perjantai 4. helmikuuta 2022

Taidetta taloissa joita ei kohta enää ole

Muutama päivä sitten näin television uutislähetyksessä jutun Tel Avivin keskustassa sijaitsevasta 2 vanhasta talosta,  jotka  pian puretaan,   ja jotka toimivat pop-up-museona 10 päivän ajan, ennen  purkamista. Oli ihan pakko mennä katsomaan  tuota ainutlaatuista museota, ennenkuin se häviää  kokonaan. Eilen kävin museokierroksella.
Tässä talot joita kohta ei enää ole. Kaksi toisiinsa kiinni rakennettua taloa,  molemmissa 4 kerrosta ja 24 asuntoa yhteensä.  150 taiteilijaa saivat  luoda taidetta asuntojen huoneisiin,  keittiöihin,  vessoihin ja kylpyhuoneisiin. Kun nämä  talot puretaan,  niiden tilalle rakennetaan 2 uutta , korkeaa taloa,  ja näissä taloissa asuneet ihmiset saavat  uuden asunnon uudesta talosta, ilman että joutuvat siitä maksamaan. Hyvä tilanne sekä  asunnonomistajille että rakennuttajalle,  joka myy ne asunnot jotka eivät mene entisille asunnonomistajille. Viereiset talot ovat aika samanlaisia,  50-60 luvun taloja, joten ehkä nekin joku päivä puretaan uuden alta.
Illalla  jonot tuonne olivat kuulemma tosi pitkät, mutta en ollut varautunut siihen että myös aamulla olisi pitkä jono. Ja se oli hurjan pitkä! Odotin jonossa puoli tuntia, ja jono liikkui tosi hitaasti sillä  vain tietty määrä ihmisiä päästettiin kerralla sisälle, ja kaikkien koronapassit tarkistettiin myös. Eilen oli tosi lämmin päivä,  ja aurinko paahtoi välillä  tosi kuumasti, mikä teki odottamisesta vähemmän miellyttävää, mutta loppujen lopuksi odottaminen kannatti. Sisäänkäynnissä jaettiin esite, jossa oli jokaisen huoneen luoneen taiteiljan nimi. Ensimmäisen kuvan huone taisi olla ihan ensimmäisessä asunnossa talossa nro 11. Tässä tulee nyt iso määrä kuvia, mutta haluan ne tänne talteen.
Tästä huoneesta tuli  Van Gogh mieleen.  Huoneen loi  taiteilija nimeltä  Ana Kogan, joka tekee  seinämaalauksia.  Istuin hetken tuolilla, ja  tuntui kuin olisin maalauksessa.
Jonkun entinen vessa...
Useita keittiöitä oli muokattu ihanan värikkäiksi, kuten tämä pinkki keittiö.
Lisää pinkkiä
Portaikot olivat täynnä seinämaalauksia.
Sininen keittiö. Oli muuten mielenkiintoista nähdä asuntojen keittiöt, vaikka ne eivät enää olletkaan siinä asussa missä olivat vielä joitakin viikkoja sitten kun ihmiset vielä asuivat näissä asunnoissa.
Mustavalkoista.

Käytävän päässä oli mustavalkoiseksi muokattu keittiö.
Toinen mustavalkoinen keittiö.
Tässä mustavalkoisessa keittiössä  oli muutama mielenkiintoiseksi maalattu esine, kuten tämä. Myöhemmin kun katsoin kuvaa,  mietin että onkohan tämä kuulunut ennen duunausta mahdollisesti johonkin vessaan tai vastaavaan.....  
Myös muut  mahdollisesti asuntoon jätetyt tavarat olivat saaneet uuden ilmeen.
Kylpyhuone.
Jokaisen kahden asunnon välisiin seiniin oli tehty oviaukot.
Kyllä riittää vessapaperia pitkään,  ja vielä kullattuna;D
Huoneen kaikki pinnat maalattu
Merellinen huone.
Paljon punaista.
Yhden huoneen seinillä oli erivärisiä pienistä esineistä ja leluista muodostettuja asetelmia.  Tässä punainen asetelma.
Seiniltä löytyi useita seinämaalauksia.
Huone kuin satukirjasta.
Tälläkin maalauksella oli luotu jännä efekti huoneeseen.
Oranssi huone
Nallen huone
Muutamassa huoneessa oli maksettu mainos, ja tässä Yango Delin,  eli ruokalähettipalvelun huone. Camparilla  ja Tanqueray Ginillä oli myös huone, ja etenkin joku taiteilija oli luonut Tanqueraylle upean vihreän huoneen,   mutta kuva ei onnistunut.
Keltainen kylppäri. Keltainen on kyllä tosi piristävä väri :)
Ihastuin tähän keltaiseen keittiöön, jossa oli sitruunaa kaikessa muodossa, ja hyllyt täynnä oikeita sitruunoita. Myös vasemmalla oleva seinä, joka ei tässä näy, oli sitruuna-aiheinen.  Sitruunakeittiön oli luonut  Rotem Nadya Barkai,  jonka Instagramissa upeita luomuksia.
When life gives you lemons....
Lisää seinämaalauksia.
Kasvihuone , oikeilla kasveilla.
Eräässä huoneessa peili vangitsi kuvaan....
Tässä oli jänniä tuoleja, ja muutenkin mielenkiintoisia yksityiskohtia,
Ennen tässä oli jonkun olohuone...
Tämä oli yksi pysäyttävimmistä töistä tuolla.  Tässä valokuvaaja ja videotaiteilija  Michael Liani oli luonut yhdessä floristin kanssa  teoksen joka yhdisti  valokuvaa (Liani kuvannut 2 ystäväänsä tähän) ,  kasveja ja ääntä.  
Molempien talojen  viimeiset kerrokset yhdistävät seinät oli poistettu,   ja sieltä löysin tämän viimeiseksi kuvaamani kohteen,  jossa  Bendaaart-nimimerkin  3D-töitä.  Tuntuu oudolta että  viikon kuluttua  maalattuja seiniä  ei enää ole ,  eikä kohta näitä talojakaan.  Tuolla kiertäessä tuli muutama kerta mieleen että  olisi mielenkiintoista tietää kuka asui  tietyissä asunnoissa.   Tämä oli  todella mielenkiintoinen  ja inspiroiva taidetapahtuma .

Hyvää Runebergin päivää huomenna.  Päivä on myös se päivä jolloin tämä blogi täyttää 13 vuotta:)

19 kommenttia:

  1. Olipa upeita taidehuoneita. Jotenkin harmi, että tuo kaikki puretaan, koska noiden taiteiden tekemiseen on käytetty kymmeniä tunteja.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael (eli nainen peilissä) <3

    VastaaPoista
  2. No nyt on kyllä upeita! Kiitos, kun kuvasit ja esittelit. Mua kiehtovat nuo musta-valkoiset. Vessapaperitaide myös sekä kullattuna että rullatolkulla seinissä on aika upeaa. Ja värikkäät tiilet, nallehuone... On jo oikeastaan ihan suru, että puretaan. Taiteilijat ovat tehneet hauskoja ja vähän erilaisia töitä.

    Onpa aika huikea tilanne asunnon omistajille. Uudet kodit ja ei tarvitse maksaa lisää. Sitä voisi melkein kai jo sanoa lottovoitoksi.

    Hyvää viikonloppua Jael!

    VastaaPoista
  3. Upeaa taisetta! Jain miettimaan etta ovatkohan nuo taloissa asuneet kayneet katsomassa mita heidan asunnoissaan on tehty....

    VastaaPoista
  4. Todella mielenkiintoinen kierros. Kiitos kun otit mukaan kierrokselle<3 Paljon oli värejä ja upeaa taidetta.
    Paljon onnea 13-vuotiaalle blogillesi<3

    VastaaPoista
  5. Woow! Kerrassaan upea setti taidetta hetkessä! Nuo Benaartin kukat ovat mahtavia ja tykkäsin myös niistä ensimmäisen kuvan ympyröistä. Hämeenlinnassa oli viime kesänä vastaavan lainen teos entisen Sokkarin tiloissa. (Olen tainnut unhotaa postata. )Näistä kuvista kyllä nautin paljon!

    Hyvää blogisynttäriä! Teini-ikäinen jo, huikeaa!

    VastaaPoista
  6. Wau! Kiitos, kun päästiin mukaan tälle vaikuttavalle taidekierrokselle. Jopa siellä luovuus kukki! Oli todella mielenkiintoiset kuvat.
    Teillä helle, meillä lumimyräkkä.
    Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua Sinulle! <3

    VastaaPoista
  7. Mahtava taidenäyttely, tonne oisin minäkin mennyt! Pikki keittiö ja vessa missä paperit seinillä oli paras :)
    Hienoa että asukkaat sai jäädä...

    VastaaPoista
  8. Vau miten upeaa. Purkutaide on jotenkin hyvin koskettavaa, täälläkin tuota harrastetaan. https://www.purkutaide.com/ Tuonne en valitettavasti koskaan ehtinyt, mutta jos sitten seuraavaan...

    VastaaPoista
  9. Ooh, ovatpa ihania huoneita! Tuolla olisi voinut kävellä koko päivän! Mitä värejä ja muotoja!

    Keravalla oli vastaavanlainen projekti muistaakseni viime vuonna. Harmi kyllä en ehtinyt käydä katsomassa.

    VastaaPoista
  10. Vau! Tämä oli ihan äärettömän mielenkiintoinen postaus! Kiitos, ihana Jael, kun kävit paikan päällä ja otit meille nämä upeat kuvat! <3

    Ja onnea 13-vuotiaalle blogille!

    VastaaPoista
  11. Onnittelut blogille ja bloggaajalle :)
    Kyllä on taas komeaa taidetta! Vessakuvan kun näytin miehelle, niin keksi heti hyviä puolia. Voi esimerkiksi laittaa rullan useammin päin, ettei tarvi kenenkään pahoittaa mieltään, jos paperi tulee alta, eikä päältä tai päinvastoin.
    Keltainen keittiö on todella pirteä. Kalahuone näyttää myös hienolta. Tulisi ehkä lievä ahdistus tuolla ja tunne, että on joutunut Ahdin valtakuntaan.
    Tuo pura ja rakenna -systeemi on teillä todella erikoinen.

    VastaaPoista
  12. Kiitos sinulle näistä kuvista olipa mielenkiintoista katseltavaa. Onnea blogillesi.

    VastaaPoista
  13. Tämä taitaa ollakin oikein maailmanlaajuinen ilmiö kun meidän naapuritalokin on tällainen taiteiden purkutalo täällä Keravalla. 😁

    Tosin nyt se on jo suljettu ja varmaan purkavat talon rakentaakseen jotain uutta.



    VastaaPoista
  14. Voi wow ja kyllä, sitruunakeittiö oli paras!
    Hieno idea!

    Ja onnittelut blogillesi <3

    VastaaPoista
  15. Piti heti postauksesi ilmestymisen jälkeen tulla mutten ehtinyt ja sitten lumityöt ja viikonlopun tekemiset...ja unohdin. Mutta nyt muistin!
    Kun näin postauksesi, olin haltioitunut. Niin yllättynyt ja lumoutunut näistä kaikista upeista töistä. Miten ihmiset osaa luoda väreillä ja tavaroilla mitä ihmeellisempiä maailmoita, illuusioita. Tykkaan näistä kaikista! Hienoa, että tallensit työt. Ne jää vaikka itse kohteet katoaa. Kiitos upeasta taidepläjäyksestä!

    VastaaPoista
  16. Hyvää blogin bar mitsvaa vai miten se nyt kirjoitetaan....;DD

    Nyt oli paljon nääpistettävää. Kun kuuntelen sitöä musaa niin ei ole ihan sama mitä kuvia pyörii, jään nimittäin joskus pitkäksi aikaa ajattelemaan jotain ja se kuvatulva kun koostuu kuvista joista syystä toisesta olen halunnut tallettaa niin se inspiroi. Kiitos!!

    Tässä vastaan projektin kuvia JKL:n Siionin temppelistä joka puretaan syksyllä, nyt sitä koristaa gaffiti. Hieno idea kiertää pitkin maailmaa, täydellinen idea antaa pentujen maalata, taiteilijoiden toteuttaa jne.

    Hmm. se linkki oli kymmene riviä pitkä joten kirjoittakaa seuraava google-hakuun: jyväskylä siionin temppeli graffiti

    VastaaPoista
  17. Hi,

    Thanks for sharing such a piece of valuable information. As I am also related to this online art business called
    https://starartsgallery.com , it’s the platform to sell arts online.

    Great job!

    Amala Rajesh

    StarArts Gallery

    VastaaPoista
  18. Hi,

    Thanks for sharing such a piece of valuable information. As I am also related to this online art business called
    https://starartsgallery.com , it’s the platform to sell arts online.

    Great job!

    Amala Rajesh

    StarArts Gallery

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...