sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Sunnuntaiklassikko 3.10


Ilahduin kun huomasin,että sunnuntaiklassikoissa oli taas teemasoiton vuoro,ja teemana tällä kertaa musikaalit.Rakastan musikaaleja ja olen niin onnekas,että olen yhden sellaisen nähnyt Broadwayllakin(Mamma Mia).Fantasioissani muuten olen usein laulamassa jossain vanhassa musikaalissa Broadwayllä..;D

Levyhyllässäni oli ennen aika suuri kokoelma musikaali-CD:tä;niitähän sai usein edullisesti Anttilasta. ja osan tilasin ulkomailta. Muuttaessani pois Suomesta jouduin kuitenkin karsimaan myös levykokoelmaani,joten musikaalialbumeista jäikin vain osa jäljelle.Niistä valitsin tähän teemasoittoon kappaleen George Gershwinin säveltämästä ja Ira Gershwinin sanoittamasta  Oh,Kay!-musikaalista,jonka ensi-ilta Broadwaylla oli vuonna 1926.

Musikaalin tunnetuin kappale on kaikkien tuntema ihana "Someone to watch over me" mutta halusin laittaa tänne hieman tuntemattomamman mutta mukavan kepeän kappaleen musikaalista, eli kappaleen "Do-Do-Do",josta löytyikin alkuperäisessä produktiossa pääosaa esittäneen Gertrude Lawrencen versio vuodelta 1926. Tänne laittamallani videolla on kuitenkin Lawrencen samasta kappaleesta esittämä versio vuodelta 1950,eli pari vuotta ennen kuolemaansa. Ääneen oli vuosien varrella tullut enemmän syvyyttä


Ja kun musikaaleista nyt puhumme:nykyäänkin on hyviä musikaalin tekijöitä. Suosikkini on Adam Guettel,jonka pari albumia omistan.Laulava,säveltävä ja sanoittava Guettel on Richard Rodgersin tyttärenpoika,joten omena ei ole kauas pudonnut puusta.Tässä näyte Guettelin kappaleesta "Light in the Piazza" saman nimisestä musikaalista.


Muut ihanat musikaalikappaleet löytyvät täältä

21 kommenttia:

 1. Tässähän on kovin jazahtavan kiva meininki. Hyvin sunnuntainen meininki...

  VastaaPoista
 2. Ihan kiva kappale. Minä en ole mitenkään kamalan innostunut musikaaleista paitsi West Side Storya rakastin kyllä. Sen lisäksi olen nähnyt vain Cats. Kivaa sunnuntaita, Yaelian!

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla tämä versio, alkuperäinen on paljon hitaampi, melkein laahaava viettelevyydessään.

  Minulla on myös tosi paljon musikaali- ja leffasoundtrackejä, samoin leffoja. Niihin voi palata aina uudestaan ja uudestaan, eivät kulu.

  VastaaPoista
 4. Minäkään en, kuten Allu, ole hirmu innostunut musikaaleista..West side, cats, ovat olleet poikkeus niin ja sit, voi en muista nimeä..
  En tykkää yleensä jatsahtavasta musasta, joistakin vain..

  ihana aamu täällä!

  VastaaPoista
 5. Vaiheinen:Pidän tuosta jazzahtavasta tyylistä:-)

  Allu:West Side Story on kyllä ihana musikaali,etenkin musiikkinsa puolesta.Kivaa sunnuntaita sullekin !

  SusuPetal:pidin enemmän tästä myöhäisemmästä versiosta,vaikka se vuoden 1926 versiokin oli hyvä. Nämä ovat sellaisia klassikkoja tosiaankin,jotka eivät kulu:-)

  Hanne:Kaikki eivät musikaaleista pidäkään, mutta West Side Story taitaa olla poikkeus.Kiva kuulla että aamu on ihana,toivottavasti näin koko aamukin!

  VastaaPoista
 6. Minulla alkaa olla pieni OMA kokoelma, neljän lapsen äitinä, kun kaikki soittavat Trumpettii, saksofonii) ja soittaa jotain, ei oma musiikitarve ollut yhtä suuri :)

  VastaaPoista
 7. Hannele:onpa hienoa että kaikki lapsesi soittavat jotain instrumenttia;-)

  VastaaPoista
 8. Ikiaikaista tenhoa. Olet oikeassa: myöhempi äänitys on sävyltään ja sovitukseltaankin syvempi, Lawrencen ääneen ovat vuodet tuoneet tummuutta. Biisi on kuitenkin aika kevyt, edelleen.

  Ihania kuvia 1920-luvun version videossa. Elämä mahtoi maistua silloin menestyneille todella makealta ja maailma tuntua rajattomalta.

  VastaaPoista
 9. Varmaan Gerdrudin ääni on syventynyt vuosien mittaan, mutta osansa voi olla äänetystekniikan kehitykselläkin. Sovituskin on erilainen. Hauska laulu joka tapauksessa.

  VastaaPoista
 10. Jael, olin ennen musikaalin ystävä, mutta ooppera on vienyt voiton. En ole minkään kepeän ystävä, tykkään suuresta tummasta draamasta ja suosikkioopperanikin on tietysti Carmen. Mutta musikaaliajoilta muistan Cats, West Side Story ja Sound of Music.

  Musiikki on niin henkilökohtainen juttu ja makukysymys, että siihen on hiukan vaikea toisen sanoa mitään - oikeasti.

  VastaaPoista
 11. Toisaalta uusi, mutta jotain tuttuakin tuolla melodiassa aina välillä on... Ties vaikka olisi ollut jonkin elokuvan taustamusiikeissa pätkänä tms.

  VastaaPoista
 12. Olipas mukavaa kuultavaa. Minä myös pidän musikaaleista, mutta turhan harvoin niitä käyn katsomassa. Oopperan kummitus on suosikkejani ja Evitasta pidin paljon. Mamma Mian olen nähnyt vain leffana, olisipa kiva mennä katsomaan teatteriin. Mutta ehdoton ykkönen n. 20 vuoden takaa on Rocky Horror Show! Onkohan se edes musikaali... kyllä siinä muistaakseni myös laulettiin.

  VastaaPoista
 13. do, do, do... :)
  Sunnuntaiset terveiset Helsingista!

  VastaaPoista
 14. Tosi pitkä intro tuossa do-do-doossa, ennen kuin päästiin itse kappaleeseen ja tunsinhan minä sen!! Mutta tuo Someone to watch over me on ehdottomasti ihana vanha klassikkokappale!
  Minä nyt olen toisaalta aina rakastanut Gershwiniä kuin myös vanhoja jazzahtavia shlaagereitakin. jazz uppoaa myös. tai no, ei ehkä kaikkein progressiivisin ;)
  Minä olen nähnyt Broadwayllä Chorus Linen. Lontoossa sen sijaan useita musikaaleja.

  VastaaPoista
 15. Ai että, tässä oli sitä ihanaa menneiden aikojen romantiikkaa. Kävin myös kuuntelemassa tuubissa Sinatraa ja nyt voisi liidellä.

  VastaaPoista
 16. Ari:niin ,musikaalista:-)

  Viides rooli:Kappale on tosiaankin mukavan kepeä,mutta pidin tuosta jälkimmäistestä enemmän,siinä oli myös parempi tempo.Ne kuvat toisella videolla ovat ihania,siinä taitavat olla Gertrude yhdessä Cole Porterin kanssa,ihanat kuvat!

  Kari:Sovitus todellakin on tempoineen ja erilaisen sovituksen kanssa erilainen.Voisin ihan kuvitella tästä laulusta myös ihan modernin sovituksen,sellainen soi päässä.

  Leena:Minä pidän molemmista.makuja on niin monta,ei ole pakko pitää tuosta tai tästä.Rakastan musikaaleja,mutta myös oopperaa:-)

  Timo:Gershwinia on soitettu niin paljon eri paikoissa,että voi hyvinkin olla ,että tämä kappale oli jossain elokuvassa.Aika uskomattoman vanha on tuo ensimmäinen levytys!

  Johanna:minulla viimeinen musikaalikerta on juuri tuo Mamma Mia Broadwaylla.Asuimme eksän kanssa silloin juuri Broadwaylla ja eksän veljen vaimon työpaikka oli kustantanut isolle porukalle liput. Rocky Horror Show on ihana,olen sen elokuvanki nähnyt 10 kertaa!

  BLOGitse:Oi Helsingissä,enjoy!

  Krisu:Jeps,aika kauan kesti ennenkuin päästiin itse rytmiin;D
  Gershwiniä rakastan minäkin,ja omistan aika monta CD:tä jossa hänen musiikkiaan.Hienoa että tämän tunnistit,varmaan eivät monet sitä tee.Someone to watch over me on yksi Gershwinin parhaita laulukappaleita.Sinäkin olet käynyt Broadwayllä:-) Lontoossa olen minäkin nähnyt pari musiaalia,mutta ihan unohtanut mitkä ne olivat..

  Lepis:Ihanaa mennen ajan meininkiä,kyllä ne osasivat! Ja Sinatran laulamana se Someone to watch over me on kyllä ihana!

  VastaaPoista
 17. Someone to watch over me olikin ihan tuttu kappale, mutta en tiennytkään sen olevan musikaalista. Siitä pidin näistä kolmesta kuitenkin eniten. Oh Kay on muutenkin vieras musikaali, joten oli kiva tutustua siihen tämänkin verran :).

  VastaaPoista
 18. Tuima:minäkin pidän enemmän juuri tuosta "Someone to watch over me" joka on iki-ihana kappale,mutta halusin hieman tuoda esille myös tuntemattomampaa tuotantoa samasta musikaalista.Mulla on tuo musikaali-CD;joten tuttua musiikkia.

  VastaaPoista
 19. Lontoossa asuessani kävin katsomassa useita musikaaleja. Työn puolesta sain vielä joskus ilmaislippujakin, joten pääsin näkemään uutuuksiaki.
  Miss Saigon, Phantom of the opera, Les Miserables säväyttivät, mutta hauskin oli ehdottomasti Mamma Mia - ABBA fani kun olen.
  Ikävä oli huomata, että jos lipput eivät myyneet uutuusmusikaalin näytökset loppuivat kuin seinään.
  Täyttä bisnestä!

  VastaaPoista
 20. Vihreät Niityt;Nyt muistuikin mieleen,että Miss Saigonin näin Lontoossa ja mulla oli se albumikin,mutta annoin sen pois tänne muuttaessa. Ja Mamma Mian näin Broadwaylla,kiitos eksän veljenvaimon työpaikan.
  Noinhan se taitaa olla,että elleivät vedä,niin laitetaan heti pois,mikä on mielestäni outoa,kun ajattelee kaikkea sitä panostusta mitä niihin on laitettu,ennen ensi-iltaa.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...