tiistai 4. tammikuuta 2022

Talvi luuraa jossain

Joku on maalannut torin vieressä olevien kävelykatujen katuvalojen pylväät ja 
tässä roskiksenkin

Hei taas , miten on tämä vuosi alkanut teillä, toivottavasti hyvin.  Täällä  vuosi on alkanut lämpimästi,  eikä mitään kunnon talvea edes  näkyvissä.  Aamulla ja illalla on mukavan viileää, mutta ei kylmää,  ja päivällä lähes 20 astetta.  Muistan että muutama vuosi  sitten vielä oli sellaisia iltoja, jolloin  oli tarvetta  laittaa kunnolla lämmintä päälle,  mutta ei enää. Ja kun  tammikuun alussa näkee  ulkona kärpäsiä ja kimalaisia, joiden pitäisi olla jonkinlaisessa talvihorroksessa,   ymmärtää että  kaikki ei ole kuin ennen.  Viime talvi oli täällä lämpimin ikinä,  ja tämä talvi vielä sitäkin lämpimämpi.  
Maalatut pylväät  kuvasin viime vuoden puolella, eli viime torstaina.   Kadun penkit maalattiin jo aikoja sitten, mutta nyt oli väriä lisätty  muuallekin. Tosi piristävää:)
Väriläikkiä.
Sama vähän kauempaa.
Tämä kala-aiheinen pylväsmaaulaus oli suosikkini.   Täällä ovat omikron-luvut lähteneet kunnon nousuun, mutta esim.  hengityslaitteissa ym. olevien määrä  on pysynyt matalana, ja jopa laskenut välillä,  ja suurin osa sairaaloissa olevista koronapotilaista (tällä hetkellä koko maassa  117)  vähemmän vakavia tapauksia  sekä rokottamattomia. Jos Israel  oli rokotusten mallimaa vielä vuosi sitten  , niin  nyt täällä ojn 70 %  rokotusaste, kun se esim. Tanskassa on 82.7 % . Mutta kaikesta huolimatta täällä  taas päätettiin että  rokotetut turistit saavat tulla tänne ensi viikosta lähtien; tosin  sekin voi muuttua  nopeasti kuten marraskuussa  , jolloin päätettiin avata maa turisteille, ja silloin omikron peruutti kaiken. Minusta  turismin alamäki täällä  (tiukkojen rajoitusten vuoksi)   on tosi surullista,  sillä  Tel Aviv on kaupunki jolle turismi on tärkeää ,  ja  turistien puute näkyy ja tuntuu.
Maalattujen pylväiden alueelta kävelin lähelle,  pienelle kadulle nimeltä " tuntematon katu", jonka päässä tämä rakennus leijonapatsaineen.  Olen joskus blogin alkuaikoina kirjoittanut talon historiasta, mutta en löydä postausta mistään.  Talon rakennutti  1900-luvun alussa  Tel Avivissa asunut rikastunut liikemies suuresti rakastamalleen , paljon nuoremmalle vaimolleen.   Viimeksi kun kävin katsomassa taloa,  se oli huonommassa kunnossa . mutta nyt se oli saanut maalia päälle, ja muutenkin siistimpi kuin silloin kun kirjoitin siitä.  Talon tarina on mielenkiintoinen,  ja siitä  on eräässä matkalehdessä mielenkiintoinen  juttu englanniksi täällä.
Saman pikkukadun varrella on 2 huonokuntoista taloa, joissa ei varmaan tällä hetkellä asu kukaan.
Ränsistyneet talot on yhdistetty toisiinsa   pienen sillan avulla.
Vastapäätä ränsistyneitä taloja on  muutama vuosi sitten uudistettu rakennus,  johon lisättiin muutama kerros.
Samana päivänä päätin kävelyni Saronan puistoalueella,  ja huomasin että pensaita oli parturoitu,
Paikka sikarien ystäville.
Sarona on aina sellainen paikka jossa voi rentoutua, ja  unohtaa kaiken muun,  vaikka paikka on keskustan alueella, vilkkaiden katujen varrella.  Ja myös  pilvenpiirtäjien ympäröimä, kohta 3 puolelta.
Rosmariinia. 
Helokolibrikukkia. 
Suurin osa puiston sitruspuista oli kynitty,   eikä niissä ollut hedelmiä, paitsi näissä kahdessa puussa. Ja tietenkin hedelmät niin korkealla ettei niitä voi poimia. Kotikatuni loppupäässä  on pieni talo, ja sen pienellä pihalla  pomeranssipuu,  mutta sekin puu oli kynitty,  ja kotikadullani asuva Evelyn oli onnistunut poimimaan sieltä minulle 4 pomeranssia.  Näissäkin puissa kasvavat hedelmät ovat jonkinlaisia pomeransseja,  ja olen poimnut pomeransseja  asuinkaupunkini pienestä puistosta,  mutta  niiden kuoret eivät tuoksu kuivattuna yhtä hyviltä kuin  kotikadun päässä   olevan puun hedelmät , jotka menevät ihan hukkaan. Pomeranssejakin on monta lajiketta,    ja hieman harmittaa etten voi poimia niitä kotikadun päässä kasvavia pomeransseja.
Kahden korkean pomeranssipuun edessä on Saronan ruokahalli, ja tarkoitus oli kävellä hallin toiselta puolelta kadulle, jota kautta pääsen bussipysäkilleni.
Oli vielä sen verran aikaista että  hallin ruokapaikoissa vasta tehtiin esivalmisteluja , eikä ihmisiä vielä näkynyt.  Hallin keskiosa  oli ennen täynnä ruokakojuja, mutta nyt niiden tilalla on ruokapöytäryhmiä.
Selvisi ettei toisesta uloskäynnistä pääsekään nyt ulos,  joten jouduin kiertämään hallin ulkopuolelta  seuraavalle kadulle.
Teekaupan ikkunassa oli nätti joulumuki.
Ja lautanen.

15 kommenttia:

 1. Hei ja iloista tammikuuta! Ihana postaus taas ja kommentoitavaa olisi ehkä jokaiseen kuvaan, mutta erityisesti tykkäsin valkoisen kunnostetun talon "puskaparvekkeesta". Se näytti hauskalta kahvittelu- tai lukupaikalta. Oma rauha! Myös puiston rosmariinit ja katujen väriläiskät saivat hyvälle mielelle. Mahtavaa, että olet jo noin vireänä heti vuoden alussa. Minä taidan olla vielä vähän unessa, mutta kiitos kysymästä, kyllähän täälläkin vuosi on alkanut ihan mukavasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Leena ihanainen ja kiitos muutenkin❤️Tuo puskaparveke on kyllä mainio:täydellinen näkösuoja ja olo varmaan kuin viidakossa kun tuolla istuu🤣Rosmariini on sellainen yrtti jota ei tarvitse koskaan ostaa, mutta liuan harvoin käytän sitä. Oikein hyvää tammkikuun jatkoa sinulle🌨️❄️

   Poista
 2. Ei ole talvea juuri näkynyt täälläkään. Vuoden ensimmäisenä päivänä rikottiin jopa lämpöennätys (asteita mitattu Lontoossa about 16), mikä sinänsä oli hieno päivä tehdä pidempi pyörälenkki ”maaseudulle”. Huomenna kylmenee eli vuodenaikaan nähden normaalimmat säät tulevat. Täällä on ollut todella harmaata ja pimeää: aurinkoa ei juuri näy ja jos näkyy, niin paistelee tyyliin vartin.

  Ihania kuvia sinulla taas ja niin kaipaan aurinkoa ja valoa! Koleammankin sään kestäisi, jos ei olisi näin harmaata. Ihania väriläiskiä nuo pylväät, kalapylväs miellyttää minuakin eniten. Ja sikäläiseen arkkitehtuuriin en varmaan koskaan kyllästy, niin jänniä muotoja! Rupuisen rakastajana myös nuo ränsistyneet sivukadut kiehtovat.

  Turistien puute näkyy täälläkin, vaikka Englannissa ei juuri rajoituksia ole ja se näkyy kyllä tartuntaluvuissa. Englannissa on strategiana rokottaa mahdollisimman paljon. En turisteja kaipaa, ihmisiä täällä piisaa muutenkin mutta kyllähän tämä kauheaa on matkailualan yrittäjille ja koko maan taloudelle.

  Hyvää tätä vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia:Selvästi on lämpiämistä näkyvissä siellä sun täällä. Täällä oli viime vuonna historian lä pimin talci, mutta sitä jo edelsi muutama lämpimämpi talvi, ja tänä vuonna ei sitten lainkaan talvea, ei tule käyttöä ainakaan mun takeille. Harmi että teillå siellä nyt niin harmaata, toivottavasti aurinko välillä näyttäytyy. Harmaus on tosiaankin masentavaa kun sitä on pitkään:täällä kun harvoin niin siitä jopa pitää. Kiiros, ja Tel Avi issa on tosiaankin ihania väriläiskiä, etenkin tuolla torin läheisyydessä❤️Mä arvasinkin että tykkäään noista aika ränsistyneistä rakennuksista😁Täälläkin yritetään saada ihmiset rokotuttamaan itsensä, mutta luin että välillä on ollut puutetta rokotteista. MÄä kyllä haluaisin turistit takaisin tänne, on sääli nähdä kiinniolevia hotelleja ja ajatella miten monta ovat menettäneet työpaikkansa turistien hävittyä koronarajoitusten aikana. Kiiros samoin sulle oikein hyvää alkanutta vuotta ja myös 🌞

   Poista
 3. Kaunis joulumuki ❤️ Yhdelle parevekkeelle on luotu melkein kuin metsikkö 😀
  Piristäviä nuo kaikki värilliset maalaamiset... Pirteää keskiviikkoa sinulle Jael 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:, Minustakin tosi nättijoulumuki, ja sen laatikko❤️Hih, tosiaankin oikea metsikkö parvekkeella💚Tykkään tosi paljon noista väriläiskistä❤️💚🧡💙Hyvää keskiviikkkoiltaa ja tammikuun jatkoa Rita❤️

   Poista
 4. Maassa ja maassa eri tyylit, täälä ei saa maalata pylväitä ja roskiksia :-)
  Ihana toi joulumuki.
  Kivaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
 5. Meillä vuosi on alkanut hyvin lumisesti. Melkein joka päivä saisi tehdä pihalla lumitöitä.
  Tuo koronan vaikutus on surullista, minäkin olin viime vuoden puolella jo vähän innostunut sinne matkaamisesta. Mutta täytyy seurailla tilannetta.
  Ihana tuo Sarona ja sitruspuut! Eikö sitä puuta heiluttamalla tai jollakin hakkaamalla saisi hedelmiä alas?!

  VastaaPoista
 6. Täällä kyllä riittää talvea, nytkin puissa on mahtava, valkoinen kuorrutus ja tulee lisää lunta. Pakkanen sahaa ees taas joten liukasta on.

  Hauskoja nuo maalatut pylväät, piristävät ja sopisivat tänne Suomen harmauteen hyvin.

  Mukavaa vuoden jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Asut kyllä mielenkiintoisessa paikassa! Ja nuo maalatut pylväät ovat todellailoinen väriläiskä katukuvassa.
  Kuulinkin uutisista, että Israel laskee jo turisteja maahansa. Kyllä turismi on kärsinyt kovia kolhuja ympäri maata. Yllättävää kuitenkin on, että esim. Lappiin on tehty nyt ennätysmäärä turistilentoja. Matkailijat tulevat pääasiassa Britanniasta.
  Meillä lunta satelee ja viileääkin on. Aurinko on jossain piilossa pilviverhon takana. kevättä kohti kuitenkin mennään.
  Mukavaa alkanutta vuotta Sinulle! <3

  VastaaPoista
 8. Todella kivan näköisiä nuo maalatut pylväät. Täällä korona tilanne on räjähtänyt käsiin. Helsingissä on eniten todettuja tartuntoja. Mietittiin jo ystäväni Mian kanssa, että uskalletaanko edes nähdä tässä kuussa, mutta päätettiin, että kyllä nähdään. Karkkilassa on vain vähän päälle 10 tartuntaa ollut, joten taidan siellä olla paremmassa turvassa kuin täällä Espoossa.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 9. Väriläikät ovat selvästi kutsuvan näköisiä kauppojen edessä. nuo ovat sitäpaitsi siistejä. Tulee mieleen nuo graffitiväriläiskät, kuten oli joku sotkenut lähtevän postin laatikon täälläpäin. En uskaltanut yhtä tärkeää kirjettä edes laittaa lootaan, kun koko loota näytti jo epäilyttävältä. Kivat kuvat ja sotkut on ihan eri juttu.
  Saako siellä poimia hedelmiä puistoista kuka vaan? (varmaan ihan hölmö kysymys ;) ).
  Välillä tuntuu, että koronasäädöksiä tiukennetaan ja välillä ajatellaan, että ei voida mitään kuitenkaan, joten löysennetään. Ei tämä tilanne taida normalisoitua ikinä. Virus tuo paljon hallaa yrityksille ja leipä on monella tiukassa.
  Täällä näyttää ihan talvelta. Lunta höytyilee hiljalleen ja maassakin on ihan kiitettävä määrä. Pakkasta on 5,7 astetta.

  VastaaPoista
 10. No on värikkäitä pylväitä niin erilainen ajatustapa kuin meillä täällä. Ketkä näitä pylväitä maalaa🤔❓
  Hyvä että taloja korjataan ja maalataan kurjan näköisiä nuo asumattomat. Minä rakastan rosmariinia ruuassa ja sen tuoksua mutta laventelin tuoksusta en pidä ja se taas on monien suosikki. Rosmariini on täällä aika kallis suhteessa sen kokoon mitä myydään kaupoissa esimerkiksi ilman ruukkua nipussa.
  Kaunis on joulumuki ja hyvänkokoinen korva.
  Täällä oli eilen loppiaisena todella kaunis päivä aurinko paistoi ja oli mukava tehdä lumitöitä mökillä. Joulukoristeet on vielä mutta ensiviikolla korjaan joulun pois.
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 11. Olipa taas mielenkiintoinen kuvakierros! Miten ollakaan, mua kiinnostivat eniten nuo ränsistyneet talot. :-D

  Maalatut pylväät on hienoja ja piristävät katukuvaa kivasti! Hyderabadissa oli maalattu puita, mutta siitä en oikein pitänyt...

  VastaaPoista
 12. Miten tuleekaan mieleen niin Kazimierz? Väriä ja sellaista rustiikkista romantiikkaa :D

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...