sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Puistossa

Eilen herätessäni koitti vihdoinkin pilvinen päivä (no osittain) ja yöllä oli satanutkin.Päätin tehdä Bambin kanssa vähän pidemmän lenkin,ja lähdimme kohti kaupungin pääpuistoa,joka on noin 15 minuutin kävelymatkan päässä.Pettymyksekseni ilma oli kuitenkin aika lämmin,mutta miellyttävällä tavalla,joten käveleminen ei tuntunut raskaalta.Vaikka tämä puisto ei kauhean kaukana olekaan,niin en kuumana kautena sinne mene,ja viikonloput ovat muutenkin täynnä piknikillä olevia perheitä,ja grillatun lihan käry tuntuu ilmassa.  Puisto ei ole kauhean suuri,mutta kuitenkin paljon suurempi kuin tässä heti asuintaloni takana  oleva puisto.Siellä on urheilukenttiä,paljon telineitä lapsille ja vesikanava. Puistossa on myös lasten museo,joka näkyy tuossa oikeassa alakulmassa.Lasten museossa on kaikenlaisia interaktiivisia kokemuksia lapsia varten,mutta siellä on myös alue,jossa voi vaihtaa osaa näkövammaisen kanssa ja kokea heidän maailmaansa,näkövammaisen oppaan johdolla.Samoin  siellä on alue,jossa koetaan hiljainen maailma,kuulovammaisen oppaan johdolla.Nämä ovat myös aikuisille tarkoitetut,ja en ole vieläkään sinne mennyt,vaikka monet ovat kertoneet kokemuksen olleen erittäin vahvan.
Puistossa näin monta oliivipuuta,mutta kurkistin enkä nähnyt yhtäkään oliivia.Sen sijaan puun juurella oli sinne pudonneita,tummuneita oliiveja.Nyt onkin vuosittaisen oliivinkeruun aika,ja pohjoisessa Israelissa on tällä viikolla monta siihen liittyvää tapahtumaa.
Ja mikä vetää minua eniten puistoon....Nämä tutut kaverit tietenkin,en ole näitä muualla nähnyt kuin täällä puistossa.Eilen unohdin tuoda näille tutuille tuliaisia.....
Puiston kanaalissa on myös polkuveneitä,joita voi vuokrata.Eilen oli kovin hiljaista,mikä teki kävelyreitin erittäin miellyttäväksi. Iltapäivällä satoi taas jonkun verran,mutta sademäärät jäivät koko maassa paljon odotettua pienemmiksi. Tämä päättyvä kuukausi on,kuten olivat myös elokuu ja syyskuu,lämpimin lokakuu miesmuistiin,ja näin näkyy alkavan marraskuukin,sillä ensi viikon loppupuolelle on taas luvattu  hellesäitä. Illat ovat kuitenkin nyt miellyttävät,vaikka voisivatkin olla viileämmät.
Puolissa välissä,puiston ja kodin välillä,oli tällaisia jokamiehen kuntovälineitä.

21 kommenttia:

 1. Varsinainen elämyspuisto! Tuollaisiin pitäisi satsata, erityisesti näkövammaisille ja liikuntarajoitteisille suunnattuja puistoja tarvittaisiin enemmän.
  Kaunistakin on :)

  VastaaPoista
 2. Puistot ovat tärkeitä kaupungeissa eläville. Jokaisessa kunnon kaupungissa on upea puistoalue, ja suurimmissa kaupungeissa tietenkin monta hienoa puistoa.

  Teillä on vielä kovin vihreää siellä, ja yllättävän lämmintä vieläkin.

  VastaaPoista
 3. Mukavaa, että pääsin lenkillenne mukaan, - eikä tässä hikikään tullut :)

  Tilataan sinne lisää sadepilviä runsaammassa määrin.

  Hieno on myös tuo kuntovälinepaikka.
  Mitenkähän tuollaisille kävisi täällä kotomaassa? En tarkoita nyt keliolosuhteita vaan ihmisolosuhteita.

  VastaaPoista
 4. Lepis;Tuo puisto ei varsinaisesti heille ole niinkään valmistettu,mutta on hyvä,että muut ihmiset pääsevät kokemaan heidän maailmaansa,ja näin ehkä ymmärtävät paremmin,minkälaista on näkö-ja kuulovammaisen maailma.

  Sooloilija;niinpä,onneksi täällä kaupungissa on paljon viheralueita.Vihreää on ympäri vuoden,etenkin talvella ja keväällä,ja lämmintä taas ei pitäisi näin paljon olla tähän aikaan...

  Hannele:niin,kiva puisto tuo.

  Nurkkalintu:kiva ettei hiki tullut tällä kävelyllä;D Sadepilvet ovat erittäin tervetulleita! Olen Helsingissäkin nähnyt noita jokamiehen kuntovälineitä,ja ihan hyvässä kunnossa olivat.Kokeilinkin niitä Vuosaaressa.

  VastaaPoista
 5. Täällä odotetaan talvea . Siellä on niin lämmintä . Suloisia sorsia , eikös nuo ole sinisorsia .

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että on järjestetty paikka, jossa voi tutustua näkö-/kuulovammaisten kokemusmaailmaan, tekisi hyvää jokaiselle käydä sellaisessa.
  Noita kuntovälineitä löytyy Suomessa varmaan jokaisen kuntopolun varrelta, ehjinä ovat säilyneet.
  Kiva kun on tuollaisia puistoja lähistöllä, olisipa meilläkin.

  VastaaPoista
 7. Kyllimarjaana:Täällä vielä lämmintä...Sinisorsia ovat.Täällä niitä näkee harvemmin,joten kiva että tuolla puistossa niitä on.

  Sirokko;Minun täytyy kyllä joku päivä mennä tutustumaan siihen näkö/kuulovammaisten maailmaan,olen jo monta kertaa meinannut mennä,eikä se edes ole kaukana...
  Juuri nyt kesällä kokeilin tuollaisia laitteita Vuosaaressa Helsingissä.Toivottavasti teillekin laitettaisiin hyviä puistoja.

  VastaaPoista
 8. Aina oppii uutta, sillä en tiennytkään että Suomen kuntopolut ovat noin hyvin varustettuja.
  Joitain puuhäkkyröitä olen joskus muinoin jossain nähnyt...
  Kehitys kehittyy kuntoreiteilläkin ja hyvä että ovat kuntovälineetkin pysyneet kunnossa :)

  VastaaPoista
 9. Kaunis puisto.
  Sorsakuva yllätti, sillä just tänään kävelin Aurajoki-vartta ja kuvasin täsmällisen samanlaisen sorsakuvan.
  Vesikin aaltoili samoin.

  VastaaPoista
 10. Nurkkalintu:niitä kai on tullut vasta parin viimeisen vuoden aikana.Ja kiva että sellaisia on ja toivottavasti jatkossakin pysyvät kunnossa.

  Arleena:ihan kiva puisto on:-) Olipa jännää että kuvasimme samanlaisen kuvan;D Nuo asuskelevat puiston kanaalissa.

  VastaaPoista
 11. meilla ei sorsia taalla nay, mutta jotain hanhen-ja-sorsan risteytyksia on nyt ilmaantunut tuonne golfkentalle... Muuten ihan kiva, mutta ne rakyttaa siella ja meinaavat vieda pallot mennessaan. Hiukan liian kesyja yksiloita. Saa nahda milloin ne haukkasee palasen takalistosta, kun ollaan niiden reviirilla.

  VastaaPoista
 12. Kuwaitin kaunotar:Ei noita täälläkään kai luonnollisesti ole;olen nähnyt vain ihan parissa paikassa ja molemmat olivat tällaisia puistoja.Tykkään katsella noita kun tulee mieleen aina kotini Helsingissä,jonka läheisyydessä oli ankkalammikko,jonne mentiin pojan kanssa syöttämään sorsia...Ovatpas ne teidän sorsat kesyjä;D

  VastaaPoista
 13. Tulinkin tänne kuvaamaasi puistoon lämmittelemään. Meillä on niin pimeää ja harmaata tänään.
  Hieno idea tuo lasten museo. Lapsille ja aikuisillekin tekee hyvää saada tutustua näkö- tai kuulovammaisten elämään. Siitä yhteisymmärrys kasvaa, emme kaikki ole samanlaisia.
  Ymmärrän hyvin, että noiden sini/heinäsorsien näkeminen ilahduttaa sinua. Tulevatkohan osa Suomen sorsista myös sinne lämpimään, osa jää tänne talvehtimaan.
  Pieni rapsutus Bambille. :)

  VastaaPoista
 14. Unelma:Marraskuu tuppaa olemaan harmaa aina Suomessa...Tuo lasten museo on hieno juttu,ja opettaakin esim.lapsille,että muunkin kaltaisia ihmisiä on ja että heidät on otettava huomioon. En tiedä jos sorsat levähtävät täällä matkalla Afrikkaan,mutta nuo ovat tuolla pysyvästi. Monet linnut pysähtyvät Israelissa matkalla Afrikkaan,tämä on sellainen välilasku ja voimienkeruu paikka niille.

  VastaaPoista
 15. Jael, nyt tämä Suomen marraskuu on minulle mahdollisuus! En ole aikoihin tehnyt muuta kuin lukenut ja kirjoittanut ja nyt kaipaan jopa komerojen siivoamista! Tästä pitäisi jo huoelstua, kun siivous alkaa kiinnostaa;-) Nyt alan tehdä jättikaulaliinaa unelmaisesta väristä, siivoan komeroita, katsomme leffoja, pysähdymme, nautimme...

  Koska teillä on edelleen siellä niin kuuma, niin käyppä vähän poimimassa lumisia karpaloita: Koet yllätyksen!

  VastaaPoista
 16. Kylla kateeksi kay.
  Eilen kavelylla katseltiin miten karmeassa kunnossa takalaiset puistot on. Otin muutaman kuvan, postaan myohemmin talla viikolla.

  Nyt yritan metsastaa mista jotkut bloggaajat joutuvat spammisivustolle...oooh niin tylsaa hommaa...

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 17. Niin kaunis puisto! Näitä sinun kuviasi katsellessa yritän aina muistella tulisiko mieleen jotain tuttua. Nyt en muista kuin villieläinpuiston sieltä Israelista. Sinne ajettiin omalla autolla ja leijonat käyskentelivät vieressä. Ei tullut mieleen avata auton ikkunaa.

  VastaaPoista
 18. Leena;marraskuu onkin oiva kuukausi tuollaiseen,kun ei ulkona oikein viihdy ja kotona paljon mukavempaa.Ahaa,pinkki kaulaliina;D Tulen kohta katsomaan lumikarpaloita...

  BLOGitse;kurjaa kun teilläpäin ei pidetä kunnossa puistoja.Mielenkiintoista oliskin nähdä kuvia niistä.Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin Casaaan

  Johanna:Se eläinpuisto mitä tarkoitat on Ramat Gan-kaupungin(Tel Avivin vieressä) Safari-puisto.Siellä tosiaankin eläimet kulkevaat vapaasti ja kuljetaan autolla tai paikan omalla kuljetuksella.Mitäköhän ne leijonat tekis jos ikkunan avaa;D

  VastaaPoista
 19. Kivan tuntuinen puisto, varmasti hauska sielä kävellä rauhassa kun ihmisiä ei ole niin paljon liiikkeellä ... :) Toivon, että ilma sielä nyt viilentyisi, että pääset enemmän nauttimaan ulkoilmasta!

  Eilen kuulin, että Pariisissa on parikin sellaista ravintolaa, joissa henkilökunta on sokea. Ravintolaan tullessa asiakkaat valitsevat ensin ruokalistalta mitä haluavat syödä, sen jälkeen henkilökunta vie asiakkaat pilkkopimeään ruokasaliin. Pöydässä asiakkaalle kerrotaan mitä pöydällä on missäkin kohdassa ja neuvotaan miten esim. tulee täyttää veslilasi: sormea pitää pitää lasin reunan sisäpuolella kaataessa, jotta tuntee milloin lasi on täysi. Ruoka syödään pilkkopimeässä myös. Ystäväni oli sielä ollut syömässä ja sanoi kokemuksen olleen aivan uskomaton. Ruoka maistui aivan erilaiselta, ja sitä MAISTELI paljon tarkemmin, kun ei muuten tiennyt mitä suuhunsa pisti. Ystävien ääni kuulosti uudelle, äänen sävyä ja sanojakin kuunteli ihan erilailla, kun ei nähnyt ystävää sielä pimeässä.
  Ehdottomasti aion mennä jokukerta sinne syömään ja kokemaan vähän millaista on olla sokea...

  VastaaPoista
 20. MaaMaa:jos puisto on tosi täynnä pysyn kyllä kaukana..
  Täälläkin on tuollainen ravintola,olen kuullut siitä paljon ja mennyt sen ohitse,mutten ole siellä koskaan syönyt.Kehuttu on,ja kuulemma tosiaankin erilainen kokemus.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...