perjantai 19. marraskuuta 2021

Tuli sade

Pomeranssit ovat vaihtaneet väriä vihreästä oranssiksi

Nyt se sitten tapahtui ,  eli se kauan odotettu sade.  Eilen jo tiedotusvälineissä luki että "talvi " on vihdoinkin tulossa, ja sadetta.  Eilen illalla satoi  , mutta vain lyhyen aikaa,  ja edelleenkin oli lämmintä.   Tänään on sitten satanut aina välillä,  ja ensimmäistä kertaa sitten vuoden alun olen nähnyt lätäkköjä,  sillä ne kaksi tähänastista sadetta olivat niin vähäisiä ettei lätäkköjä syntynyt.   Nyt illalla kun vein Bambin ulos niin  eipä löytynyt hajuja sateen jälkeen... Lämmintä on kyllä edelleenkin ,  mutta   vähemmän lämmintä. En ole vielä  ottanut minkäänlaisia  viileämmän sään vaatteita esille;  ihan kesävaatteilla olen edelleenkin. Mutta aivan ihanaa että satoi!  Ehkä nyt alkaa  luonto hieman viheriöimään.

Edit: sen jälkeen kun olin kirjoittanut postauksen alkoikin sataa  enemmän, ja koko lauantai-aamu oli hurjan sateinen , ukkosti ja salamoi. Joten sadetta tuli kunnolla. Joskus aamupäivällä kovimman sateen aikana  näytti siltä että vettä tulee rakennuksen sisälle, mutta onneksi sade loppui ajoissa eikä sisälle tullut vettä. Muualla täällä on sitten ollut tulviakin, mutta ei onneksi omalla alueellani. Näin se on, joka ei sada lainkaan tai sitten tulee välillä liikaa sadetta kerralla. Lämpötilatkin laski, ja otin esille viileämmän sään vaatteita:)
Keskiviikkona kävin ruokamessuilla. Viimeksi nämä messut olivat   ennen koronaa, ja paljon suuremmat silloin.  Nyt oli yksi messupaviljonki kahden sijaan, ja paljon vähemmän osastoja.  Maistoin  tuolla hieman pizzaa,  yllättävän hyviä vegaanisia juustoja ja seurasin jonkun aikaa  kondiittorien mestaruuskisoja.  Messupaviljonkin sisääntulossa meni aikaa,  sillä   vartijat tarkistivat  QR-koodinlukijalla jokaisen messuvieraan  vihreän passin  QR-koodin. Sen jälkeen oli vielä toinen odotus,  kun sisällä tarkistettiin messukutsut.    Tämä oli ensimmäistä kertaa kun olin jossain missä tarkistettiin vihreän passin QR-koodi.  Syyskuun alusta  koronaluvut ovat laskeneet lähes olemattomiin, mutta tällä viikolla  tuli taas  nousua,  mikä huolestuttaa.   Puolet uusista tartunnoista on lapsilla,  ja niin taitaa olla Suomessakin,  sillä pojantyttären koko luokka on karanteenissa.
Kävellessä tuli taas otettua kuvia. Tämä kumkvattipuu torin viereisellä kävelykadulla on aina niin upea, ja tekee mieli napsia tuosta muutama hedelmä,
Ei niin kaukana sieltä on  restauroitu talo melkein valmis. Tähän lisättiin pari kerrosta,  mutta tästä kulmasta sitä tuskin huomaa.  
Pienen matkan päässä on toinen restauroitu talo,  joka sekin on viimeistelyä vaille.

Hieman siitä eteenpäin on  muutama vuosi sitten restauroitu talo,  jonka katukerroksessa on Rahamimin  vaatekauppa.  Rahamim istuu tuossa kauppansa ulkopuolella:  hauska ukkeli, joka  huutaa kovaa "Jael" jos näkee minut kauempana.  Rahamimin kauppaa hoitaa nykyään enimmäkseen hänen poikansa,  ja Rahamimin olen tänne blogiin kuvannut muutaman kerran, koska Purim-juhlan aikana hän on aina pukeutunut niin hassuihin  naamioasuihiin.
Rahamim hassussa asussa muutama vuosi sitten😁
Tällä viikolla oli tosi surullinen tapaus, kun kuvan Misu -kissa löytyi kuolleena  talomme pommisuojasta.  Talon sisääntulokerroksessa haisi pahalta yhtenä päivänä,  ja myöhemmin kuulin että  sieltä oli löytynyt kuollut kissa.  Tiesin heti että se oli Misu,  sillä öiden hieman viilennettyä se aina  pyysi päästä sisälle ja meni alas pommisuojaan.   Aamulla kun vein Bambin ulos se yleensä pyysi päästä ulos. Olinkin ihmetellyt missä  se on kuten en nähnyt Misua muutamaan päivään.
Tuo ilme.....Tässä Misu pyytää päästä sisälle
Misu ei ollut mikään nuori kissa,   ja tämän kuvan Misusta otin  vuonna 2010.  Mutta se oli hyväkuntoinen kissa,  ja  en tiedä mihin se kuoli, koska  Misu ei ollut näyttänyt mitenkään sairaalta.  Kaupungin eläinlääkäriasemalta käytiin hakemassa kissan ruumis pois,   mutta jos soittaisinkin niin en varmasti saisi tietää; sillä  ulkona eläviä kissoja kuolee usein.  Olin niin tottunut siihen että Misu on tämän talon takana, edessä tai sivuilla. 
Tällä viikolla muistin jo täysin unohtuneen hamsterihaasteen , vuodelta 2014,     kun  Melissa oli    käynyt laittamassa  kommentin vanhaan postaukseen. Päätin osittain uusia tuon haasteen ,  ja tyhjensin taas  keittiön kulmakaapin   alimman hyllyn.  Poistin siitä vain osan , eli ruokatavarat,  ja jätin astiat paikoilleen. Sieltä löytyi seuraavaa:  gluteenitonta maissipastaa,  valkoista suklaata (leivontaan),  purkki kondensoitua maitoa,   oliiviöljyä spray-pullossa,  pieni määrä kaakaovoita,  iso kimpale mehiläisvahaa, sardiinipurkki, sardellipurkki,  kookoskermaa,  pakastekuivattua  pikakahvia,   ja valkopapuja  tetrapakkauksissa.  Tästä huomasin  että  nuo maissipastat pitäisi käyttää pois, olin melkein unohtanut ne...  Lähiseutuni jättimarketissa oli aiemmin  todella  hyvää  gluteenitonta   maissipastaa Puolasta.  Sitten sitä ei yhtäkkiä ollut, ja kun kirjoitin siitä maahantuojalle, selvisi että tehdas oli mennyt konkurssiin, mikä oli kummaa, sillä heillä oli tosi hyviä tuotteita.   Muutamia kuukausia sitten  markettiin ilmestyi uutta  gluteenitonta maissipastaa, lähes  samanlaisissa pakkauksissa,  joskin pienemmässä koossa  kuin   se puolalainen pasta, mutta tämä oli valmistettu Romaniassa, eikä läheskään niin hyvää kuin se puolalainen.   Tuota Jacobsin pakastekuivattua  pikahvia minulla on  nyt enemmän kuin tuossa näkyy,  sillä  lähiseudun  jättimarketissa oli taas 50% -viikot, jolloin monia tuotteita on puoleen hintaan,  kuten tuota kahvia, jota tuli nyt vähän hamstrattua...
Kulmakaapin alimmalla hyllyllä on myös paljon astioita , ja tässä näkyy noin puolet niistä. 

21 kommenttia:

  1. Voi Misua. Mutta ajattelen, että sai viettää villin ja vapaan elämän. Ja olipas ihana, kun kissaa autoit.

    Hienoa! Auttoikohan se, kun tanssin täällä sadetanssin? Ei vais. Mutta tosi kiva, että vähän viilenee.

    Nuo talot ovat kauniita. Paljon mielenkiintoisempia katsella kuin neliönmalliset talot. Kiva, että vanhaa kunnostetaan.

    Hyvää viikonloppua Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johanna:Misun poismeno tuli ihan yllätyksenä. Nyt kun menen talosta ulos niin jotain puuttuu kun Misu ei ole siellä ,mutta onneksi on muut kisut. Ja saihan se aika hyvän elämän viettää täällä talon ympärillä, oli ruokaa ja talvella lämmin paikka sisällä, joka jäi sitten viimeiseksi paikakssi.
      Kuule, meillä on tänään satanut niin että aamulla näytti siltä että vesi ulottuu ulko-ovelle saakka ,mutta sitten sade loppui eikä tullut vettä sisälle. Mutta on ollut tulvia siellä sun täällä , kun katukaivot eivät toimineet ja vettä kerääntynyt kaduille.Nyt odottelen että luonto alkaa heräämään, ja pääsen jossain vaiheessa taas keräämään villikasveja. Joten ehkä se sadetanssi auttoi;D
      Minustakin nuo restauroidut talot ovat todella kauniita, ja jänniä muotoja niissä. Meidän talon onkin sellainen neliömäinen laatikko, ei lainkaan kaunis.
      Kiitos samoin sinulle hyvää viikonloppua Johanna:)

      Poista
  2. Kissojen heikoin paikka on munuaiset. Ne joko pikku hiljaa alkaa reistaamaan, vaikka kissat ei sitä itsekkään huomaa. Joskus munuaiset lakkaa toimimasta yhtä äkkiä, varsinkin vanhemmilla kissoilla. Meidän kissalla alkoi tasapaino heittelemään.Kissa alkoi kiertää lattialla rinkiä loputtomiin ja putosi sohvalta selälleen.Toivottavasti Misu pääsi kissojen taivaaseen ja katselee tuolta pilven reunalta maailman menoa.

    Rakennukset ovat mielenkiintoisia. Kiios että kuvasit niitä ja tuo kumkvattipuu on aivan mahtavan kaunis.

    Muuten... minullakin on tuo kuppi, kuvassa oikealla, millä on kahva tai korva, vai mikä se on suomeksi. Ikeasta ostettu, Vietnamissa valmistettu. Tykkäsin siitä niin että halusin sellaisen ihan itselleni.Kovassa käytössä.

    Hyvä haaste. Pitääpä minunkin siivota keittiön kaappeja.

    Ihanaa että sää muuttui. Toivotaan oikein kunnon sadetta, vaikka yhdeksi yöksi! Sateella saa hyvät unet.Meillä oli tänään +10 astetta lämmintä ja sumuista. Eilen paistoi aurinko aivan ihanan kirkkaan kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna Roomassa;Oliskohan Misulla ollut vikaa munuaisissa... Se kyllä oli vähän laihtunut tämän vuoden aikana, mutta muuten ihan pirteä ja energinen., Oma Otto kissani eli 19 -vuotiaaksi, ja vasta silloin sille allkoi tulla ongelmia. Misu varmaan katselee sieltä pilven reunalta tätä maailmaa.
      Rakastan kauniita ja erikoisia rakennuksia, ja tykkään kuvata niitä, ja on aina jännää nähdä miten entinen huonoon kuntoon päässyt vanha rakennus muuttuu taas hienoksi. Tuo kumkvattipuu on mahtava. En ole huomannut että talon asukkaat sieltä poimisi niitä, niin on kai ok jos otan muutaman...
      Tuo Ikean kuppi on kyllä niin nätti, oli ihan pakko ostaa se .
      Tuollaiset hyödylliset haasteet on kivoja:) Nyt kaapppi taas näyttää vähemmän sekavalta. Tänään on satanut todella reilusti, ja vihdoinkin asteetkin laskivat. Olen niin odottanut sitä! 10 astetta sopisi minullekin.Täällä ei vielä ole kylmää, eikä ole edes varmaa tuleeko kylmää, sillä viime talvi oli epänormaalin lämmin. Kaunista viikonloppua sinulle:)

      Poista
  3. Voi Misu-parkaa :(

    Ovat kyllä upeita nuo restauroidut talot, etenkin tuo pyöreäkulmainen viehättää silmää.

    Tanssin täällä sadetanssin teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SusuPetal: Misu ressukka, mutta onneksi sai kuolla ainakin sisällä eikä ulkona. Jäi kyllä ikävä koska Misu oli tuolla niin monta vuotta.
      Nuo restauroidut talot ovat kyllä komeita. Yleensä niihin lisätään restauroinnissa muutama kerros, muuten ei restaurointi kannata, taloudellisesti,koska se on kovin kallista , ja kaupunki on tarkkana esim, materiaalien käytöstä vanhoissa taloissa.

      Kiitos, näköjään auttoi tuo sadetanssi;D

      Poista
  4. Ihanaa kun saitte vähän sadetta sinnekin! Voi Misua <3
    Voisin yrittää lähettää vähän lisää sadetta sinne suunnalle, täällähän sitä on riittämiin :)
    Leppoisaa viikonloppua Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:7 kuukautta oli kuivaa, tosin oli 2 sadetta tätä ennen mutta niin pieniä ettei tullut edes lätäköitä. Nyt tuli sitten kunnolla vettä:)
      Misu ressukka, luulin että on vielä joitakin vuosia jäljellä, mutta kisun tie päättyi meidän pommisuojaan,
      Kaunista viikonloppua sinullekin Outi:)

      Poista
  5. Misu sai onneksi nukkua pois tutussa paikassa. Outoa varmasti, kun ei enää näy pyytelemässä sisäänpääsyä. Minulla oli tosi vahvan näköiset takajalat.
    Miten viileäksi siellä ilma vetää sateiden myötä?
    Kasvaako tuolla Rahamimin talon katolla puita? Kattopuutarha?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sartsa:Onneksi niin , varmaan oli miellyttävämpää nukkua pois meidän talon pommisuojassa. Pöydän alta oli löytynyt. Misu olikin sellainen dominoiva kissa, esim, huiteli muita kissoja aina välillä;D
      Kävin katsomassa paljonko asteita juuri nyt , ja 14 astetta, mutta ei tunnu erityisen kylmältä. Sitten kun sisällä on kylmempää kuin ulkona on kylmää;D
      Tuo asunto siinä Rahamimin kaupan talossa on sellainen penthouse-asunto, jossa iso kattoterassi, ja monissa sellaisissa näkyy ihan puitakin. Tuossa onkin runsaasti laitettu niitä, oikea viidakko katolla;D

      Poista
    2. Kylmemmän sisäilman ajaksi on kasattava iso kasa villasukkia ja peitteitä ;)
      Telkussa näytettiin kerran, kuin Helsinkiin ja Tampereelle on rakennettu muusikoiden talo, jossa asukkaat voivat kasvattaa katolla kaikenlaista. Iso puukin sinne oli istutettu. Sitten tuli Mielensäpahoittaja -ohjelma, jossa tuo karvalakkipäinen henkilö kävi tutustumassa taloon ja hänen kommenttinsa katolla kasvavista puista nauratti kovasti :)

      Poista
    3. Sartsa;joo ja mattoja kun on kivilattia, joka menee aika kylmäksi kun on kylmää. Mutta nyt ei vielä lainkaan kylmää,saapa nähdä tuleeko sillä viime talvi oli niin lämmin. Nyt nousivat asteetkin, ja nyt illalla 19 astetta, eli lämmintä. Luinkin noista taloista joissa on kattopuutarhat, oliskohan olleet Jätkäsaaressa. Hih , mitäköhän se karvalakki henkilö oikein piti katoilla kasvavista puista;D

      Poista
  6. Kivoja katukuvia. Ruokamessuilla olis kiva käydä. Helmikuussa menen käsityömessuille ja maaliskuussa antiikkimessuille. Käsityömessut on yleensä 2 kertaa vuodessa, mutta koronan takia niitä nyt ei ole ollut kahteen vuoteen.
    Kivaa sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulrika:Kiitos, Tel Avivin kaduilta löytyy aina jotain uutta kivaa. Ruokamessut ovatkin kivoja,mutta nämä oli nyt tosi paljon pienemmät kuin viime kerralla,harmi. Käsityömessut kuulostaa kivalta:) OIkein hyvää viikkoa Ulrika:)

      Poista
  7. Sade piristää ja raikastaa, nuo upeat puut kiittää! Maissipastasta en ole kuullutkaan, pistetäänpä korvan taa muistiin. Käytän kikherne- tai linssipastaa kun pastaa käytetään, kauraa myös. Taisin tehdä samanlaisen inventaarion eilen :) ja nostin käyttöön hyllyjen perukoille unohtuneita tuotteita. Ei siellä paljoa ollut, olen pitkin syksyä yrittänyt kierrättää.

    Upeita nuo restauroidut talot!

    Nautinnollista 'talvea', me kanssa kohta kääriydytään vällyihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lepis:Sade tosiaankin raiakstaa ihanasti, etenkin kun 7 kuukauden aikana ol vain kaksi pikkusadetta joku aika sitten. Se puolalainen maissipasta oli tosi hyvää, sekä koostumukseltaan että maultaan, mutta tämä romanialainen vastine ei lainkaan yhtä hyvä. Yleensä suosin muita gluteenittomia pastoja, esim. mun suosikki on 100% tattarispagetti, Kaurapastaa ,sitä joka oli siinä Suomalainen Menestysreseptissä ollut kaurapasta. Hyvä onkin välillä tehdä inventaarioita,täällä kaikki tekevät todella perusteellisen kaapinpuhdistuksen keväällä, mutta muutenkin teen aina välillä.
      Nuo restauroidut talot ovat kyllä tosi hienoja. Kiitos, mistään talvesta ei voi kyllä puhua, kun asteet taas nousi, eikä uutta sadetta horisontissa, mutta nyt on tosi miellyttävää ulkona.

      Poista
  8. Ajatus vielä Misulle<3
    Olipa ihanaa, että saitte vihdoin sateen. Voin kuvitella, että kohta siellä on taas vihreää enemmän. Meillä satelee tällä hetkellä hiljalleen lunta. Lähitalojen katot ovat valkoisia ja nurmikoillekin kertyy hentoinen kerros. Kylmenevää on kai ensi viikolle luvassa.
    Kiitos taas kauniista talokuvista.
    Voi hyvin Jael<3

    VastaaPoista
  9. Voi Misua. :-( Toivottavasti hän sai nukkua pois kivuttomasti.

    Hieno homma, että saitte sadetta! Mutta on se kyllä kumma juttu, että nykyään kaikki sääilmiöt tuntuvat tulevan äärimuodoissa. Joko tulee jotain ihan hirveästi tai sitten ei ollenkaan.

    Hauskan näköinen tyyppi tuo Rahamimi! :-D

    VastaaPoista
  10. Kondenstoitua maitoa ja valkosuklaata, mmmm...Valkosuklaajäätelöä, nam. Täällä on lunta tullut hiukan maahan, en tykkää yhtään.

    VastaaPoista
  11. Veikeät rakennukset.

    Hyvä että tuli sadetta ja hyvä että loppui :)

    Ihania nuo hedelmäpuut !

    VastaaPoista
  12. Kyllä luonto välillä sadetta kaipaa. Minäkin kiinnitin huomioni tuon rakennuksen kattopuutarhaan 🤗
    Minä kiinnitin myös huomion sinun astioihin, nuo mustavalkoiset "kulhot" on minulle mieleen tykkään kovasti 🤗 siellä ei taida olla kovin paljon kaappitilaa asunnoissa.
    Voi kisua.

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...