perjantai 4. joulukuuta 2020

Flunssa onneksi eikä koronaa

Talon edessä olevassa pikku sitruunapuussa on yksi sitruunaraakile!

Viime perjantaina heräsin siihen että  sekä nenästä ja  keukoista alkoi tulla räkää ja limaa. Ensin  pelästyin ,  ja mielessä  oli tietysti korona, mutta minulla ei ollut kuumetta, ei lihaskipuja, ei maku/hajuaistin häviämistä,  vaan vain nuhaa ja limaa irrottavaa yskää, mikä helpotus.  Lievän laatuinen flunssa siis.  Mistäköhän senkin olen saanut : ainoat paikat missä olen voinut saada tartunnan ovat  supermarketti ja bussit. Ehkä busseissa , jotka joskus ovat olleet aika täynnä,  vaikka itselläni ja kaikilla on maskit päällä, ja busseissa pitää olla ikkunat auki nyt kun on korona.  Olen voinut välillä ihan hyvin ja välillä on olo ollut tosi räkäinen,  mutta nyt tuntuu että  alkaa olla parempi olo, mutta olen ollut jonkin verran liikkeellä, koska piti käydä ruokakaupassa.   Bussissa oli kyllä tosi vaikeaa olla maskin kanssa matkalla supermarkettiin ,   kun sieraimet ovat tukossa,   ja sain ihan kamalan yskänkohtauksen bussissa, niin että  oli melkein vaikeaa hengittää.  Jouduin poistumaan sen takia bussista paljon aikaisemmin, ja voin kuvitella mitä liikkui kanssamatkustajien mielessä....
Maanantaina meidän talossa ja koko kotikadun taloissa  oli 9-tuntinen sähkökatko: aamusta klo 17.30 saakka. Tämä oli jo kolmas kerta tänä vuonna kun sähkölaitos katkaisi sähköt näin moneksi tunniksi,  korjausten vuoksi kuulemma.  Viesti sähkökatkosta tuli 3 viikkoa aikaisemmin, mutta kyllä taas ärsytti ja kiroilin sähkölaitosta.  Edellisenä päivänä täytin monta vesipulloa,  sillä  meidän talon vesipumppu käy sähköllä, ja ilman sähköä  vettä ei tule kunnolla.  Onneksi on kaasuhella,  joten pystyi tekemään ruokaa/ kuumaa juotavaa sähkökatkosta huolimatta.  Noin tunnin jouduimme olla pilkkopimeässä,  ja olin varautunut kynttilöin. Toivottavasti saivat kaikki korjattua, sillä suutun jos  sähkölaitos tekee näin vielä neljännen kerran.
Ennen nuhaflunssan puhkeamista ehdin käydä saman kadun naapurini Evelynin luona  katsomassa kissoja. Siellähän on tämä iso kissa  Grey, jonka toin   viime vuonna pienenpienenä rääpäleenä heille, ja  nyt siellä on 3 pentua,  joista 2 on kuvassa. Alussa Grey oli todella  mustasukkainen, mutta nyt ollaan jo niin kavereita:)
Eilen kävimme pikaisesti eksän kanssa Jerusalemissa,  ja sen  jälkeen  eräässä pienessä artisaanisiideripaikasas  Jerusalemin lähellä.   Eksän piti järjestää joku juttu Jerusalemissa , ja sanoin jo matkalla ettei siellä voi varmaankaan järjestää mitään ellei ole sopinut vuoronumerosta netissä,  mutta eihän hän uskonut ennenkuin olimme paikalla, ihan turhaan.  Tämä kuva on otettu paluumatkalla , kun ajoimme kapeaa tietä pitkin , osan  siitä metsän keskelle  rakennetun tien kautta. Ennen tätä kohtaa , joka on korkealla vuoristossa, näin yhtäkkiä alhaalla,  oikealla puolellani,  upeat kullatut kupolit.  Auto ajoi niin nopeasti että ehdin nähdä  venäläisortodoksisen  Gorny-luostarin kupolit vain hetken. Olen aiemmin nähnyt luostarirakennuksen alhaalla, mutta ylhäältä katsottuna ne kullatut kupolit olivat todella vau!
Siideripanimo oli tosi ihana,  ja parasta siinä oli se että  siiderit, sekä omena-että päärynäsiiderit, tehdään hedelmistä jotka eivät kelpaa kauppoihin tai toreille, ja jotka muuten joutuisivat roskiin.  Myös jäljelle jäävä omenamassa  käytetään hyödyksi kompostoimalla se.  Panimon nuori omistaja kertoi miten oli päätynyt siiderin tekijäksi: hän oli ollut töissä läheisessä kibutsissa  , ja näki miten maahan pudonneet ja ei-täydelliset hedelmät hävitettiin.  Joten hän päätti  tehdä niistä siideriä. 
Saimme maistella siidereitä, jotka olivat tosi hyviä,  ja pidin eniten kuivasta omenasiideristä, jota ostin kotiin 2 pulloa. Näissä oli aika korkea alkoholiprosentti, eli 7%. ja se alkoi hieman tuntua siidereitä maistellessa;D Kysyin miten eri omenalajikkeet vaikuttavat makuun.  Tomer, paikan omistaja sanoi että ero on hyvin pieni  valmiissa siiderissä,  eikä kuluttuja sitä helposti tunnista, mutta hän on oppinut tunnistamaan makuerot.

Oikein hyvää viikonloppua, toista Adventtia ja Itsenäisyyspäivää. Tänä vuonna meidän suomalaisten kesken täällä ei ole mitään Itsenäisyyspäivän juhlintaa, sillä koronan vuoksi  suurlähettilään itsenäisyyspäivätilaisuus on tietysti peruttu, samoin kuin muut tapahtumat.

22 kommenttia:

 1. Jokseenkin hienostunutta tuo siiderinmaistelu. 🥂
  Auttaisikohan kuuma siideri nenäntukokseen? 🙂

  Pitkä sähkökatkos on varmaan tuntunut ahdistavalta ja turhauttavalta.
  Ei viikkoa ilman vastoinkäymisiä. Onneksi on myös kivoja asioita ❤️

  Hyvää viikonloppua ja paranemista 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:paikka oli simppeli mutta siideri hienostunutta 🍏💚Mulla on 2 pulloa tuon paikan siideriä, mutta luotan kuumaan twehen ja nenäsuihkeesee.ka onneksi nenä nyt vähemmän tukossa.
   Pitkä sähkökatko oli kyllä kurjaa, vähän pelkäsin jääkaapin puolesta kun ei vielä kylmää, mutta hyviäkin asioita oli onneksi vastapainoksi💚
   Samoim sinulle Rita hyvää viikonloppua💙

   Poista
 2. Siideri on hyvää. Meillä siideri on siis tavallista omppumehua ja sitten on erikseen hard sider (joka ei ole pahaa sekään).

  Voi kun hyvä, että selvisit flunssalla. Eihän se sekään ole kiva, mutta tässä vaiheessa mieluisampi. Mulle tuli kanssa muutama viikko sitten kurkkukipua ja nenä vuosi, mutta se taisi johtua meillä siitä, kun lämmitys lähti kuuman kesän jälkeen käyntiin.

  Ja arvaas mitä neropatti täällä mietti hiljaa mielessään: no onneksi mikrolla voi lämittää vettä. Kello on jo aika paljon illalla, mun aivot taitaa olla narikassa.

  Hyvää viikonloppua Jael! Ja toivottavasti flunssa ei enää vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna:Minäkin tykkään siideristä mutta en oluesta, ja tuo onkin sitä hard siideruä. En ole koskaan tajunnut miksi jotkut kutsuvat omppumehuakin siideriksi 🍏
   Oli kyllä helpotus että vain flunssa, vaikka eihän tämäkään kuva ole, nutta onneksi tuntuu että pahin on ohi.
   Hih, minä en 3des omista mikroaaltouunia😏
   Kiitos Johanna, ja oikein hyvää viikonloppua sinullekin ❤

   Poista
  2. Mä unohdin: kiitos siitä juomavinkistä. Mun pitää kokeilla. Olen kyllä nyt jouluun saakka luvannut pysyä kaukana eggnoggista ja muista kermaisista herkuista. Olen itsekin alkanut pitää muskotin mausta vasta ihan viime vuosina, mutta se vähän koukuttaakin.

   Voi kun kiva, että helpottaa. Bambille rapsutuksia!

   Poista
  3. Johanna:Ole hyvä vain, ja jos teet ,toivottavati tykkäät:) Juu ne kermaiset herkut näkyvät aika äkkiä vyötärön seudulla... Muskottiin tosiaankin jää koukkuun.
   Kiitos Johanna, ja Felixille takaisin rapsutuksia:)

   Poista
 3. Kiva ett sulla noin hyvät välit eksän kanssa, pääsee paikkoihin mihin ei välttämättä muuten tulis käytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika:Onneksi on ❤Mulla ei ole autoa, enkä muuten pääsisi tuollaisille tetkille

   Poista
 4. Onneksi vain tavisflunssa eikä korona. Tosin tympeää sekin, toivottavasti paranet pian!
  Kaikenlaiset katkot kotona ärsyttävät. Meiltä, jos katkaistaan sähköt, niin ei pääse suihkuun koska suihku on sähkösuihku. Hanoista kyllä saa vettä. Meilläkin on kaasuhella. Ja odotettavissa ainakin kaasukatkoksia, koska tällä alueella uusitaan parhaillaan kaasuputkia. Silloin pitää päästää työmiehet kämppään sulkemaan ainakin ne kaasut. Ottaa päähän jo etukäteen, kun täällä pitää sitten päivystää.

  Ihana kisset <3

  Arvostan tuota, että hyödynnetään sitä mitä voidaan eikä vain heitetä pois! Hieno idea tehdä siideriä “jämäomenoista”. :D Voisi olla kiinnostava käydä tuossa siideripanimossa kierroksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia:Oli kyllä helpotus että oli flunssa eikä koronaa... Mutta onneksi nyt olo jo parempi.
   Katkot ovat todellakin ärsyttäviä ,etenkin tuollaiset pitkäaikaiset. Itse asiassa en minäkään pääse sähkökatkon aikana suihkuun, sillä vettä tulee vain tipoittain silloin. Tsemppejä kaasukatkoksiin. Onneksi sähkökatkossa vain katkaistiin jostain sähköt, eikä tarvinnut päivystää.
   Nuo kisut ovat ihania. Tuo Grey kuulemma käyttäytyy pieniä kohtaan kuin emo vaikka on poikakissa.
   Eikös olekin hienoa tuolla että käytetään omppuja jotka muuten päätyisivät roskiin,minustakin tosi hienoa:) Oli kyllä tosi kiinnostava vierailu tuolla:)

   Poista
 5. Mulle tulee yskänkohtaus jo ihan sen takia että ei saisi yskiä, kun kaikki alkavat pelätä.
  Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu:Nb ei ihme,pelkkä ajatuskin yskittää;D Kiitos samoin :)

   Poista
 6. Paranemisia edelleen!

  On kyllä ihan kamalaa, jos tulee yskänkohtaus sen maskin kanssa, pari kertaa kokenut sen. Kanssakulkijoiden katseet ovat aika tuomitsevia!

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal: Oli kyllä aika ahdistava olo kun tuli yskänkohtaus bussissa missä oli aika paljon ihmisiä. Oli ihan pakko päästä pari pysäkkiä aiemmin pois kun sekä nolotti että yskitti, ja kaikki katsoivat kauhistuneina. Ja bussi vielä seisoi pitkään liikennevaloissa, enkä meinannut saada henkeä ja yritin selittää että allerginen kohtaus ;D
   Kiitos samoin sinulle hyvää itsenäisyyspäivää:)

   Poista
 7. Toivon Sinulle pikaista paranemista flunssasta! <3 Voi vain kuvitella, miten hankalaa hengittäminen maskin takana on, kun nenä on ihan tukossa. Terveenäkin koen sen hankalaksi.
  Hyvää itsenäisyyspäivää Sinullekin! Minä leivon perinteisesti piparit itsenäisyyspäivänä. Taikinan tein äsken maustumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Kiitos paljon:) Todellakin melkein mahdotonta hengittää maskin kanssa kun on nuha. Oikein hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin:) Nam, pipareita, ne ovat kyllä herkkua:)

   Poista
 8. Hyvä, että oli vain tavis flunssaa. Juuri tyttären kanssa juteltiin siitä, että maskin kanssa alkaa usein yskittämään, vaikka ei olisi edes yskää ja nuhaa. Sitten se yskiminen tulee vielä niin väärässä paikassa kuin vain olla ja voi, esim. apteekin jonossa. Minullakin nyt maski koko päivän töissä ja voin sanoa, että päänsärky on uusi ystävä/vihollinen.
  Mukavaa viikonloppua ja itsenäisyyspäivää sinullekin <3

  VastaaPoista
 9. Ihana vuoristotie♥ Kiva reetki teillä, ehkä se saa sut täysin toipumaan. Kiva, että sait kissalle kodin! Voi hyvin♥

  ♥♥

  VastaaPoista
 10. Hyvää & rauhallista itsenäisyyspäivää!💙

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 11. Mukavaa itsenäisyyspäivää - tai oikeastaan jo sen iltaa, Jael! <3 Kyllä tuntuu tyhjältä, kun ei tule Linnan juhlia. Tämä päivä onkin tuntunut minusta ihan tavalliselta sunnuntailta. Kuinkakohan paljon Salea harmittaa, ettei tarvitse kätellä pariatuhatta ihmistä. ;-D

  Kylläpä rupesikin tekemään mieli siideriä! Kiva retki.

  VastaaPoista
 12. Niin ja onneksi ei ollut koronaa! Parempaa vointia!

  VastaaPoista
 13. Onneksi ei ollut koronaa. Tosin itselläni ollut jo kolme pahaa parin viikon keuhkoputkentulehdusta puolen vuoden välein viime vuoden syksystä alkaen (koronaa taisi olla jo silloin täällä), testeissä kävin vasta oireiden loputtua ja lääkäri totesi, että oireet viittasivat koronaan, mutta testi pitäisi ottaa pari päivää oireiden alkamisesta. Ihmettelen, miten voi tulla noin pahoja flunssia kaikista rajoituksista huolimatta, mutta ei koronaa. Toisaalta en ole eläissäni saanut influenssaa enkä ottanut rokotusta - ehkä minulla on jonkinlainen luontainen immuniteetti.

  Tiedän nyt 8 ihmistä lähipiiristä (kaikki Helsingistä), joilla on ollut korona, lähes kaikilla lievänä, pari viikkoa kestänyt, toisila meni maku- ja hajuaisti kokonaan, toisilla oli tuskin mitään oireita. Kukaan ei oireillut vakavasti. Täällä Helsingissä eniten koronaa, mutta en ole pitänyt kaikkialla maskia, koska mielestäni maskikin sairastuttaa tai tekee ainakin huonovointiseksi (töissä joudun nykyään pitämään). Onneksi ei ole maskipakkoa - vielä...

  Minusta tähän asiaan liittyy monia outoja piirteitä, kuten esim. se, että Wuhanissa ketään ei ole rokotettu ja siellä ei muka ole enää yhtään koronaa ja ihmiset liikkuvat valtavissa massoissa konserteissa ja baareissa. No toisaalta Kiinan rajoitustoimet olivat aivan järkyttäviä - ihmisiä raahattiin väkisin eristysleireille ja hitsattiin koteihinsa.

  Kukapa olisi uskonut tammikuussa, että vuodesta tulisi tällainen... Voimia sinulle sinne rajoitusten keskelle! Toivon todella, että säästyt vakavammalta koronalta!

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...