perjantai 14. tammikuuta 2022

Värikästä taidetta

Tällä viikolla näin paljon värikästä taidetta 💓💛💚💙💜 Ensimmäinen kohtaaminen värikkään taiteen kanssa tapahtui    Tel Avivin keskustan vanhassa  kauppakeskuksessa,   jossa kävin pitkästä aikaa,  ja huomasin että  kauppakeskuksen kahta osaa  yhdistävässä , maanalaisessa käytävässä,  oli uusi näyttely.  Tässä oli niin värikkäitä teoksia, että piti käydä tarkistamassa lähemmin mitä sieltä löytyi. Ihastuin etenkin  tähän suloiseen koiraportrettiin.  Minusta nämä ovat sellaisia hyvän mielen teoksia, mutta torin kahvikauppa&kahvipisteen barista Itain mielestä nämä ovat rumia.,,,,, No kauneus on katsojan silmissä...
Näiden töiden takana on täällä syntynyt mutta Lontoossa kasvanut   Ronny Hatchwell,  joka on myös julkaissut   jonkinlaisen self help-kirjan.   Ronnyn työt printataan    julisteiksi,   mukeihin , kasseihin ym.  ja ovat tosi suosittuja, mutta ennen tätä näyttelyä en ollut kuullut hänestä.
Tämäkin oli hieno , ja upeat värit.

Ronnyn omakuva.
Teoksia oli todella monta, kahdella puolella.
Toinen taidepaikka oli tässä rakennuksessa.  Talon nimi on Lederberg House , sen aikoinaan rakennuttaneen  kauppiaan mukaan,   ja rakennus valmistui vuonna 1925, alun perin vuokra-asunnoiksi.  Vuosien varrella  rakennuksessa oli paljon muutakin,  ja monen vuoden aikana myös   kuvassa näkyvä , aina avoinna oleva Benedict-ravintola. Rakennus oli alunperin kermanvärinen,  mutta maalattiin myöhemmin vihreän väriseksi. Tuo vihreä sopiikin niin hyvin tuolle kauniille rakennukselle.
Muutama vuosi sitten  rakennuksessa alkoi entisöintiprojekti, jota seurasin mielenkiinnolla,  sillä usein ohitan tämän rakennuksen.  Mietin mitä sinne tulee ,  ja tuleeko Benedict-ravintola uudelleen tuonne. Kun projekti oli melkein valmis, Benedict muutti uudelleen samaan kohtaan missä oli aikaisemminkin ollut.  Huomasin että  rakennuksen päälle ei ilmestynyt uusia kerroksia kuten  yleensä näissä vanhoissa restauroiduissa rakennuksissa.  Parvekkeille ilmestyi kauniita  punaisia kukkia,   jotka näyttivät niin kauniilta  vihreän rakennuksen kanssa.  Katolle ilmestyi jonkinlainen taideteos, joka näkyy tässä kuvassa.
Eräänä päivänä  huomasin että rakennukseen oli ilmestynyt taidegalleria,  ja gallerian vastaanotto katutasossa oli niin vahvasti punainen,  ettei sitä voinut olla huomaamatta. Astuin sisälle uteliaana, ja sain selville että koko rakennuksen tilat,  kaikki 3 kerrosta,   Benedict-ravintolaa lukuunottamatta , ovat gallerian käytössä. Kysyin voinko  tulla katsomaan ja ottamaan muutaman kuvan,  ja  minulle sanottiin että sopii muutaman päivän kuluttua ,  sillä samana päivänä galleriassa oli yksityistilaisuus.
Kun googlasin galleriaa kotona,  huomasin että kyseessä onkin tosi nimekäs galleria.  Eden Galleryllä  on gallerioita vähän siellä sun täällä,  eli New Yorkissa, Miamissa,  Coloradossa, Lontoossa, Kreikan Mykonoksella,  3 galleriaa täällä Israelissa  ja kohta uusi galleria Dubaissa. Galleriaryhmä on keskittynyt värikkääseen nykytaiteeseen,  ja heillä on vakiotaiteilijat, joiden  teoksia esitellään & myydään galleriayrityksen eri gallerioissa.
Tämä  värikäs teos  on  ennen portaita.  Gallerian johtajatar teki minulle pienen kierroksen,  Tämä teos on täkäläisen taiteilijan , Dorit Levinsteinin työ.
Portaikon vanhat kuviot on myös entisöity.
Kun tulimme  toiseen kerrokseen,  galleriaa johtava nainen antoi minun katsella muutamaa huonetta,  ja hyvin pikaisesti vain. Minulle koko paikasta tulee mieleen enemmänkin museo kuin galleria.
Itse huoneet  ovat tosi kauniita , ja  voin vain kuvitella miten ihania nuo olisivat asuntoina eikä galleriana. Lattialla hauska Beatlesiä esittävä työ, sekin Dorit Levinsteinin tekemä.
Koska gallerian johtajattarella oli niin kiire esitellä galleriaa,  sain tästäkin teoksesta vain  tärähtäneen kuvan.  Teoksen on tehnyt  taiteilija,  joka  piiloutuu SN-nimimerkin taakse,  ja joka käyttää jokaisessa teoksessaan  kuivattuja,  kaiketi maalattuja  perhosia. Yleensä  perhoset ovat vain pieni osa hänen teoksiaan, joissa yhdistyy valokuvaus, hiilipiirustus, öljyväri  ym.  , mutta tässä teoksessa perhoset olivat pääosassa.  Yksi gallerian  taiteilijoista on amerikkalainen katutaiteilja Alec Monopoly, joka yleensä piilottaa käsillä kasvojaan, mutta sattumalta huomasin että YouTube-videoillaan  hän  ei tee samoin.
Pieni parveke oli ihastuttava, ja sieltä näkyy vastapäinen talo.
Kattokerroksessa  on vain 2 huonetta  ja suuri kattoterassi, jota näin vain ikkunoiden läpi. Seinillä näkyy Alec Monopolyn töitä.
Tämä on selvästi se huone missä  tehdään kaupat.  Gallerian nettisivuilla ei ole teosten hintoja,  mutta  voi vain kuvitella että teokset ovat todella hintavia, eikä suurin osa edes sovi normikotiin.   Minua ärsytti se että  gallerian johtajatar teki niin pikapika-kierroksen, vaikka olimme etukäteen sopineet että tulen sinne.  Olen myös varma että jos olisin tullut ostamaan jonkun teoksen,  punainen matto olisi levitetty eteeni;D   Mutta loppujen lopuksi oli tosi mielenkiintoista  nähdä miltä näyttää tuon kauniin rakennuksen sisällä.

27 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Lissu:Minunkin mielestä niin💚❤️💛🧡💙💜

      Poista
  2. Hengästyttävän upeita väripläjäyksiä. Iloa silmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino:Tykkään värikkyydestä, joten oli ilo nähdä noita teoksia❤️💚💜💙💛🧡

      Poista
  3. Minusta nuo Ronnyn taideteokset ovat upeita. Tykkään värikkyydestä ja myös siitä, että tiedän mitä taide esittää.
    Kaunista viikonloppua kultturelli Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi'Samoin minusta. Ronnyn Instagramissa esim. aivanihania töitä ❤️💚💜💙💛Minäkin tykkään värikkyydestä. Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin Outi❤️

      Poista
  4. ronny tekee väreillä kuvista huippuja ja hänellä on sivunsa taiteilijana ronny's doodles ja on kaverina fb

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runo64:Jouni, huomasinkin jo kun kävin tuolla että olet seuraajana Ronnyn Instassa. Hänen työnsä ovat kyllä viehättäviä, vaikka kahvikaupan Itai ei niitä, itse taiteilijana, lainkaan arvosta 💙💚❤️💜💛

      Poista
  5. Aivan upeita teoksia! Kiitos tästä väripläjäyksestä! Tykkäsin sekä Ronnyn teoksista että noista galleriassa olevista. Harmillista, että kierroksesi jäi niin pikaiseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu:Minäkin niin tykkään noista, värikkyyden vuoksikin❤️💜💛💙🧡Tuo paria esittävä patsas portaikon edessä on ihana, mutta ei jokaisen cup of tea.. Joo harmittelin etten saanut nähdä kuin muutaman huoneen, ja nekin niin pikaisesti etten ehtinyt kuvata kuin vain ovelta..

      Poista
  6. Kiitos sinulle tästä postauksesta oli mielenkiintoista päästä mukaan täältä kaukana näin edes kuvien perusteella. Sait kuitenkin yksityisen kierroksen vaikka mitään et ostanutkaan 🤗
    Kuten sanoit tuo rakennus olisi aivan ihana asuntona kaunis sisältä ja ulkoa. Nuo parvekkeet ja koristeelliset ikkunat ja kaiteet on minun mieleeni. Itse en ole mikään värikylläinen ihminen mutta mukavaa näitä oli katsella. Talo itsessään on myös minun värinen vihreä. Meidän mökkivärimme valikoitui myös vihreäksi ja tässä rakennuksessa kun on käytetty vielä kahta eri sävyä se tekee vielä näin suuresta rakennuksesta vielä elävämmän. Kerrassaan hurmaava kokonaisuus ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nila:Kiva kuulla että tykkäsit, ja kiitos että kerroit:) Juu yksityinen kierros mutta olisi ollut kiva katsella teoksia vähän lähempää, eikä oven suusta ,,,...
      Rakennus on todellakin nätti kuin karamelli, ja parvekkeet nyt niin nätit kun punaiset kukat koristavat niitä..Minä tykkään vihreän eri sävyistä, ehkä senkin vuoksi niin pidän tuosta rakennuksesta, tosi onnistunut värivalinta, ja kuten sanot , niin hyvin valitut vihreät sävyt tuossa. Minustakin hurmaava, ja kun sijaintikin on hyvää niin sitä ei voi olla huomaamatta:)

      Poista
  7. Oi miten ihanaa värihyökyä. Itselläni ei ole pitkäjänteisyyttä tuollaiseen mandalatyyppiseen tekemiseen. Moni käyttää taiteen tekmistä myös terapiana.
    Itse en kaipaa nykytaiteessa välttämättä todellisuuden kuvaamista mutta värimaailma ja miten ne sulautuvat yhteen vaikuttaa suuresti.
    Mieheni taas haluaa taiteen selkeäasti esittävän jotain. Erilaisia olemme, mistä kukin tykkää :)
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BLOGitse: Tuo Ronny on sanonut että nuo työt ovatkin hänelle terapeuttisia. Samoin, esim, tuo tanssiva pariskunta on ihastuttava juuri väriensä ,tosin myös muotonsa vuoksi,mielestäni Noinhan se on:yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Väreistä pidän paljon:)
      Kiitos samoin sinulle hyvää alkanutta viikkoa:)

      Poista
  8. Todellista väriterapiaa, kun katsoo noita kuvia. Jotain tuollaista tarvitsisi itsekin näin keskellä talvea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SusuPetal: Värejä olikin runsaasti molemmassa kohteessa:) Tsemppiä talven kanssa, kohta menette jo kevättä kohti.

      Poista
  9. Erittäin mielenkiitoinen postaus. Kiitos. Ihana rakennus. Istuisin mielelläni tuolla parvekkeella ja vilkuttaisin naapureille. Tel Aviv on varmasti yksi maapallon modernin kulttuurin kehto. Tämä väririkas taide sopii mainiosti julkisiin tiloihin, ei ehkä niinkään ahtaisiin kotioloihin. Suomalaisethan tunnetusti rakastaa kirkkaita räiskyviä värejä, ruotsalaiset ei juuri lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Donna Roomassa:Kiitos:) Todellakin ihana rakennus, ja tykkään niin talon vihreistä sävyistä, ihan nappivalinta värien suhteen. Ja nuo parvekkeet kyllä niin ihastuttavia. Juu paljon modernia kulttuuria täällä, ja muutenkin ,myös hyvin vanhaa. Taidetta näkyy paljon ,myös katukuvassa sillä paljon katutaidetta.Niinpä , suurin osa noist töistä sopivatkin joko todella suuriin asuntoihin tai julkisiin tiloihin ,kuten sanot .Aika jännää etteivät ruotsalaiset rakasta räiskyviä värejä, tuo oli minulle ihan uutta. Mukavaa viikkoa sinulle.

      Poista
  10. Ehkäpä esittelijän mielestä juuri se punaisen maton tarpeettomuus teki kierroksesta niin pikaisen ;D
    Upea galleria, mutta ei tuo kauppakeskuksen taidekaan huonoa ole. Tykkään etenkin siitä pöllökuvasta.
    Jälleen täytyy myös ihailla tuota rakennus- ja restaurointimenetelmäänne. Vihreä talo on ulkoapäin aivan ihastuttava! Ja lisäkerrosten tekeminen ei ole mitenkään irrallaan tyylistä.
    Kivaa päivänjatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sartsa;Hih, niin se varmaan oli;D
      Galleria on tosi hieno, olin ihan yllättynyt että lähes koko rakennus galleriana. Ja tuossa kauppakeskuksessa aina niin kivoja näyttelyitä :) Onneksi täällä on säilytetty osa noista kauniista vanhoista rakennuksista ja myös restauroitu niitä kauniisti. Vanhoissa rakennuksissa on sitä jotain mitä ei ole uusissa . Vihreä talo on mielestäni hurmaava, sekä sisältä että ulkoa. Tuohonhan ei lisätty kerroksia, mutta jos vanha rakennus restauroidaan asumiskäyttöön, on ihan pakko lisätä kerroksia, sillä restaurointi niin kallista ettei se muuten kannata. Kiitos, ja hyvää viikon jatketta sinulle.

      Poista
  11. Ihanan värikästä taidetta ja ihana on myös tuo rakennus kukkineen. Oikeaa silmänruokaa kaikki♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanne:Värikäs taide tuo hyvää mieltä❤️💚💙💛💜Tuo rakennus on nyt kyllå niin nätti, ja kukat tekevät siitä vieläkin nätimmän💚

      Poista
  12. Pieni parveke on ihana, kyllä siinä istuis ja jois kahvit! Neljäs taulu on mun suosikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulrika:kahvihetkelle niin sopiva parveke ☕Ja Ronnyn taulut tosi nättejä❤️

      Poista
  13. Vaikuttavaa ❤️💚💜🧡 eikä ole tylsät värit
    kuten esim. skandinaavisessa sisustuksessa 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita:Värejä tosiaankin riitti , molemmissa paikoissa:)

      Poista
  14. Kiitos haasteesta Jasmin, pitää katsoa.

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...