tiistai 10. helmikuuta 2009

Vaalit

Täällä on tänään eduskuntavaalit. Ennustettua alhaista äänestysprosenttia (katsoin juuri, klo 18 mennessä vain 50,3% oli äänestänyt;äänestyspaikat menevät kiinni klo 20) tuli pilaamaan muuten niin toivottu ja harvinainen vieras tänä talvena: kunnon talvipäivä sateineen ja myrskyineen, joka taatusti vaikuttaa äänestyshalukkuuteen. Täällä tämä äänestyspäivä muuten on lailla säädetty vapaapäivä, mikä tarkoittaa sitä, että suurin osa ihmisistä on vapaalla tänään;mutta esimerkiksi kauppakeskukset ovat auki ja vieläpä ovat täksi päiväksi järjestäneet erikoistarjouksia: olen aika varma, että monet perheet viettävätkin sateisen ja viileän päivän kauppakeskuksessa ostoksilla sen sijaan että menisivät äänestämään. Mielestäni on aivan hullua, että tämä vaalipäivä on lailla vahvistettu vapaapäivä;sehän maksaa maltaita yhteiskunnalle. Toisaalta, täällä ei voi järjestää vaaleja viikon pyhäpäivänä kuten sunnuntaina esimerkiksi Suomessa, sillä uskovaiset eivät voi äänestää sapattina. Arvioidaan oikeistolaisten voittavan ja oikeistopopulismin saavan enemmän jalansijaa, mikä huolestuttaa minua..
Suomessa käytettävä ennakkoäänestys on loistava juttu, jota voitaisiin mielestäni tehdä täälläkin. En koskaan äänestänyt Suomessa itse äänestyspäivänä, vaan aina ennakkoon.Tosiaankin hyvin järjestetty tuo äänestäminen Suomessa:-) Mites on muissa maissa,missä te suomalaiset asutte?

11 kommenttia:

pikkujutut kirjoitti...

Jannityksella seuraamme..:).
Minen tieda muuta kuin etta takalaiset aanestavat tana vuonna ensimmaista kertaa yhtena paivana, 7.6 ja saas nahda kuinka kay. Uhkauksia murhista on jo ilmassa joten jannitava kevat on joillain kasilla.

arleena kirjoitti...

Täällä on myös uutisoitu Israelin vaaleja ja katukyselyjen mukaan aika toivottomilta kuulostavat äänestäjät sen suhteen, että mikään muuttuisi. Tämä välinpitämättömyys ja toivottomuus vaikuttaa äänestysprosenttiin.

Allu kirjoitti...

Saksassa on ennakkoäänestys, mutta mielestäni siitä puuttuu kontrolli täysin. Saan kotiin postitse äänestyslapun, ruksaan ketä haluan äänestää ja pistän lapun postiin. Teoriassa meidän siivooja voisi ruksata lapun ja pistään postiin. Ja kuka tietää, meneekö se lappu taas perille vai heittääkö postinkantaja sen roksikseen.Suomessa ainakin ennen postissa tarkistettiin henkilöllisyys ennen äänestämistä.

mamãe kirjoitti...

Täällä ei voi mielestäni äänestää ennakkoon. Äänestäminen on pakollista ja äänestyspäivä on yleensä musta ollut sunnuntai. Jos ei jostain syystä äänestä se täytyy selvittää (justificar, eli oikeuttaa kai suomeksi?). Täytyy siis käydä tekemässä selkoa vaaliviranomaisille siitä miksi ei äänestänyt. Ulkomaanmatka on esim. käypä syy ja varmaan sairaus tmv. myöskin. Jos ei käy äänestämättömyyttään selvittämässä tulee seuraavien vaalien alla ongelmia ja siitä saa sakkoa. Ulkomailla lähetystöt hoitavat äänestyksen ja se tehdään muistaakseni ennakkoon.

MaaMaa kirjoitti...

Täällä äänestyspäivät osuu vähän miten sattuu. Jos on arkena, niin sielä on karmeat ruuhkat aikaisin aamusta ja illalla; eli työakojen päätyttyä. Noin yleensä on äänestysprosentit aika huonot Irlannissa.

Itse en täällä paikallissa vaaleissa saa äänestää, ainoastaan kunnallispolitiikassa saisin, mutta ei siis valtiollisissa jutuissa. Suomessa äänestin myös aina ennakkoon, täältäkäsin voin äänestää Suomen vaaleissa (ennakkoon) Suomen Suurlähetystössä; esim. viimeset pressanvaalit :)

Jael kirjoitti...

Pikkujutut: Toivottavasti ne vaalit teilläpäin tulevat sujumaan ilman väkivaltaisuuksia, vaikka se taitaa olla wishful thinking....

Arleena: nyt näyttääkin siltä, että se äänestysprosentti onkin ennustettua korkeampi..

Allu: tuohan on aivan uskomatonta, että kuka vaan voi sitten kruksata sen lapun, eikä henkilöllisyyttä mitenkään tarkisteta.Mietin vaan miten tuollainen vaikuttaa loppuäänestysprosenttiin ja tuloksiin ylipäänsä. Suomessa onkin hyvä kun pitää mennä paikan päälle ennakkoon äänestämään ja henkilöllisyys tarkistetaan.

Mamae: mielenkiintoista tietää ,että teilläkin on se äänestyspakko.

MaaMaa:Varmaan täälläkin olisi kamalat ruuhkat, jos äänestys olisi normaalina arkipäivänä, ei kuten täällä pakollisena vapaapäivänä. Säästyis ainakin rahaa, jota vois ohjata toisiin parempiin kohteisiin,kuten koulutukseen.
Täälläkin voi Suomen lähetystössä käydä ennakkoon äänestämässä:-)

-S- kirjoitti...

Heissan! Mun tarkoitus oli laittaa sulle kommenttia tuohon musiikkiin, mutta jostakin syystä en pysty/osaa laittaa viestiä, jos ei kommentteja ole jo valmiiksi. Pystyisin laittamaan vain sähköpostia, koska "1 kommenttia" kohta mistä saisin viestin lisättyä puuttuu kokonaan, eh...höh!

Jael kirjoitti...

-S-:mä luulen että tuossa musiikkipostauksessa oli jotain häikkää sen kommentoinnin kanssa, koska välillä kommentit näkyy mulla ja välillä ei.Eli ehkä sen takia et pystynyt laittamaan sinne..

-S- kirjoitti...

Ah, ok...noh, eipä mulla muuta ollut kuin että ei kuulostanut ollenkaan tutulle musiikille...:-o

Nimetön kirjoitti...

Meillä vaalipäivä on myös palkallinen vapaa ja aina koko maa melkein hälytystilassa, mekkaloita pelkäävät. Täällä on kohta pressavaalit mutta näkyy olevan ehdokkaista pulaa, joka kerta oppositiopuolueet boikotoivat. Kansa ei vielä ole valveutunut äänestämään, toisten mielestä taas aina on tuloksia käsitelty eikä hyödytä mitään.Kaikki olisivat omasta mielestään voittajia joten pakkohan niitä on täytynyt vääristellä :) Melkoinen sirkus joka kerta.

Jael kirjoitti...

Sirokko: mielenkiintoista kuulla miten se on teillä:-) Toivottavasti nyt kunnon presidenttiehdokas sitten jostain löytyy....