torstai 27. huhtikuuta 2017

Kukkien loistoa

Kävin tänään ystävän kanssa Tel Avivin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Jo pitkään olimme puhuneet siitä että siellä on pakko käydä, ja vasta nyt saimme sen aikaiseksi.
Yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan pääsimme bussilla Tel Avivin keskustasta, ja heti ensimmäiseksi meitä tervehti riikinkukko. Kasvitieteellinen puutarha on auki vain arkipäivinä, eli silloin kun siellä on työntekijöitä.  Emme ensin löytäneet sisäänkäyntiä kasvitieteelliseen puutarhaan, sillä aivan sen vieressä on suuri ,jo melkein loppuvaiheessa oleva rakennusprojekti. Sinne valmistuu Israelin ensimmäinen luonnontieteellinen museo, ja kun se valmistuu niin kävijämäärät varmasti lisääntyvät myös sen yhteydessä olevassa kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa on noin 3800 kasvia täältä ja muista maista. Yliopiston kasvieteelliseen puutarhaan ei ole pääsymaksua, toisin kuin vieressä olevaan eläintieteelliseen puistoon, jonne muutenkin pääsee vain ryhmittäin.
Odotimme jonkun aikaa että riikinkukko olisi avannut komean pyrstönsä, mutta sitä ei huvittanut näyttää sitä meille.  Puiston kasvillisuudesta yli puolet on paikallisia kasveja , maan eri alueilta ja paras aika vierailla tuolla on oikeastaan kevättalvella kun villikasvit kukkivat.
Kiertelimme puutarhan eri alueilla , ja taisimme olla ainoat vierailijat siellä...
Heti alussa näimme tämän puunrungon joka kuuluu jonkinlaiselle fiikukselle; emme  löytäneet fiikuksen nimeä.  Ihan mahtavan näköinen runko, kuin taidetta!
Toinen huomiota herättävä fiikus oli tämä Ficus auriculata. Mietin tuossa että pitäisikö  maistaa yhtä hedelmää mutta jätin maistamatta..Myöhemmin luin että hedelmät ovat syötäviä.
Lupiinista sen sijaan otin tuliaisen..Tämä taitaa olla se syötävä eli makea lupiini, laitan siemenet varmaan kukkaruukkuun.
Nämäkin kukat olivat niin kauniita, mutta en tunnista näitä. Tietääkö joku lukijoista mikä kasvi on kyseessä?    Tämän lähellä oli trooppinen kasvihuone, joka harmiksemme oli kiinni korjaustöiden vuoksi.
Kaktuksia oli valtava kokoelma, ja nämä olivat siinä osassa missä kasvatetaan uusia kaktuksia.
Limonium sinuatum kuuluu Välimeren kasvillisuuteen ,ja sillä on kauniit kukat. Meillä oli paljon kysyttävää ,ja onneksi törmäsimme nuoreen komistukseen, joka on töissä/tutkijana  kasvitieteellisessä puutarhassa.Komistus selitti meille kärsivällisesti mitä halusimme tietää, ja voihan harmi etten kuvannut häntäkin, sillä hänkin kaunisti tätä puutarhaa ;D
Puistossa on monta erilaista osaa ,mm. lääketieteellisten kasvien osasto ja hyötykasvien osasto.
Lääketieteellisten kasvien osastolla kiinnostuin alligaattoripippurista. sillä sitä käytetään sekä mausteena että lääkkeenä. 
Niinpä oli pakko hieman tuoda tuliaisia tuolta puutarhasta :kuvassa lupiininpalko, pyöreä alligaattoripippuri sekä vihreitä kerkkiä ,jotka kyllä katkaisin jonkinlaisesta  mammuttipetäjän alusta...  Edit.  Kiitos Ali joka tiesi että nuo vihreät kerkät kuuluvat Kiinanpunapuulle:) Maistuvat muuten hyvältä, hieman sitruunaiselta ,ja mietin että pitäisikö mennä tuonne uudestaan ihan niiden vuoksi....
Pelargonioita oli paljon.
Granaattiomenat kukkivat parhaillaan.
Samoin kuin oliivipuut.

20 kommenttia:

 1. Upeita kukkia. Upeuspalkinnon kyllä nyt vie nyt tuo riikinkukko ❤️

  VastaaPoista
 2. Outi:tosi upeita kukkia ja kasveja tuolla mutta olen samaa mieltä kanssasi: riikinkukot on vaan niin upeita:)

  VastaaPoista
 3. Kauniita nuo kukkasi. Meillä ei sitten olekaan BirdLife Suomi listoilla noin upeaa pyrstöä millään lajilla. :-)

  VastaaPoista
 4. Voi mikä kukkien maailma! Kiitos! Tuo Kiinanpunapuu kasvaa myös Kyproksella, seuraavan kerran maistan minäkin! Tuo nimetön kaunis punainen oli lapsuuteni ihana kukka, joku pelakuu? muistaakseni. Ali

  VastaaPoista
 5. Unelma ;kauniita ja mielenkiintoisia juttuja oli tuolla:) No eihän tuo riikinkukko ole täältäkään alunperin kotoisin mutta komea se on:)

  Suomalainen Unkarissa.Ihana kukkien maailma,ja kiitos että tunnistit nuo kerkät eli korjaan sen tänne:) Olisi kiva tietää mikä se punainen kaunis kukka on. Mukavaa loppuviikkoa Ali sinne Unkariin.

  VastaaPoista
 6. Ihastuttavia kukkavärejä.
  Olisipa riikinkukko ollut suosiollinen ja palkinnut odottelunne.
  Kiva postaus, kiitos. (Käyn myöhemmin uudelleen Botanical Garden-sivustolla.)

  VastaaPoista
 7. Nuo kasvitieteelliset ovat ihania paikkoja käydä visiitillä. Miten minun mieleen siitä punaisesta kukasta tulee myös riippupelargoni, tuo kukka näyttää ihan samalta kuin minulla ollut useampana vuotena amppelissa. No olipa kukko kitsaalla päällä, kun ei teille pöyhistellyt. Kiitos kun jaoit tämän kanssamme. Hauskaa Vappua sinnekin päin maailmaa :)

  VastaaPoista
 8. Olipa kiva nähdä tuo granaattiomenan kukka! Olen nyt ollut nelisen vuotta aivan hulluna granaattiomenoihin, syön niitä salaateissa viikoittain.

  Kasvitieteelliset puutarhat ovat kaikkialla todella mielenkiintoisia paikkoja, aina käynnin arvoisia jos aikaa vain on.

  VastaaPoista
 9. Aina ilahdun, kun tiedät kasvit nimineen päivineen. Ja mua harmittaa, kun en osaa enkä opi meidän täkäläisiä. Pitäisi ottaa itseään niskasta. San Diegossa oli upea kasvipuisto ja kävimme siellä usein. Kauniita olivat, mutta nimiä en oppinut.

  VastaaPoista
 10. Ihanaa väriloistoa, kiitos! Ihastuin etenkin eri puiden runkoihin, mielenkiintoisia muotoja ja pintaa.
  Huh, lapsena juoksin pakoon riikinkukkoa Korkeasaaressa ja sen jälkeen olen suhtautunut kyseiseen kiukuttelijaan hieman varauksellisesti...

  VastaaPoista
 11. Eiko tuo "tuntematon" ole myos jonkunlainen pelargonia, luulisin?

  VastaaPoista
 12. Oi kukkia ja värejä - onneksi luvassa tännekin. Aamupäivä on ollut aurinkoinen ja istuin lämmössä nautiskelemassa. Näin myös yhden kimalaisen puuhissaan narssisien kimpussa - lupaa kesää myös tänne! :)
  Hauskaa vappuviikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Nurkkalintu:luonto osaa kyllä luoda kauniita värejä:) Riikinkukko ei nyt ollut sellaisella päällä,mutta onhan se muutenkin niin upea:)

  Sari: Totta,missä tahansa niin kasvitieteelliset puutarhat ovat ihanan rauhoittavia ja mielenkiintoisia paikkoja:) Ja aina oppii jotain uuttakin. Kai tuo kukka on joku pelargoni,sitä ovat muutkin ehdotelleet ,tosi kaunis se oli:) Yritimme maanitella sitä riikinkukkoa mutta ei vaan levitellyt sitä pyrstöä;D Kiva kun tykkäsit ja tulit tänne kommentoimaan Sari:) Hauskaa Vappua sinulle:)

  Johanna @Out of Office ;Noita granaattiomenia kasvaa myös ihan kotini lähellä,ja kiva seurata miten kukka muuttuu hedelmäksi. Täällä niitä on vasta kesän lopulla eli vielä pitää odotella,tosin kyllä niitä löytyy nytkin mutta kylmäkaapeissa olleita. Ja kun niiden aika koittaa taas niin käytän niitä tosi paljon minäkin:) Totta,kasvitieteelliset puutarhat ovat todella mielenkiintoisia paikkoja:)

  Johanna: Kaikkia en tässä nyt tietänyt sillä vaikka tuolla oli aika hyvin nuo infolaput kasvien kohdalla niin ihan joka kasvin kohdalla en löytänyt sellaista. En minäkään täkäläisiä tunne kuin vain ne mitä kerään talvella villikasveina;D Oi se San Diegonn kasvipuisto on tosi upea ,olen itsekin ollut siellä,ja Balboa Parkissa on niin paljon muutakin nähtävää:)

  SusuPetal:kasvitieteellisissä löytyy kyllä mahtavaa väriloistoa. Ja tuo puunrunko oli tosiaankin kuin taidetta! Hih,onpa sulla vähän pelottavat muistot riikinkukosta;D Me pidettiin vähän välimatkaa joten tuo ei kiukutellut tai ehkä kiukutteli kun ei avannut pyrstöäään;D

  Hannele:on se ,ja kasvitieteelliset ylipäänsä ihania paikkoja:)

  Nelli;tuolla on kyllä tosi kaunista:)

  Anu:varmaankin on joku pelargonia koska muutkin ovat sellaista tarjonneet..,,

  Blogitse:Teillä on onneksi pian luonto kukkimassa.Täällähän on villikasvien aika jo lähes ohi,ainakin minun alueellani,pohjoisessa vielä löytyy sellaisia ,ja sen jälkeen kaikki kuivaa mikä ei kastu keinokastelullla. Ihanaa kun teillä on aurinkoa ja kimalainen-selvä kesän merkki jo:) Mukavaa vappuviikonloppua sinnekin:)

  VastaaPoista
 14. Valtavasti mukavaa katseltavaa !

  Olen yrittänyt etsiä lupiinin siemeniä kaupoista. Vielä ei ole tullut vastaan.

  Rikkinkukko on ihan uskomattoman upea lintu. Kuvassa näkyy sen pyrstön "laahusmaisuus".
  Jotenkin kuninkaallinen.

  VastaaPoista
 15. Vautsi mielenkiintoinen paikka, minäkin tykkään kovasti tuollaisista paikoista vaikken niin kasveja tunnistakaan. Jännää miten erilaisia ja ihmeellisiä niitä löytyykin.

  VastaaPoista
 16. Rita:todellakin oli hienoa katseltavaa ,kasvit ovat niin mielenkiintoisia,ja niin oli tuo riikinkukkokin,joka tosiaankin oli upea myös ilman sitä pyrstön aukausua:) Toivottavasti tulee lupiinin siemeniä vastaan ,tai sitten poimit niitä kun lupiinit ovat luonnossa kukkineet.

  Matkatar: Kasvitieteelliset puutarhat ovat tosi mielenkiintoisia paikkoja,etenkin jos on kiinnostunut kasveista,ja muutenkin:) En minäkään erityisen hyvin kasveja tunnista mutta tuollaisessa paikassa oppii aina jotain lisää:)

  VastaaPoista
 17. Kyllä tekisi niin mieli laittaa jo kukkia pihalle. Alkuperäinen vappuajatukseni oli, että olisin kääntänyt kasvilaatikot jne. Taitaa kuitenkin olla viisainta pysyä visusti sisätiloissa tänä hyisenä vappuna. Onneksi ei ollut puistopiknikit suunnitelmissa kuitenkaan.

  VastaaPoista
 18. Israel taitaa olla kauneimmillaan juuri nyt! Sitä tuoksua, värejä ja runsautta on ikävä. Ja Juudean vuorimaata, joka levittäytyy niin kauas vihertävänä, kumpuilevana.

  Riikinkukon lajitoveriin törmäsin viikko sitten Korkeasaaressa. Siellä oli hyytävän kylmä, nyt lämpenee jo.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...