perjantai 24. huhtikuuta 2020

Kohti normaalimpaa

Bauhiniat kukkivat vielä
Kun Pesah, eli juutalainen pääsiäinen , päättyi puolitoista viikkoa sitten, päättyi myös viileämpi kausi,  minkä  jälkeen täällä on ollut hyvinkin lämmintä. ja jäin haikeana kaipaamaan sitä viileämpää kautta. Muutama päivä myöhemmin  tehtiin myös pieniä  helpotuksia lähes 1.5  kk kestäneeseen karanteeniin:   tietyt kaupat, kuten  huonekalukaupat, rakennustarvikkeita myyvät kaupat,  kodinkonekaupat,  ja keittiövälineitä, tietokoneita  ym.  kaupat saivat avata ovensa , mutta vain jos  ne sijaitsevat katujen varrella.  Kauppakeskukset ovat edelleenkin kiinni . Täällä on  aivan kamala työttömyys tällä hetkellä,   ja yksi syy helpotuksiin oli nostaa työssäkäyvien määrä  15%  30 prosenttiin. Monilla on täällä todellakin vaikeaa , eikä valtio täällä auta yhtä anteliaasti kuin jotkut muut maat. Jotkut eivät saa mitään,  kuten kenkiä maahantuova ystäväni, joka joutuu maksamaan vuokraa  toimistostaan ja varastoistaan, samalla kun  tulot ovat nolla.
Bauhinia puu, josta useimmat kukat jo pudonneet maahan
Myös 3 Israelin 6 Ikeasta avattiin muutama päivä sitten,   ja Ikeoiden  ovien edessä luikerteli todella  pitkä jono,  Sisälle päästettiin vain tietty määrä ihmisiä kerralla.  Tarvitsisin kukkaruukkuja ja multaa, ja olin ajatellut itsekin meneväni Ikeaan, mutta kun näin ne jonot uutisissa, päätin että  odotan parempia aikoja.  Ikeoiden ravintolat ja kahvilat ovat edelleen kiinni.  Täällä ihmeteltiin miksi Ikeat avattiin mutta eivät kauppakeskukset,    sillä on monta Ikean kauppoja pienempiä  kauppakeskuksia. No tänään selvisi että yksi Israelin Ikean omistajista on terveysministerin tuttu, aivan törkeää, eikä ihme että se suututti  kauppakeskusten omistajat.  
Valkoinen bauhinia
Ensi viikolla  on odottavissa uusia helpotuksia,  kun katujen varsilla sijaitsevat kaupat,( ei vaatekaupat)  saavat avata ovensa, samoin  kampaajat ja kauneushoitolat,  kunhan noudattavat terveysministeriön ohjeita (desinfioiti, silmäsuojat, kasvomaski,  käsineet). Kauppoihin pääsee vain muutama kerralla , ja asiakkailta pitäisi tarkistaa kuume,  ja samoin heidän tietonsa tulisi kirjoittaa ylös .  Ei ihan varmaa että kaikki kaupat pystyvät toteuttamaan vaadittuja säännöksiä.    Ravintolat, baarit   ja kahvilat suljettiin ensimmäisenä,   ja puolitoista kuukautta  ilman asiakkaita  on ollut todella vaikeaa, etenkin kun ei ole tullut mitään apua  valtiolta.  Edit:Just luin että monet kaupat, etenkin kauppaketjut, joilla kauppoja myös katujen varsilla,eivät avaakaan kauppojaan.

Tähän asti jotkut paikat ovat saaneet tehdä ruokalähetyksiä,  mutta ensi viikosta lähtien  ravintolat ja kahvilat saavat myös myydä take away-annoksia, mikä toivottavasti hieman auttaa pitämään paikat pystyssä.  Myös kasvomaskipakkoa kiristettiin,  ja  sakkoa (yli 50 Eur)  tulee jos ei ole sellainen päällä , ja tulee poliisi  tai kaupungin tarkastaja vastaan. Odotan niin että tuo kasvomaskipakko päättyy!!! Ensi viikolla täällä vietetään myös  kaatuneitten muistopäivää, ja heti sen jälkeen   itsenäisyyspäivää,   ja kaatuneitten muistopäivänä hautausmaat ovat kiinni, ja  itsenäisyyspäivänä taas täysi ulkonaliikkumiskielto, ja kaikki  tilaisuudet tietysti peruttu.  
Muutama päivä sitten matkustin bussilla kaupungin keskustaan.  Olen jäänyt bussista pois  muutamia pysäkkejä myöhemmin,  jotta saisin käveltyä enemmän.  Halusin myös mennä pieneen puistikkoon, jossa kasvaa sitruspuita.  Näitä sitruspuita kutsutaan  kiinalaisiksi tai japanilaisiksi  pomeransseiksi, ja hedelmien mehu on  todella kirpeää, mutta hyvä pohja sitrushilloille. Myös kuorta voi kuivata mausteeksi pomeranssin tavoin.  Talvella iso osa hedelmistä on piilossa  puiden lehtien sisällä,  ja  puissa on isot piikit, mikä vaikeuttaa  niiden poimimista.  Kypsät hedelmät olivat pudonneet maahan , ja puussa vielä olevat  hedelmät olivat nin ylhäällä etten ylettynyt niihin.  Harmi, sillä olisin tehnyt niistä hilloa.
Sitten huomasinkin jotain niin kaunista puiston reunalla:  upea keltainen  bougainvillea-puu.
Sen vieressä oli aniliininpunainen bougainvillea-puu. Ihanaa väri-iloittelua!
Ajoin keskustan alueelle  koska halusin mennä kauppaan mistä ostan juustoa. Matkalla sinne  ohitin tämän puistikon. Ihmisiä on selvästi näkynyt viime päivinä enemmän katukuvassa,  ja täytyy sanoa että hieman kaipaan sitä kun matkustin bussin ainoana matkustajana  supermarkettiin, sillä tällä viikolla busseissa oli jo enemmän matkustajia. Mutta kaikilla kasvomaskit päällä, ja yritetään pitää etäisyyttä. Bussit kulkevat harvakseen,  lopettavat aikaisin illalla,  ja kulkevat nyt vain 5 päivänä viikossa.
Puistikko on sen ympärillä olevien talojen sisäpiha,  ja edessä olevan talon  alapuolella on talon joka puolella kauppoja.
Keskellä puistikkoa on tämä avainteos, joka varmasti symbolisoi jotain, mutta en tiedä mitä. Talot tuossa ovat  samaa 70-luvun rumaa rakennustyyliä, johon kuuluu myös oma asuintaloni.  Postauksen  bauhiniat kuvasin myös  tällä alueella.  Tämä asuinkaupunkini, joka on kiinni Tel Avivissa ,täyttää tänä vuonna  80 vuotta, mutta kiitos koronan myös kaikki syntymäpäivätilaisuudet peruttiin.

17 kommenttia:

 1. Onpa kaunis puu!! Täällä perustellaan Ikean aukiolo niin, että Ikea ja jotkut muut vastaavat ovat täällä kaukana kaupungin keskustasta ja sinne ei mene ihan niin paljon ihmisiä kuin cityn tavarataloihin menisi eli etäisyysjuttu on helpompi hoitaa.

  VastaaPoista
 2. Nuo kukkivat puut ovat niin ihania. Kevät on teillä jo pitkällä.

  Meillä kaikki rajoitukset ovat yhä voimassa.

  VastaaPoista
 3. Allu: Todella upeita nuo bougainvilleat. Ahaa, täälläkin Ikeat ovat kaukana keskustoista paitsi sataman keittiö-Ikea. Mutta kyllä vaan oli kauheasti ihmisiä sinne menossa tällä viikolla jonojen perusteella;:

  Unelma: Nuo puut ovat niin kauniita kukkiessaan. Täällä on jo ihan kesä mielestäni kun on niin lämmintä. Teillä on ollutkin vähemmän rajoituksia koko ajan kuin täällä, meillä oli todella tiukat rajoitukset 1.5 kk, niin että aika niitä hieman edes höllentää.

  VastaaPoista
 4. Niin ihania puita! Minulla on edelleen tallessa se sinun punainen bouganville-kuvasi, jota käytin jonkun runon kanssa vuonna xx.

  ♥♥

  VastaaPoista
 5. Hyvä, että sielläkin tilanne alkaa vähän helpottamaan.
  Aivan ihania nuo kukkivat puut siellä. Kaunista viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista

 6. Saksassa on 45 Ikeaa ja Italiassa 20. Molemmissa maissa avattiin tai avataan ensi viikolla Ikeat. Ruotsissa Ikeat ovat olleet avoinna kaiken aikaa, mutta pandemia ei ole vielä pitkään aikaan lopussa. Tartunnat ovat alkaneet nyt vasta levitä Tukholmasta muualle Ruotsiin. Tukholmassa alkaa hellittämään, mutta minä pysyn vieläkin kotona. Minulta lähtisi henki jos saisin viruksen, joten en riskeeraa.

  Tytär on sairaanhoitaja ja hän sairasti taudin. Se kesti kuusi viikkoa. Tauti kulki edes takaisin, välillä aina luultiin että hän paranee, mutta ei kun taas paheni. Nyt hän on töissä, mutta on erittäin väsynyt. Puhun hänen kanssaan puhelimen tai netin kautta. Parantuneetkin ovat mahdollisia taudinkantajia sillä viruksia eh voi kuljettaa mukanaan, vaikka ovat immuuneja. 7 viikkoa kotona on ollut ikävää aikaa.Tänään itkin viimeksi.Tiedän ettei moneen kuukauteen ei kannata lähetä ulos henkensä kaupalla.

  Toivon että sinä pääset normaaliin elämänrytmiin pian.

  VastaaPoista
 7. Onpa todella ihania kukkia noissa puissa ja pensaissa. Keltainen bougainvillea on niin täynnä kukkia, ettei lehtiä näy ollenkaan! Kivaa, että pääset jo vähän pitemmille lenkeille.

  VastaaPoista
 8. Valtava helpotus kun normaalioloja aletaan pikkuhiljaa palauttaa, vaikka samalla pelottaa mitä tapahtuu. Tuo taideteos symboloikoon sitä että kaupat aukeavat 🙂 Hauska päästä kanssasi kiertelemään noissa maisemissa. Bougainvilleat ovat kyllä vertaansa vailla. Kuvittelen sinut poimimassa pomeransseja kotoa tuoduilla tikkailla jotka oli vaikea kuljettaa bussissa. 😀😎

  VastaaPoista
 9. Toivoa antavaa, että rajoituksia aletaan vähitellen väljentää.

  Huikeita kukintoja noissa puissa, mitä väri-iloittelua!

  VastaaPoista
 10. Leena;Tosi kauniita:) Bougainvilleat ovat niin ihania:) Bussista näin yhtenä päivänä ihan mielettömän upean tulipunaisen erään talon edessä.

  Outi:PItkän ajan jälkeen tärkeää ettei talous mene liikaa kuralle... Saapa nähdä miten käy.Oikein hyvää viikonloppua sinullekin Outi:)

  Donna: Niin erilainen suhtautuminen Ruotsilla korona-tilanteeseen kuin muilla mailla, ja sitä on ollut mielenkiintoista sen vuoksi seurata, ja myös jatkossa nähdä miten käy, muihin maihin verrattuna.-
  Onneksi tyttäresi jo parantui, ja toivottavasti hän palautuu ennalleen,
  7 viikkoa on hurjan pitkä aika olla ihan vain kotona. Niinhän täälläkin,mutta olen mennyt ruokakauppoihin ja apteekkiin, ja nyt ajattelin mennä ehkä huomenna hieman katselemaan miltä nyt näyttää Tel Avivin keskusta jossa en ole ollut sitten maaliskuun alkupuolen. Paljon tsemppejä sinulle, tämä on todellakin kurjaa aikaa, ihmisille jotka eivät pääse minnekkään, ihmiset jotka joutuvat tekemään niin kovaa työtä potilaiden hoidossa, ja kaikki yritykset ja perheet jotka kärsivät taloudellisesti. Kiitos, ja toivottavasti teilläkin pian pääset jo ulos, mutta kun ajattelee realistisesti niin tämä kyllä taitaa vielä kestää aika pitkään.

  Eeviregina: Nuo puut ja etenkin tuo keltainen bougainvillea ihan mahtava! On kyllä kiva että pääsee nyt pidemmälle kuin 100 metriä, ja aamulla teinkin pitkästä aikaa hieman pidemmän lenkin Bambin kanssa.Ei tullut kuin 1 ihminen vastaan;D Hyvää viikonloppua.

  Rita: Totta, ja monet luulevat että nyt voi palata normaaliin, ja sitähän täälläkin pelätään, Taideteos saakin nyt symbolisoida osittaista kauppojen aukenemista:) Jotkut kaupat ovat joutuneet lopettamaan kun eivät voineet maksaa korkeita vuokria tulojen ollessa nolla. Bougainvilleat ovat kyllä niin kauniita, ja yleensähän ne ovat enemmän sellaisia käynnöskasvien tapaisia mutta nuo olivat kunnon puita. Hih, niissä puissa on kamalat piikit joten tikkaiden lisäksi pitää olla myös paksut hanskat;D

  SusuPetal: Todellakin:) Hieman parempia ovat luvut olleet viime päivinä ja saa nähdä mitä tapahtuu kun kauppoja aukenee kaduilla,ja kuinkahan monta niistä aukenee kun on niin kamalat säännöt. Ja esim. sellaiset yritykset joilla myös kauppoja kauppakeskuksissa eivät kuulemma avaa kadulla olevia kauppojaan. Nuo kukkivat puut ovat kyllä tämän ajan ilonaiheita:)

  Piritta: Nuo puut ovatkin niin upeita kukkiessaan:) Pian on myös kahden muun upean puun kukintojen aika, jakarandojen ja liekkipuiden.

  VastaaPoista
 11. Niin kauniita puita. <3 Ja hienoja kuvia olet ottanut!

  Mukava kuulla, että siellä aletaan vihdoin purkaa rajoituksia. Kunpa ihmiset pääsisivät harjoittamaan elinkeinoaan mahdollisimman pian, terveyttään riskeeraamatta tietenkin.

  VastaaPoista
 12. Voi kun hyvä, että alkaa jo helpottaa. Ja onhan se aika jännä, että kauppakeskuksen kokoinen Ikea voi olla auki :) Varmaan muuten on tuntunut kivalta päästä kävelemään vähän pidemmälti.

  Meidän helpotukset ovat ainakin meidän perheen osalta kaikki menneet ohi. Mikään ei tunnu koskevan juuri meitä. 5-vuotiaasta taaperosta saisi kyllä 500 dollaria, mutta 17-vuotiaasta nuorukaisesta ei. Opintolainojen korot jäävät osasta lainoja pois, vaan ei meidän lainoista. Ei olisi haitannut, sillä maksan 8-prosentin korkoa.

  Ihanaa viikonloppua sinne! Kukoistaa niin kauniisti. Toivotaan, että vähän vielä viilenisi, ettei kuiva ja kuuma kausi ihan vielä alkaisi.

  VastaaPoista
 13. Kyllä on upeaa väriloistoa!
  Saa nähdä, milloin Suomessa aletaan purkaa rajoituksia. Kyllähän tämä paha aika koettelee monia ja erityisesti pienyrittäjiä. Monenlaista hätää on ilmassa.

  Kaikesta huolimatta ihanaa sunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
 14. Olipa outo toi avainteos?! Minä jäisin jokaisen puun viereen seisoon ja katseleen kukintoja :) Tuli tässä nyt samalla mieleen että pitää mennä katsoon Kungsträdgårdenin kirsikkapuut jotka kukkii parhailaan :)

  VastaaPoista
 15. Kevät on kyllä kauneinta aikaa, kun silloin niin monet kukat kukkivat samaan aikaan. Kiva, että siellä pääsee jo vähän liikkumaankin. Tuo kasvomaskin käyttöpakko on siinä mielessä outo, että eipä niitä kai tähän hätään ole helppo saada käsiinsä. Ellei sitten kelpaa joku itse taiteltu huivi tmv. Täällä ei maskipakkoa ole eikä vissiin tulekaan, mutta muuten on tosi rajoitettua.

  VastaaPoista
 16. Voi mitä kukkaloistoa ja puita! Niin kaunista!

  Minä uskaltauduin Ikeaa viime viikolla ja olin varsin tyytyväinen, sillä kaikki oli mallillaan. Kärryt pestiin joka asiakkaan jälkeen ja kassallakin kaikki pyyhittiin desinfioivalla asiakkaan saapuessa maksamaan.
  Aika vähän ihmisiä siellä oli, joten siinäkin mielessä hyvä.

  Maskeja täällä ei juurikaan näy, mutta hanskoja ja antibacia sitäkin enemmän.

  Voi hyvin <3

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...