maanantai 27. joulukuuta 2021

Hyvää loppuvuotta

Launtaina  pilvinen ja sateinen sää kääntyi  aurinkoiseksi ja lämpimämmäksi, ainakin päiväsaikaan. Ja kun  on satanut muutaman kerran kunnolla   , ja sen jälkeen aurinko paistanut, luonto on herännyt kunnolla.  Kuvan käenkaalit kasvoivat todella äkkiä,  yli puolen vuoden kuivuuden jälkeen, ja tässä meidän talon ja naapuritalon välissä oleva alue oli vielä joitakin viikkoja sitten aivan paljas.

7-kerroksinen talomme oli kokonaisen viikon ilman sähköä ( talon tilat, eivät asunnot)  ja  oli pakko ostaa  taskulamppu jotta näkisin mennä alas portaita.  Koska talomme vesipumppu toimii sähköllä,   ei sekään toiminut kuin vajavaisesti, niin että vain alimpien kerrosten kraanoista tuli joitakin tippoja vettä.  Onneksi asun 3 kerroksessa  , joten kraanoista tuli edes pikkuisen vettä, toisin kuin ylempien kerrosten asunnoissa.    Eilen sähköasentaja asensi uuden sähkökaapin,  mutta hissi ei toiminutkaan, joten piti tilata hissiyhtiön ihminen tarkistamaan miksi hissi ei toimi. Nyt iltapäivällä se onneksi toimi, mutta talon  ulko-oven avaava koodisysteemi ei jostain syystä toimi.  Oli kyllä mahtavaa  kun valot tulivat takaisin, mutta  vuotava katto pitäisi korjata ennen seuraavia sateita. 
Lauantaina  menin Nancyn mukana  hänen reformijuutalaiseen seurakuntaansa.  Kun Nancy muutti tänne kesällä, etsi hän sopivaa seurakuntaa,  ja löysi tämän asuinkaupungissani Holonissa sijaitsevan  seurakunnan, joka on  aika kaukana omasta kodistani.  En ole koskaan käynyt/nähnyt reformijuutalaista seurakuntaa,  joten olin kovin utelias näkemään miten se toimii. Tällä kyseisellä seurakunnalla on  väliaikainen paikka erään  kaupunginosan vapaa-ajan keskuksessa,  kunnes heille luvattu oma paikka valmistuu.

Reformijuutalaisuus  on juutalaisuuden liberaali suuntaus,  joka on kovin erilainen esim,  yleisimpään  ortodoksijuutlaisuuteen verrattuna. Reformijuutalaisuus syntyi  Saksassa, mutta on yleistä etenkin Yhdysvalloissa, minkä vuoksi Nancy etsi juuri tällaista seurakuntaa.   Ortodoksisynagoogissa  naiset ja miehet on erotettu toisistaan,  eikä naisilla ole  tasavertaista asemaa jumalanpalveluksissa, mutta  reformijuutalaisuudessa naisten ja miesten asema on tasavertainen. 
En tiennyt etukäteen mitä odottaa  , ja  tunnelma tuolla oli todella iloinen ja ystävällinen.  Lapsille oli  tuossa näkyvä alue leikkikaluineen. Lapsia oli  tuolla tosi paljon , mutta suurin osa juoksi koko ajan tämän salin ja ulkopihan välillä.   Myös ihmisten pukeutuminen oli hyvin informaalia,  toisin kuin  ortodoksisessa synagoogassa, missä sapattina yleensä pukeudutaan  juhlavasti.  Kuvassa toorarulla on otettu esille,  Tämän seurakunnan  toorarulla oli juuri saatu lahjoituksena Kalifornian  Sacramenton  reformiseurakunnalta. Nancy on kuvassa vasemmalla (punainen lyhyt hame).  Reformiseurakunnassa  suurin osa rukouksista laulettiin,  kitaraa soittavan jäsenen säestyksellä.  Nancy soittaa  huilua , ja on jäsenenä  seurakunnan  "orkesterissa".  Rukousten / laulujen jälkeen siirryttiin salista toiseen huoneeseen minne oli katettu herkkupöytä.   sillä jokainen oli tuonut&valmistanut syötävää.  Olipa mukava kokemus.
Keskuksen toisella puolella  oli yksi kaupungin   49 satupuistosta.  Eri taiteilijat ovat luoneen satupuistojen hahmoja,  enkä tiedä mikä satu oli tässä pikku puistossa.

Tämän aamun aloitin Cofix-kahvilaketjun  capuccinolla,  joka on edelleenkin  erittäin edullinen, eli tämän hetken kurssin  mukaan 1.42 Eur. Cofixhan on  viime vuosikymmenellä perustettu täkäläinen halpiskahvilaketju, joka laajeni  todella nopeasti,mutta joka sitten lopahti muutaman vuoden jälkeen, kun kaikkia tuotteita ei enää voinut  myydä  tosi alhaiseen hintaan,   ja nyt kahvilapisteitä on jäljellä vain muutamia  aikaisempaan verrattuna.  Ketju laajeni joitakin vuosia sitten Venäjälle, jossa on aika monta Cofix-pistettä.
Löysin vasta äskettäin tämän Cofix-ketjun lippulaivakahvilan,  vaikka olin tosi usein kävellyt läheltä ohi. 

Korona(omicron)luvut ovat viime päivinä nousseet täällä,  ja täällä on otettu käyttöön taas uusia rajoituksia, kuten  ihmismäärän rajoittamisia  kauppakeskuksissa,  vihreän passin näyttö   suuremmissa kaupoissa,   ym. ym. Vaikka tartuntamäärä on nousussa,  niin sairaaloissa olevien määrä ei ole noussut, ja koko maassa  on alle 100 koronasairasta sairaaloissa.
Iltapäivällä kun vein Bambin ulos, kävin viemässä ruokaa kisuille.  Kuvassa näkyy kissojen sadesuojat, jonka joku ystävällinen henkilö on rakentanut  kaupungin asentaman kissojen syöttötelineeseen.  Itse syöttöteline ei ole koskaan toiminut syöttötelineenä, mutta tällaiseen se sopii todella hyvin, ja tarjoaa kissoille suojaa sateelta.
Olen etsinyt sitä nuorta vaalea jalkavammaista kissaa, jonka kuvan postasin muutama postaus sitten, mutta  kun myrsky alkoi sateineen ja tuulineen,  kissaa ei löytynyt mistään,  eikä sen jälkeenkään. Edit: Kissa olikin tänä aamuna bussipysäkillä, ja sen jalka oli kunnossa, eli kaikki hyvin:)

Tämä on vuoden  viimeninen postaus, joten toivottelen teille oikein hyvää loppuvuotta ja Uutta Vuotta 2022

34 kommenttia:

 1. Hyvää loppuvuotta myös sinulle Jael! Ihanan pehmeä vihreys tuossa ensimmäisessä kuvassa! Sinne olisi kiva hypätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepis:Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää tulevaa vuotta 🎉Tuo luonnon vihreys on kyllä ihanaa pitkän kuivuuden jälkeen 💚

   Poista
 2. Kylläpä siellä alkaa tosi nopeasti vihertää! Oikein hyvää ja tervettä uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina:Sade ja, aurinko tekevät kyllä nopeasti ihmeitä luonnossa💚Kiitos samoin sinulle oikein hyvää uutta vuotta 🎉

   Poista
 3. Sulla ollut jännää... kerrostalossakin voi olla poikkeusoloja.
  Mitä parhainta vuoden loppua 🌺🌿🌺🌿🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita:juu, oikein kunnon poikkeusolot olikin, itseäni häiritsi eniten veden puute tai että sitä tuli kraanoista vain niin vähän. Hyvää tämän vuoden loppua ja uuden vuoden alkua Rita ❤️🎉

   Poista
 4. Kivan näköinen Cofix kahvila, Hyvää uutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika:Kivalta näyttääkin tuolla, ja nyt kun kahvi kallistunut joka paikassa niin tuolla edelleen sama halpa hinta☕Gott Nytt År Ulrika🎉

   Poista
 5. Hh, viikko ilman sähköjä, onpa ollut elämys!

  Ihanaa uutta vuotta sinulle ja Bambille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:ei tosiaankaan ollut kiva juttu, parasta oli kun vettö tuli taas kunnolla kraanoista💙Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin ja lainakoiralle🎉🐕

   Poista
 6. Ihanaa loppuvuotta sinullekin Jael ystäväiseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Oikei ihanaa vuodrn loppua ja tulevaa vuotta Outi ihanainen❤️🎉

   Poista
 7. Hyvää loppu vuotta ja hyvää uutta-vuotta 2022 ja Rauhaa Jerusalemille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipsa:Kiitos samoin sinulle hyvää tulevaa vuotta, ja todellakin pitää toivoa rauhallisia aikoja Jerusalemille❤️🎉

   Poista
 8. Harmillista tuollainen sähköjen katoaminen. Meillä oli -15 ja jos sähköt olisi menneet...brrrr. En halua kuvitella.
  Oikein sähköistä loppuvuotta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BLOGitse:Minua häiritai eniten se että vettä tuli vain pikkuriikkisen. Taskulampulla pärjäsi hyvin portaikossa, ja kun olen 3.keroksessa niin hyvin jaksaa mennä ne ylös. Mutta siis, sähköt olivat pois vain itse rakennuksesta, ei asunnoista. Oikein hyvää loppuvuotta ja tulevaa vuotta sinullekin🎉

   Poista
 9. Olipa jälleen mielenkiintoinen postaus!
  On kyllä tosi harmillista, jos sähköt katkeavat pitkäksi aikaa.
  Toivon Sinulle oikein onnellista ja hyvää uutta vuotta! Jokohan koronan selkä viimein taittuu? Toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe:Kiitos, niva kuulla ❤️Onneksi sähköt olivat poissa vain itse rakennuksesta, eikä asunnoista, mutta varmasti olisin kärsinyt enemmän jos olisin asunut 7.kerroksessa tässä talossa. Kiitos samoin sinulle Piipe oikein hyvää tulevaa vuotta, ja toivotaan että koronan selkä tosiaankin taittuu tulevana vuonna, olisi jo aikakin..

   Poista
 10. Mukavaa loppuvuotta sinullekin! Onnea uudelle vuodelle! Kiitos blogiystävyydestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:Kiitos samoin sinulle ja Merrille oikein hyvää tulevaa vuotta🎉ja kiitos sinullekin blogiystävyydestä❤️

   Poista
 11. Oi, mikä vihreys. Käenkaali näyttää ihanalta.
  Täällä on sadellut lunta melkein koko päivän. Tosin onneksi vain hiljalleen. Joka tapauksessa lumitöitä on tiedossa!

  Onnellista Uutta vuotta sinulle Jael ja kiitos kun olen saanut olla blogiystäväsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Aina niin "vau" kun kuiva lähes tyhjä alue muuttuu noin kauniin vihreäksi 💚🍀🌿🌱Tsemppejä lumitöihin, siitö on jo aikaa kun viimeksi näin lunta❄️Oikein hyvää tulevaa vuotta 🎉sinullekin Leena, ja kiitos sinullekin blogiystävyydestä❤️

   Poista
 12. Oi miten vehreää teillä onkin siellä talojen välissä. Ja mukavaa kun pääsit tutustumaan uuteen seurakuntaan. Ja hienoa tietenkin että valot ja vedet pelaa taas, ne on aika tärkeitä meille kun siihen olemme oppineet. Mukavaa kuulla että kisan jalka on kunnossa taas ja hyvä kun ne pääsevät johonkin suojaan sateelta.
  Täällä on satanut uutta lunta jonkinverran maa on ihanan valkoinen ja puissakin on mukavasti lunta.
  Uuden vuoden vietämme ihan kotona kahdestaan. Hyvää alkavaa vuotta sinne sillä pianhan se vaihtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila:Talvi täällä vähän kuin kesä teillä🌱🌿🍀💚
   Oli tosiaankin mielenkiintoinen vierailu tuossa seurakunnassa, ja olivat niin ystävällisiäkin❤️Suuri helpotus oli kyllä kun asiat taas olivat normaaleja tässä talossa,.minä. lähinnä kärsin kunnon v3den tulosta, kun kraanoista tuli vain tippoja. Lumiset maisemat ovat kyllä niin kauniita❄️❄️ja ihanaa kun oli kunnon valkoinen joulu🎅tällä kertaa Suomessa. Täällä koronarajoitukset karsivat kunnolla uuden vuoden juhlintaa. Oikein hyvää tulevaa vuotta sinullekin🎉

   Poista
 13. Oikein hyvää uutta vuotta ja kiitos mielenkiintoisista postauksistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Roomassa: Kiitos samoin sinulle hyvää alkanutta vuotta, ja kiitos samoin sinulle erittäin kiinnostavista postauksistasi:)

   Poista
 14. Onnea ja iloa uudelle vuodelle.

  Tuolla kuvaamassasi seurakunnassa näyttää olevan vapautunut ilmapiiri, hienoa kun lapsetkin ovat mukana.

  Täällä nyt odotamme presidentin uudenvuodenpuhetta ja konserttia Itävallasta. Aurinko paistaa, hieno alku vuodelle 2022.

  VastaaPoista
 15. Unelma:Kiitos samoin sinulle ja V:lle onnea uudelle vuodelle:)
  TUolla seurakunnassa oli tosi kiva tunnelma, ja harmi että se on kaupungin aivan toisessa päässä, eli liian kaukana, eikä busseja sapattina, eikä Nancykaan voi tarjota kyytiä kuin aniharvoin.
  Oi uundenvuoden konsertti, se on aina niin upea:) Ja ihanaa että aurinko teillä paistaa, meillä oli sadetta, mikä on sekin hieno alku,täällä.

  VastaaPoista
 16. Minulle reformijuutalaisuus on tuttu juttu. Ortodoksisuus vähemmän, eniten tosin menen sekaisin hasidien ja haredien kansa. Ihanaa vuotta sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melissa: Oli kyllä tosi miellyttävä tuo reformijumalanpalvelus:) Oikein ihanaa tätä vuotta sinullekin Melissa:)

   Poista
 17. Olen nyt kaksi kertaa jo yrittänyt kommentoida tähän postaukseesi, mutta aina ne ovat livahtaneet taivaan tuuliin. Tuo amerikkalainen tulkinta juutalaisuudesta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta, Jael!

  VastaaPoista
 18. Tuo on kurja jos on niin, että hissikin lakkaa toimimasta. Kuitenkin kun voi olla paljon liikuntavammaisiakin ihmisiä. Meille tehdään pian hissin korjaus taloyhtiöön. En tiedä kauanko se on poissa sitten käytöstä. Onneksi kuitenkin korjataan.
  http://www.espoonhissi.fi/palvelut/peruskorjaus/

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...