tiistai 12. heinäkuuta 2016

Salaattifarmi kauppakeskuksen katolla

Joitakin viikkoja sitten kävin ottamassa hieman kuvia kauppakeskuksen ruokatorilta,ja huomasin samalla yhden myyntipöydän  jossa oli myynnissä super tuoreen näköisiä salaatteja ja yrttejä,jotka myytiin juurineen.  Kyseessä oleva kauppakeskus on Tel Avivin vanhin  suuri kauppakeskus,joka on ihan keskustassa. Selvisi että salaatit ja yrtit on kasvatettu kauppakeskuksen katolla.,Muistin lukeneeni siitä viime vuonna,ja innostuneeni,mutten silloin löytänyt mitään lisätietoa,mutta nythän innostuin kun sain selville farmin webbiosoitteen.(englanniksi). Selvisi että he järjestävät vesiviljelyyn liittyviä lyhytkursseja parina iltana viikossa.Minähän heti tilaisin sellaisen itselleni;tällaiset ekoviljelyasiat kiinnostavat,vaikkei itselläni ole minkäänlaisia viljelymahdollisuuksia.
Kurssi pidettiin kauppakeskuksen katolla,4, kerroksessa.Kauppakeskus on jaettu 2 osaan,joita jakaa katu ja yhdistää muutama siltamainen osa.Molempien puolien päällä on korkeat asuintalotornit.
Kuva vielä toiselta puolelta.
Tulin paikalle hieman liian ajoissa (kuten aina) ja ihmettelin farmin pientä kokoa...No selvisi että tämä oli opetusfarmi,missä pidetään kurssit ym, ja varsinaiset viljelykset ovat katon toisella puolella.
Kurssilla käydään läpi 3 erilaista vesiviljelyjärjestelmää:  hydroponinen viljely,aquaponinen viljely sekä aeroponinen viljely. Katolla olevat viljelyt käyttävät vain hydroponista vesiviljelyä. Suomessa kaupoissa olevat pienissä ruukuissa viljellyt salaatit ja yrtit on tietääkseni viljelty samalla tavalla,mutta yleensä keinovalaisulla.Katolla oleva hydroponinen farmi saa aurinkoa enemmän kuin riittävästi,ja se myös vaikuttaa makuun.
Oli kyllä jännää nähdä vedessä kasvat kasvikset ja yrtit,jotka olivat hyvin reheviä.Vesiviljelyssä kasvatetut kasvikset eivät tarvitse minkäänlaisia torjunta-aineita.
Tässä on kyse  ilmaviljelystä. Vesi ja ravinteet kiertävät vesiputkissa.Vesiputket ovat yleensä täällä joko harmaita tai oransseja,mutta farmi tilasi valkoiset putket,koska vaalea väri vaikuttaa lämpötilaan.
Kun Dizengoffin kauppakeskus valmistui 1970-luvulla,ei ekologisuus ollut lainkaan esillä,Nykyään kauppakeskuksen johdossa ovat keskuksen rakennuttajan lapsenlapset,ja heillä onkin onneksi ekologisuus mielessä,mistä johtuen kauppakeskusta on muutettu vihreämpään suuntaan. Salaatti/yrttifarmin (jossa kauppakeskus on osakkaana) lisäksi katolla on mehiläistarha sekä tarha,jossa lapset istuttavat puun taimia ja tulevat vuoden kuluttua hakemaan taimensa,jonka voivat istuttaa kodin lähelle. Mehiläistarhassa ei kerätä hunajaa;pääpiste on siinä että mehiläiset pysyvät kaupunkiympäristössä.Tämän lisäksi kauppakeskuksen alin maanalainen kerros on muutettu lepakkoystävälliseksi,.
Eri tekniikoista oppiminen oli hurjan mielenkiintoista! Kaikkea sai tuolla myös maistaa.,Farmin vihannekset myydään kauppakeskuksen ravintoloille,sekä 2 kilometrin säteellä oleville ravintoloille,ei mielellään sen kauemmaksi.Todellista lähiruokaa:)
Kun hydroponisen altaan kantta nostetaan ,sieltä löytyy limaskoja (kamala nimi!).Limaska on tosi proteiinipitoista ,ja sitä voi syödäkin. On ehkä tuleva superfood...
Tässä tankissa uiskenteli tilapiakaloja.Niiden jätökset kerätään ,siivilöidään ja siitä tehdään kasviravinnetta.Ongelmana on vain se että tuonne tulevien koululaisryhmien oppilaat joskus työntävät kätensä veteen eivätkä kalat siitä tykkää...ja voivat jopa kuolla sitä kautta tulleista pöpöistä.
Ihana ohjaajamme Lavie. Ekologisen viljelyn asiantuntija,joka farmityönsä lisäksi konsultoi Tel Avivin kaupungille sekä myös New Yorkissa tämän tapaisissa projekteissa. Lavie sanoi että jos tällaisia farmeja perustettaisiin joillekin katoille Tel Avivissa,sillä ruokkisi koko kaupungin.Mikä ihana ajatus! Ilmasto täällä sopisi sellaiselle niin hyvin! Selvää on että Laviella on oma pieni hydroponinen viljelmä pienellä parvekkeellaan.
Tässä pieni aurinkoenergialla toimiva vesiviljely-yksikkö.Lavie kertoi että jokaiseen Tel Avivin kouluun olisi tulossa tällainen.

Erittäin kiehtova juttu opetusfarmilla oli myös biokaasukompostori,täkäläisen yrityksen valmistama,johon laitetaan kilo biojätettä +9 litraa vettä,veivataan vempainta,ja näin syntyy biokaasua 3 tunniksi.. Biokaasukompostorista lähti letku,joka oli kiinnitetty kaasukeittimeen,ja sillä farmin henkilökunta valmistaa ruokaa. Biokaasu on myös täysin hajuton. Kaasun lisäksi tuosta valmistuu myös nestemäistä kasviravinnetta.Mahtavan hyödyllinen järjestelmä,joka tulee pahvilaatikossa ja pystytetään helposti.
Hieno  lehtikaali
Olipa inspiroiva ja ajatuksia herättävä ilta. Vesiljely vaatii huomattavasti  vähemmän hoitoa kuin tavanomainen viljely,ja kasvikset myös kasvavat paljon nopeammin.  Minä haluan meidän talon katolle tällaisen! Turha toivo kuitenkin,ja aurinkokennojen vuoksi tilaakin on aika vähän...Kurssin kautta sain myös selville että farmilla on viikolla pari myyntipöytää kauppakeskuksessa ,ja ennen viikonloppua yksi isompi myyntipöytä. Pienissä myyntipöydissä ei ole myyjiä (heillä ei ole siihen resursseja) vaan lippaaseen pistetään salaatin/yrtin hinta (1.2 eur) . Aika jännää että tällainen systeemi toimii keskustan vilkkaassa kauppakeskuksessa.Olen ihan hurahtanut heidän salaattiinsa,sillä tuoreempaa ei kaupungista saa... Green in the City-farmi järjestää näitä kursseja myös englanniksi,jos osanottajia on tarpeeksi.
Tietenkin innostuin itsekin kokeilemaan jonkinlaista vesiviljelysysteemiä.Green in the City-farmi
kyllä möi pieniä ,kotikäyttöön sopivia järjestelmiä,mutta halusin tehdä sellaisen itse. Halpa muovilaatikko,jonka kanteen tein muutaman reiän.Olin ostanut kaksi tainta mukaani ,ja asettelin ne kertakäyttökuppeihin,joista olin poistanut pohjat. Ostin eläinkaupasta pienen akvaarioille tarkoitetun ilmapumpun ,lisäsin tislattuun veteen kasviravinnetta ja aloin odotella kasvua;D Kuva on otettu ensimmäisenä päivänä. Takana on selleri ja edessä korianteri.Korianterista napsin suurimman osan lehdistä ,ja se on nyt 2 viikon jälkeen hieman väsähtäneen näköinen,kun taas takana oleva selleri on voimistunut ja kasvanut.Minulta puuttuu veden pH-mittari,mutta kunhan sellaisenkin hankin on oma vesiviljelytarhani täydellinen;D

10 kommenttia:

 1. Voi kump olisin ollut mukana :) Todella mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 2. Siinä on osattu ottaa tila haltuun oikealla tavalla. Mahtava idea hyötypuutarhalle.
  Ihanaa tiistai-iltaa Jael!

  VastaaPoista
 3. Hienosti on kattokin otettu hyötykäyttöön..:)

  VastaaPoista
 4. Johan oli taas mielenkiintoista! En ole tiennytkään, että vesiviljelyjärjestelmiäkin on noin monenlaisia. Luulin, että - öhöm - kasveille vaan annetaan vettä, ja se on siinä. :-D

  VastaaPoista
 5. Nelli;oli kyllä hurjan mielenkiintoista:)

  Outi:no tosiaankin ,ja hyvä niin.Ja ihanaa että myyvät sitä tuoretta salaattiaan ja vielä edullisesti.Ihanaa keskiviikko-iltaa Outi:)

  Hannele:Eikös olekin:) Saisi olla tuollainen vaikka joka kauppakeskuksessa;D

  Satu:minä olin tuolla ihan haltioissani:) En minäkään ollut erityisen perehtynyt aiheeseen ennen tuota mutta nyt tuli opittua paljonkin tuolla:) Ei se pelkkä vesi riitä ajan mittaan jos haluaa hyvää kasvua;D

  VastaaPoista
 6. Hienoa! Ihmisistä tulee kekseliäitä, kun ja jos sopivaa viljelysmaata on liian vähän. Periaatteessa tuollainen vesiviljely sopisi myös minunkin paahteiselle kattoterassilleni, missä ei mikään kasvi oikein menesty. Berliinissä ei harjoiteta katoilla vesiviljelyä, vaan mehiläisten hoitoa. Maaseudulla mehiläiset kärsivät puutetta monokulttuureitten takia. Suurkaupungissa on parempi biodiversiteetti eli monipuolisia kukkaistutuksia puistoissa ja parvekkeilla.

  VastaaPoista
 7. Katriina:näin on. Nuo viljelyskeinot,etenkin aurinkoenergialla toimivat,on myös ajateltu sopivan hyvin kehistysmaihin,missä ei löydy sähköä joka paikasta,ja täällä se sekä tuo biokaasujuttu on tuonut apua beduiinikyliin,joissa vielä eletään kuten ennen. Paljon hygieenisempaa ja terveellisempää,ja aurinkoa aina löytyy- Tuolla katollahan on myös mehiläistarha,josta ei kerätä hunajaa. - Mielenkiintoista että suurkaupungissa on niille paremmat olot,sitä en ole tullut ajatelleeksi.

  VastaaPoista
 8. Aivan valtavaa!
  Miten on keksitty tuollainen systeemi?! Oivallusta ja tietoa on tarvittu.
  Todella mielenkiintoista sain jälleen lukea blogistasi!

  VastaaPoista
 9. Onpa mahtava idea! Ja olipa onni että maracuya johdatti mut lukemaan sun blogia, mun haaveena on työskennellä joskus Lähi-Idässä esim. Libanonissa UNHCR:llä tai muussa ihmisoikeustyössä. Kiva siis lukea tavallisesta elämästä siellä suunnalla :)

  VastaaPoista
 10. Tämä on hienoa ja niin kannatettavaa!<3

  Takuulla Lavie esitteli sinulle koko systeemin:)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...