maanantai 6. kesäkuuta 2022

Iltapäivä Jerusalemin vanhassa kaupungissa

Jerusalemin bagelien myyjä vanhan kaupungin Jaffan portin kohdalla.

Vietin eilen tosi mielenkiintoisen  iltapäivän Jerusalemin  vanhassa kaupungissa. Ihana  Johanna  Suomesta  on täällä  Israelissa  lyhyellä lomalla,   ja ajattelimme eksän kanssa että hän  ilahtuisi  pienestä  Jerusalemin  reissusta.  Eilen iltapäivällä matkasimme sinne eksän kyydissa.   Otin paljon kuvia,  joten toivottavasti pysytte tässä mukana  vaikka kuvia on suuri määrä.
Jätimme auton Mamilla-kauppakeskuksen parkkihalliin, joka on ihan vanhan kaupungin  vieressä, ja kävelimme Jaffan portille. Eilen oli sekä  juutalaisten shavuot-juhla kuin  kristittyjen helluntai,    ja siellä täällä näkyi uskovaisia pyhäasuissaan. Pyhänä Mamillan kaikki kaupat olivat kiinni.
Jaffan portin  edessä olevalla , katetulla aukiolla oli kojuja, joissa jaettiin ilmaiseksi  vesipulloja ja mehujäitä.  Pyhän kunniaksi joku oli kustantanut tämän yleisölle.  Tuossa kulmassa näkyy  sininen laatikko, jossa oli lisää vesipulloja,  ja  vesi niissä oli jääkylmää, kun taas kotoa tuomani pikku vesipullo oli jo lämmennyt liikaa.  Vesipullon otin mennessä ja tullessa, olipa mukava juttu:) Tässä näkyy hasidi-juutalaisia pyhäasuissaan. Tuo karvahattu on  nimeltään shtreimel, ja on tehty  soopelin, ketun tai kivinäädän  hännän kärjistä. Jos  hattu on tehty oikeista karvoista , se on todella hintava.  Mutta kuulemma täällä monilla on  tekoturkiksesta tehty hattu.  Pyhänä piti kuvata heitä salaa,  mutta muina päivinä ei näekään heitä noissa pyhäasuissaan.
Oli tosi mukavaa nähdä elonmerkkejä ja ihmisiä  vanhan kaupungin basaarikujilla, jotka olivat täysin tyhjiä, samoin kuin kaupat kiinni korona-rajoitusten aikaan.
Minusta tämä on aina ollut niin kiehtova paikka. 
Tännekin oli laitettu värikkäitä sateenvarjoja katonrajaan.
Välillä näkyi turisteja ja kuuli eri kieliä,  ja näin myös suuren ryhmän Brasiliasta. Mutta ei kuitenkaan ollut erityisen täyttä. Suomalaisia lauseitakin tuli myyjiltä välillä kun kuulivat Johannan ja minun puhuvan suomea...
Kaikkea löytyy täältä.
Pysähdyimme yhteen kauppaan  jossa oli niin värikkään näköistä keramiikkaa.  Nämä ovatkin  Uzbekistanista,  enkä ole ennen tuolla törmännyt tällaisiin. Sen sijaan minulla on muutama  armenialaisesata korttelista ostettuja sinivalkoista tarjoiluvatia.
Tosi kauniit mukit, mutta emme ostaneet mitään,.
Mauste&suitsukekauppa
Kahvikauppa
Kävelimme kohti  kristittyä korttelia  ja  Pyhän haudan kirkkoa.  Kävelimme ensin väärään suuntaan, mutta lopulta tulimme oikeaan paikkaan.
Pyhän haudan kirkon  edusta. Tämä kirkko on jaettu 6 kristillisen suuntauksen kesken, ja kirkon avaimet ovat olleet 2 muslimiperheen  hallussa jo vuosisatoja. Otin kirkosta monta kuvaa. Helluntaipäivänä kirkossa oli paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa.
Heti kirkkoon tullessa  näkyy tämä koroke, jonka uskotaan olevan se paikka missä on sijainnut sekä Golgata että Jeesuksen hauta. Kun tulimme tuonne, korokkeen ympärille oli polvistunut useita ihmisiä, joten otin kuvan vasta ylhäällä, kun  tuo alue oli tyhjempi.
Valtava kirkko on todella vaikuttava, ja siinä on monta osaa , jokaiselle tuon kirkon kristilliselle suuntaukselle oma. Kaikista upeinta on kun kohottaa katseensä ylös.
Kiersimme kirkon pohjakerroksen ensin.


Yksi saleista.
Vielä katse ylös ennen poislähtöä.
Jatkoimme kävelyä kristitystä korttelista   kohti juutalaista korttelia.
Tulimme juutalaiseen kortteliin, mutta Cardo, vanha kauppakuja, oli kiinni, ehkä pyhän vuoksi.
Hurva synagooga,  joka alunperin rakennettiin 1700-luvun alussa 1400-luvulla rakennetun synagoogan raunioiden päälle. Vuoden 1948 sodassa  synagooga tuhoutui lähes täysin, ja Jerusalemin yhdistämisen jälkeen  jäljellä olivat vain synagoogan rauniot.  Uusittu synagooga valmistui vuonna 2010. Synagoogan edessä oli iso teltta, jossa oli kahvia, virvokkeita  ,  kahvia ym. ohikulkijoille, joten pysähdyimme tuonne pitämään taukoa.
Synagoogan (ja teltan ) edessä oli tämä kultainen Menora.
Salaa kuvattu;D
Lopussa laskeuduimme alas  Itkumuurin alueelle    Kuvassa näkyy  Temppelivuoren moskeijan kultainen kupoli.  Laskeuduimme alas  ja  eksä meni hetkeksi itkumuurille, jossa oli harvinaisen vähän ihmisiä,  ja me Johannan kanssa  menimme vessaan, jotka tuolla olivat tosi hyvät ja siistit (niin tärkeään;D) Alhaalla ei saanut kuvata pyhänä; meille tultiin sanomaan siitä kun yritimme kuvata.
Kävelimme takaisin kohti Mamillan parkkihallia lähes samaa reittiä pitkin  , basaareissa,  mutta ensin ohitimme tämän Robinsonin kaaren, joka on saanut nimensä amerikkalaisen raamattutieteilijän,  Edward Robinsonin mukaan. Kaari on osa  kuningas Herodin toimeenpanemaa , toisen temppelin rakennustöitä.

25 kommenttia:

 1. Shreitmelin bongasin jostain romuohjelmasta, aito tuollainen maksoi jenkeissä 6 000 taalaa eli hinnakkaita ovat, kyseinen yksilö oli vielä yli sata vuotta vanha mikä lisäsi hintaa. Silti se näytti kuin uudelta, oli hyvin pidetty. Kohtuu hinnakas pipo silti.. . Kiitos kuvista, sulla on hyvä silmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sus:Eksä sanoi että 1000-2000 taalaa, mutta voi hyvinkin olla suurenpi summa jos päähine tosi laadukas. Mahtaa olla kuuma tuollaisella kesön helteillä täällä Kiitos Sus, oli niin inspiroiva kierros että tuli kuvattua paljon😊

   Poista
 2. Värikäs, monipuolinen kiertomatka, kiitos, kun jaoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, todellakin värikästä tuolla ❤️Ja kiitos kommentistasi

   Poista
 3. Kiitos värikkäästä basaarikierroksesta!

  On kyllä huikea tuo kirkko, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SusuPetal:Kuva kun olit virtuaalisesti mukana❤️Tuo kirkko on todellakin huikea, olwn ollut tuolla ehkä 3 kertaa, ja aina yhtä vau.

   Poista
 4. Olipa ihana kierros kuvien kautta tuolla. Kivasti kaikkea ja niin paljon upeita historiallisia paikkoja.
  Kaunista viikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:Kiitos kun pidit, ❤️Tuo vanha kaupunki tosiaankin sekoitus basaareja, historiaa ja paljon muuta. Oiken ihanaa viikkoa sinullekin 🌺

   Poista
 5. Mahtava kuvamatka, kiitos! Tuota värikkyyttä olisi hienoa saada myös tänne! Basaarit näyttäisi olevan samanlaisia joka puolella. Tavaraa mielettömät määrät ja 'miehet istuu muovituoleilla' :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogitse:Kiva kun pidit, ja värikkyys kyllä piristää❤️Totta, basaarit taitavat olla vähän samaa, mutta vanha kaupunki Jerusalemissa onneksi tarjoaa niin paljon muutakin

   Poista
 6. Oi miten paljon värejä, valoa, vilinää ja tunnelmaa! Kiitos hienosta kuvakavalkadista. Näitä pitää tutkia pidempäänkin. p.s. En tiedä tuleeko tämäkään kommentti läpi, koska monta aiempaa yritystä katosivat jonnekin taivaan tuuliin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Kaikkea tuota mainitsemaadi tuolla tosiaankin on, ja runsaasti, ❤️Kiva kuilla että pidit😊Tuli onneksi läpi, mutta mulla ollut sama juttu muutamassa blogissa, oliskohan joku vika nyt bloggerissa...

   Poista
 7. Olipas kiva käydä Jerusalemin vanhassa kaupungissa postauksesi välityksellä. On siellä paljon kaikkea tarjolla, näkemistä ja tunnelmaa. Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanne:Kiva kuulla että pidit kierroksesta 😊Tosiaankin paljon tarjolla tuolla, kaikenlaista Samoin sinulle oikein hyvää viikon jatketta🌺

   Poista
 8. Ulrika50v.blogspot.com7. kesäkuuta 2022 klo 15.48

  Bagelua sulatejuuston kanssa tuli syötyä silloon kaaauaaan sitte, vieläkö ne myy myös sulatejuustoa leipien kanssa?

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. No tuossa ei ainakaan ollut sulatejuustoa. Ehkä jossain toisessa kojussa voisi olla

   Poista
 10. Ihania kuvia vanhasta kaupungista. Ihailin kuviasi jo instan puolella. Itse pääsin tutustumaan Jerusalemin vanhaan kaupunkiin 33 vuotta sitten kaksi kertaa muutaman päivän ajan ollessani kibbutsilla töissä Nasaretin lähellä ja nämä kuvat toivat mieleen noita aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari:Kiitos paljon:) Ja kiva kuulla että sinäkin olet ollut täällä kibbutsilla. Tuolta ei voi saada kuin hyviä kuvia, niin värikästä ja mielenkiintoista:) Kaunista viikon jatketta sinulle.

   Poista
 11. Kiitos tästä ihanasta postauksesta. Ei yhtään haittaa vaikka kuvia on runsaasti. Jerusalemin vanha kaupunki on ollut minun toivelistalla jo kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donna Roomassa: kiva kuulla että pidit tästä:) Jerusalemin vanha kaupunki on tosiaankin niin mielenkiintoinen ,monen must-kohde:) Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle.

   Poista
 12. Ooooooh - mikä kierros, nautin-nautin-nautin! Värejä ja väkeä... hiljaisten vuosien jälkeen ilahtuu jopa ihmispaljoudesta - kun näkee elämää ympärillään, elämää, jota uskalletaan taas elää!!
  Näihin kuviin tulen vielä palaamaan ja kiitos myös historiikista-opastuksesta, ihan huippua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Repolainen: Oi kiitos, ja tosi kiva että oli noin mieluinen postaus:) Tuolla on tosiaankin värejä ja niin paljon mielenkiintoista, historiaa ,kaikkea. On kyllä mahtavaa että taas on melkein normaalia, mutta nyt täällä muutaman viimeisen päivän aikana tartuntaluvut taas nousussa ensimmäistä kertaa pariin kuukauteen, ja hieman pelkään että rajoituksia tulee takaisin. Kiitos kivasta kommentistasi, se ilahdutti:)

   Poista
 13. Kiitos taas kuvakierroksesta! Kaikki näyttää niin mielenkiintoiselta, kun ei ole itse koskaan nähnyt noita. Nuo pikkukadut putiikkeineen näyttävät viehättäviltä ja etenkin tuo mattokuja hyvin eksoottiselta.
  Kirkossa on upeaa! Nuo karvalakit mahtavat olla miellyttävän tuntuisia helteellä.
  Sateen- / päivänvarjot hämmästyttävät, että miten pysyvät paikoillaan? Yksikään ei repsota. :)
  Miellyttävää päivänjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 14. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Löysin blogisi, kun hain Jerusalem-postauksia Blogit.fi:stä. Olemme tulossa tammikuussa Jordaniaan ja sieltä suuntaamme Israeliin ja Länsirannalle. Alue on ihan tuntematonta seutua, joten kaikki vinkit kiinnostaa.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...