maanantai 9. helmikuuta 2009

Puiden uusi vuosi

Tänään on Tu Bishvat, eli puiden uusi vuosi. Tu Bishvatia vietetään aina juutalaisen kalenterin Sevat-kuun 15. päivänä. Silloin on tapana istuttaa uusia puita ja syödä kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Juutalaisuudessa puu on elämän vertauskuva. Tu Bishvatia voisi kutsua myös ekologiseksi juhlaksi, sillä lapset istuttavat silloin uusia kasveja ja oppivat lisää ympäristöstään. Kuivahedelmiä ja pähkinöitä myyvät kaupat ovat Tu Bishvatin kynnyksellä täynnä tarjouksia.Ja niinpä kasvoi myös oma kuivahedelmä/pähkinävarastoni,joista tein terveellisiä namusia. Tu Bishvat myös enteilee kevään alkamisesta: mantelipuiden kukinta yleensä osuu samaan aikaan. Tämä talvi on tosin ollut erittäin huono ja kevät on mielestäni ollut koko talven:ei ole satanut, on ollut liian lämmintä, ilmastonmuutoksen merkkejä tietenkin.Mietin miten tuo huono talvi vaikuttaa kasvillisuuteen....

"One of the ways to walk in God’s path is to plant trees. Each tree is home to birds, insects, other plants and organisms and many animals. A tree is a world to itself. With each tree that we plant, we are essentially saving a world. Thus, we see Tu B’shvat as a holiday of repairing the world"


Istutin minäkin puita eli siirsin pienet Meyer-sitruunan taimeni isompaan ruukkuun, ehkä niistä vielä kasvaa pieniä puita....Myös viime viikolla ostamani tulppaanit ruukussa avautuivat juuri sopivasti.
Lisää Tu Bishvatista voi lukea täältä

22 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Mielenkiitoinen juhla tuo puiden uusivuosi. Joskus oikein harmittaa, kun elämä täällä Suomessa on niin yksitotista, että meillä ei ole melkein kuin joulu, vappu ja juhannus ja siinä se on. Maailmalla (esim. Intiassa) on vaikka mitä juhlia. Eikö me suomalaiset osata juhlia vai mitä...

Ihanaa, tulppaaneja :-)

Jael kirjoitti...

Hippu:unohdit ihanan värikkään pääsiäisen..;-)
Mä tykkään tästä puiden uudesta vuodesta tai koko ajatuksesta sen takana, ja miten se liittyy luontoon.Muuten se on suhteessa aika vähäpätöinen juhla, sillä kaupat ja kaikki ovat auki eikä se mitenkään työelämään vaikuta.Täälläkin on aika paljon pyhiä Suomeen verrattuna.

Rita A kirjoitti...

Onpa ihana asia että puihin kiinnitetään huomiota, niitä vaalitaan ja hoidetaan, kunnioitetaan ja juhlitaan. Olen puiden ja puun harras ihailija :)

MaaMaa kirjoitti...

Ma tykkaan puista; ovat "lujaluonteisia" :)
Nyt taytyykin sitten toivotella niille ohimennen hyvaa uutta vuotta ;)
Mielenkiintoinen postaus ko. juhlasta

Susadim kirjoitti...

Sitruunapuut on niin ihanan raikkaita! Toivottavasti tuottaa hedelmiä kasvettuaan. Itse olen joskus onnistunut paprikan kasvatuksessa.

Jael kirjoitti...

Rita: Minäkin kovasti rakastan puita, ja suren kesällä kun niitä tuhoutuu metsäpaloissa, yleensä ihmisten varomattomuuden takia. Puut ovat tärkeitä ja kun niitä poistaa liikaa, tapahtuu kurjia juttuja re.Amazon.

Jael kirjoitti...

MaaMaa:kiitos;-) Kiva, taas yksi puufani:-)

Susadim: Tuskin se sisäoloissa mitään hedelmää tuottaa ,mutta Suomessa kasvoi tosi kivasti ihan siemenistä pikkuruisia appelsiini-ja sitruunapuita kotona.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Kuulostaa kivalta tavalta.

-S- kirjoitti...

Aivan ihanan kuulonen juttu. Ei uskonnollinen juhla ja silti laittaa hieman ajattelemaan :D

Nurkkalintu kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta.
Hyvää uutta vuotta! :)

arleena kirjoitti...

Meillä näyttää perinteisinä juhlina säilyneen vain joulu, pääsiäinen ja juhannus.
Israelissa on niin vanha kulttuuri, että siellä ovat hyvin kaukaakin säilyneet perinteiset juhlat. Ja ovat osanneet säilyttää ja viettävät niitä.

Tekipä mieli ostaa jotain siemeniä, yrttejä, jo keittiöruukkuun, kun katsoin sitruspuusi taimea.

pikkujutut kirjoitti...

Juuri eilen sain paikalliseen kannykkaan viestin, johon vastaamalla olisi voinut lahjoittaa rahaa seetripuille. Taalla niita on hakattu surutta pois ja nyt nayttaa ilmastonmuutos vievan loputkin. Tarpeeseen tulisi tuollainen juhlapaiva.

Jael kirjoitti...

Hannele:-)

-S-: Kiitos:-) Pistääkin ajattelemaan.

Nurkkalintu: kiitos:-)

Arleena:-) Sitrushedelmien siemeniä on helppo idättää. Yrtitkin on hyvä kai kohta laittaa itämään kun päivät pitenee..

Pikkujutut:No hyvä jos ne edes kerää rahaa teillä ja sitten istuttaa uusia seetrejä, ne ovat komeita puita.

Susa kirjoitti...

Ihana postaus! Me ei olla koskaan vietetty Tu Bishvata mitenkaan. Enka enaa edes muistanut miksi sita vietettiin. Ei varmaan miehenikaan muista ;) Pitaakin kysya...

Jael kirjoitti...

Susa: jos et muista, katso tuota linkkiä Wikipedian juttuun.Englanninkielisessä Wikissä kattavampi selitys.

Helena kirjoitti...

Näyttääpä herkulliselta. Kun saa vielä tuoreena tiskiltä eikä vakuumipakattuna.

Sirokko kirjoitti...

Ihana juhla sellainen, johon kuuluu puiden istutus, eivätpä pääse loppumaan. Täälläkin tuhoutuu hirveästi puustoa niin asutusten alta kuin metsäpaloissakin, onneksi kuitenkin aina kasvaa uuttakin tilalle.
Ja kiitti namusten ohjeesta, kerrankin resepti, jonka ainekset löytyy täältäkin.

Jael kirjoitti...

Helena: kiitos:-) Niitä onkin kivempi ostaa suoraan tiskiltä:-)

Sirokko: Se metsäpalouhka on aina niin suuri kesäisin, kun on niin kuivaa. Ja onpa kiva kuulla, että sulta löytyy kaikki ainekset:-)

sarapirat kirjoitti...

oj, vad kul med en till blog! vet inte hur länge jag har missat den... för mig blev det visserligen inte så mycket torkad frukt, utan oreo kakor till tu bshvat. lite opassande, med vad som fanns i huset. får du rösta idag??

Jael kirjoitti...

Sara: Tack! Den här bloggen är bara en vecka gammal så du har inte missat den länge.... De torkade frukten i bilden är från en Tu Bishvat seder där jag var på söndag kväll.

Nimetön kirjoitti...

Mielenkiintoinen juhla! Mutta kyllä puita kelpaa juhlistaakin, onhan niillä hyvin tärkeä osuutensa täällä planeetallamme.:) Talvet ovat alkaneet täälläkin olla niin lämpimiä, että pistää mietityttämään minkälaisia vaikutuksia sillä on. Kasvit eivät pääse kunnolla talvilepoon ja taudit selviävät paremmin, kun ei ole kunnon pakkasia.:(

Jael kirjoitti...

Kmsu: Totta, tuo ilmastonmuutos Suomessakin varmaan aiheuttaa aika paljon vahinkoa luonnolle.