lauantai 10. lokakuuta 2020

Olispa jo syksy

Hong Kongin Bauhinia bussipysäkillä

Niin , ei vielä näy syksyä täällä,  ja tämä viikonloppu on ollut jopa erittäin kuuma.    Sitä kyllä edelsi muutama miellyttävä päivä, ja alkoi jo tuntua että  pian viilenee, mutta ei taida vielä . Katselin viime vuoden lokakuun  postauksia ,  ja silloinkin olisin halunnut viileämpiä päiviä,  mutta syyskuu täällä oli kuumin ikinä. Eilinen kuumuus aiheutti myös  pahoja vahinkoja, sillä eri alueilla oli hurjia tulipaloja, ja  10 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa. Jotkut kodit olivat palanneet kokonaan.  On kyllä kamalaa  tulla takaisin ja löytää kodistaan vain palaneet rauniot. 

Olen itse kokenut tulipalon 2 kertaa: ensimmäistä kertaa täällä Israelissa , muutama vuosi ennenkuin palasin Suomeen.  Asuintaloni naapuritalo oli historiallinen rakennus ,  joka oli viimeiset vuotensa toiminut elokuvateatterina,  ja yhtenä myöhäisenä iltana se syttyi palamaan.   Tulipalorakennuksen ja oman asuintaloni välillä oli puita, ja pelättiin että tuli leviäisi sitä kautta  ssuintaloomme.  Olimme jo nukkumassa kun  palomies koputti oveen  ja pyysi menemään kadulle.  Pukeuduin, nappasin nopeasti pojan  ja laukkuni,  ja vietimme koko yön  kadulla, mikä oli stressaavaa , ennenkuin tuli saatiin sammutettua.  Aamulla aikaisin en saanut kuitenkaan lupaa mennä  kotiin , mahdollisen häkämyrkytyksen vuoksi, joten vein pojan suoraan kadulla vietetyn yön  jälkeen (valveilla tietysti) päiväkotiin,  ja menin töihin.  Töissä silmät eivät tietenkään pysyneet auki,  joten oli pakko mennä kotiin, jonne sai jo mennä. Tästä selvittiin säikähdyksellä,  mutta se historiallinen rakennus paloi poroksi,  eikä sen tilalle ole vieläkään rakennettu mitään .

Toinen kerta oli  Suomessa, pakkassäällä.  Naapuri oli jättänyt palavat kynttilät  ikkunalaudalle, verhojen!! viereen, ja  siitä syttyi palo. Tunsin savun hajua, kukaan ei ollut siellä kotona, ja soitin palolaitokselle.  Sillä aikaa kun palokunta sammutti asunnon tulipaloa, joka onneksi ei ehtinyt kasvaa liian suureksi, vietimme pojan kanssa   kylmällä parvekkeella. 
Tämä viikonloppu (joka nyt loppui, sunnuntaihan on täällä arkipäivä) päätti pitkän  , ns. High Holidays-pyhäkauden, joka tietysti tänä vuonna  oli poikkeuksellinen, kiitos koronan, ja muutenkin suurimmalta osalta pyhäpäivät osuivat viikonlopuksi tällä kertaa. Tämä viimeinen pyhä oli lehtimajajuhlan päättävä pyhä,  ja  näitä tällaisia "lehtimajoja "  näkyi vähän siellä sun täällä,  ehkä enemmän kuin normaalisti ,  sillä sai juhlia vain samassa  kodissa asuvien perheenjäsenten kanssa. 
Myrkyllisiä marjoja
Tämän lockdownin täällä piti alunperin loppua nyt parin päivän päästä , mutta sitä taas pidennettiin, vaikka luvut ovat laskeneet.  Minua ärsyttää  se että  ei eristetty niitä alueita,  joilla selvästi oli paljon enemmän tartuntoja kuin muilla, eli  ultraortodokseilla.    Ärsyttää myös se että  että kaikki ravintolat, kahvilat, baarit ym. ym eivät ole edes saaneet myydä tuotteitaan  muuten kuin lähettien kautta, mikä tekee monelle kannattavuudesta tosi huonoa.  Vaikeaa on ymmärtää miksi tietyt katujalkakaupat saavat olla auki mutta toiset eivät.
Tyhjä katu eräänä aamuna.

Suloinen pikkuruinen kissanpentu  tärähtäneessä kuvassa.  Näitä on kaksi, ja  ne kitisivät muutaman päivän puiston reunan pusikossa,  eikä emoa ollut näkyvissä.   Onneksi ne nyt ovat saman kadun naapurin Evelynin   tyttären hellässä hoidossa,  kunnes kasvavat, ja  niille voi etsiä kotia.  
Evelynin kotiin pennut eivät voi jäädä,  sillä siellä on  vuosi sitten hänelle tuomastani kissanpennusta kasvanut Grey-kissa,  ja tämä kuvassa näkyvä Toy-koira. Greystä on kasvanut mustasukkainen ja hieman agressiivinenkin kissa, joka ei ehkä hyväksy toista kissaa sinne,

Kaunista viikonloppua täältä lämpimästä. 

24 kommenttia:

 1. Kyllä kun on päässyt hyvään kotiin ei varmaan mielellään jaa sitä muiden kanssa. Edes kissa.

  Ohhoh, teitä ovat tulipalot koetelleet. Varmasti hyvin pelottava tilanne. Onko mielestäsi siellä tulipalot lisääntyneet? Mä en muista Kalifornian vuosiltani sellaisia tulipaloja kuin siellä nyt on ja näyttää, että ne ovat tulleet jäädäkseen.

  Onko teidän tiedotusvälineissä puhuttu siitä, että pääministerinne rahtaisi pesemättömiä pyykkejään valtiovierailuille isäntien pestäväksi? Mä mietin, että onko tämä uutisankka. Kuulostaa niin uskomattomalta. Vaikka kyllähän ihmiset ovat toisaalta valmiit tekemään monenmoista, että muutaman roposen säästää.

  Toivottavasti viilenee pian. Meillä näyttäisi nyt alkavan viileämmät yöt ja hitusen viileämmät päivätkin. Kyllä tässä taas on kärvisteltykin.

  Bambille wuf wuf! Sinulle hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna: Grey oli kuulemma ollut tosi kateellinen kun se huomasi ne pennut. Pennut ovat kylppärissä,jotta ei tulisi riitaa.
   Tulipalot olivat tosi pahat, Ainahan kun on kuumaa ja kuivaa niin on metsäpaloja, mutta nyt palopaikat olivat monessa paikkaa, ja aika selvästi näköjään tuhopolttoja, tai sellaisesta alkaneita. Kaliforniassa on kyllä ollut tosi kurjaa niiden tulipalojen vuoksi.
   No toki täälläkin mainittiin niistä pyykeistä, ja enemmän syyttävä sormi osuu pääministerin vaimoon,kuulemma tykkää siitä tuoksusta... Mutta tuo pariskunta on tunnettu siitä etteivät maksa mitään omasta taskustaan, pihejä ovat kun on oma raha kyseessä,mutta kun...
   Ei ihan vielä viilene, katselin eteenpäin ja kyllä kovin helteistä vielä pitkään,mutta toivottavasti marraskuuhun mennessä viilenee. Ihanaa että teillä jo viilenee:)
   Kiitos, ja Bambilta terkkuja Felixille:)

   Poista
 2. Aika jännä että suomessa ei kerrota lähes mitään uutisissa, olen saanut kiertokirjeitä 27 vuotta sieltä, tiedän mitä milloinkin siellä on tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo: Ehkä siitä ei kerrottu, kun kesti vain 2 päivää, ja saatiin onneksi sammutetuksi. Mutta paljon vahinkoa tuli,sekä luonnolle että rakennuksille.

   Poista
 3. Minäkään en ole lukenut mistään noista Israelin tulipaloista, mutta rukouspyyntöä asiasta olen saanut WhatsAppin kautta. Kynttilöiden kanssa on oltava varovainen. Nyt kesällä sattui Jyväskylässä ikävä tulipalo, jossa pari vuotta vanha senioritalo tuhooutui ja asukkaat joutuvat olemaan evakossa pitkän aikaa. Syyksi paloon paljastui kynttilä, jota iäkäs rouva oli polttanut parvekkeellaan. Tuli oli sytyttänyt puuseinän ja palo levisi rakenteita pitkin koko taloon. Ajelimme onnettomuuden jälkeen talon ohitse ja olihan se tosi surullinen näky. Pari vuotta aiemmin lähistöllä paloi pieni kauppakeskus, kun kaupan vieressä ollut savustuspiste syttyi palamaan ja tuli levisi salamannopeasti koko rakennukseen.

  Toivotaan, että siellä helteet hellittävät ja syksy voi tulla. Jaksamisia Sinne!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe: Voi olla ettei ollut paljon missään koska palo kesti vajaa 2 päivää. Mutta niitä tulipalopisteitä oli tosi monessa paikassa ,joten aika selvää että ainakin osa tahallaan sytytetty. Kynttilöiden kanssa pitääkin olla tosi varovainen, ja tuo Jyväskylän palo,luinkin siitä silloin, tosi surullinen tapaus. Tuli tekee tosiaankin pahoja tuhoja:( . Kiitos Piipe, tänään ainakin kosteus on ollut matalempi ja toivottavasti kuun loppupuolella viilenee, kuten viime vuonna. Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle.

   Poista
 4. Hui, onneksi ei ole joutunut kokemaan tulipaloa. Siellä Israelissa varmaan kuumuus lisääntyy ilmaston lämmetessä. Yksi syy, miksi mieluiten pysyn Suomessa, kun lukee noista Keski-Euroopan helteistä ym. Mutta toivon todella, että näin ei käy - että ilmasto ei lämpene tästä enää hurjasti enempää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annielander: Tulipaloa ei tosiaankaan ole kiva kokea, ja minun tapauksissani onneksi ei mitenkään pahasti , paitsi sen naapurrakennuksen kanssa. Näitä syttymispisteitä oli samana päivänä sen verran monta ettei voi olla muuta kuin tahallisesti sytytettyjä. tai sitten huolimattomuuden vuoksi syttyneitä. . Toivottavasti ilmasto ei lämpene, mutta teillä lämmin syksy ja täällä lämpimin syyskuu ikinä...

   Poista
 5. Hurjia nuo tulipalot, läheltä ovat sinua liipanneet!

  Minäkään en tiennyt noista Israelin tulipaloista, enkä tuota seikkaa ultraortodoksesista ja lockdownista. Erikoista.

  Toivotaan sinne vilvoittavia tuulia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal: Aika lähellä on ollut tulipalot, mutta onneksi en itse joutunut mitenkään erityisesti kärsimään niistä.
   Noista tulipaloista ei ehkä ollut kun kestivät vain vajaa 2 päivää, ja mutta tuli pahaa vahinkoa, ja aina tuollaisella säällä saa pelätä että tuli leviää kauas. Ultraortokseissakin on eri ryhmiä, ja joillain tosi keskiaikaiset tavat, ja joillakin sitten ei...Lockdown, tämä toinen siis, alkoi syyskuun 25 pv.
   Kiitos, tästähän sää voi vain mennä viileämpään suuntaan.

   Poista
 6. Täälä on eniten koronaa alueilla missä asuu kulttuureita joissa on yleistä että monta sukupolvea asuu samassa asunnossa. Ja heidän ruotsinkieli on heikkoa, yhteiskunta tehnyt erikseen heile infoa koronasta heidän omalla kielellä. Siskon tytär jätti kynttilät palamaan kun meni suihkuun, koiran häntä huitas kynttilät ja asunto paloi niin pahasti että eivät voineet asua sielä pariin kuukauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika:Niinhän se on että tiheästi asutuissa paikoissa korona leviää helposti, ja kun esim. ultrauskovaisilla on paljon lapsia ja tiheästi asuttua, niin ei ihme että heillä se leviää. Huh, miten paha tapaus oli siskon tyttärelläsi, tuo on jo ollut tosi paha tulipalo kun asunto paloi kokonaan.

   Poista
 7. Meidän TV-iltauutisissamme Saksassa oli uutinen tuosta tornitalon tulipalosta.Kuten tiedät Saksalla on erityinen suhde Israeliin. En löytänyt uutista, pelastuivatko kaikki asukkaat. Mieleeni tuli heti Lontoon tornitalopalo 2017, missä ihmisia jäi yläkerroksiin loukkun. Olen liian kova suremaan vieraitakin ihmisiä ja samastumaan heihin.
  Meillä on onneksi pakko asentaa palovaroittimet. Toinen on makuuhuoneessa ja toinen eteisessä. Se on niin herkkä, että ulisee, jos vaikka teen paistettuja perunoita. Ravaan sitten kiireesti avaamaan parvekkeen oven ja ikkunan, että saan läpivedon. Huoltomies neuvoi, miten sen saa harjanvarrellakin napista painamalla hiljentymään. Nykyisin muistan kuitenkin avata keittiön ikkunan ja laittaa oven kiinni. Ei ole kivaa veuhtoa harjanvarrenkaan kanssa kesken perunoitten paistamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Katriina:) Hmm, tällä kertaa ei ollut mikään tornitalo tulessa, vaan metsää ,luontoa ja rakennuksia, etupäässä omakotitaloja kaupungin reunoilla. Muistan kun siitä Lontoon tornipalosta kirjoitettiin, se oli ihan hirveä tragedia, jota olisi voitu välttää . Minullakin on palovaroitin, jonka toin Suomesta, mutta luulen että paristo pitäisi vaihtaa siihen. En tiedä onko täällä jonkinlainen sääntö palovaroittimien suhteen.No onpa herkkä se teidän palovaroittimenne, en muista että minulla olisi koskaan palovaroitin ollut niin tehokas;D

   Poista
 8. Korjaan , ettei tulisi väärinkäsitystä: Olen herkkä suremaan , vaan en kovasydäminen.

  VastaaPoista
 9. Olipa hurjia tulipalotarinoita sinulla. Itse en ole onneksi ollut tulipaloissa tai edes niiden lähellä, se on varmasti todella hurja ja pelottava kokemus.
  Toivon, että siellä ilmat jo viilenisi.
  Voi noita kissanpentuja, niin söpöisiä. Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Oli mutta onneksi itselleni ei tapahtunut pahempaa, mutta kyllä tuollainen jättää jonkinlaisen tulipalopelon.
   Katsoin viime vuoden lokakuun postauksia, ja silloin viileni kuun lopussa, joten toivottavasti myös tällä kertaa. Kissanpennut ovat aivan ihania, tänään kävin tervehtimässä niitä, niin suloisia:)

   Poista
 10. Mikä mahtaa olla osuus politiikalla lockdonwnin suhteen...
  Tulipalot on vaarallisia aina, ihan missä tahansa.
  Säälle emme voi mitään, asenteellemme kyllä! Sitä yritän hokea kun pimeys iskee joka päivä aikaisemmin...
  Hyvää uuden viikon alkua, jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BLOGitse;muutama seikka, esim, se että jo syyskuussa, kun selvisi missä suurin osa tartunnoista oli,niin niitä eristettiin tasan yksi päivä, ja PM täällä perui päätöksen, poliittisen paineen alla, häntä nimittäin odottaa 3 syytettä, ja hän tarvitsee niitä tiettyjä ryhmiä sen vuoksi. Toinen syy, häntä vastaan olevat , koko ajan lisääntyvät mielenosoitukset, jotka hän halusi pois virka.asuntonsa edestä ,joten hätätila asetettiin. Koronaluvut olivat korkeita,mutta sulkemalla osa paikoista olisi voitu tehdä asiat paremmin.
   Jeps, säälle ei voi mitään, mutta ilman ilmastointia on kyllä ollut tosi tukalaa kuumalla ja etenkin kostealla. Kiitos, ja oikein hvyää viikkoa sinullekin.

   Poista
 11. Kerran heräsin aamuyöstä siihen, että alakerrasta tuli rankasti savua. Kun sitten poliisi ja palokunta tulivat paikalle, asunnosta löytyi nuori mies, joka oli sammunut sohvalle odotellessaan uuniin panemaansa pizzaa. Onneksi heräsin. Tarinassa olisi muutakin kerrottavaa, mutta olkoon... Tänne on nyt sitten vihdoinkin luvassa oikea syksy, siis säät viilenevät ja loppuviikosta VOI olla jopa pikkuisia yöpakkasia. En minä kyllä ole kateellinen heille, jotka miettivät noita koronarajoituksia, koska suurin tekijä koko hommassa on mielestäni se, että itse kukin pitää huolta siitä, ettei ainakaan levitä jne

  VastaaPoista
 12. Hui kaamea, tulipalot ovat varmasti olleet ihan hirvittävän pelottavia kokemuksia. Onneksi selvisit säikähdyksellä!

  Niin suloinen kissanpentu. <3

  VastaaPoista
 13. Tulipalot ovat pelottavia, niin arvaamattomia ja sitä on tavallaan toisten armoilla. Itse olen kokenut kerran tulipalon aika läheltä. Asuin Helsingissä kerrostalossa, kun viereisen rapun kämpässä syttyi tulipalo jota tuli monta paloautoa sammuttamaan. Palon leviäminen saatiin onneksi rajattua tehokkaasti.

  Minä tässä kaipailen jo kesän lämpöä :D Mutta juu, en mitään hiostavaa ja kosteaa kuitenkaan. Täälläkin on rajoituksia lisätty, mutta eivät vaikuta toistaiseksi suoranaisesti minun elämääni kun liikkumista ei ole rajoitettu. Siellä on aika järeät toimet käytössä. Täällä yritellään vältellä viimeiseen asti toista lockdownia, koska maan talous on jo muutenkin niin pahasti kuralla mutta saapa nähdä miten käy. Täällä on tehty juuri niin, että pahimmilla korona-alueilla on tiukemmat rajoitukset.

  VastaaPoista
 14. Erehdyin, mutta mitä väliä. Rupesin jo kesällä lahjoittamaan puita Israeliin rakkaitteni syntymäpäivien merkiksi. Neljälle puulle on vasta rahaa koolla, mutta lisää tulossa. Puut tulevat nyt sitten tarpeeseen.

  VastaaPoista
 15. Kauniita nuo kuvaamasi kukkivat puut ja marjat.

  Tulipalot taitavat olla yhä vakavampi uhka maapallolla ilmaston lämpenemisen takia. Tosissaan kammottaa. Sitten on tietysti tumpeloivat ihmiset jotka aiheuttavat paloja huolimattomuudellaan. Nyt onkin hyvä muistuttaa itseään varovaisuudesta kun kynttilöiden polttosesonki alkaa täällä Suomessa.

  Hyvää viikonloppua!  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...