lauantai 22. tammikuuta 2022

Vuoden ensimmäinen retki

Eilen  olin vuoden ensimmäisellä retkellä,  kun ajoimme eksän kanssa Juudean vuoriston alueelle, lähelle Jerusalemia.  Eilen  oli myös   muutamien sade-ja pilvisten päivien jälkeen kaunis aurinkoinen päivä .

Kulunut viikko on ollut vuoden kylmin viikko täällä,  ja  pitkästä aikaa  tuli käyttöä talvitakille.  Kylmintä oli muutamana aamuna ja iltana, kun lämpötila putosi  6 asteeseen,   ja kylmin sisälämpötila oli 10 astetta. Minua tuo  alhainen sisälämpötila ei erityisesti ole häirinnyt; minulla on kyllä  pieni infrapunalämmitin, mutta en edes ottanut sitä esille, vaan lisäsin vaatteita,  eli tällä viikolla olen tarvinnut täällä aika harvinaista kerrospukeutumista:)  Aivan pohjoisessa ja vuoristoisilla alueilla satoi lunta,  ja Jerusalemissakin satoi hieman lunta,  mutta ei tarpeeksi. Jos muistan oikein , viime vuonna ei ollut näin monta kylmää päivää.   Vieläkin on aika viileää aikaisin aamulla ja illalla, mutta esim. eilen illalla mittari näytti 12 astetta ulkona, eli ei enää niin kylmää kuin alkuviikolla.
Aloitimme aamun aivan ihastuttavassa  kahvila-ravintolassa , joka  sijaitsee orkidea-kasvihuoneessa.    Tässä ravintolasalissa oli vain yksi orkidea, mutta paljon muita kasveja,  ja jopa banaanipuu. Kaikki kasvit lisäsivät kyllä tunnelmaa.
Viereisessä huoneessa olikin monta orkideaa sekä muita kasveja, joita myydään tuolla.  Tässä huoneessa oli liian lämmintä, kasvien vuoksi,  joten istuimme edellisen kuvan ravintosalissa.  Kasvihuoneravintola  sijaitsee Maale HaHamisha-kibbutsin alueella,  ja  toimi aikaisemmin orkideakasvihuoneena, kunnes paikassa oli tulipalo.  Kasvihuoneessa ei ollut mitään muutamaan vuoteen, kunnes kibutsissa asuva pariskunta päätti kunnostaa paikan , ja avata siellä kahvila-ravintolan sekä kasvikaupan.  Aivan ihana paikka, ja olispa tuo lähempänä...
Kaunis ardisia-kasvi.
Orkideat ovat kyllä niin kauniita:) En ole koskaan yrittänyt kasvattaa orkideaa, mutta kun asuin  Venezuelassa,  näin orkideoitten kaupustelijoita tienvarsilla,  ja orkidea onkin Venezuelan kansalliskukka.
Kibutsin alueella on tämä Varsovan geton taistelijoiden muistomerkki.
Maaleh HaHamishan kibbutsi sijaitsee Juudean vuoriston korkeimmalla paikalla,  876 metriä meren pinnasta, ja sieltä onkin hyvät näkymät. Taivas oli tosin niin kirkas etten edes nähnyt mitä kuvasin;D  , mutta tämä taitaa olla osa Abu Goshin kylää.
Zoomasin  kuvan Abu Goshin moskeijasta.  Abu Goshissa sijaitsee myös kaunis keskiaikainen luostari, ja  kylän pääkatu on täynnä ravintoloita, jonne tullaan syömään kaukaakin.
Orkideakahvilan jälkeen ajoimme  toiselle muistomerkille, jonka tornista mahtavat näkymät. En ensin ajatellut kiivetä tuonne,  sillä  jotkut rappuset näyttivät hieman hatarilta ja olivat tuettu metallilla, mutta lopuksi kävelin ylös, aika monta rappusta. Ylhäällä tuuli kovaa ja oli kylmää, mutta näkymät olivat huikeat.
Tämä oli yksi näkymistä, ja tuon valkoisen talon katolla on kyllä sielläkin hienot näkymät alas laaksoon.
Seuraava etappi oli Ein Rafan arabikylä,  jonka lähellä vesilähde, jonka  eksä halusi näyttää minulle.  Jätimme auton hieman kauemmaksi, ja kävelimme kohti lähdettä,  ja en voinut olla kuvaamatta tätä hieman palatsimaista taloa.   Yleensä arabikylissä  tällaisissa taloissa asuu koko laaja perhe, ja 4-kerroksiseen taloon takuulla mahtuu isokin perhe.
Vesilähteen viereen on rakennettu pieni  allas, johon virtaa lähteen vesi.    Viereisestä kalliosta tippui  vettä , ja kuului ihanaa veden solinaa. Eksä maistoi vettä ja sanoi että se on tosi raikkaan makuista.
Kävellessämme vesilähteelle ohitimme  tämän kahvilaravintolan,  ja muistin joskus lukeneeni paikasta.  Lähes kaikki muut paikat olivat kiinni. 
Lähteen jälkeen menimme sisälle tuohon kahvilaravintolaan. Paikan nimi, "Shanklish"  , tarkoittaa Libanonissa ja Syyriassa suosittua  juustoa, joka muotoillaan pallon muotoiseksi, ja jota syödään joko pehmeänä versiona , tai  kuivempana versiona.
Koska olimme syöneet aamiaista muutama tunti aikaisemmin , edellisessä paikassa, otimme tuolla vain juotavaa. Eksä tilasi Salep-juoman, jota täälläpäin kutsutaan  sahlabiksi,  mutta on alunperin peräisin turkkilaisesta keittiöstä ,  ja Turkissa se onkin suosittu lämmin talvijuoma. Ottomaanit toivat juoman tälle alueelle. Juoman kanssa tuli kookoshiutaleita, kanelia ja  pistaasipähkinää, joita lisätään juoman sekaan.
Minä tilasin arabialaisen kahvin, joka oli hyvää.
Shanklish-kahvilaravintolassa myydään myös  shanklish-juustoa,  joka näkyy tuossa ylempänä ,  lasipurkissa. Hyllyillä oli myös zaatar-yrttimaustesekoituista, tahinia, labane-jugurttijuustoa  sekä jameed-jugurttijuustoa, joka on kotoisin  beduiinien keittiöstä.  Se valmistetaan  joko lampaan-tai vuohenmaitojugurtista, ja sitä kuivataan koviksi ja hyvin suolaisiksi palloiksi.  Maistoimme  palestiinalaista  oliiviöljyä, joka oli todella hyvää, mutta aika kallista.
Tännekin olisi mukava tulla uudestaan.  Päivän retki oli todella mukava ja tuli taas nähtyä ja koettua kaikenlaista.  Kaunista viikonloppua toivotellen💓

21 kommenttia:

 1. Kivaa, että olet saanut nauttia hieman viileämmistä keleistä! Tosin sisälämpötila tuntui hurjan vähältä!

  Ihana päivä teillä ollut, huikeita maisemia ja hyvät eväät kahviloissa. Ihan kateeksi käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Hih, kylmää osaa kunnolla arvostaa kun se on niin harvinaista💙Joo sisällä aika kylmää mutta vaatteita lisäämällä ainakin minulle ok, ja muutenkin mieluumim tätä kuin kesän kosteaa kuumuutta.
   Oli kyllä ihans retki, hienoja maisemia ja kahviloita. Kaunista viikonloppua sinulle❤️

   Poista
 2. Ihan kuin olisin ollut retkellä mukana! kiitos kierroksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:Kiva kuulla että omit virtusalisesti mukana ja tykkäsit❤️

   Poista
 3. Onpa kaunista! Abu Gosh on tuttu paikka, olen käynyt siellä useasti upealla puutarhalla ja myös syömässä. Oletko käynyt Kiryat Anavimin kibbutsilla siinä Abu Goshin lähellä? Siellä on ravintola, kahvila ja sisustuskauppa. Kiva paikka ja meille nostalginen, siskoni tulivat aikoinaan juuri tuolle kibbutzille.

  VastaaPoista
 4. Eeviregina:Olikin kaunista, ❤️Abu Goshissa on kyllä kivoja ruokapaikkoja. Me ajoimne Kiryat Anavimin ohi, ja olisin halunnut sinnekin, mutta ei ehditty. Sinulla on tosiaankin erityinen suhde siihen kibbutsiin, ja sehän olkin aikoinaan sellainen kibutsi mihin tuli paljon suomalaisia💙Kaunista viikonloppua sinulle ❤️

  VastaaPoista
 5. Venezuelan kansalliskukka 🌸 Mukava tietää kun rakastan 1) orkideoja ja 2) latinoita / espanjan kieltä 💚🧡❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:Orkideat ovat kyllä niin kauniita:) Samoin minä rakastan espanjan kieltä/latinokulttuuria.

   Poista
 6. Kas kun ei ollut enemmän tungosta noissa kahviloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu:Tuossa ensimmäisessä olimme aikaisin aamulla,mutta kun lähdimme pois, oli jo jonoa...Ja siellä tarkistettiin vihreä passi,ilman sitä ei tuonna päässyt. Toisessa paikassa oli meidän lisäksi 3 muuta pöytää mutta aika tyhjää muuten.

   Poista
 7. Päästiinpä mekin nyt kuvien kautta retkellenne. Mielenkiintoisen näköistä!
  Hyvää viikonloppua Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Kiva jos olit virtuaalisesti mukana, blogimaailmassahan voi "matkustaa" sillä tavoin;D Kiitos ja hyvää viikonloppua myös sinulle:)

   Poista
 8. Kyllä olikin mielenkiintoinen kierros! Kiitos upeista kuvista! Orkideakahvila näytti ihanalta. Orkidea on yksi mun lempikukista (ja yksi niistä harvoista, jotka tunnistan :-D). Olen muuten yrittänyt etsiä zaataria täältä Suomesta, mutta en ole löytänyt. Osaisitko sinä antaa mitään vinkkiä, mistä kannattaisi etsiä? Vai voisikohan sitä tehdä itsekin... täytyypä kuukkeloida.

  Kivaa viikonlopun jatkoa, Jael! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu: Kiitos:) Orkideakahvila olikin aivan ihana paikka, ja tuonne haluaisin mennä uudelleenkin. Orkideat ovat kyllä kauniita, ja joo, niin helposti tunnistettavia:) Hmmm, zaataria varmaan löytyisi Helsingistä joistain etnisistä kaupoista,mutta google on myös täynnä tee itse zaatar.ohjeita:) Kiitos samoin Satu hyvää viikonlopun jatkoa.

   Poista
 9. Näistä teidän retkistä on aina kiva lukea. Aivan ihanissa paikoissa kävitte. Upea tuo orkideapaikka. Arabikylän talo näyttää ihan satulinnalta.
  Kaunista lauantaita sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Kiva kuulla että tykkäät❤️Orkideapaikka oli ihana💚Ja tosiaankin oli vähän palatsimainen tuo talo.. Oikein kaunista loppuviikkoa Outi🧡

   Poista
 10. Kiitos valokuvista. Sen kyllä huomaa että ollaan kauenpana Tel Avivista. Minulle joka on kiinostunut historiasta vanhat rakennukset ovat aarreaittoja. Arabialaista kahvia haluiasin maistaa. Sitä varmaan myydään Tukholmassakin. Sen keittäminen on meikäläiselle ehkä ongelma.
  Orkideat ovat kauniita mutta minulla ei ole koskaan ollut orkideaa kotona. Tyttären ikäiset kuulema ovat kovasti kinnostuneita orkideoista, mutta oma tytär on äitinsä kanssa samoilla linjoilla, kestäviä kukkasia joita on helppo hoitaa. Hän on ottanut minulta taimia. Ja minä otin aikoinaan äidiltäni taimia. Mutta ei muínulla enää ole ainoatakaan äidin taimesta kasvanutta kukkaa jäljellä.
  Hyvää talven jatkoa jos niin voi sanoa. Pian on kevät taas!

  VastaaPoista
 11. Mahtavat maisemat! Kivan näköset noi kultaiset tuolit tuola kahvilassa :)
  Kahvipannut kukkaruukkuina on kans hyvä idea!

  VastaaPoista
 12. Olipa kiva kierros! Meitä oli näköjään retkellänne mukana taas aika monta. Eksäsi voisi melkein periä retkimaksua mukana olleilta ;)
  Joka tapauksessa oikein virkistävä ja hyväntuulinen kierros autenttisissa maisemissa, KIITOS Jael! Ainakin minä tulin tästä hyvälle tuulelle <3

  VastaaPoista
 13. No on teillä ollut viileä sisäilma mutta onneksi se kestää vain muutamia päiviä. Meillä on kotona alhaalla lasiparvekkeella infapunalämmittimet katossa ja minä en voi mennä sinne silloin jos ne on päällä minulla ottaa ne silmiin varmaan kuivattaa jotenkin. Ensin laitan ne päälle, annan olla että lämpenee, sammutan ja sitten vasta menen sinne.
  Ihanaa katsottavaa teillä ja sitten myöskin meillä. Itse emme käy vieläkään missään joten mukavaa kun pääsee näin ilmasille retkille.
  Orgideoiden kasvatus on minulle jotenkin haastavaa kukkivat aikansa ja kuolevat. Pitäisi perehtyä vähän niiden kasvatukseen.
  Kivat kahvipannut ruukkuina ja erilaisia juustoja olisi kiva maistaa.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
 14. Ahaa, tuo Ardisia on minulle uusi kasvi! Täytyy tutkia lisää. Hieno retki teillä!
  Kyllä on Kyproksellakin ollut lähtömme jälkeen hirveän kylmää ja sateista. Me ei voitaisi edes pyöräretkille lähteä niin kylmässä ja sateenuhkassa. Olemme ihan onnellisia lähtömme aikatauluun.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...