Säämies lupasi eilen viikonlopuksi hieman syksyisempää ilmaa ja peräti ehkä sadettakin.Aamulla aikaisin lähdin Tel Avivin vanhan juna-aseman luomutorille,ja vastapäätä,meren äärellä,näytti tältä.Hieman pilvistä,mutta lämmintä eikä mitenkään syksyistä,vaikka olikin pari astetta viileämpää kuin vielä joitakin päiviä sitten.
Kävin torilla vartavasten tämän vasemmalla olevan kasviksen vuoksi,johon minulle on kehittynyt selvä himo! Portulakassa on enemmän Omega 3:ta kuin missään muussa lehtivihanneksessa,ja siinä on myös A,C-ja B-vitamiinia. Ihan joka paikasta tätä ei saa täällä,mutta tuolla luomutorilla yleensä on parilla viljelijällä tätä.Vihannesten hinnat ovat kuuman kesän jäljiltä nousseet pilviin,mutta löysin tuolla torilla kirsikkatomaatteja 2 eur per kilo,ja vielä luomuna:-)
Kotiin tullessa näytti sitten jo tältä,mutta lämpömittarissa oli 29 astetta eikä sadetta ole vielä kuulunut.Tarkistin viime vuoden postauksista,milloin oli ensimmäinen kunnon sade,ja se oli vasta lokakuun lopussa,.Sitäpaitsi,ensi viikon loppupuolelle on taas luvattu kunnon helteitä.....
Edit;nyt just,klo 13.30 ,satoi jonkunverran!
Edit;nyt just,klo 13.30 ,satoi jonkunverran!
Toivottavasti kumminkin niita sadepisaroita tulee! varmaan tulisivat tarpeeseen.
VastaaPoistaMeilla on satanut ihan tarpeeksi. Onneksi eilen ja tanaan on paistanut ihana syysaurinko.
Oikein hyvaa viikonloppua!
oot kyllä aikamoinen sissi, mä varmaan läkähtyisin tuollaiseen kuumuteen. ja vielä enemmän luvassa, huh! Portulakka on nimenä hauska ja tuttukin, mutta en ole itse sitä koskaan missään täällä nähnyt. tai sitten multa on mennyt ohi. Kuinka sä syöt/valmistat sitä?
VastaaPoistaPS. Täällä tullaan vaihtamaan talvirenkaita urakalla nyt viikonloppuna. Ensi viikolle luvassa lunta ja liukkautta!
Minunkin piti menna tuonne mutta laiskuus iski. Onko siella paljon myyjia? Sataman tori on varmaan isompi.
VastaaPoistaNyt sitten satoi jonkun minuutin!
Muuten mita teet portulakasta ja mika sen nimi on hepreaksi?
VastaaPoistaTuula:Et tiedä miten suuri tarve täällä on sateelle! Nyt just satoi vähän,ihan muutaman minuutin mutta joka vesitippa on enemmän kuin tervetullutta.Ihanaa viikonloppua sullekin!
VastaaPoistaKrisu:Kyllä kuumuus alkaa jo ärsytttää mutta tämän vuoden pahimmat kuumuudet ovat jo takanapäin:-)Huh,teillä jo ihan talvi tulossa!
Portulakkaa taidetaan Suomessakin kasvattaa, mutta kaupoissa en ole sitä nähnyt.Syön sitä ihan noin ja salaateissa.
Anu:Siellä on 2 osaa;yhdellä puolella ruuan myyjät,ja toisella puolella kaikenlaisia ekologisia juttuja.Ei siellä ehkä ihan niin paljon ole kuin satamassa,mutta ihan kivasti kuitenkin.Ja paikka on muutenkin niin ihana-
Portulakka on hepreaksi
רגלת הגינה
ja syön sitä ihan noin ja salaateissa,en ole koskaan kypsentänyt mitenkään.
Taalla viilenee vkonlopun aikana. Manantaina lahden takaisin Casaan - kylla onkin saat suosineet!
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
Jael, toivottavasti kohta hellittää ja lumoavat sateet saapuvat.
VastaaPoistaMinä nyt vain odotan,että Krisun lupaus pitää paikkansa.
Mekin käytetään portulakkaa salaatissa, sitä ei vaan ihan joka kaupasta saa.
VastaaPoistaMinullekin kelpaisi luomutori. Kävin kerran läheisellä "farmer´s market". Voi mikä pettymys! Pari hassua myyjää joilla oli pari hassua vihannesta. Täällä ei vain ole tätä markkinaperinnettä. Kaupoista saa jo paljonkin orgaanistaruokaa, mutta välillä vähän epäilyttäää. Yksikin orgaaninen mansikkaviljelmä on vilkasliikenteisen tien kyljessä...
VastaaPoistaToivottavasti saisitte jo viileämpi tuulia ja sadetta! Se virkistää kummasti. Meillä vielä päivälämpötilat kolkuttelevat 30 C, mutta yöt ovat jo mukavan viileitä.
BLOGitse;no hyvään aikaan sitten palaatkin Casaan...Hyvää viikonloppua!
VastaaPoistaLeena;ehti jo sataa,aika kivastikin,Ja pikkuisen viileämpää on nyt,toistaiseksi.Bambikin oli ihmeissään ulkona kun oli kaikki tutut hajut hävinneet sateen mukana...Sinä pidätkin lumesta;D
Allu:täälläkin saa vain tietyista paikoista,kuten tuosta luomutorista,ja jättimarketista,jonka vihannespuolella joskus löytyy sitä.
Johanna:Harmi,ettei se teidän Farmer's market ole mikään erikoinen.Tel Avivissa on 2, ja ne ovat tosi suosittuja,ja tavara on hyvää ja ei liian kallistakaan,kun ovat itse viljelijät/tuottajat myymässä eikä välikäsiä ole.Mansikkapellot suuren tien vieressä,ei ihme jos epäilyttää,niihinhän menee helposti likaa kun ei ole kuorta.Sadetta tuli ihan mukavasti,ja pikkuisen viileni.Tosin kuumia säitä on vielä tiedossa ensi viikolle,mutta nyt viikonlopun ajan pitäisi olla miellyttävää.
Sade on siellä varmaankin tervetullut. Minulle kelpaisi taas lämpimät säät. Ensi viikoksi on jo lupailtu lumisadetta.
VastaaPoistaTaas opin uutta täällä. En ole aikaisemmin kuullut Portulakasta. Vaikuttaa terveelliselle kasvikselle!
VastaaPoistaMinä ajattelin huomenna istuttaa kukkasipulit ja toivon tänne oikein aurinkoista päivää:) Teille toivon sinne sadetta kun olisi varmaan tervetullutta sinne.
Mukavaa viikonloppua!
Moikka ja terkut Turkista,
VastaaPoistaPortulakkaa myydään täällä lähes ympärivuoden sekä markkinoilla että marketeissa, käytän myös salaateissa sekä täällä siitä tehdään usein meze jogurtin kanssa ( päälle oliiviöljyä ja suolaa). Anopilta olen oppinut helpon arkiruuan jossa portulakan lehdet pyöritellään pannulla öljyssä nopeasti sipulin ja v.sipulin kera, riisit sekaan ja pyöritellään öljyssä ja vettä päälle ja kypsennetään pilahvin tyyliin, hyvää ja helppoa.
Kiitos linkista, minakin ostin portulakkaa tanaan torilta ja on minulle ihan uusi tuttavuus. Me piipahdettiin siella sateen jalkeen (eipa sitten tormatty!) ja monet vihannekset oli jo loppuunmyyty, sanoivat etta oli ollut paljon ihmisia tanaan. Hinnat olivat minusta yllattavan edulliset :)
VastaaPoistaUnelma;huomasin jo muualtakin,että lunta on luvattu. Täällä taas on niin pitkään ollut lämmintä,että viileämpi sää olisi mieluisempaa.
VastaaPoistaSusanne:Portulakasta minäkin kuulin vasta vuosi sitten erään tuttavani kautta,joka kasvatti sitä ikkunalaudallaan.Toivottavasti huomenna on kaunis ilma,jotta pääset istuttamaan kukkasipulit.Ja hyvää viikonloppua sinullekin.
Anonyymi:kiitos terveisistä ja neuvoista ,miten käyttää portulakkaa.Olen ihan laittanut sitä salaattiin ja syönyt sellaisenaan,mutta taidankin kokeilla noita ohjeitasi;kiitos!
Pilvi:No harmi ettei osuttu samaan aikaan....Olin siellä aika aikaisin,ja pöydät olivat vielä täynnä tavaraa,ja ihmisiäkin oli aika reilusti siellä. Hinnat ovat tuolla tosiaankin edulliset,kun ajattelee,että ovat luomua ja takuulla tuoreita.Mutta näin kai on,kun ei ole mitään välikäsiä. Tomaatitkin tuolla olivat halvemmat kuin kaupoissa tai Karmel-torilla...
No enpä ollut ennen kuullutkaan portulakasta. Taas opin uutta :)
VastaaPoistaMukavaa, että saitte sinne muutaman minuutin sadetta ;) Varmasti tervetullutta sinne.
Suomalaisissa blogeissa on puhuttu portulakasta paljon viime aikoina, olen siis jo viisastunut aikaisemmin :) Täällä en ole koskaan nähnyt, mutta eipä täällä muutenkaan mitään erikoisuuksia viljellä.
VastaaPoistaSadetta odotetaan meilläkin, hellettä piisaa aina vaan.
Wishing you a happy weekend. Terveisin!
VastaaPoistaVarjo:Aina oppii kivasti uutta blogeista;D Portulakkaa eli purslanea varmaan löytyy Lontoosta käsin helpommin,luulisin.Sade oli tosi tervetullutta,saisi vain tulla lisää,ja paljon!
VastaaPoistaSirokko:Portulakka taitaa kasvaa ihan villinäkin,ja siitä sitten jalostettu viljeltäviä variaatiota.NOissa portulakoissani oli kuivuneita kukkia ja siemeniä,jotka otin talteen,joten saapa nähdä,jos onnistun hieman itsekin sitä kasvattamaan...
Phivos:Kiitos samoin! Thank you:-)
Mielenkiintoinen tuo portulakka. Pitää pistää korvan taakse, jos joskus sattuu törmäämään.
VastaaPoistaVai on portulakka syötävä kasvi?! Tutustuin kyseiseen kasviin vasta noin viisi vuotta sitten, kun tytär toi sitä meille puutarhaan koristeeksi. Enpä ymmärtänyt syödä sitä. Vai lieneeköhän sama kasvikaan.
VastaaPoistaPortulakan syötävyys oli mielenkiintoinen tieto. Täytyy pistää korvan taakse.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua ja toivottavasti saat edes pisaran tai pari.
Hoover:Pidä ihmeessä silmät auki,jos vaikka tulis vastaan,,,,
VastaaPoistaKirlah:ehkä se sinulla oleva on eri lajiketta.Tämä syötävä portulakka on vihannesportulakka ja hyvää salaateissa.
Lepis:Tuo vihannesportulakka on tosiaankin syötävä ja erittäin terveellinen kasvis.Satoi eilen ja tänään tuli enään pari tippaa,mutta lämpötila on tänään ollut vähemmän tukala:-)
Portulakkaa (semizotu)saa taalla pazaareilta ja suuremmista marketeista kaikista.Siita tulee erittain hyvaa ruokaa,mutta mina tykkaan tuoreena jugurtin seassa.Valkosipulia,sitruunaa ja hiven oliiviöljya.
VastaaPoistaMinkälainen talvi siellä muuten yleensä on? Kuitenkin varmaan suomalaisittain kuuma? 29 astetta syksyllä kuulostaa juuri nyt ihanalta ajatukselta :)
VastaaPoistaSatais ny siä oikeen reiruhun muutaman päivän!
VastaaPoistaTää meilläpäin tuuloo ja sataa lehtiä ja vettä.
Sateenkaari:Tuolla anonyymi Turkista jo sellaista kertoikin ja jakoi vinkkejä sen käyttöön ja nyt sinäkin:-)Aionkin kokeilla noin tuota portulakkaa.
VastaaPoistaSatu:Kun täällä on kunnon talvi,niin täällä rannikon seudulla öisin on tuolla 10 asteen yläpuolella,ja päivisin perfect ilma,alle 20 astetta usein tai sitten vähän yli 20 astetta.Pohjoisessa ja vuoristossa täällä tietenkin paljon kylmempää ja Eilatissa sitten aina lämmintä.
Nurkkalintu:Nyt on tulossa taas kuumaa ja sadetta tulossa en tiedä koska.