsi leppäkerttuja ja perhosia. On aika haastavaa pitää jotain katolla Ruotsissa ja Suomessa, kun säistä ei aina tiedä, Täällä tiedän että on kuumaa ,aurinkoa ja sadetonta ainakin marraskuulle asti...
  Sekä SUomessa että Ruotsissa on nyt ollut huonot kesäsäät, niin erilaiset kuin viime vuonna.Toivottavasti säät pian muuttuvat paremmiksi. Hyvää kesän jatkoa sinullekin:)

  VastaaPoista
 12. Kattoterassit tuntuu olevan täälläkin uusi juttu. Kauppakeskuksiinkin alkanut ilmestyä. Viimeisimpänä Turun Wiklundin kattoterassi, kahvila. Se on oikeastaan aikaa kivaakin. Redin kattoterassipuitosysteemistä mä kyllä tykkään, vaikka olen ollut siellä viime syksynä, eikä silloin ollut kovin vihreää siellä.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...