torstai 16. joulukuuta 2021

Joulukuun kissat ja muutakin

Tämä nuori kissakaunotar ilmestyi puistoon  jostain vähän yli kuukausi sitten.  Ilmestyy aina jostain puskasta kun tulen puistoon,  ja  odottaa että laitan sille keon ruokaa. Olen nimennyt kissan Bellaksi, ja Bella tulee ihan lähelle, mutta Bellaa ei voi silitellä,  sen verran säikky on tämä kaunis kissa.
Tätä ystävällistä kissaa silittelin tänään torin lähellä . 

Tämä kissa aiheutti  huolta tällä viikolla.  Hyvin nuori kissa, ehkä  4-5 kk vanha,  ilmestyi jostain puistoon puolitoista viikkoa sitten.   Tämä kissa hakeutui ihmisten luokse, oli selvästi tottunut ihmisten seuraan,   mutta vierasti puiston  muita kissoja.  En ole ihan varma, mutta luulen että tuon käyttäytymisen vuoksi kissa on ollut jossain perheessä,  ja tuotu tuonne puistoon.  Toissapäivänä huomasin että  sillä on toinen etujalka joko poikki tai muuten kipeä, sillä se  tassutteli vain 3 jalalla ja varoi tuota toista etujalkaa. Eilen soitin eri järjestöihin,  eläinsuojeluyhdistykseen,   lähetin viestin  ja kissan tuntomerkit kaupungin veterinaariselle osastolle , mutta en saanut mitään  apua kissalle.  Tänään etsin kissaa  puistosta, aamulla , päivällä ja nyt illalla, mutta kissaa ei näkynyt missään. Toivottavasti joku on vienyt sen turvallisempaan paikkaan.Edit:Aamulla aikaisin se olikin meidän takapihalla, ja annoin sille ruokaa. Myöhemmin etsin mutten löytänyt kisua. 
Kissoista puihin.... Viime kuussa tein aamukävelyn Tel Avivin  vanhemman keskustan alueella,  ja näin erään talon pihalla aivan ihastuttavan aidan,  joka oli tehty muutamasta sitruunapuusta.   En ole koskaan nähnyt tällaista ennen,  ja  mietin miten saadaan aikaiseksi tuollainen aita.  Aidan kadunpuoleinen ja myös molemat sivuilla olevat osat olivat täynnä vielä  vihreitä sitruunoita.
Ihana!🍋🍋
Eilen kävelin taas samaa reittiä,  ja halusin nähdä miltä aita näyttää kun sitruunat ovat kypsän keltaisia.  No tuosta oli aika monta sitruunaa jo  poimittu,  sillä raakileita oli viime kuussa tosi monta. Jos asuisin omakotitalossa, haluaisin tuollaisen sitrusaidan:)
Sitruuna-aidan talo on kulmatalo, ja  kulman takana , kadun alapuolella , on piha-alue , missä jännät siniset kissapenkit.
Lopuksi jotain jouluista:  tässä Jaffan joulukuusi päivällä,   sekä myöhemmin illalla.  Kuvat otti eksä.
Tämä veljen viime kuussa lähettämä kuva on Kööpenhaminasta, joulukauden avajaisista. Veljellä oli muutama myyntikoju  Kööpenhaminan joulutorilla.

Mukavaa joulun odotusta🎅🎄

20 kommenttia:

 1. Onpa kaunis kissa tuo Bella.
  Siis miten tuo sitruunapuu on saatu kasvamaan noin. Ihan mieletön idea ja mikä sitruksen tuoksukin varmasti.
  Kaunista viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Bella on tosiaankin kaunotar:)
   Sitä itsekin mietin miten nuo sitruunapuut saatu kasvamaan noin, ja Riina laittoikin tuonne alemmaksi kommentiin siitä miten tuollainen kasvatetaan:)
   OIkein kaunista ja kivaa Karkkilan viikonloppua Outi:)

   Poista
 2. Suloisia kissoja. Tekisi mieli ottaa syliin ja silitellä niitä.
  Sitruuna-aita on ihana. Joku on ollut tosi kekseliäs kun on tuollaisen laittanut.
  Mukavaa joulukuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanne:Nuo kissat ovatkin niin suloisia:) Niistä on paljon iloa minulle.
   Sitruuna-aita on todella ihana, ja nyt selvisi miten sellainen syntyy,tuolla Riinan kommentissa. Kiitos samoin sinulle mukavaa joulukuun jatkoa.

   Poista
 3. Olen ajatellut mennä ens jouluna Köpenhaminan joulumarkkinoile, ne on hienot ja mahtavat :)
  Hieno kuusi Jaffassa!
  Kivaa joulun odotusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika: Varmaankin hienot markkinat, ainakin mitä näin veljeni lähettämistä kuvista. Jaffan kuusi onkin tosi hieno:) Kiitos,oikein hyvää joulun odotusta sinulle:)

   Poista
 4. Todella kaunis tuo aita! Ihana idea kerrassaan.

  Mukavaa viikonloppua, Jael!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:TOdellakin ihana tuo säleikköaita:) Ja taidokkaasti laitettu.
   Kiitos samoin sinulle SusuPetal oikein hyvää viikonloppua:)

   Poista
 5. Voi tuota pientä kissaa! Ihana, että ruokit sitä ja olet yrittänyt saada sille apua.

  Ja tuo aita on niin sanottu säleikköpuu-aita. Eli ihan tavallinen hedelmäpuu kasvatetaan ja leikataan vuosittain säleikköön tukeutuvaksi. Säleikköpuita myydään myös valmiina. Tai niin, että niitä ollaan jo muutama vuosi leikattu muotoonsa ja taivuteltu oikeaan suuntaan.
  Näitä puita kasvaa Suomessakin yleensä omenapuista ja joskus myös päärynäpuista. Englannissa ne ovat erityisen suosittuja esimerkiksi muuripuutarhoissa.
  Itsellänikin kasvaa säleikköomenapuu tilanjakajana. Ne voidaan tosiaan tukea säleikköihin, vaijereihin, muureihin tai seiniin.
  Olen kirjoittanut aiheesta blogiini täällä: http://versojavaahteramaelta.blogspot.com/2019/05/saleikkoomenapuu-ja-herkullinen.html
  Säleikköomenapuu on englanniksi espalier / espalier tree / espalier fruit tree. Näitä sanoja googlaamalla löytyy mahtavia kuvia eri säleikköpuista.
  Itsekään en ole aiemmin törmännyt sitruunapuihin, jotka ovat kasvatettu säleikköön. Kiitos, että otit näistä kuvia ja vinkkasit mullekin. Näyttää tosi kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina: Kiitos, kissat tässä kodin edessä olevassa puistossa ovat minulle rakkaita:)

   Ja kiitos paljon vastauksestasi,arvasinkin että sinulta saan vastauksen tuohon. Todella ihana tuollainen säleikköaita, ja ensimmäistä kertaa törmäsin tuollaiseen säleikköaitaan, olen kyllä nähnyt isoissa kukkalaatikoissa sitruspuita, joiden varsion säleikköä, Pitääkin tulla katsomaan sitä säleikköpuupostaustasiL) Kaunista viikonloppua sinulle Riina.

   Poista
 6. Minusta on surullista että näillä kaikilla kissoilla ei ole rakastavaa kotia... no se on tietysti mahdotonta.
  Täällä jotkut ammattilaiset ja taitavat puutarhurit kasvattavat tällaisia aitoja vaikka omenapuista mutta siihen tarvitaan hyvää ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä.
  Mukavaa joulunodotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila:onhan se surullista, mutta toisaalta kissat kuuluvat Välimeren maiden katukuvaan.Ja näillä kissoilla on kuitenkin aika hyvät oltavat, on ruokaa ja juomaa, ja silittelyjä niille jotka sitä haluavat.
   TUollaiset säleikköaidat ovat kyllä tosi ihania ja ei varmaan helppoa kasvattaa sellainen. Katselin muutaman videon , ja tosiaankin sellaiseen tarvitaan kärsivällisyyttä. Kiitos samoin sinulle hyvää joulun odotusta.

   Poista
 7. Puita voi hyvin kasvattaa säleikössä. Suomessa on säleiklölmenapuita kasvatettu iät ajat. Säleikköomena pienen pihan puu. Myös päärynöitä on säleikkönä ihan myynnissä puutarhamyymälöissä. Vaatii toki joka vuotista leikkaamista ja oksakulmien taivuttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilumiina: Olen täällä nähnyt aikaisemmin suurissa ruukuissa kasvavia sitruspuita joiden runko on säleikkö. Mutta en muista että olisin tuollaisena aitana enne nähnyt minkäänlaisena versiona.
   Hyvää joulun odotusta sinulle:)

   Poista
 8. Jaffan joulukuusi on vaikuttava! Voi, kunpa tuo kissa nyt saisi apua!

  Kaunotar on todellakin kaunotar!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena: Todellakin vaikutta tuo Jaffan joulukuusi. Myös Haifassa on hieno kuusi. Leena, luulen ettei se kisu sittenkään ole ollut perheessä , vaan on vain tottunut pentuna ihmisiin. Annan sille joka päivä ruokaa, ja silittelen.
   Bella onkin tosi kaunotar:)

   Poista
 9. Kööpenhaminasta löytyy näköjään kunnioitettava määrä nuoria vaskisoittajia! (jotka kyllä varmaan palelevat noissa hamosissaan...)
  Voi tuota irtokissojen määrää! Olet kiltti, kun pidät niistä huolta. Niitä on niin paljon, että varmaan keskenäänkin pitävät jonkinlaista valtataistelua. Hylätyt kissat ovat surullinen asia. Täälläkin on eläintaloilla hylättyjä kissoja, mutta varmasti niitä löytyy myös paljon luonnosta.
  Kuusi on upea täydessä valaistuksessaan! Aitakin on hieno! olen nähnyt myytävän omenapuita, jotka kasvavat noin litteinä esim. seinän vieressä. Aitana nerokas keksintö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa:Orkesterin jäsenenä heti huomasit soittimet:) Juu aika kevyet vaatteet oli kyllä soittajilla.
   Kissoja on paljon, mutta kaupungilla yleensä joka vuosi steriloisimisprojekti jossain kaupunginosassa, jotta kissakanta ei kasva liian suureksi, ja nämäkin kissat tässä puistossa suurimmaksi osaksi sterilisoitu,mutta nämä kaksi nuorta tulokasta eivät vielä. Ei tässä puistossa onneksi ole kuitenkaan liikaa kissoja, mutta joskus saattaa tullla joku vierailija, ja silloin voi syntyä joku tappelu. Hylätyt kissat tosiaankin surullinen tapaus, mutta en olekaan enää varma onko tuo kisu hylätty, vaan näköjään se on pennusta tottunut ihmisiin, jotka varmaan syöttäneet ym. Ulkokissat kuuluvat Välimeren katukuvaan, mutta onneksi täällä on lisäkseni muitakin syöttäjiä, joten kissat hyväkuntoisia..
   Jaffan kuusi onkin upea!
   Ja tuo aita ihana! Todellakin nerokas keksintö tuollainen säleikköpuukasvatus:)

   Poista
 10. Sydämeen käyviä tarinoita kissoista, tuntui ihan kipuna kun ajattelin kissojen elämää. Miten riivauttua ja kurjaa se onkin. Kovin jouluisalta ei Kööpenhaminan kuva näyttänyt, täällä kaikki sulkeutuu kohta uudelleen.

  VastaaPoista
 11. Unohtui ihan eli oikein hyvää joulun aikaa Sinulle Jael, olet ihana kun huolehdit kissoista.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...