torstai 13. huhtikuuta 2017

Hymyn takana

Yläkerrassani asuu vanha mies joka sairastaa jo pitkälle mennyttä Alzheimeria. Häntä on jo aika monta vuotta uskollisesti hoitanut kuvassa näkyvä Santos.
Santos on kotoisin Nepalista,Hän on ollut täällä jo 8 vuotta,ja oppinut sinä aikana aika hyvin hepreaa.Olen jo pitkään ihaillut sitä miten raskaasta työstään huolimatta Santos aina hymyilee niin kauniisti. Vanha mies ei henkisesti enään ole oikein täällä,istuu penkillä Santosin vieressä ja tuijottaa tyhjyyteen.Ei ole helppoa hoitaa ja elää sellaisen ihmisen kanssa,mutta Santos tekee sen hymyillen eikä valita.Hieman yli vuosi sitten jouduin olemaan häneen useinkin yhteydessä kun vanhan miehen asunnosta vuosi vettä omaan asuntooni aiheuttaen pahoja vesivahinkoja(ne korjattiin syksyllä), Santos oli aina niin ystävällinen.
Pitkänhuiskea ja ponihäntäinen Santos aikoo olla täällä vielä 2 vuotta ja palata sen jälkeen Nepaliin. Hänen vaimonsakin on täällä töissä,toisessa perheessa; enkä tiedä tapasivatko he täällä vai siellä. Vierastyöläiset jotka haluavat mennä töihin omien maittensa ulkopuolelle,joutuvat usein maksamaan suuriakin summia välikäsille,saadakseen työpaikan ulkomailla. Näin he joutuvat tietynlaiseen orjuuteen kun joutuvat maksamaan takaisin niitä summia.  Vierastyöläisten etuja täällä edustaa yleishyödyllinen yhteisö Kav LaOved

9 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Onpas sympaattinen kaveri.

Melissa kirjoitti...

Aivan ihana mies. Eikö tuollaisia saada mitenkään kuriin? Siis tuota välikäsi toimintaa`?

Jael kirjoitti...

Allu:hän on todellinen symppis,ja aina niin ystävällinen. Kun miettii että hän joutuu elämään kaksisteen yläkerrassa ihmisen kanssa jota pitää hoitaa totaalisesti ja jolta ei oikein tule vastakaikua,niin pitää todellakin nostaa hattua Santokselle:)

Jael kirjoitti...

Nelli: Hän on ihana. Niiden välikäsien poistaminen on aika vaikeaa sillä eihän joku vaikka intialainen voi noin vain tulla,yleensä pitää aina olla joku agentuuri joka järjestää kaikki asiat ja sen että paikan päällä on sitten työpaikka,ja se maksaa. Mutta kun se maksaa usein liikaa,ja se on se ongelma,joka pakottaa vierastyöläiset olemaan useita vuosia sitten ulkomailla töissä. Esim Nepalin suhteen oli jotain häikkää,ja tänne ei olekaan tullut Nepalista vierastyöläisiä sitten v.2009

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Santos kuulostaa ja näyttää oikein sydämelliseltä mieheltä.
Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle Jael <3

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Vierastyöläiset ei tosiaankaan ole uhka, vaan mahdollisuus. Ei maan tarvitse ottaa vierastyöläisiä, jos sillä on omaa osaavaa väkeä tekemään se homma. Usein vain on asiakkaan etu, että häntä hoitaa ihminen, joka haluaa häntä hoitaa, eikä ihminen, joka tekee sen väkisin?

Sari kirjoitti...

Ihana sympaattinen Santos, hienoa työtä tekee!
Ja ah nuo silmät <3 niin sielukkaat, noita voisi tuijotella lähempääkin kuin ruudun välityksellä ;)

Tuula kirjoitti...

Joissakin kulttuureissa vanhusten ja sairaitten hoitaminen on ihan erilaista kuin täällä meillä lännessä. Varsinkin vanhuksia kunnioitetaan ja siksi heitä kohdellaan erityisen hyvin.

Täällä olen kuullut monen sanovan, että he toivovat ikäännyttyään tavallisen kotisairaanhoiden sijaan kotiavun Aasiasta. En tiedä kyllä miten moni on tämmöisen vaihtoehdon sitten valinnut.

Jael kirjoitti...

Outi:hän on todella sydämellinen:) Kiitos samoin sinulle Outi:)

Paluumuuttajatar:näin on ,etenkin jos ei ole omasta takaa tarpeeksi hoitajia. Näin vanhus voi olla kotonaan loppuun saakka,ja hänellä on oma hoitaja vieressä koko ajan.

Sari.Santos on aivan ihana:) Ja häntä katsookin mielellään muutenkin;D

Tuula: Näin on ,vanhojen kunnioitus on tärkeämpää joissain kulttuureissa. Ja parasta tuossa on että vanhus voi asua kotonaan ,ja hän saa henkilökohtaista hoitoa. Tosin aina ei kaikki ole ruusuuista,on ollut myös tapauksia jossa aasialainen hoitaja on pahasti laiminlyönyt tai jopa lyönyt hoidokkiaan. Vaikeaa työtä he tekevät. Joskus olen täällä nähnyt vanhoja naisia ,joilla mukana filippiiniläinen hoitajansa,joka kutsuu vanhusta mamaksi,ja näkyy että suhde on hyyin toimiva:)