torstai 27. tammikuuta 2022

Salainen puutarha

Toissa viikolla näin  pitkästä aikaa  Glorian, kolumbialaisen ystäväni, joka on miehensä kanssa  ollut ekstra varovainen koko 2 koronavuoden aikana,  niin että meidän torstai-tapaamisista tuli todella harvinaisia. Gloria asuu Tel Avivin keskustan alueella,  ja sovimme  että kävelen torilta päin hänen suuntaansa,  ja  hän kävelee taas minun suuntaani, kunnes kohtaamme. 

Kävellesseäni  ohitin kahvilan,  jossa en ole koskaan ollut,  ja huomasin että sieltä näkyi ovi ulkopihalle.  Gloria oli painottanut ettei halua istua missään sisällä,   joten kun kohtasimme,   kerroin että löysin paikan missä on ulkopiha.  Oli aika lämmin päivä,  mikä sopikin hyvin ulkona istumiseen.
Astuimme sisään ja kadun puolella oleva kahvila&baari näytti viihtyisältä,  mutta teimme siellä vain tilauksemme,  ja astuimme ulos takapihalle.
Pihaterassi oli todella suuri,  ja siellä oli erilaisia tuoli -ja pöytäryhmiä.  Selvisi että pihaterassi on osa Assemblage-putiikkihotellia,  Muistin lukeneeni jotain hotellista  ja sen kahvilasta joitakin vuosia sitten, avajaisten yhteydessä,  mutta ajan myötä unohdin jutun.  Hotelli ja kahvila&baari sekä ulkoterassi sijaitsevat 100-vuotiaassa rakennuksessa. Asuin aikoinaan ihan rakennuksen lähellä, mutta silloin lähialueella ei ollut mitään niin kiinnostavaa kuten nyt.  
Olimme ainoat asiakkaat  sinä aamuna. Vasta myöhemmin sinne tuli muutama ihminen. 
Pidin siitä että vaikka  sisällä oli kalliimman puoleinen  putiikkihotelli,  pihan koko ulkosivu oli jätetty käsittelemättä, ja siinä oli kaunista ajan patinaa.
Tuolla oli niin mukava istua ,  emmekä edes huomanneet ajan  kuluvan. Vietimme  terassipihalla muutaman tunnin. 
 Meidän istuessa  joku hotellin työntekijöistä kävi poimimassa ensimmäisen kuvan minisitruunat, ja asetti ne pöydälle. 
Tästä mennään kadun puolen kahvilaan. Kun astuimme ulos kadulle,  tosi mukava mies, en tiedä oliko hän  hotellin johtaja tai jotain muuta,  sanoi  että meidän on ehdottomasti nähtävä myös hotellin galleria.  Muistissa oli hieman kylmempi vastaanotto vihreän talon galleriassa, täällä mies hotellista lähes vaati että meidän on nähtävä galleria.
Hän johdatti meidät  sisälle hotellin puolelle,  (tuosta näkyy hieman ulkoterassia) ja kertoi  että hotellin  galleria on portaikkogalleria, ja että siellä nyt on valokuvanäyttely  Tel Avivin yöelämästä 90-luvulla. Tel Avivin yöelämä oli erityisen vilkasta  ja osittain  dekadenttia  silloin.   En itse kokenut sitä sillä asuin silloin Suomessa. 
90-luvun underground -yöelämää.. Valokuvaaja on  tänään tosi tunnettu, jonka töitä    on esitetty myös ulkomailla,  mutta kuvia ottaessaan hän oli vielä nuori, aloitteleva valokuvaaja. Aika erikoista sijoittaa  galleria portaikkoon.
Koska olimme jo itse hotellissa, päätimme hieman katsoa miltä siellä näyttää. Koko hotellissa on vain 20 huonetta. 
Yhden huoneen ovi oli auki, koska siellä oli juuri siivooja,  ja kun näin nämä  lamput, pyysin kurkistaa pikaisesti  miltä huone näyttää.   Huoneessa oli pieni parveke pihalle päin  ja nämä lamput olivat kyllä tosi jännät!
Ylimmässä kerroksessa on kattoalue, ja sielläkin oli muutama näyttelyn kuva.
Tämä oli tosi jännä, ehkä joku lepotuolin tapainen? Katolla pitäisi myös olla kahvila, mutta se on auki vain kesällä.
Lukija hotellin katolla. Täälläkin paikat oli jätetty rosoisen näköiseksi.
Alas kävellessä näkyi taas jännä lamppu. Kun tulimme ulos hotellista, törmäsimme  taas mukavaan hotellin johtajaan? , ja kysyin häneltä miten hotelli pärjää kun ei ole turisteja.  Hän kertoi  että heillä on pitkäaikaisia  täkäläisiä vieraita,  ihmisiä jotka Tel Avivissa työn takia,  tai ihmisiä joiden pitää olla karanteenissa  ym. Näin ovat myös  muut  kaupungin hotellit pärjänneet joten kuten,   ja esim. yhdessä halvemmassa hotellissa on asunut nuoria jopa kuukausien ajan,  ja  huonevuokra  joskus jopa halvempi korona-ajan hotellissa kuin  jos vuokraisi asunnon, etenkin kun huonevuokraan sisältyy vesi, sähkö ja netti.
Talvemme täällä on jatkunut jo 2 viikkoa,  ja  talvitakkia olen käyttänyt useastikin, toisin kuin viimeisimpinä vuosina. Ja viime yönä  Elpis-lumimyrsky,  joka toi lunta  Turkkiin  ja Kreikkaan, saapui tännekin , tosin hieman lauhtuneena,  ja toi lunta myös  Jerusalemiin, ja tänä aamuna  Jerusalemin asukkaat heräsivät lumisessa kaupungissa.  Tässä kuvassa   Israelin presidentti Yitzhak  Herzog leikkii lumisotaa   vaimonsa kanssa presidentin virka-asunnon pihalla.  Ja kun  täällä  ihan pohjoisessa on joka vuosi  lunta  mutta Jerusalemissa vain noin kerran  viidessä vuodessa, lumentulosta tehdään tosi iso juttu;D Minun alueellani satoi korkeintaan rakeita...

28 kommenttia:

 1. Kiehtovia kuvia, niin monipuolista arkkitehtonisesti kuin kulttuurisestikin on tarjonta ja näkymät. Aivan uskomattoman upeita näkymiä, jotka luovat ainutlaatuista kontrasti Suomen oloille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino :Kiitos, tosiaannin vähän erilaista kuin Suomessa, ja Tel Aviv niin kiinnostava, kun aina löytyy jotain uutta❤️Kaunista tammikuun loppua sinulle

   Poista
 2. Kivat kuvat ja viehättävä, ehkä vähän rouhea terassi, mutta kyllä tuolla viihtyisi. Trumpettilamppu oli hauska. Lumentulo voi olla siellä iso juttu siellä, toisin kuin meillä. Tässä ei ole satanut nyt paljon mtn, ei semmosia määriä kuin eteläisessä Suomessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irja:Kiitos, ❤️Todellakin viihtyisä terassialue, ja tuo rouheisuus tavallaan viehättää kun muissa paikoissa sellainen hävitetään. Lumentulo täällä, tai ainakin kun sitä tulee Jerusalemiin, menee melkein hysteriaksi, ja Jerusalemista loppuivat hotellihuoneet kun niin monet halusivat nähdä lumisen kaupungin, kuulostaa vähän hassulta näin suomalaisesta näkökulmasta 😁Mukavaa tammikuun loppua sinullw

   Poista
 3. Ihanaa kun kuvailet kaikenlaista kiinnostavaa ja niin erilaista kuin meillä täällä. Sinulla on todellakin silmää veikeille yksityiskohdille ja noista kuvista voi saada monenlaista inspiraatiota ja virkistystä tänne pohjoismaiseen valkoisuuteen ja minimalistiseen ympäristöön turtuneille silmille. Herättelee kivasti!!
  Valkoisuudesta puheenollen, eilen illalla ja viime yönä lunta pyrytti oikein kunnolla ja lumitöitä riittää.
  Värikästä viikonloppua sinne Jael<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Kiitos kivasta kommentistasi, kuten aina:) Tela Aviv on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita ei voi olla huomaamatta, ja aika värikästähän täällä onkin:) Varmaankin nyt kun teillä kaikki valkoista niin kaipailee enemmän värejä, minulla olikin Helsingissä makuuhuoneessa sellaiset värit jotka piristivät:)
   Teillä on siellä kunnon talvi, Jerusalemin lumet ehti jo sulaa pois, mutta pohjoisessa täällä sitä vielä riittää.
   Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin Leena:)

   Poista
 4. Kiva kun löysit tämän paikan yhteistä hetkeä varten ei tarvinnut lähteä etsimään. Käytävällä on katossa myös nuo jännät valot olisikohan näyttely sentakia siellä. Minua on aina ihmetyttänyt nuo johtojen ja kaapeleiden sotku. Eikö kukaan koskaan ole järjestyksen ihminen voisi ne olla kuitenkin vähän siistimminkin. Yleisesti ottaen vaikka on siistiä mutta nuo johdot ja kaapelit ja putket... auts 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila:Tuo paikka oli kyllä mahtava löytö:) Mä luulen että tuossa hotellissa on panostettu jonkinlaiseen erikoiseen muotoiluun, kuten nuo lamput. Niin, nuo johdot ja kaapelit...täällä vanhemmissa taloissa niitä riittää... Meidänkin 70-luvun alun talossa niitä on jonkin verran, ,kun on vedetty jotain kaapelia ikkunan kautta toiseen paikkaan. Uusissa taloissa ei kaapeleitä eikä johtoja näy.

   Poista
 5. Kiva kahvila, tuola viihtyisin minäkin, avaraa ja valoisaa. Kivat värit tuola hotellissa!
  Kivaa viikon loppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulrika:On kyllä ihana kahvila, jossa viihtyy kauankin. Ja jänniä juttuja hotellissa. Ha en fin veckoslut du också:)

   Poista
 6. Onpa viehättävän näköinen kahvila ja ihanan rauhallinen, sellaisia paikkkoja suosii nyt korona-aikana.

  Kaunis tuo hotellikin, nuo portaat vähän arveluttaisivat, kun lonkassa on tällä hetkellä bursiitti.

  Mukavaa viikonloppua, Jael!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal: Tosiaankin viehättävä, kuin jonkinlainen keidas, ja ihanaa oli kun olimme pitkään ainoat asiakkaat tuolla:)
   Hotelli oli kiva, ja sopii tuohon vanhaan rakennukseen,.Portaat, no onneksi ei paljon kerroksia, vain 2.5 kerrosta.. Tsemppiä bursiitin kanssa, ja pikaista toipumista.
   Kiitos samoin sinulle hyvää viikonloppua:)

   Poista
 7. Mahtavaa rosoa ja rouhetta. Meillä kun kaikki on niin kiiltävää ja steriiliä.
  Hienoa, että taidetta on joka paikassa. Kaipaan sitäkin tänne :)
  Mukavaa viikonloppua!
  ps. kiitos kun kävit kommentoimassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BLOGitse: Pidinkin tuosta rosoisuudesta ym, vastapainona sterliisimmän näköisille paikoille.
   Tässä kaupungissa taidetta on tosiaankin vähän joka puolella, mikä tekee paikat kiinnostaviksi:)
   Kiitos samoin, ja tilasin nyt postauksesi koska blogisi ei päivity blogilistallani.

   Poista
 8. Kiitos mielenkiintoisesta postauksestasi. Tuolla viihtyisin minäkin. Roomassakin on tätä tyyliä vanhoissa rakennuksissa, mutta roomalaiset ei suosi sekoittaa modernia luovuutta vanhaan, samalla tapaa kuin Tel Avivissa. Itse pidän vanhan ja uuden tyylin yhteydestä erittäin paljon. Se piristää.
  Terveisin kevättä odotellessa Donna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Roomassa, kiva kuulla että pidit postauksesta:) Tuollainen rouheinen vanha tyyli on kyllä kaunista kaiken modernin rinnalla. TÄällä tosiaankin sekoitetaan uutta ja vanhaa, ja kun kunnostetaan vanha talo,yleensä ihan jo taloudellisistakin syistä lisätään kerroksia, mutta modernimpia.
   Kiitos samoin sinulle hyvää kevään odotusta.

   Poista
 9. Ihana kahvila ja kiva kun pystyi ulkona kahvittelemaan. On kyllä erikoisia ja upeita valaisimia tuolla hotellissa ja tuo lukija patsas on todella kaunis.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi: On kyllä tosi ihana, ja vielä se kun olimme suurimman osan ajasta ainoat asiakkaat:) TOsi jänniä valaisimia olikin tuossa hotellissa, ja lukijapatsas oli kiva löytö katolla:)
   Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin Outi:)

   Poista
 10. Siellä on paljon kaikenlaisia kivoja kahviloita. Ja gallerioitakin tuntuu olevan joka nurkalla :)
  Alan odotella kuvia, joissa Sauli N tekisi vaikka lumiukkoja virka-asuntonsa pihalla ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sartsa: Tel Avivissa on kyllä valtava määrä kahviloita, en tiedä miten niihin riittää asiakkaita,tosin paikalliset ovat ahkeria kahviloissa istuvia (ja työskenteliviä , kannettavan tietsikan kanssa.).
   Hih, oliskin kiva sellainen kuva missä Sauli tekee lumi-ukkoja;D Täällä kun tuo lumi aika harvinaista niin tuollaiset kuvat aika hauskoja:) Kaunista tammikuun loppua sinulle.

   Poista
 11. Voi vitsit, miten kiva ja kiinnostava postaus taas! Minäkin luin Jerusalemin lumentulosta jostain, vai olisinko kuullut siitä uutisista (ukkeli katsoo usein kansainvälisiä uutiskanavia, ja jotain tarttuu aina välillä munkin päähäni :-D).

  Ihana, että pääsit treffaamaan pitkästä aikaa Glorian! <3

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu: Kiitos Satu ihanainen:) Joo sinne tuli lunta mutta kesti vain päivän, mutta olin vähän kateellinen siitä Jerusalemin asukkaille;D Oli kyllä mahtavaa taas saada nähdä Gloria,ennnen koronaa meillä oli usein torstai-treffejä.OIkein hyvää helmikuuta Satu:)

   Poista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Oi mikä ihana paikka. Saan jotenkin Sasiedzi fibat tuosta paikasta. Ikävä Krakovaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melissa:Tosi ihana paikka! Jännää että sulle tulee tuosta Krakova mieleen, toisaalta kun en ole siellä koskaan ollut niin en voi kuvitella miten tuo muistuttaa paikkoja siellä.Toivottavasti pian taas pääset Krakovaan.

   Poista
 14. Hei!
  Voisitko tehdä itsestä pienen esittelyn tänne? :)
  Olen jonkin aikaa seurannut blogiasia ja selväksi on käynyt, että olet eronnut (ex-miehesi asuu myös siellä? Onko hän paikallisia?) ja sinulla on poika. Muuta ei oikeastaan ole selvinnyt.
  Miten olet aikoinaan jäänyt sinne asumaan (vaikka olette eronneet?) Mitä teet työksesi? Asuuko poikasi myös siellä? Oletko kuinka kauan asunut siellä? Käytkö kuinka usein Suomessa?

  Olisi kiva saada hieman lisätietoja jos kysymykset eivät ole liian henkilökohtaisia.
  Kiitos myös hienosta ja värikkäästä blogistasi. :)
  T:Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Katri:) Kiva että olet löytänyt blogini ja tykännyt siitä , kiitos:) Olen joskus avannut asiaa ,mutta kun tätä blogia olen kirjoittanut jo 13 vuotta niin se taisi olla aikoja sitten. Minulla on poika ex-ykkösen kanssa , joka asuu täällä. Poikani asuu Suomessa , ja minulla siellä 2 pientä pojantytärtä. Asuin täällä ihan nuorena, sain lapsen nuorena, ja muutin takaisin Suomeen erottuani, kun poika oli 5 v. Kun hän oli jo aikuinen ,muutin tänne takaisin tavattuani SUomessa eksä 2:sen, joka myös täkäläinen, ja jonka kanssa asuimme ensin täällä vähän yli vuoden , sitten Venezuelassa ja Yhdysvalloissa. Eksä jäi Etelä-Amerikkaan, mutta palasi tänne myöhemmin, ja meillä on hyvätä välit:) Aikoinaan tulin kibutsille. Yleensä kävin Suomessa kerran tai kaksi vuodessa, ennen koronaa, mutta koronan vuoksi en ole nyt ollut 2.3 vuoteen SUomessa, vaikka olisikin mahdollista lentää sinne ,mutta kaikki rajoitukset ja vanha koira tällä hetkellä estävät sen. Ennen koronaa tein vähän matkajuttuja ja esim, tilaustyönä Tel Aviv-oppaan, jota kukaan ei sitten käyttänyt,kiitos koronan (se on aplikaatiossa).- Olen tehnyt käännöstöitä ja ollut erilaisissa hommissa vuosien aikana, olen mm. opiskellut hotellialaa, jossa olin monta vuotta, Kaunista helmikuuta sinulle Katri.

   Poista
 15. Kiitos esittelystäsi! Nyt moni asia valaistui paljon.
  Ihanaa helmikuuta sinulle ja koirallesi ja kiitos vielä mielenkiintoisesta blogistasi! :)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...